Ειρήνη Παπά: Οι φωτογραφίες που απέσπασαν χρυσά μετάλλια και βραβεία σε παγκόσμιους διαγωνισμούς

Ειρήνη Παπά: Οι φωτογραφίες που απέσπασαν χρυσά μετάλλια και βραβεία σε παγκόσμιους διαγωνισμούς

Η ηθοποιός αποτέλεσε μια από τις καλύτερες συνεργασίες του Χρήστου Τσέλιου - Ο γιος του μιλάει στο protothema.gr

irini-papa__3__2
Είχε την τύχη να φωτογραφίσει την Ειρήνη Παπά στο σπίτι της και στο ατελιέ του και να αποσπάσει εξαιτίας της επιβλητικής της ομορφιάς χρυσά μετάλλια και βραβεία σε διαγωνισμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Για τον Χρήστο Τσέλιο τον γνωστό πορτρετίστα της οδού Πατησίων 154 που έφυγε από τη ζωή πριν από λίγους μήνες, η ηθοποιός αποτέλεσε μια από τις καλύτερες συνεργασίες του κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 60', που μόνο καλές αναμνήσεις του είχε αφήσει.

Όπως αναφέρει στο protothema.gr ο γιος του, Γιώργος Τσέλιος, επίσης φωτογράφος στο επάγγελμα, αλλά και κληρονόμος του πλούσιου φωτογραφικού του αρχείου, ο πατέρας του πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια μιλούσε για τη συνεργασία του με τη σπουδαία ηθοποιό, που έμοιαζε με ζωντανή Καρυάτιδα.

irini-papa__2_


«Tην είχε φωτογραφήσει δυο με τρεις φορές αρκετά πιο παλιά. Κάθε φορά που αναφερόμασταν σ εκείνη μου τόνιζε την αρχαιοελληνική της ομορφιά. Πως τα χαρακτηριστικά της ήταν κλασσικά και σκληρά για γυναίκα και πως αυτό ήταν που την έκανε να ξεχωρίζει, ανάμεσα σε άλλες ηθοποιούς της ίδιας εποχής που ήταν πιο χαριτωμένες», εξηγεί ο Γιώργος Τσέλιος.

Κλείσιμο
Και συνεχίζει: «Αυτό που τον είχε εντυπωσιάσει επίσης, ήταν και το γεγονός πως και ο χαρακτήρας της ταυτιζόταν με την εικόνα της, ήταν λες και έβγαινε μια σπίθα από τα μάτια της. Οι φωτογραφίες του πατέρα μου αν τις προσέξει κάποιος, θα καταλάβει πως έχουν αποτυπώσει όλη αυτή την πληθωρικότητα της Ειρήνης Παπά. Οι φωτογραφίες απεικονίζουν ομορφιά και χαρακτήρα».

Μέχρι τη στιγμή της συνεργασίας τους, ο Χρήστος Τσέλιος γνώριζε την Ειρήνη Παπά ως ηθοποιό, καθώς δεν είχε την τύχη να την γνωρίσει από κοντά. Φαίνεται πως ο φωτογράφος υπήρξε την περίοδο εκείνη προσωπική επιλογή της ηθοποιού για μια σειρά από φωτογραφίες.

irini-papa__1_


«Ο πατέρας μου δεν φωτογράφιζε ηθοποιούς υπήρχαν άλλοι ξακουστοί εκείνη την εποχή. Όπως μου είχε πει η Ειρήνη Παπά, είχε έρθει από μόνη της και τον είχε βρει εδώ στο στούντιο, όπου έκαναν και την πρώτη φωτογράφηση. Με δυο από αυτές τις φωτογραφίες ο πατέρας μου είχε συμμετάσχει σε διάφορες εκθέσεις και διαγωνισμούς, όπου είχε λάβει αρκετές διακρίσεις. Αυτό που τον είχε εντυπωσιάσει ήταν πως ως γυναίκα ήταν χωρίς φρου φρου κι αρώματα. Η συνεργασία τους ήταν άκρως επαγγελματική και έγραφε απίστευτα στο φακό. Ήταν επιβλητική γυναίκα σε όλες τις ηλικίες».

irini-papa__3_


Ποιος ήταν ο Χρήστος Τσέλιος

Σύμφωνα με τα βιογραφικά στοιχεία του φωτογράφου, ο Χρήστος Τσέλιος γεννήθηκε στο ορεινό χωριό Άνω Γραμματικό Εδέσσης (στο όρος Βέρμιο, σε υψόμετρο 1200μ) του νομού Πέλλας, το 1927. Ο πατέρας του ήταν δάσκαλος και βλέποντας την έφεση του μικρού Χρήστου στην ζωγραφική τον προόριζε για εικαστικές σπουδές.

Αποφασίζοντας να γίνει φωτογράφος αρχικά μαθήτευσε στη Θεσσαλονίκη κοντά στους Ηρακλή Φοίβο και Μichel (Mιχάλη Χαρτοματζίδη) και επιδόθηκε με μεγάλη επιτυχία στο ρετούς αξιοποιώντας το ταλέντο του στη ζωγραφική. Στη συνέχεια μετακινήθηκε στην Αθήνα για να διευρύνει τους φωτογραφικούς του ορίζοντες, δουλεύοντας ως συνεταίρος σε διάφορα φωτογραφία και τελικά ανοίγοντας το δικό του στούντιο στην Πατησίων το 1964 που τότε ήταν ένας από τους κορυφαίους εμπορικούς δρόμους με μεγάλη αίγλη.

Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρίας και πήρε μέρος σε απειράριθμους διεθνείς διαγωνισμούς και fora αποκομίζοντας σωρεία διακρίσεων, μεταλλίων και βραβείων, διακρίσεις για τις οποίες ήταν διαχρονικά υπερήφανος. Η πρώτη διεθνής διάκρισή του είναι το χάλκινο μετάλλιο στη φωτογραφική έκθεση της Μόσχας, το 1957 ( ενώ το 1961 στη Μόσχα πήρε και το χρυσό βραβείο).

Η πιο σημαντική ίσως βράβευση του Χρήστου Τσέλιου στάθηκε το χρυσό μετάλλιο FIAP (Federation Internationale des Artes Photographiques) το 1958. Μεταξύ άλλων στις επόμενες δεκαετίες ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος του Photo club του Βοrdeaux. (Ηοn. Ρ.C.Β.), όπου γίνονταν οι καλύτερες φωτογραφικές εκθέσεις, του Φωτογραφικού Club της Βιέννης /Αυστρίας ( Ηοn. Ο.G.Ρh) και του φωτογραφικού Club Καλλιτεχνών Φωτογράφων του Βουκουρεστίου (Hon. A.A.F.B).Επίσης, του απονεμήθηκαν διακρίσεις Excellent Member της Φωτογραφικής Ομοσπονδίας Ευρώπης (Ε.F.Ι.Α.Ρ), επίτιμο μέλος του Club International of Photography (Hon.C.I.P.), της Ένωσης των Δέκα (μετείχαν, κάθε δύο χρόνια, οι καλύτεροι φωτογράφοι της Ευρώπης στην έκθεση Photokina, ήταν ο πιο νέος) στην Κολωνία, τιμητικό δίπλωμα από τη Hasselblad κατά τη Photokina 1990 καθώς και της Ένωσης Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθηνών (Ε.Κ.Φ.Α).

Ειδήσεις σήμερα:

Δίκη Φιλιππίδη: Απορρίφθηκε το αίτημα της υπεράσπισης για κατ' αντιπαράσταση εξέταση Μπιμπίλα-Νίνου


Κομισιόν: «Φρένο» στην επιρροή του φυσικού αερίου στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας

Ρουμπάτης στην Επιτροπή: Ναι, παρακολουθούσαμε τον Πιτσιόρλα, ενημέρωσα τον Τσίπρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης