To ABC News τιμώρησε τη Γούπι Γκόλντμπεργκ γιατί είπε ότι το Ολοκαύτωμα «δεν είχε σχέση με τη φυλή»

To ABC News τιμώρησε τη Γούπι Γκόλντμπεργκ γιατί είπε ότι το Ολοκαύτωμα «δεν είχε σχέση με τη φυλή»

Η 66χρονη ηθοποιός θα απέχει δύο εβδομάδες από το πάνελ της εκπομπής «The View» που συμπαρουσιάζει, παρότι ζήτησε συγγνώμη για τις άστοχες δηλώσεις της

whoopi_neo
Για δύο εβδομάδες θα απέχει από το πάνελ της δημοφιλούς εκπομπής The View, στην οποία είναι συμπαρουσιάστρια, η Γούπι Γκόλντμπεργκ, εξαιτίας του σάλου που προκάλεσαν οι δηλώσεις της on camera για το Ολοκαύτωμα.

Η άστοχη τοποθέτηση της 66χρονης ηθοποιού αναφορικά με τη συγκεκριμένη «μαύρη σελίδα» της ιστορίας, η οποία σύμφωνα με την ίδια «δεν είχε σχέση με τη φυλή» προκάλεσε τα περασμένα 24ωρα σφοδρές αντιδράσεις τόσο από εβραϊκές οργανώσεις και σελέμπριτις, όσο και από απλό κόσμο που εξέφρασε την ενόχλησή του μέσω social media. Αρκετοί χρήστες των κοινωνικών μέσων δικτύωσης ζητούσαν από το κανάλι όπου προβάλλεται το The View να απολύσει την Γκόλντμπεργκ, τονίζοντας ότι στο παρελθόν είχαν απομακρυνθεί άλλοι παρουσιαστές για δικές τους ανάρμοστες δηλώσεις και υπογραμμίζοντας ότι η Αφροαμερικανίδα ηθοποιός δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στο απυρόβλητο.




Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις της Γκόλντμπεργκ και την επίσημη απολογία της, με την οποία προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα, η πρόεδρος του ABC News Κιμ Γκόντγουιν ανακοίνωσε την απόφασή της να απομακρύνει προσωρινά από το πάνελ του The View την 66χρονη. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε εχθές το βράδυ η Κιμ Γκόντγουιν αναφέρει πως, «παρόλο που η παρουσιάστρια ζήτησε συγγνώμη, της ζήτησα να απέχει για ένα διάστημα προκειμένου να αναλογιστεί τον αντίκτυπο των σχολίων της και να μάθει από αυτόν».

«Όλοι μας στο ABC News στεκόμαστε με αλληλεγγύη στο πλευρό των εβραίων συναδέλφων, φίλων, συγγενών και συμπολιτών μας», συμπληρώνει η ανακοίνωση.



Πηγές του ABC αναφέρουν στην Daily Beast ότι οι συμπαρουσιάστριες της Γούπι είναι έξαλλες με την απόφαση του δικτύου να τιμωρήσει με αυτόν τον τρόπο την ηθοποιό. Σύμφωνα με την Daily Mail παραμένει ασαφές εάν η Γκόλντμπεργκ θα συνεχίσει να πληρώνεται το διάστημα που θα απέχει από την εκπομπή The View, που πιστεύεται ότι της αποφέρει γύρω στα 90.000 δολάρια την εβδομάδα.

Κλείσιμο


Τι ακριβώς είπε η Γκόλντμπεργκ


Το πάνελ της εκπομπής, στην οποία η Γκόλντμπεργκ είναι συμπαρουσιάστρια, συζητούσε την αφαίρεση του διάσημου κόμικ MAUS από τη διδακτέα ύλη ενός σχολείου στο Τενεσί, με την αιτιολογία ότι περιλαμβάνει βρισιές, γυμνό και απεικόνιση αυτοκτονίας. Υπενθυμίζεται ότι στο συγκεκριμένο graphic novel, o δημιουργός του Αρτ Σπίγκελμαν αφηγείται τις αναμνήσεις του πατέρα του, που επιβίωσε από το Ολοκαύτωμα. Οι Εβραίοι εικονίζονται σαν ποντίκια, οι Ναζί έχουν μορφή γάτων.

H 66χρονη Αφροαμερικανίδα σταρ ξεκίνησε την τοποθέτησή της λέγοντας ότι αισθάνεται έκπληξη για το γεγονός ότι κάποιοι ένιωσαν άβολα με το γυμνό και τις βρισιές σε ένα βιβλίο με τόσο σκληρό θέμα. «Αφορά το Ολοκαύτωμα, τη δολοφονία 6 εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά αυτό δεν σε ενοχλεί;» αναρωτήθηκε η Γκόλντμπεργκ.

«Αν είναι να το κάνουμε αυτό, τότε ας είμαστε ειλικρινείς. Επειδή το Ολοκαύτωμα δεν είχε να κάνει με τη φυλή. Όχι δεν είχε σχέση με τη φυλή», συνέχισε η ηθοποιός, προσθέτοντας - παρά τις έντονες διαφωνίες των συμπαρουσιαστών της - ότι η γενοκτονία των Εβραίων είχε να κάνει με τη βαναυσότητα που επιδεικνύει ο άνθρωπος στον συνάνθρωπό του.



«Κι όμως είχε να κάνει με την πίστη στην ανωτερότητα της λευκής φυλής. Οι στόχοι των διωγμών ήταν Εβραίοι και Ρομά» διαφώνησε η Τζόι Μπεχάρ, συμπαρουσιάστρια του The View, για να της απαντήσει αμέσως η Γκόλντμπεργκ ότι αυτές είναι «δύο ομάδες λευκών ατόμων».


Σε αυτό το σημείο η Σάρα Χάινς υπογράμμισε ότι οι Ναζί δεν έβλεπαν τους προαναφερόμενους πληθυσμούς ως λευκούς, όμως η Γκόλντμπεργκ συνέχισε απτόητη λέγοντας ότι οι συνομιλητές της «χάνουν την ουσία» και ότι πρέπει να μιλάει κανείς για το Ολοκαύτωμα στις πραγματικές του διαστάσεις, ως ένα παράδειγμα της σκληρότητας που μπορεί να επιδείξει ένας άνθρωπος στον συνάνθρωπό του.




Οι δηλώσεις της Γκόλντμπεργκ προκάλεσαν σάλο στα social media, με τα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ να τις αναμεταδίδουν, σχολιάζοντάς τις ποικιλοτρόπως. Μεταξύ των πολλών που αντέδρασαν ήταν εβραϊκές οργανώσεις αλλά και απλοί χρήστες που ζητούσαν μέχρι και την απομάκρυνση της 66χρονης από την εκπομπή εξαιτίας των προκλητικών της δηλώσεων.

Tελικά η 66χρονη παρουσιάστρια ζήτησε συγγνώμη για όσα είπε, τονίζοντας σε tweet της ότι εκφράστηκε λανθασμένα: «Στη σημερινή εκπομπή είπα ότι το Ολοκαύτωμα δεν είχε να κάνει με τη φυλή αλλά με την απανθρωπιά του είδους μας. Έπρεπε να πω ότι είχε να κάνει και με τα δυο. Ο εβραϊκός λαός είχε πάντοτε την υποστήριξή μου και δεν θα σταματήσω ποτέ να του την παρέχω. Ζητώ συγγνώμη για τον πόνο που προκάλεσα», έγραψε η Γούπι Γκόλντμπεργκ.




Ειδήσεις σήμερα:

Άφαντος ο διαρρήκτης που εισέβαλε χθες σε διαμέρισμα αστυνομικού στη Νέα Ιωνία - Δείτε βίντεο

Έζησα στην ΕΣΣΔ και δεν χρειάζομαι αναμνηστικές δόσεις κομμουνισμού, λέει ο ιστορικός της υπόθεσης «Παπαρατσένκο»

Αγωνία για τη Stealth Omicron: Φόβοι και ενδείξεις ότι συντηρεί υψηλά τον αριθμό των κρουσμάτων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης