Γούπι Γκόλντμπεργκ: Κύμα οργής για τη δήλωσή της ότι το Ολοκαύτωμα «δεν είχε σχέση με τη φυλή»

Γούπι Γκόλντμπεργκ: Κύμα οργής για τη δήλωσή της ότι το Ολοκαύτωμα «δεν είχε σχέση με τη φυλή»

Η ηθοποιός και τηλεπερσόνα είπε στο The View ότι οι διωγμοί του Ολοκαυτώματος αφορούσαν «δύο ομάδες λευκών ατόμων», προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις

whoopi
Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η πρόσφατη τοποθέτηση της Γούπι Γκόλντμπεργκ σε αμερικανικό talk show που αφορούσε το Ολοκαύτωμα και τα κίνητρα των «αρχιτεκτόνων» του.

Η ηθοποιός και τηλεπερσόνα είπε στο The View του ABC ότι οι διωγμοί του Ολοκαυτώματος αφορούσαν «δύο ομάδες λευκών ατόμων», και ότι η συγκεκριμένη ιστορική περίοδος αποτελεί παράδειγμα της βαναυσότητας που μπορεί να εκδηλώσει ο άνθρωπος στο συνάνθρωπό του.

Το πάνελ της εκπομπής, στην οποία η Γκόλντμπεργκ είναι συμπαρουσιάστρια, συζητούσε την αφαίρεση του διάσημου κόμικ MAUS από τη διδακτέα ύλη ενός σχολείου στο Τενεσί, με την αιτιολογία ότι περιλαμβάνει βρισιές, γυμνό και απεικόνιση αυτοκτονίας. Υπενθυμίζεται ότι στο συγκεκριμένο graphic novel, o δημιουργός του Αρτ Σπίγκελμαν αφηγείται τις αναμνήσεις του πατέρα του, που επιβίωσε από το Ολοκαύτωμα. Οι Εβραίοι εικονίζονται σαν ποντίκια, οι Ναζί έχουν μορφή γάτων.

H 66χρονη Αφροαμερικανίδα σταρ ξεκίνησε την τοποθέτησή της λέγοντας ότι αισθάνεται έκπληξη για το γεγονός ότι κάποιοι ένιωσαν άβολα με το γυμνό και τις βρισιές σε ένα βιβλίο με τόσο σκληρό θέμα. «Αφορά το Ολοκαύτωμα, τη δολοφονία 6 εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά αυτό δεν σε ενοχλεί;» αναρωτήθηκε η Γκόλντμπεργκ.




«Αν είναι να το κάνουμε αυτό, τότε ας είμαστε ειλικρινείς. Επειδή το Ολοκαύτωμα δεν είχε να κάνει με τη φυλή. Όχι δεν είχε σχέση με τη φυλή», συνέχισε η ηθοποιός, προσθέτοντας - παρά τις έντονες διαφωνίες των συμπαρουσιαστών της - ότι η γενοκτονία των Εβραίων είχε να κάνει με τη βαναυσότητα που επιδεικνύει ο άνθρωπος στον συνάνθρωπό του.

«Κι όμως είχε να κάνει με την πίστη στην ανωτερότητα της λευκής φυλής. Οι στόχοι των διωγμών ήταν Εβραίοι και Ρομά» διαφώνησε η Τζόι Μπεχάρ, συμπαρουσιάστρια του The View, για να της απαντήσει αμέσως η Γκόλντμπεργκ ότι αυτές είναι «δύο ομάδες λευκών ατόμων».



Σε αυτό το σημείο η Σάρα Χάινς υπογράμμισε ότι οι Ναζί δεν έβλεπαν τους προαναφερόμενους πληθυσμούς ως λευκούς, όμως η Γκόλντμπεργκ συνέχισε απτόητη λέγοντας ότι οι συνομιλητές της «χάνουν την ουσία» και ότι πρέπει να μιλάει κανείς για το Ολοκαύτωμα στις πραγματικές του διαστάσεις, ως ένα παράδειγμα της σκληρότητας που μπορεί να επιδείξει ένας άνθρωπος στον συνάνθρωπό του.

Κλείσιμο


Οι δηλώσεις της Γκόλντμπεργκ προκάλεσαν σάλο στα social media, με τα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ να τις αναμεταδίδουν, σχολιάζοντάς τις ποικιλοτρόπως. Μεταξύ των πολλών που αντέδρασαν ήταν εβραϊκές οργανώσεις αλλά και απλοί χρήστες που ζητούσαν μέχρι και την απομάκρυνση της 66χρονης από την εκπομπή εξαιτίας των προκλητικών της δηλώσεων.



Τελικά η 66χρονη παρουσιάστρια ζήτησε συγγνώμη για όσα είπε, τονίζοντας σε tweet της ότι εκφράστηκε λανθασμένα: «Στη σημερινή εκπομπή είπα ότι το Ολοκαύτωμα δεν είχε να κάνει με τη φυλή αλλά με την απανθρωπιά του είδους μας. Έπρεπε να πω ότι είχε να κάνει και με τα δυο. Ο εβραϊκός λαός είχε πάντοτε την υποστήριξή μου και δεν θα σταματήσω ποτέ να του την παρέχω. Ζητώ συγγνώμη για τον πόνο που προκάλεσα», έγραψε η Γούπι Γκόλντμπεργκ.





Ειδήσεις σήμερα:

Επιθέσεις με γκαζάκια στα σπίτια του Δημήτρη Καμπουράκη και του Βασίλη Ντούμα

Τι δείχνουν τα προγνωστικά μοντέλα για κρούσματα και θανάτους τον Φεβρουάριο

Το «Παπαρατσένκο» του Κουτσούμπα έφερε μέσα σε λίγες ώρες... 3.000 Έλληνες followers στον διακεκριμένο ιστορικό!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης