Ισχυρή σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ ταρακούνησε την Αθήνα

Ισχυρή σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ ταρακούνησε την Αθήνα

Το επίκεντρο εντοπίστηκε στην περιοχή της Σταμάτας - Αρχικά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών έδωσε 4,2 Ρίχτερ, αλλά μισή ώρα αργότερα προέβη σε διόρθωση - Διαφορετικά μεγέθη από τα Κέντρα, στα 4,5 το υψηλότερο - Έντονη ανησυχία σε όλη την Αττική

Ισχυρή σεισμική δόνηση 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας) ταρακούνησε λίγο πριν τις 10:25 την περιοχή της Αττικής. Αρχικά το Γεωδυναμικό έδωσε 4,2 Ρίχτερ το μέγεθος. Σχεδόν μισή ώρα αργότερα προέβη σε διόρθωση, δίνοντας 4,4 Ρίχτερ το σεισμό στην Αττική.

Ο σεισμός έγινε αισθητός ιδιαίτερα σε όλες τις περιοχές, ενώ η διάρκειά του ήταν πάνω από 6 δευτερόλεπτα.

Η επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας: 
«Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε πως οι σεισμογράφοι των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου κατέγραψαν στις 22:24 ασθενή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 4.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που προέρχεται από απόσταση 24 χιλιόμετρα ΒΑ της Αθήνας όπου εντοπίζεται και το επίκεντρο της δόνησης».

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο έδωσε το σεισμό στους 4,5 βαθμούς Ρίχτερ, το οποίο αναθεώρησε προς τα κάτω το μέγεθος στα 4,3 Ρίχτερ. Το Αριστοτέλειο δίνει το μέγεθος του σεισμού στους 4,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρο εντοπίστηκε στα 2 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σταμάτας, στην περιοχή της Αττικής και 24 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Αθήνας.

Το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 5 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο κ.Χουλιάρα προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο που έδωσε το σεισμικό σμήνος στις 9 του μηνός όπου σε 10 ώρες σημειώθηκαν 18 σεισμικές δονήσεις.

Την ίδια άποψη εξέφρασε στο protothema.gr και ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, δίνοντας, ωστόσο, το μέγεθος του σεισμού στα 4,5 Ρίχτερ. «Είναι συνέχεια τη σεισμικής δραστηριότητας του σμήνους σεισμών που καταγράψαμε το προηγούμενο διάστημα. Υπάρχει εκτόνωση με μικρότερους σεισμούς. Οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να ανησυχούν».

Όπως ανέφερε και ο καθηγητής Λέκκας, η σεισμική ακολουθία είναι σχετικά έντονη, για το μέγεθος του σεισμού. Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Αθήνας, μόλις 5 λεπτά μετά το σεισμό των 4,2 Ρίχτερ, καταγράφηκε μετασεισμός 2,6 Ρίχτερ και ακολούθησαν άλλες δύο δονήσεις, μεγέθους 2 και 2,5 μετά από 11 και 20 λεπτά αντίστοιχα.


Η Πυροσβεστική δεν έχει δεχθεί προς το παρόν κάποια κλήση για βοήθεια. Παράλληλα, με ανάρτησή της στα social media, δίνει οδηγίες προς τους πολίτες...
«Έντονη βοή και δυνατός τριγμός»

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της Ατικής από τον ισχυρό σεισμό. Χαρακτηριστικά ήταν τα πρώτα σχόλια που ανέφεραν πολίτες σε διάφορες περιοχές του Λεκανοπεδίου μέσα από την εφαρμογή του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου. 

«Έντονη βοή και δυνατός τριγμός» (Άνοιξη)

«Πολύ δυνατή δόνηση. Περίπου 10 δευτερόλεπτα. Ήταν πολύ τρομακτικό» (Νέα Ερυθραία)

«Δυνατός» (Διόνυσος)

«Πολύ δυνατός αλλά σύντομος. Υπήρξε ένας θόρυβος και  όλα άρχισαν να κουνιούνται» (Εκάλη)

«Μεγάλη δόνηση, περίπου 5 δευτερόλεπτα»

«Πολύ δυνατός σεισμός, σύντομης διάρκειας περίπου 4 με 6 δευτερόλεπτα» (Βριλήσσια)

«Δυνατός, μικρή διάρκεια με βοή» (Νέο Ηράκλειο)

«Αρκετά δυνατός στον τρίτο όροφο, διάρκεια 2-3 δευτερόλεπτα» (Νίκαια)

«Ήταν ιδιαίτερα αισθητός με βουητό» (Ελληνικό)

«Χαλκίδα 6ος όροφος αρκετά αισθητός για 4 δευτερόλεπτα»

«Δυνατή βοή και δυνατό τράνταγμα» (Βριλήσσια)

«Καλό τρέμουλο, αρκετός θόρυβος και πριν την ισχυρή ένταση, όχι πολλή διάρκεια που μάλλον σημαίνει ότι ήταν κοντά» (Μελίσσια)

«Ν. Ηράκλειο, Αττικής, 5ος όροφος. Έντονα αισθητός. Με «κούνημα» αρκετών δευτερολέπτων» (Ηράκλειο)

«Μας τάραξε για 5 δευτερόλεπτα. Όχι ιδιαίτερο τράνταγμα, ελαφρά κουνηθήκαμε» (Χολαργός)

«Αισθητός στο Καματερό»

«Δύο τρία πήγαινε έλα καθόμουν στο τραπέζι και κουνήθηκε. Στην αρχή νόμιζα ότι έτρεμα εγώ» (Αθήνα)

«Πολύ δυνατός, ξεκίνησε απότομα, δυνάμωσε πολύ γρήγορα και είχε αρκετή διάρκεια πάνω από 7-8 sec (Ζωγράφου)

«Τα φωτιστικά κουνιούνταν, τα κρεβάτια, οι τοίχοι. Τα τζάμια από τα παράθυρα δονήθηκαν. Δεν πιστεύω ότι ήταν 4,5 Ρίχτερ. Ένιωσα πολύ παραπάνω» (Ζωγράφου)

«Ένας μεγάλος θόρυβος ακούστηκε και έτριξαν λίγο τα παράθυρα» (Αθήνα)

«Ένιωσα το κρεβάτι μου να κουνιέται» (Αθήνα)

«Μικρής έντασης στην αρχή και πιο έντονος μετά. Είχα χρόνια να αισθανθώ σεισμό τέτοιας έτνασης στην Αθήνα» (Περιστέρι)

«Τα είδα όλα... Ελπίζω να είναι το κύριο φαινόμενο... προσοχή για μετασεισμούς» (Αιγάλεω)

«Σαν να περνούσε το μετρό κάτω από το σπίτι» (Χαϊδάρι)

«Αισθητός νέα Σμύρνη 5ος όροφος χωρίς να κουνιούνται τα φώτα»

«Δυνατός με διάρκεια. Έμοιαζε διπλός. Είχε παλινδρόμηση δεξιά-αριστερά» (Καλλιθέα)

«Ήταν  έντονος!!!!! Μέχρι και το νερό στα ποτήρια κουνιόταν» (Πειραιάς)

Υπήρξαν επίσης και πολίτες που φάνηκαν να αντιμετωπίζουν με λίγο περισσότερο χιούμορ την κατάσταση:

«Τον άκουσα να έρχεται από μακριά» (Αγία Παρασκευή)

«Καλός, χρόνια είχαμε να το ζήσουμε»  (Αγία Παρασκευή)

«Είχε πλάκα» (Αγία Παρασκευή)

«Tsirlipipi» (Ελληνικό)


ΣΧΟΛΙΑ (149)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ

ΑΣ ΜΗ ΤΑΡΑΖΕΤΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΣΑΣ ΕΙΠΕ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14 ΣΤΟ ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟ 24 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΑΡΚΟ 13 ΛΟΥΚΑ 21 ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΛΑΣΤΗΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΤΑ ΞΕΡΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΡΙΧΤΕΡ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΑ ΜΑΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΕΠΙΣΗΣ Ο ΨΑΛΜΟΣ 91 ΤΟΥ ΔΑΒΙΔ ΜΙΛΑΕΙ ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΓΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 6944805924

παστουρμάς

Η διάταξη είναι η εξής: Αν ο σεισμός γίνει στην Αττική, και 4 ρίχτερ να είναι, θεωρείται βιβλική καταστροφή. Αν γίνει οπουδήποτε αλλού και 8 ρίχτερ να γίνει, χαρακτηρίζεται απλά έντονος, όπου παρατηρήθηκαν μικροζημιές και μικροτραυματισμοί, δεν επικράτησε όμως πανικός και το όποιο πρόβλημα θα λυθεί μόλις επισκεφτεί την περιοχή αρμόδιο κλιμάκιο του υπουργείου για την καταγραφή των ζημιών.

ένας ίσον κανένας

όλα τα μανεκέν μαζεμένα, τους ενώνει η αριστερά........ σε ρυθμούς παρέλασης και καφενείου μαζί.... με μπεγλέρια, αμπέχωνα, κατσαριδοκτόνα κλπ................ έρχονται με ιδεολογήματα από άλλες εποχές .... αρχές 1900 και βάλε, ότι πιό σημερινό έχει να δείξει η βουλή μας και η βολή μας.... ρε τι πάθαμε.........

Αχρηστη Τηλεοραση

Το σκαι μονο δεν εδειξαν εικονες της καταστροφης της Πομπηιας για να καθησυχασουν τον κοσμο

πολλοι σεισμοι τελευταια

Ίσως ειναι ένα μήνυμα να αφήσουμε την αμαρτωλή, εγωιστική και υλιστική ζωη μας και να γυρίσουμε στην ενάρετη ζωη της αγάπης και της καλλιέργειας της ψυχής και του πνευματος

Κόψε ...

Το χόρτο είπαμε ....

Εγκέλαδος

Μπράβο! Τέτοια θέλω! Να καλλιεργείτε την ψυχή και το πνευμα για να φεύγετε ήρεμα όταν τα κακαρώνετε. Δεν μπορώ τις φωνές.

Ο παγκαλος !!!!!

....έπεσε από το κρεβάτι !!!! Ποιος σεισμός κ κουραφέξαλα !!!!!! Αμάν πια ..... πήγε να αλλάξει μεριά ο άνθρωπος κ δεν τα υπολόγισε καλά .......άντε ..... καλά που δεν έπεσε κ ο φίλης μαζί του ..... τοτε να δεις .... το έλα να δεις ....

μηχανικός

Από πότε τα 4,4 ρίχτερ είναι ισχυρή σεισμική δόνηση; Ας σοβαρευτούμε επιτέλους! Στην Ιαπωνία οι δονητές που χρησιμοποιούν δονούν περισσότερο!!

γνωστης

Εσυ που το ξερεις?

G Helis

Παραδοξος σεισμος τριζαν ολα αλλα το κουνημα ηταν ελαχιστο κατι σαν αποτομη εκρηξη 5 δευτερολεπτων (Εκάλη)

Takhs

Υπαρχει ο διαδοχος του Μητσοτακη και εσεις περιμενετε να παει καλα το 2018 χαχαχαχα

mpiri mpiri

Πιο γκαντέμης απο τον Τσίπρα αποκλείεται. Απο τότε που τον ψηφίσατε και τι δεν μας βρήκε σεισμοί καταποντισμοί, πλημμύρες με ένα σωρό θύματα λαθρομετανάστες,καπιταλ κοντρόλς και ακόμα δεν έχουμε τελειώσει.

ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο Θεός ο μέγας, και φοβερός, και θαυμαστός, ο μόνος αληθινός, ο ποιών πάντα και μετασκευάζων. Ο επιβλέπων επί την γην και ποιών αυτήν τρέμειν. Ο απτόμενος των ορέων και καπνίζονται. Ο σείων την υπ' ουρανών εκ θεμελίων, οι δε στύλοι αυτής ου σαλεύονται. Ο τα θεμέλια της γης σαλεύων, ήδρασται δε τω σω νεύματι. Ον πάντα φρίσσει και τρέμει από προσώπου της δυνάμεώς σου. Ότι ανυπόστατος η οργή της επί ημάς τους αμαρτωλούς απειλής σου, αμέτρητόν τε και ανεξιχνίαστον το έλεος της επαγγελίας σου. Αυτός μνήσθητι των οικτιρμών σου, Κύριε, και τα ελέη σου παράσχου ημίν, ότι από του αιώνος εισί. Στήριξον την κτίσιν, στερέωσον την γην, παύσον τον κλόνον αυτής, έδρασον την δονηθείσαν οικουμένην, και μη συναπολέσης ημάς ταις ανομίαις ημών, μηδέ καταδικάσης ημάς ταις αμαρτίαις ημών, εν τοις κατωτάτοις της γης. Ότι συ ει ο Θεός ημών, Θεός του ελεείν και σώζειν, και συ την δόξαν αναπέμπομεν, τω Πατρί και τω Υιώ και τω Αγίω Πνεύματι, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

morfou-kypros-ean

«Πυρκαγιά, περὶ σαρκός, Ἁγίου Πνεύματος καὶ πονηρῶν πνευμάτων, τὴν ὁποία κάποιοι ἄναψαν γιὰ μᾶς», χαρακτηρίζει τις αντιδράσεις για όσα είπε περί ομοφυλοφίλων και για τα παιδιά - θύματα του serial killer ο Μόρφου Νεόφυτος

9
crash

Το τραγικό συμβάν, έτσι όπως καταγράφηκε από τους πιλότους των δύο F16 που απογειώθηκαν από την Αγχίαλο για να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν το μοιραίο αεροπλάνο - 14 χρόνια έχουν περάσει από την τραγωδία που συγκλόνισε Ελλάδα και Κύπρο

6