Σειραγάκης: Πώς τα 401 χρόνια κάθειρξη στον βιαστή έγιναν 12,5!

Σειραγάκης: Πώς τα 401 χρόνια κάθειρξη στον βιαστή έγιναν 12,5!

Ο προπονητής καταδικάστηκε το 2011 για βιασμούς 36 παιδιών, αλλά αποφυλακίζεται - Οι απίστευτες ευεργεσίες του νέου Ποινικού Κώδικα που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ σε βαρυποινίτες και οι άλλες 3 περιπτώσεις πρόωρης αποφυλάκισης

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
dikaiosyni-xr2
Στα χέρια του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου βρίσκεται η τύχη του πρώην προπονητή μπάσκετ Νίκου Σειραγάκη, ο οποίος ενώ έχει καταδικαστεί σε 401 χρόνια κάθειρξη, στα 12,5 χρόνια αποφυλακίστηκε για δεύτερη φορά.

Η υφ’ όρων αποφυλάκιση του 59χρονου παιδόφιλου προκάλεσε σοκ στο πανελλήνιο και ειδικά στο Ρέθυμνο της Κρήτης, όπου τον Δεκέμβριο του 2011 ο Σειραγάκης βίασε και ασέλγησε σε 36 ανήλικα παιδιά που του είχαν εμπιστευτεί οι γονείς τους για να τα προπονεί.

Ο πρώην προπονητής παιδικών τμημάτων μπάσκετ είχε αποφυλακιστεί και πάλι τον Απρίλιο του 2020, αλλά παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί και μετά από εισαγγελική παραγγελία επέστρεψε στις φυλακές.

Τώρα είναι η πρώτη απόφαση στα δικαστικά χρονικά της χώρας με την οποία αποφυλακίζεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 401 ετών και κατά συγχώνευση σε 220 χρόνια.

Ο 59χρονος παιδόφιλος αποφυλακίστηκε αφού εξέτισε 12,5 χρόνια εγκλεισμού, δηλαδή μόλις τα 3/5 της ποινής των 20 ετών που προβλέπεται με τον νέο Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Οι πόρτες της φυλακής άνοιξαν για τον Σειραγάκη με βούλευμα του Εφετείου Ναυπλίου, το οποίο του έθεσε ορισμένους περιοριστικούς όρους.Ο Νίκος Σειραγάκης είχε καταδικαστεί τόσο πρωτόδικα όσο και από το Εφετείο για κατάχρηση σε ασέλγεια, απόπειρα κατάχρησης σε ασέλγεια και βιασμούς εις βάρος 36 ανήλικων αθλητών, αφού είχε συλληφθεί επ’ αυτοφώρω.

Σύμφωνα με τον παλαιό Ποινικό Κώδικα, το ανώτατο πλαφόν της εκτιτέας ποινής για τον παιδόφιλο-προπονητή ήταν τα 25 χρόνια, αλλά με τον νέο Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε στα 20 χρόνια. Αν ίσχυε ο παλαιός Ποινικός Κώδικας, ο Νίκος Σειραγάκης θα έμενε άλλα τρία χρόνια στη φυλακή πριν μπορέσει να καταθέσει αίτηση αποφυλάκισης, αφού το ανώτατο όριο εκτιτέας ποινής για αποφυλάκιση ήταν τα 25 χρόνια.

Κλείσιμο
Ωστόσο, δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις αποφυλακίσεων καταδικασμένων με βαριές ποινές που έγιναν με τον «νόμο Παρασκευόπουλου» (4322/2015). Πολλοί από τους ευεργετηθέντες του «νόμου Παρασκευόπουλου» συνέχισαν την παραβατική συμπεριφορά τους αμέσως μόλις αποφυλακίστηκαν, και οδηγήθηκαν εκ νέου στις φυλακές.
dikaiosyni-mak

Η πρώτη αποφυλάκιση

Ο πρώην προπονητής είχε αποφυλακιστεί και τον Απρίλιο του 2020, αλλά παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που του είχαν τεθεί κι έπειτα από παρέμβαση του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα επέστρεψε στις φυλακές.

Ο παιδόφιλος εξέτιε την ποινή του στις φυλακές Γρεβενών και αποφυλακίστηκε τον Απρίλιο του 2020, αφού είχε εκτίσει μόνον 7 χρόνια, 10 μήνες και 25 μέρες της ποινής του. Η αποφυλάκισή του τότε είχε γίνει υπό τους περιοριστικούς όρους ότι δεν θα απομακρυνόταν από την περιοχή του Δήμου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης που είχε δηλώσει ως τόπο διαμονής και ότι θα εμφανιζόταν κάθε μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα Καλαμαριάς. Επίσης, του είχε απαγορευθεί να εμφανίζεται στην περιοχή του Ρεθύμνου, όπως του είχε απαγορευθεί και η έξοδος από τη χώρα.

Ομως, λίγες μόλις ημέρες μετά την αποφυλάκισή του ο 59χρονος συνελήφθη με εντολή του εισαγγελέα Γρεβενών για παραβίαση ενός εκ των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί, καθώς εντοπίστηκε στην περιοχή Ανάληψη της Θεσσαλονίκης. Ετσι, για τον λόγο αυτό συνελήφθη από αστυνομικούς.

Εν συνεχεία οδηγήθηκε και πάλι στις φυλακές με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο έκρινε ότι αφενός υπήρξε σκόπιμη παραβίαση των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί και αφετέρου η αποφυλάκισή του δεν πληρούσε τα ουσιαστικά-κοινωνικά κριτήρια που θέτει ο νόμος. Ετσι, ο Σειραγάκης οδηγήθηκε στις φυλακές της Τρίπολης, στις οποίες κατά κανόνα κρατούνται άτομα που έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, όπως είναι βιασμός, ομαδικός βιασμός, βιασμός ανηλίκου κ.λπ.
dikaiosyni-2
Ο 59χρονος πρώην προπονητής παιδικών τμημάτων μπάσκετ αποφυλακίστηκε αφού εξέτισε 12,5 χρόνια εγκλεισμού, δηλαδή μόλις τα 3/5 της ποινής των 20 ετών που προβλέπεται με τον νέο Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ

Δεύτερη αίτηση

Από την Τρίπολη πλέον ο 59χρονος υπέβαλε νέα, δεύτερη, αίτηση αποφυλάκισης πριν από ένα έτος. Η αίτησή του απορρίφθηκε στις αρχές του 2022 από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ναυπλίου. Στη συνέχεια άσκησε έφεση (18.3.2022), η οποία με ψήφους 2 προς 1 έγινε δεκτή από το Συμβούλιο Εφετών Ναυπλίου (με αριθμό 26/2023) και αφού είχε εκτίσει τα 3/5 της ποινής του, αποφυλακίστηκε με βούλευμα και του τέθηκαν περιοριστικοί όροι. Οι δικαστές της πλειοψηφίας του Συμβουλίου Εφετών Ναυπλίου στήριξαν την κρίση τους στα κοινωνικά και ουσιαστικά κριτήρια που προβλέπει η νομοθεσία για τις περιπτώσεις αυτές.

Συγκεκριμένα, οι εφέτες του Ναυπλίου έλαβαν υπ’ όψιν τους ότι ο Νίκος Σειραγάκης εντός των φυλακών είχε επιδείξει άψογη συμπεριφορά, παρακολουθούσε μαθήματα σε σχολείο, εργαζόταν στο κυλικείο των φυλακών και είχε μεροκάματα (ευεργετικός υπολογισμός ημερών κράτησης), συμμετείχε σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες και τον παρακολουθούσε ψυχολόγος. Οπως είναι γνωστό, η μία ημέρα εργασίας στις φυλακές εκλαμβάνεται από 11/2 έως 2 ημέρες κράτησης, ανάλογα με τον χώρο του καταστήματος κράτησης όπου εργάζεται ο κρατούμενος. Ακόμη, σταθμίστηκε και το γεγονός ότι ο Σειραγάκης είχε ήδη λάβει άδειες από τις φυλακές των Γρεβενών πριν το έτος 2019 από 5 έως 7 ημέρες λόγω καλής διαγωγής και τήρησε απαρέγκλιτα την ημέρα και ώρα επιστροφής του στο κατάστημα κράτησης.

Ετσι, οι δικαστές-μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου Ναυπλίου άνοιξαν την πόρτα της φυλακής στον Σειραγάκη, επιβάλλοντάς του 6 περιοριστικούς όρους: απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, αυτοπρόσωπη εμφάνιση δύο φορές τον μήνα (1η και 16ημέρα) στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής που θα διαμένει (έχει δηλώσει τόπο διαμονής προάστιο των Αθηνών), υποχρεωτική διαμονή του στον συγκεκριμένο τόπο που έχει δηλώσει, απαγόρευση μετάβασης την Κρήτη, απαγόρευση συναναστροφής του με ανηλίκους χωρίς την παρουσία ή τη συναίνεση εκείνων που έχουν την επιμέλειά τους, αλλά και να επισκέπτεται για την επόμενη πενταετία μία φορά τον μήνα ψυχίατρο ή ψυχολόγο του Δημοσίου ή ΝΠΔΔ για συνεδρίες και να προσκομίζει σχετική βεβαίωση στην υπηρεσία επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής Αθηνών.

Η τελική απόφαση

Μετά τον θόρυβο και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από το άκουσμα της αποφυλάκισης του παιδεραστή, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος ζήτησε από την Εισαγγελία Εφετών Ναυπλίου το βούλευμα με το οποίο έπειτα από 12,5 χρόνια εγκλεισμού ο Νίκος Σειραγάκης βρέθηκε εκτός φυλακής παρά τα αποτρόπαια και κατά συρροή εγκλήματά του. Ο κ. Ντογιάκος θα μελετήσει το βούλευμα προκειμένου να εξετάσει εάν έχει εμπεριστατωμένη ή όχι αιτιολογία, όπως απαιτούν το Σύνταγμα και η ποινική νομοθεσία.

Σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει εμπεριστατωμένη αιτιολογία ή υπάρχουν ασάφειες και νομικά κενά στο σκεπτικό ή δεν υπήρξε η τήρηση των προβλεπόμενων προϋποθέσεων αποφυλάκισης, θα προχωρήσει σε αναίρεση του βουλεύματος του Εφετείου Ναυπλίου. Η απόφαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το αν θα προχωρήσει σε αναίρεση ή όχι αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες.

Πάντως, έμπειροι εισαγγελείς εκτιμούν ότι ο κ. Ντογιάκος θα ασκήσει αναίρεση στο βούλευμα αποφυλάκισης του προπονητή.
dikaiosyni-1
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος

Καμία συγγνώμη

Η αποφυλάκιση του Νίκου Σειραγάκη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία της Κρήτης. Ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνης Βαγγέλης Μουνδριανάκης, ο οποίος είχε παρασταθεί στις δίκες των θυμάτων, δήλωσε στο «ΘΕΜΑ» ότι ο αποφυλακισθείς παιδόφιλος, μέχρι στιγμής, δεν έχει ζητήσει συγγνώμη από τα θύματά του, ενώ δεν έχει αποκατασταθεί η ψυχική του υγεία, έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποφυλάκισή του.
dikaiosyni-3

Και άλλες αποφυλακίσεις -πρόκληση

Είναι όμως η πρώτη φορά που καταδικασθείς για φρικτά εγκλήματα ακόμη και σε δύο ή τρεις φορές ισόβια βγαίνει από τη φυλακή και επιστρέφει στην κοινωνία; Οχι, είναι η απάντηση. Αν και κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, με τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, δεν είναι λίγες οι φορές που η κοινή γνώμη διχάστηκε για την αποφυλάκιση... πολυεγκληματιών, ακόμη και παιδοκτόνων καταδικασμένων ισόβια δύο και τρεις φορές.

Η περίπτωση αποφυλάκισης του Γ. Μεταξάκη τον Νοέμβριο του 2018 είναι μία μόνο από τις υποθέσεις που προκάλεσαν σοκ και αποτροπιασμό. Το 1999 ο Μεταξάκης είχε πνίξει τα τρία από τα τέσσερα παιδιά του στον Αλμυρό ποταμό του Ηρακλείου της Κρήτης, προκειμένου να πιέσει την εν διαστάσει τότε σύζυγό του να γυρίσει κοντά του. Αφού πάρκαρε το αυτοκίνητό του στον ποταμό, έδεσε πρώτα το 12χρονο κορίτσι στον λεβιέ των ταχυτήτων και εν συνεχεία πέταξε στα νερά του ποταμού τα τρία αγόρια.

Κατόπιν μπήκε στο αυτοκίνητο και έφυγε με την κόρη του, την οποία μετά εγκατέλειψε. Αρχικά, ο Μεταξάκης απέδωσε τον θάνατο των παιδιών του σε ατύχημα, μετά όμως ομολόγησε και καταδικάστηκε σε τρεις φορές ισόβια. Ωστόσο, έπειτα από 19 χρόνια παραμονής στη φυλακή αποφυλακίστηκε. Ποτέ δεν είχε απολογηθεί στις δίκες του για τα εγκλήματά του και λέγεται ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη φυλακή, όπου και εργάζονταν επί σειρά ετών, δεν δέχθηκε, ποτέ, ούτε ένα επισκεπτήριο.

Ο «παιδοβιαστής με το λευκό βαν»

Τον Νοέμβριο του 2022 έπειτα από μόλις 6,5 χρόνια παραμονής στο κελί ο αποκαλούμενος και ως «παιδοβιαστής με το λευκό βαν» άρχισε να κυκλοφορεί ξανά ελεύθερος στην κοινωνία, αν και είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 25 ετών για δύο βιασμούς ανηλίκων και μία απόπειρα βιασμού. Η είδηση της αποφυλάκισής του είχε προκαλέσει οργή στις οικογένειες των παιδιών. Τα εγκλήματά του άλλωστε ήταν φρικτά και αποτρόπαια. Το ένα από αυτά το διέπραξε έναν χρόνο πριν τη σύλληψή του, το 2014.

Τότε, είχε αρπάξει ένα κοριτσάκι μόλις 14 ετών από τον δρόμο, το βίασε μέσα στο λευκό βαν, του έκοψε τα μαλλιά και, στη συνέχεια, το εγκατέλειψε στον δρόμο. Το κορίτσι βρέθηκε να περιπλανιέται σε άθλια κατάσταση από πλήρωμα της Αμεσης Δράσης και αφού εξετάστηκε από ιατροδικαστή διαπιστώθηκε ο βιασμός του. Στη δίκη του, ο δράστης είχε υποστηρίξει μεταξύ άλλων ότι προχωρούσε σε σεξουαλικές πράξεις με ανηλίκους έχοντας τη συναίνεσή τους!

Το «κτήνος της Κέρκυρας»

Το καλοκαίρι του 2019 η Ελλάδα βρέθηκε στο «στόχαστρο» του βρετανικού Τύπου, εξαιτίας της «πρόωρης», κατά... 43 χρόνια νωρίτερα, αποφυλάκισης ενός Κερκυραίου κατά συρροή βιαστή Βρετανίδων τουριστριών. Ο λόγος για τον Δημήτρη Ασπιώτη, ο οποίος μέσα σε 1,5 μήνα, το καλοκαίρι του 2010, είχε βιάσει με την απειλή μαχαιριού τρεις Βρετανίδες που είχαν επισκεφθεί την Κέρκυρα για διακοπές. Ο Ασπιώτης ή αλλιώς το «τέρας του Κάβου», όπως τον αποκάλεσαν βρετανικά ΜΜΕ, είχε καταδικαστεί σε 53 χρόνια κάθειρξη, αλλά αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους το 2019 με τον «νόμο Παρασκευόπουλου».

Ο Ασπιώτης είχε βιάσει τις τρεις γυναίκες ενώ είχε αφεθεί ελεύθερος έχοντας εκτίσει τη μισή ποινή που του είχε επιβληθεί (6 χρόνια) για σεξουαλικές επιθέσεις σε άλλες Βρετανίδες τουρίστριες μεταξύ των ετών 1997 και 2005. Τον Ιούλιο του 2021, δηλαδή περίπου δύο χρόνια μετά την αποφυλάκισή του, ο Ασπιώτης καταδικάστηκε εκ νέου για βιασμό άλλης γυναίκας που είχε κάνει τον Μάιο του 2020 στην Κέρκυρα. Η ποινή που του είχε επιβληθεί ήταν κάθειρξη 20 ετών κατά συγχώνευση.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Yiannis Kalavros/Action images/ EUROKINISSI


Ειδήσεις σήμερα:

Το αλκοτέστ του Πολωνού διαιτητή που θα «σφύριζε» το ΑΕΚ-Άρης έδειξε μηδέν - Δείτε βίντεο

Διαζύγια στη showbiz: Ροζ περιπέτειες, τρίτα πρόσωπα και... μπόλικο μυστήριο

Ο «πρίγκιπας» της Αράχωβας ήταν... βασιλιάς της απάτης - Οι σφαίρες στο στήθος και τα ρούχα των 20 εκατ. ευρώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης