Η ύφεση «φέρνει» πιο κοντά τα σκληρά μέτρα που ζητά το ΔΝΤ

Η ύφεση «φέρνει» πιο κοντά τα σκληρά μέτρα που ζητά το ΔΝΤ

Aναμένονται αλυσιδωτές αντιδράσεις από την ύφεση 1,2%, με την οποία έκλεισε το δ' τρίμηνο του 2016 - Οριακά υφεσιακό ολόκληρο το έτος, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Αλυσιδωτές επιπτώσεις για την οικονομία και τη διαπραγμάτευση
έχουν τα στοιχεία για τη βύθιση της οικονομίας κατά το τέταρτο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς. Πέρα από την επιβεβαίωση με αριθμούς της αίσθησης που ήταν διάχυτη στην αγορά (και στις τράπεζες) τους τελευταίους πέντε μήνες, η επί τα χείρω αναθεώρηση των στατιστικών ρίχνει νερό στο μύλο της καχυποψίας του επικεφαλής Ευρώπης του ΔΝΤ
Πολ Τόμσεν ο οποίος αμφισβητεί τη δυνατότητα της Ελλάδας να πιάσει τους στόχους. 

Ας αρχίσουμε από το τελευταίο. Την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος
ζητεί από το Ταμείο να αναθεωρήσει τις δικές του εκτιμήσεις για να «πλησιάσει» αυτές των Ευρωπαίων η ΕΛΣΤΑΤ αναθεωρεί τα στοιχεία πάνω στα οποία «πάτησε» η Κομισιόν για να εκτιμήσει πριν από ένα μήνα -στις χειμερινές προβλέψεις- ότι το 2016 έκλεισε με ανάπτυξη 0,3% του ΑΕΠ. Τα στοιχεία όμως της ΕΛΣΤΑΤ εμφανίζουν προς το παρόν ύφεση 0,05% του ΑΕΠ. 

Και όλα αυτά σε μια συγκυρία που η Αθήνα «καίγεται» να δεχτεί το ΔΝΤ τις εκτιμήσεις του γενικού γραμματέα δημοσιονομικής πολιτικής κ. Φραγκίσκου Κουτεντάκη ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 ήταν 3% του ΑΕΠ, δηλαδή έξι φορές ή (4,5 δισ. ευρώ) πάνω από το στόχο της χρονιάς για ανάπτυξη 0,5% του ΑΕΠ. Αν δεν «περάσει» η ελληνική θέση τότε το ΔΝΤ θα συνεχίζει να ζητάει μέτρα και για το 2018, κάτι που μοιάζει απαγορευτικό για την κυβέρνηση καθώς δεν φαίνεται να περνάει από τη Βουλή.   

«Τελικά δεν είμαστε τρελοί. Όλη η αγορά έλεγε από τον Σεπτέμβριο ότι δεν πάει καλά η οικονομία και τώρα δυστυχώς το βλέπουμε αποτυπωμένο στους αριθμούς» λέει στο «Πρώτο Θέμα» παράγοντας του επιχειρηματικού κόσμου. Μάλιστα στελέχη της αγοράς και οικονομολόγοι συμφωνούν ότι οι οιωνοί για το 2017 δεν είναι καλοί καθώς οι πρώτες ενδείξεις από την κατανάλωση στην αρχή του τρέχοντος έτους είναι αποθαρρυντικές ενώ η αρνητική επίπτωση (carry over) από το «χειρόφρενο» στην οικονομία κατά το τέταρτο τρίμηνο θα έχει επίπτωση και στο 2017 όπως φαίνεται από τους πρόδρομους δείκτες. 

Από την ανάλυση προκύπτει ότι ένα από τα βασικά χτυπήματα για την οικονομία ήταν το γεγονός ότι η κατανάλωση των νοικοκυριών πάγωσε στο τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου, οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 30,7% σε ετήσια βάση ενώ και τα φορολογικά έσοδα εμφάνισαν κόπωση, πέφτοντας στα 6,08 δισ. ευρώ από 6,12 δισ. ευρώ.    

Το ΑΕΠ κατά το 4ο τρίμηνο 2016 παρουσίασε μείωση κατά 1,2% σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο 2016, έναντι της μείωσης 0,4% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου στις 14 Φεβρουαρίου. Ακόμη και σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο 2015 παρουσίασε μείωση κατά 1,1% έναντι της αύξησης 0,3% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου. Συνολικά το εν λόγω τρίμηνο ήταν σε όρους όγκου ΑΕΠ (με εποχική και ημερολογιακή διόρθωση) το χειρότερο τέταρτο τρίμηνο από το 1998, δηλαδή εδώ και 19 χρόνια!

Η καθυστέρηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την πλευρά της κυβέρνησης απειλεί να μετατρέψει σε «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» τις υπερβολικά απαισιόδοξες προβλέψεις Τόμσεν, που επιμένει ότι η Ελλάδα θα φτάσει σε πλεόνασμα μόλις 1,5% του ΑΕΠ το 2018, έναντι στόχου 3,5% του ΑΕΠ. 

Υπενθυμίζεται ότι η εκτίμηση για ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ το 2017, την οποία υιοθέτησε και το Ταμείο, στηριζόταν στο σενάριο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης στο τέλος του 2016 και στην ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση στις αρχές του 2017. Καμία από τις δύο αυτές προϋποθέσεις δεν συντρέχουν σήμερα, κάτι που σημαίνει ότι ολόκληρο το μακροοικονομικό σενάριο πάνω στο οποίο βασίζονται και οι προβλέψεις για τα φορολογικά έσοδα του 2017 κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα προς όφελος της καχυποψίας Τόμσεν.   

Οι αρνητικές επιπτώσεις από την καθυστέρηση για το κλείσιµο της αξιολόγησης και την ένταξη στο QE φαίνονται ήδη στα στοιχεία για την οικονομία:

1. Οι εκροές καταθέσεων υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ από την αρχή του 2017 όπως ανέφεραν υψηλόβαθµες τραπεζικές στο περιθώριο των επαφών κυβέρνησης - Θεσµών.

2. Ο ∆είκτης Οικονοµικού Κλίµατος του ΙΟΒΕ υποχώρησε σηµαντικά τον Φεβρουάριο στις 92,9 µονάδες.

3. Τα «κόκκινα δάνεια» παρουσίασαν ξαφνικά αύξηση 1 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο ανατρέποντας την πτωτική τάση που είχε διαµορφωθεί τους προηγούµενους µήνες.  

4. Οι λιανικές πωλήσεις µειώθηκαν 1,3% τον Δεκέµβριο του 2016 σε ετήσια βάση.

5. Ο όγκος των εξαγωγών μειώθηκε κατά 7% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση µε τον προηγούµενο µήνα. 

6. Οι προσδοκίες στη µεταποίηση, όπως αποτυπώνονται στον δείκτη PMI (παραγγελιών) της Markit για την Ελλάδα βούλιαξαν τον Ιανουάριο στο χαµηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 µηνών (46,6 µονάδες).

ΣΧΟΛΙΑ (37)

Χ.Π.

Το ευρώ και η ευρωζώνη διαλύονται και εμείς συζητάμε με την βαρδουλέσκου και τα λοιπά λαμόγια της ΕΕ...!!! Όποια χώρα από αυτές της καταραμένης ευρωζώνης δεν προετοιμαζεται για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, κυβερνάτε από μαλ...ες, δοσίλογους, πουλημένους και προδότες...!! Αυτή είναι η ώμή αλήθεια και όλα τα υπόλοιπα εγώ τουλάχιστον τα ακούω βερεσέ...!!!

δυστυχώς

Δεν υπάρχει σωτηρία με το τσίρκο των τσιπροκαμμένων.

Τάκης

Να μειώσει τις πασοκοσυντάξεις των 10 και 15 ετών και όχι όσων εργάστηκαν 35 - 40 χρόνια

ΑΓΑΜΗ ΘΥΓΑΤΕΡΑ

Καλέ Τόμσεν, δεν πιστεύω να συζητάτε πως θα μας κόψετε τις συντάξεις; Τι απογίνουμε οι έρμες;

Και αλλα μετρα για ακομα μεγαλυτερ υφεση

αχαχαχαχαχαχα

Nicos

Ο Τσιπρας θα κυκλοφορεί τωρα με κουκούλα στα συνέδρια, για να σηκωνει καλυτερα τις φάπες! Ξεφτίλα! Α, επεσε και πρόταση να μπει ο Τομσεν υπηρεσιακός αρμοςτης της Ελλαδος...εχει ξαναγίνει παρόμοιο...πριν απο 70 χρονια περιπου...πιο φτηνό το κοστος για την Ελλαδα απο το σημερινό...

dim

Το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα τα περισσότερα ελεύθερα επαγγέλματα (όσα μπορούν και μπορούν πολλά) φοροδιαφεύγουν ευθαρσώς, και μάλιστα με ταχύτητες αυξητικές τάσεις, είναι ένα τεράστιο πλήγμα για τα έσοδα του κράτους και ένα τεράστιο κοινωνικό πλήγμα για τον "άσπρο" φορολογούμενο και τον συνταξιούχο οι οποίοι τιμωρούνται συνεχώς τη στιγμή μάλιστα που το κόστος των βασικών αγαθών και των ΔΕΚΟ αυξάνονται παράλογα. Την ίδια στιγμή η περιβόητη έννοια της "ανάπτυξης" που την ακούμε 7 χρόνια τώρα δεν υπάρχει στον χάρτη. Το γεγονός ότι οι έξω και οι έσω δεν έχουν κάνει τίποτα απολύτως για να επιβάλλουν στον Έλληνα φορολογική συνείδηση, έστω και με τον βούρδουλα, προκαλεί μια αηδία για το σύνολο της πολιτικής (τους έξω στην προκειμένη τους συγχωρούμε για τάχα μου δεν γνωρίζουν). Θεωρώ ότι το κράτος έχει την υποχρέωση να επιβάλλει χιλιάδες ελέγχους σε όλους αυτούς τους ελεύθερους επαγγελαματίες που γνωρίζει πολύ καλά ότι φοροδιαφεύγουν και να επιβάλλει παραδειγματικά πρόστιμα και ποινές τουλάχιστον για ένα διάστημα 5ετίας και θα μπορούσε την ίδια ώρα να χαμηλώσει και τους φορολογικούς συντελεστές για να μπορέσουν να επιβιώσουν όλοι .... μέχρι σήμερα κάνοντας ακριβώς το αντίθετο έχουν καταφέρει μερική φτωχοποίηση και εξαθλίωση και έχουν επιβραβεύσει τον φοροφυγά (για να μην τρελλαινόμαστε και εγώ στην θέση τους πιθανότατα το ίδιο θα έκανα) ... αλλά τόσο δύσκολο είναι να γίνουν στοιχειώδεις έλεγχοι ? Τόσο δύσκολο είναι να ελέγξεις 10-20 γιατρούς,υδραυλικούς,ηλεκτρολόγους,νυχούδες,μασατζούδες,μπαρ,μπουζούκια κλπ κλπ σε 50-60 περιοχές της Ελλάδας και αν λέω ΑΝ τους βρεις μαύρους να επιβάλλεις παραδειγματικά πρόστιμα ? Αφού μπροστά μας το έχουμε το παράδειγμα, σε μαγαζί της νύχτας 10πλασιάζεται ο τζίρος όταν έρχεται έλεγχος (και δεν γνωρίζει κανείς ποτέ τίποτα...)!?! Τόσο δύσκολο είναι αυτό ? Αν το κράτος έκανε νοικοκυρεμένα αυτή τη δουλειά είμαι σίγουρος ότι θα 10πλασιαζόντουσαν τα έσοδά του. Όπως και να έχει, τα μέχρι σήμερα παράλογα,αντιδημοκρατικά και αντισυνταγματικά μέτρα δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα και αυτή η εμμονή των ξένων μόνο σκοπιμότητα αποδεικνύει πλέον. Δυστυχώς ούτε τους έσω ούτε τους έξω νοιάζει να θέλουν να αναπτυχθεί η χώρα ... το αντίθετο θα έλεγα. Η έλλειψη κρατικού μηχανισμού και ελέγχου φαίνεται επίσης και στις περιβόητες λίστες που κωλυσιεργούν χρόνια τώρα, τις περιβόητες offshore που δεν θέλουμε να τις πιάσουμε, τα περιβόητα δάνεια που αιωρούνται στην στρατόσφαιρα κλπ. Την καλημέρα μου

dosier

Πολύ σωστά! Ο τουρισμός αυξήθηκε και τα έσοδα έπεσαν...

Καραβοκύρης

Φίλε μου περάσαμε το στάδιο που θα μπορούσε το κράτος να πιάσει τη φοροδιαφυγή. Είμαστε στο στάδιο που τη φοροδιαφυγή την έχουμε ενσωματώσει στο οικονομικό DNA μας και την συνυπολογίζουμε προσεγγιστικά στο ΑΕΠ. Το κράτος και οι μηχανισμοί του απέδειξαν πως ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ και ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να πιάσουν τη φοροδιαφυγή. Σου θυμίζω τι ξεσηκωμός είχε γίνει από τα συνδικαλιστικά όργανα των εφοριακών όταν ο Αλογοσκούφης ήθελε να εγκαταστήσει σύστημα μπόνους για τους προϊσταμένους των εφοριών που θα έπιαναν τους περισσότερους φοροφυγάδες. Επίσης σου θυμίζω ότι πάλι τα συνδικαλιστικά όργανα των εφοριακών που ουσιαστικά κυβερνούν στο υπουργείο αντιστάθηκαν σθεναρά στη μεταβίβαση των οφειλών των κακοπληρωτών των ΔΕΚΟ στην εφορία (δηλαδή αν χρωστούσες πάνω από 2000 στη ΔΕΗ το χρέος να το εισπράττει η εφορία απ' όπου τα λαμόγια δυσκολότερα ξεφεύγουν) Και ερχόμαστε στο σήμερα όπου βλέπεις ότι το κράτος χαϊδεύει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές με ένταξη σε νόμους Κατσέλη με καθυστερήσεις (τεχνητές) δήμευσης των περιουσιών τους και με κάθε είδους προσκόμματα στην διαδικασία είσπραξης οφειλών που ακολουθείται σε κάθε άλλη χώρα του πλανήτη. Οι κακοπληρωτές οι οποίοι από στοιχεία των τραπεζών είναι στο 60% πλέον κρύβονται πίσω απ' τους λίγους αναξιοπαθούντες αλλά και την τρέλα ορισμένων παρανοϊκών τύπου Λαφαζάνη/Κωνσταντοπούλου και επιβαρύνουν με τη συμπεριφορά τους όλους μας. Άρα η απάντηση στο ερώτημά σου είναι: ΝΑΙ, το κράτος μπορεί οργανωμένα να εισπράξει τους φόρους αλλά ΟΧΙ, δε θέλει.

Τ κ

..και ακομα δεν ειδαμε και το 1ο τριμηνο του '17. Μεχρι τωρα συζητουσαν με τα νουμερα μεχρι το καλοκαιρι που ηταν πιο ανετα. Δεν εκλεισαν στα γρηγορα και τωρα θα κανουν τους λαγαριασμους με πιο δυσκολα νουμερα.

Αδέκαστος Μπάρας

Αν μικρύνει το δημόσιο και προχωρήσουν παράλληλα οι ιδιωτικοποιήσεις, τότε μόνο να δούμε άσπρη μέρα, αφού εύλογα θα γίνουν φοροελαφρύνσεις.

Δημητρης

Κατάμαυρα όλα. Διαβάζοντας το άρθρο πας κατευθείαν για αυτοκτονία.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

2_gr

Είσαι νέος έως 29 ετών, πτυχιούχος, που γνωρίζεις τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα και έχεις μικρή ή καθόλου προϋπηρεσία; Κορυφαία στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων, όπως η Τράπεζα Πειραιώς, η AVIS και η Microsoft σε προκαλούν να πάρεις τη θέση τους!

mitarakis

Όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός Εργασίας, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εξαγγείλει πως η καταβολή των αυξημένων συντάξεων χηρείας αποτελούσε βασικό της στόχο, τελικά δεν είχε υπολογίσει τα απαιτούμενα κονδύλια

tomsen_1

Ερωτηθείς για την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για ανάπτυξη 2,8% το 2020, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου απάντησε πως μπορεί να επιτευχθεί - Αναγνώρισε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση σημειώνει πρόοδο, ιδίως στις αποκρατικοποιήσεις