«Με το αριστερό» ξεκινά και η διαπραγμάτευση για την β΄ αξιολόγηση καθώς νεότερες πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν πως οι κρίσιμες συναντήσεις και ο ουσιαστικός γύρος των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα αναμένεται να ξεκινήσουν την Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή.
Από σήμερα ξεκινά τυπικά η διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και κατά τις πληροφορίες, ο πρώτος γύρος επαφών στην Αθήνα θα κρατήσει μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδος.
Κυβερνητικός αξιωματούχος εξέφραζε την αισιοδοξία του μιλώντας στο Reuters ότι «η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί γρήγορα, για να προχωρήσουμε με την ελάφρυνση χρέους», τα μηνύματα από το εξωτερικό και τα νέα δεδομένα όμως δείχνουν άλλα:
- Κύκλοι των δανειστών δεν συμμερίζονται την άποψη πως ότι πηγαίνουμε σε μια διαπραγμάτευση "fast track" ή πως η β΄ αξιολόγηση θα τελειώσει έως τα μέσα Νοεμβρίου, όπως είχε στόχο η κυβέρνηση, για να αρχίσουν μετά οι συζητήσεις για χρέος. Η ατζέντα της διαπραγμάτευσης είναι «βαριά» με 33 προαπαιτούμενα και 50 συνολικά δράσεις , που θα πρέπει να συμφωνηθούν και να εφαρμοστούν. Για αυτό προβλέπουν "παζάρι" που θα κρατήσει ενδεχομένως και μήνες, αντί για 3 ή 4 εβδομάδες.
- Εκτός από το μεγάλο «αγκάθι» που είναι η εξ αναβολής από πέρυσι διαπραγμάτευση για τις αλλαγές στα Εργασιακά του ιδιωτικού τομέα, εξίσου μεγάλο βάρος θα πέσει και στα δημοσιονομικά. Στην φορολογία η ατζέντα προβλέπει κατάργηση φοροαπαλλαγών και εφαρμογή των επόμενων αυξήσεων φόρων που έχουν ψηφιστεί.
Από την Ουάσιγκτον πάντως πριν μία εβδομάδα, αλλά ήδη και από τον περασμένο Μάρτιο, το ΔΝΤ και ο Πόουλ Τόμσεν επιμένουν ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει χωρίς ελάφρυνση χρέους ή νέα μέτρα της τάξεως των 8-9 δισ. ευρώ! Οι απεσταλμένοι των δανειστών θα εξετάσουν την φορά αυτή και τους δείκτες Ανάπτυξης, που στη φάση αυτή ενδιαφέρουν περισσότερο και από την είσπραξη των φόρων, αφού αν δεν φανεί ανάκαμψη από το τέλος του 2016, ανατρέπεται ο νέος Προϋπολογισμός του 2017 και η ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου συνολικά.
- Και όλα αυτά, ενώ παραμένει στον αέρα ακόμα και η υποδόση των 1,7 δισ. (ή 1% του ελληνικού ΑΕΠ) που ήταν να πάρει στις 10 Οκτωβρίου, η τύχη της οποίας θα κριθεί στις 24 του μηνός. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση ελέγχεται αν τήρησε τον όρο με την οποία δόθηκε το νέο δάνειο, να πληρώνει τα παλαιά χρέη του κράτους σε ιδιώτες χωρίς να δημιουργεί όμως καινούργια απλήρωτα ληξιπρόθεσμα χρέη.