Μια (τουλάχιστον) ακατανόητη εντολή, που ευτυχώς δεν εισακούσθηκε…
troupiwtis

Πέτρος Τρουπιώτης

Μια (τουλάχιστον) ακατανόητη εντολή, που ευτυχώς δεν εισακούσθηκε…

Ο Θάνατος της Φώφης Γεννηματά και οι επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, φυσιολογικά (αλλά δυστυχώς) έφεραν σε δεύτερη μοίρα , επικοινωνιακά το γεγονός στο Πέραμα.

Ένα γεγονός που πραγματικά είναι πολύ σημαντικό , από πολλές πλευρές για να περάσει απαρατήρητο.

Δεν θέλω να μείνω στο ζήτημα που έχει να κάνει με το αν έπρεπε η όχι να πυροβολήσουν οι αστυνομικοί, ιδίως όσον αφορά το επιχειρησιακό μέρος.

Προσωπικά νομίζω ότι τα πράγματα είναι σαφή και ας προσπάθησαν αρκετοί να δώσουν μια άλλη χροιά στο όλο ζήτημα , εμπλέκοντας ρατσισμούς , αστυνομική βία και αλλά παρόμοια, ως συνήθως.

Είναι θλιβερό πως ένας νέος άνθρωπος έχασε την ζωή του, αυτό όμως δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως «άδικος θάνατος» και άλλα ψυχοπονιάρικα. Οι ενέργειες μας έχουν επιπτώσεις.

Κλείσιμο
Θέλω να μείνω λίγο περισσότερο στην «περίφημη», πια, εντολή του κέντρου της άμεσης δράσης , «να σταματήσει αμέσως η καταδίωξη». Εντολή που δίνεται πολλές φορές και με αυστηρό τόνο, όπως φαίνεται. Εντολή που φαίνεται να προέρχεται όχι από τον αξιωματικό στο κέντρο επιχειρήσεων , αλλά από αρκετά ψηλότερα (Α 100 , λέει ο εκφωνητής ).

Πιστεύω πως θα συμφωνήσετε οι περισσότεροι μαζί μου πως πρόκειται για μια ακατανόητη εντολή.
Ας δούμε τα πράγματα όπως είναι.
Αστυνομικοί της Ομάδας Δίας, κατά την διάρκεια της περιπολίας τους εντοπίζουν αυτοκίνητο που θεωρούν (και σωστά όπως αποδείχθηκε) κλεμμένο.
Κάνουν αυτό που έχουν εκπαιδευθεί να κάνουν , αυτό που είναι το καθήκον τους, αυτό για το οποίο πληρώνονται από το κράτος.
Προσπαθούν να σταματήσουν το αυτοκίνητο, το οποίο για 15 χιλιόμετρα όπως λένε δεν σταματά στις κλήσεις τους.
Δεν γνωρίζουν ποιοι είναι μέσα, πόσοι είναι μέσα, τι ακριβώς έκαναν ή ετοιμάζονται να κάνουν, αν έχουν όπλα ή οτιδήποτε άλλο.
Ένα πράγμα γνωρίζουν και είναι σαφές. Πρόκειται για κάποιου είδους παρανομία.
Και γι αυτό κάνουν καταδίωξη.
Ας δούμε λοιπόν τώρα την αντίδραση του κέντρου της αστυνομίας.
Να σταματήσει ζητούν η καταδίωξη. Δηλαδή, επι της ουσίας «διατάζουν» τους αστυνομικούς να μην κάνουν το καθήκον τους!!!

Οι δικαιολογίες που ακούγονται είναι πως αυτό γίνεται:

Α. Για να μην υπάρξουν επιπτώσεις σε πολίτες.
Μα έχουμε να κάνουμε με καταδίωξη νύχτα , με μικρή κίνηση, και μάλιστα καταδίωξη , σιγουρά παρανόμων. Αν λοιπόν αυτοί αφεθούν «να κάνουν την δουλειά τους», είναι βέβαιο ότι η «δουλειά τους» αυτή είτε εκείνη την μέρα , είτε άλλες, θα έχει «επιπτώσεις κάθε είδους στους πολίτες», που υποτίθεται ότι η εντολή θα προφύλασσε

Β. Για να μην κινδυνέψουν οι αστυνομικοί.
Η δικαιολογία αυτή είναι η πιο «γελοία» μπορώ να πω. Κι αυτό γιατί οι αστυνομικοί, από την ώρα που ξεκινούν την βάρδια τους, γνωρίζουν τι έχουν να αντιμετωπίσουν.

Ποια είναι η λογική αυτού που έδωσε την εντολή;

Προτρέπει τους μάχιμους συναδέλφους του να μην κάνουν τίποτε , ακόμα και αν βλέπουν μπροστά τους το έγκλημα ;
Δεν αντιλαμβάνεται επίσης ότι οι παράνομοι αυτοί, αν δεν συλληφθούν θα αποτελούν και πάλι κίνδυνο και για τους αστυνομικούς στο μέλλον;

Γ. Για να μην υπάρξει ατύχημα στους «παρανόμους»
Η δικαιολογία αυτή είναι πραγματικά παράλογη. Οι παρανομούντες, από την στιγμή που ξεκίνησαν την συγκεκριμένη δράση τους, ήξεραν ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν την αστυνομία. Αρα λοιπόν δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Γνωρίζουν τι μπορεί να συμβεί όταν διαπράττουν το έγκλημα και στην συνέχεια αποφεύγουν την αστυνομία. Αυτοί προκαλούν ότι και να τους συμβεί.

Η εντολή λοιπόν αυτή , ιδίως όταν προέρχεται όπως φαίνεται από ανώτατο αξιωματικό της αστυνομίας , είναι στην καλύτερη περίπτωση ακατανόητη, για να μην την χαρακτηρίσω αλλιώς. Πιθανόν και νομικά κολάσιμη , μια και αξιωματικός προτρέπει αστυνομικούς να «παραβλέψουν» έγκλημα , αρά να «παρανομήσουν» οι ίδιοι.

Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι πως ο ανώτατος αξιωματικός που έδωσε την εντολή , λειτούργησε ως «κακός δημόσιος υπάλληλος», με την λογική , «ας μην τύχει κάτι στραβό στην βάρδια μου» ,( όπως έλεγε και η πρ. περιφερειάρχης Αττικής, προσπαθώντας και αυτή να δικαιολογήσει τα όσα εγκληματικά έγιναν στο Μάτι)

* Ο Πέτρος Τρουπιώτης είναι δημοσιογράφος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network