Νίνα Γκατζούλη

Νίνα Γκατζούλη

Η σύνθετη ονομασία για τα Σκόπια δεν είναι λύση

Η εθνική γραμμή της ελληνικής πλευράς στο θέμα της ονοματολογίας των Σκοπίων, όπως μας λένε, αλλά ποτέ δεν το εξήγησαν καθαρά στον ελληνικό λαό, βασίστηκε όταν το 2008, με αφορμή την επικείμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ για διεύρυνση όπου συμπεριλήφθηκε και το κράτος των Σκοπίων, η κυβέρνηση Καραμανλή προώθησε την «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes».

Παρακάμφθηκε με τον τρόπο αυτόν όμως η πραγματική βούληση των Ελλήνων όπως είχε εκφραστεί σε μεγαλειώδη συλλαλητήρια στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, η οποία ήταν αντίθετη με τη χρήση του όρου «Μακεδονία».

Η ελληνική κοινωνία, όπως τονίζει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου σε άρθρο του, «πανηγύρισε το μεγαλοπρεπές «ΟΧΙ» του Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι, αλλά ουδείς παρατήρησε τότε πως οι πολιτικοί είχαν αψηφήσει την πραγματική της βούληση και είχαν υποχωρήσει στο θέμα της ονομασίας, παραχωρώντας τη λέξη «Μακεδονία» στα Σκόπια».

Επιπλέον τι απέγινε το πόρισμα της σύσκεψης των πολιτικών μας αρχηγών της 13ης Απριλίου 1992 σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων, υπό την προεδρία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας μας Κωσταντίνου Καραμανλή; Το πόρισμα τόνιζε: «Σχετικά με το θέμα των Σκοπίων, η πολιτική ηγεσία της χώρας, με εξαίρεση το ΚΚΕ, συμφώνησε ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων, μόνο αν τηρηθούν και οι τρεις όροι που έθεσε η ΕΟΚ, στις 16 Δεκεμβρίου 1991, με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι στο όνομα του κράτους αυτού δεν θα υπάρχει η λέξη “Μακεδονία”».

Ας υποθέσουμε, ότι  επιτυγχάνεται μια «λύση» στο Σκοπιανό και το γειτονικό κράτος ονομάζεται «Άνω Μακεδονία» ή «Βόρεια Μακεδονία» ή οτιδήποτε άλλο «Μακεδονία». Ας υποθέσουμε, επίσης, χάριν του σεναρίου ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης), ότι τα Σκόπια θα αφαιρέσουν από το Σύνταγμά τους τις όποιες αλυτρωτικές βλέψεις στη Μακεδονία μας.
 
Κανείς δεν μας εξασφαλίζει ότι σε μικρό χρονικό διάστημα δεν θα βρεθεί ένας πολιτικός στα Σκόπια, τύπου Γκρούεβσκι, που θα θελήσει να αναθεωρήσει τη συμφωνία που θα έχει υπογραφεί, βασιζόμενος στην αποδεκτή από όλους πλέον του όρου «Μακεδονία» και δεν θα επανέλθει στο παλιό τους όραμα της «Ενωμένης Μακεδονίας».

Κανείς δεν μας διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει στο μέλλον απόπειρα – και μάλιστα θα είναι και δικαιολογημένη – του νεοβάπτιστου κράτους να διεκδικήσει μερίδιο από την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία της Μακεδονίας μας.

Κανείς δεν μας δίνει εγγύηση ότι κάθε υποχώρηση στο όνομα, υπό οποιαδήποτε μορφή και με οποιοδήποτε προσδιορισμό, καθώς και τυχούσα αποδοχή ύπαρξης «μακεδονικού έθνους και μακεδονικής γλώσσας» καθώς και η είσοδος των Σκοπίων στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς,  θα εξασφαλίσει τη ζητούμενη και προβαλλόμενη ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή. 

Κανείς δεν μας εγγυείται πως δεν θα αποτελέσει αιτία ταραχών και συγκρούσεων τόσο στο εσωτερικό των Σκοπίων με τις πολλαπλές εθνικότητες, αλλά και με τις γειτονικές της χώρες 

Κανείς δεν μας εγγυείται πως τα Σκόπια δεν θα προσφύγουν στα διεθνή δικαστήρια για να παραμποδίσουν την εξαγωγή Μακεδονικών ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.

Τι θα είναι πιο σημαντικό στα μάτια της διεθνούς κοινότητας μια χώρα που ονομάζεται Μακεδονία, ή τρεις διοικητικές περιφέρειες της Ελλάδας που ονομάζονται Δυτική, Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία;

Μήπως εμείς οι ίδιοι, με ελληνική βούλα και σφραγίδα ανοίγουμε την πόρτα στις ορέξεις των Σκοπιανών;

Σας παρακαλούμε πηγαίνετε στο www.onomasia.gr και προσθέσετε την υπογραφή σας για την μη αποδοχή του όρου Μακεδονία στο ονοματολόγιο των Σκοπίων.
 
Η Νίνα Γκατζούλη είναι συντονίστρια Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου 

ΣΧΟΛΙΑ (25)

αυτο

που θέλω να μας πείτε, είναι: Γιατί δεν πάει ο πρωθυπουργός και να πει:"οποια ονομασία έχει μέσα το όνομα Μακεδονία" δεν την συζητάμε . Εμείς έχουμε βετο για να μπούνε στο ΝΑΤΟ και όλα τα άλλα, άμα δεν υπογράψουμε δεν μπαίνουν. Εμεις είμαστε στην ευρωπη και στο νατο, αυτοι δεν είναι. Αυτοι θέλουν, αυτοι ας βρούνε όνομα, καποιο θα εχει η γλώσσα τους και η ιστορία τους. Το ονομα Μακεδονια είναι ελληνικό, ουτε σλάβικο, ουτε αλβανικο. Γιατί δεν το κάνουμε;;; Με τί μας εκβιάζουν;;;; Θα πάθουμε τί αν δεν το δώσουμε;;;; Θα μας βομβαρδίσουν;;; Γιατί δεν κάνετε ένα ενδιαφέρον ρεπορταζ;;;;

Μελχιώρ

Το Μεξικό-Νέο Μεξικό είναι σαν παράδειγμα χαρακτηριστικό τι είδους προβλήματα προκύπτουν όταν ξεχνάμε ότι οι λέξεις έχουν σημασία και όταν κάποιες όπως "Νέο/Νέα" χρησιμοποιούνται ανεύθυνα. Πως θα αντιδρούσε η χώρα του Μεξικού αν οι κάτοικοι της Αμερικάνικης πολιτείας του Νέου Μεξικού λέγανε ότι είναι Μεξικάνοι, μιλάνε Μεξικάνικα και ότι είναι απόγονοι των Μάγια και των Αζτέκων; Ξέρετε πόσες Αθήνες υπάρχουν στις ΗΠΑ; 15. Κανένας όμως απ τους κατοίκους τους δε λέει ότι είναι "Αθηναίοι", ότι μιλάνε Ελληνικά και ότι είναι απόγονοι του Περικλή. Αλλά στη θέση που φέρανε την Ελλάδα όλοι αυτοί οι άσχετοι πολιτικοί, τώρα φαίνεται ότι εμείς ήμαστε οι δύσκολοι, ότι εμείς αρνούμαστε σε μια χώρα και ένα λαό να υπάρξει, ότι εμείς πρέπει να υποχωρήσουμε στις αντιρρήσεις μας. Και δε φταίει ο Τσίπρας που πάει να διαπραγματευθεί, γιατί έτσι τα βρήκε. Φταίνε κυρίως όλοι οι προηγούμενοι. Ο Τσίπρας θα φταίει άμα τα κάνει ακόμα χειρότερα.

Όλοι οι μπάρμπες και οι θέιτσες

Πρώτοι να κηρύξουν πόλεμο ... Για να πάνε να πεθάνουν και όσοι μείνανε και δεν φύγανε ακόμα ...Ηλιθιότητα η μισελληνισμός δεν μπορώ πια να ξεχωρίσω...

Pan

Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει και βέβαια ισχύει οτι οποιου του μέλει να πνιγεί ποτέ του δεν πεθαίνει Αν τα Σκόπια αλλάξουν ρότα και αντί για Μακεδονία (Με το όνομα αυτό τα αναγνωρίζει όλη η ηφήλιος) ονομαστεί Θεσσαλία ή.... Πελλοπόννησος,τι θα κάνουμε?

@Pan

Από σαχλαμπούρδα είστε άσσοι ορισμένοι... Ότι σας κατέβει στο κεφάλι γράφετε χωρίς καμμία λογική.

Ακριβώς το ίδιο σκεφτόμουν

Όταν διάβαζα το άρθρο .... Σαχλαμπούρδες. Είναι επιχείρημα το "Ποιος μας εγγυάται .. ?". Κάνεις δεν σού εγγυάται τίποτα για το μέλλον . ΚΑΝΕΝΑΣ. ΤΕΛΟΣ. Απλά θεωρείς ότι οι άνθρωποι θα τιμήσουν το λόγο τους, τους κανόνες, τις συμφωνίες και τους νόμους που έχουν αποδεχτεί, και θα δράσουν όπως στο παρελθόν. Και όπως σεβάστηκαν το ΒΕΤΟ της Ελλάδας, έτσι θα την σεβαστούν σαν κράτος και στο μέλλον. Η μπορεί μετά από λίτρα μελάνι, συμφωνίες, υποσχέσεις για φιλίες και εδαφικές ακεραιότητες να μην κουνηθεί φύλλο, όπως στη Κριμαία και να χαράξουμε μια νέα γραμμή στο χάρτη το επόμενο πρωι. Άλλα γενικά θεωρώ απαράδεκτο από ανθρώπους να υποκινούν μίση διχασμό και πολέμους, ειδικά όταν οι ίδιοι δεν θα είναι στη πρώτη γραμμή έτσι και όντως γίνει.

Stefanos

Έχει πολύ δίκιο το άρθρο, μια λύση τώρα του θέματος με την λέξη Μακεδονία είναι μια βόμβα για το μέλλον που κανείς δεν ξέρει πότε θα σκάσει και σε ποιο διεθνές περιβάλλον. Η Ελλάδα δεν βιάζετε από τίποτα αυτήν την στιγμή, αυτοί που ζορίζονται είναι τα Σκόπια, γιατί χάνουν όλη την βοήθεια της ΕΕ. Το πρόβλημα με το όνομα τους έχει γίνει καρφί στα πόδια τους και βλέπουν πως αργά ή γρήγορα θα σταματήσουν και αυτοί που τους λένε "Μακεδονία" να το χρησιμοποιούν. Μια άλλη κυβέρνηση της Ελλάδας στο μέλλον θα μπορεί να οδηγήσει στα διεθνή δικαστήρια όποιο χρησιμοποιεί αυτό το όνομα για τα Σκόπια.

Μακ

Καλα τα λεει η θειτσα, ας αλλαξουν ονομα αν θελουν αλλιως πολεμος κι οτι γινει.

Αν θα έπρεπε να λυθεί

Προτείνεις σαν λύση ένα πόλεμο!

Διαβαζετε...

Ο δε Γκιόργκι Σπάσοφ, από την άλλη, εστιάζει στο μεγάλο αγκάθι του πακέτου της λύσης -αυτό, δηλαδή, της ταυτότητας, θέμα στο οποίο τα Σκόπια δεν δείχνουν διατεθειμένα να υποχωρήσουν. Υπενθυμίζει ότι με τη βελτίωση -μετά την αλλαγή κυβέρνησης- των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες υπήρξε προβληματισμός μήπως αυτή επετεύχθη στο πλαίσιο συμβιβασμού με τους αρνητές της μακεδονικής εθνικής ταυτότητας, όπως και τι, τελικώς, θα προστατευτεί ως εθνική ταυτότητα αφής στιγμής εξετάζεται η διαφοροποίηση του ονόματος. Καταλήγει λέγοντας, εμείς, που μας αναγνωρίζουν 130 χώρες ως Δημοκρατία της Μακεδονίας, με διακριτή, στην ομάδα των σλαβικών γλωσσών, τη Μακεδονική γλώσσα, η οποία μελετάται σε 50 Πανεπιστήμια του κόσμου, γνωρίζουμε ποιοι είμαστε, ουδένα απειλούμε και είμαστε έτοιμοι να οικοδομήσουμε μια ευρωπαϊκή ταυτότητα ... Αυτή η προσέγγιση έχει προσώρας διεθνή υποστήριξη και δείχνει να παράγει αποτελέσματα. Σύντομα θα μάθουμε αν αυτό αποδειχτεί αρκετό για να γίνει ένα σοβαρό βήμα προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Είναι σχεδόν βέβαιο, ωστόσο, ότι μόνο η καλή μας θέληση δεν φτάνει. Πρέπει και οι γείτονες να αποτινάξουν τους αβάσιμους φόβους τους και την επιθυμία να δουν τη Μακεδονία ηττημένη. Απόσπασμα απο το ελληνικο CNN! Οι γείτονες ν.......αποτινάξουν τους αβάσιμους (!!!) φόβους τους και την επιθυμια" να δουν την....Μακεδονια ηττημένη, λεει!Α, τους αναγνωριζουν και 130 χωρες λεει, αρα εμεις δεν εχουμε φοβο ξαναλεει. Ας σκεφτείτε να...ανεβει, τι θα λεει,την ωρα που ο μη κυβερνων λεει...για αρνητες μακεδονικης εθνικης ταυτοτητας κλπ κλπ. Απο το ελληνικο σαιτ του ΣιΕνΕν! Ενταξει παιδια; Ας βαλει μια τζιφρα ο νυν να γινουν μελη τα παιδια λοιπον, βλεπετε ποσο καλα και ταπεινοι ειναι!Εδω μιλαει για...αρνητες εθνικης μακεδονικης ταυτοτητας, οσους σκκοπιανους δεν λενε πως εινια "Μακεδονες"... Οποτε εμεις ειμασετ εθνικοιστες, κουφιοκεφαλοι κλπ. Αυτοι ειναι οι καλοι κι αδικημενοι! Ξαναλεω δεν κυβερνάει αυτος, αν κυβερνησει ομως....

Η Μακεδονία ΜΑΣ!

Μόνοι τους οι Έλληνες θα υπερασπιστούν την Μακεδονία, με το συλλαλητήριο. Κι ας τους πολιτικούς και τους παπάδες που συμπλέουν δυστυχώς προδοτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ας τους αποκαλούν όπως θέλουν όλοι τους. Οι Έλληνες ΠΟΤΕ δεν θα υποκύψουν.

haroumenos kai perifanos Sirizanelos

Είμαι χαρούμενος καί περίφανος η χώρα μου βρίσκεται καί πάλι στή νεο-ταξική πρωτοπορία.... Είμαστε τό πρώτο κράτος τού ΟΗΕ πού γιά πρώτη φορά ΘΑ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ!!!!! ΘΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ καί ΟΗΕ θέσεις τών σκοπιανών!!!!ΒΟΡΕΙΟΕΛΛΑΔΙΤΕΣ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ- ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ -ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία