Ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει υποψηφίους-αντίδοτο στις δημοσκοπήσεις
felekis_nikos

Νίκος Φελέκης

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει υποψηφίους-αντίδοτο στις δημοσκοπήσεις

Η πιθανότητα να υπάρξει προσφυγή στις κάλπες τον Ιανουάριο συνεχίζει να απασχολεί το επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και γι’ αυτό την ερχόμενη εβδομάδα θα δώσουν στη δημοσιότητα 30-40 ονόματα υποψηφίων που, κατά τα λεγόμενα αυτών που ασχολούνται με τις υποψηφιότητες, «θα προκαλέσουν αίσθηση και θα δημιουργήσουν θετικό κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ»

Για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να ξανακυβερνήσει, θα πρέπει να σταματήσει να μοιάζει με παιδί που μετράει τους ίσκιους των προγόνων του. Γιατί αυτό συμβαίνει με τα... παιδιά τ’ ατίθασα της Κουμουνδούρου. Καταγόμαστε από την Αριστερά, λέει ο ένας. Κυβερνήσαμε με το πιστόλι της τρόικας στον κρόταφο, λέει ο άλλος. Οι ρίζες μας είναι στον Ανδρέα Παπανδρέου και το ιστορικό ΠΑΣΟΚ, λένε οι πασοκογενείς, οι καλούμενοι και «μουσαφιραίοι» στο κόμμα του Κύρκου, του Μπανιά, του Αλαβάνου. Ολα αυτά για να δικαιολογήσουν την άρνησή τους -σωστή ή λάθος, ανάλογα με τα πιστεύω του καθενός, δεν έχει σημασία- να γίνουν ένα συστημικό κυβερνητικό κόμμα διαχείρισης και εναλλαγής στην εξουσία.

Για να μπορέσει όμως ο Αλέξης Τσίπρας να επιστρέψει στο Μαξίμου, όπως είναι ο διακαής πόθος του, θα πρέπει να σταματήσει να συνομιλεί με το παρελθόν και να εντρυφήσει στην πραγματικότητα. Το μέλλον του θα κριθεί από τις σοβαρές απαντήσεις που θα δώσει και τις ρεαλιστικές λύσεις που θα προτείνει στα προβλήματα που καίνε την κοινωνία και όχι από τις αγωνίες και τις επιθυμίες που «πυρπολούν» τα μυαλά των συντρόφων του. Και όταν λέμε κοινωνία δεν εννοούμε μόνο τους φτωχούς, τους αδύναμους, τις λαϊκές τάξεις, εννοούμε και τη μεσαία και ανώτερη τάξη και τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες, όλους.

Σίγουρα θα υπάρχουν προτεραιότητες, όμως το αφήγημα ενός κυβερνητικού κόμματος για να καταστεί ελκυστικό θα πρέπει να έχει εθνικό ακροατήριο. Και να αναφέρεται στο σύνολο των αναγκών του δημόσιου βίου. Από την οικονομία και τους θεσμούς έως και την άμυνα και την εξωτερική πολιτική, από την Υγεία και την Παιδεία μέχρι την ασφάλεια και την ασφάλιση. Η νίκη στις εκλογές και η κατάκτηση της πλειοψηφίας στη Βουλή είναι αυτά που κρίνουν τα κυβερνητικά κόμματα και τις ηγεσίες τους.

Σταθερά πρώτος ο Κυριάκος

Μέχρι τώρα και με βάση τις δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται ακόμη αυτού του στόχου. Η διαφορά μπορεί να μειώνεται, αλλά το προβάδισμα συνεχίζουν να το έχουν η Ν.Δ. και ο Μητσοτάκης. Και θα συνεχίσουν να το έχουν όσο κρατάνε το «ταμείο» του κράτους στα χέρια και μοιράζουν αφειδώς επιδοτήσεις, χορηγίες, αναθέσεις, ενώ η αντιπολίτευση ασχολείται με τις υποκλοπές. Στα τριάμισι χρόνια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μοιράσει 56 δισ. για να αντιμετωπιστούν η πανδημία και η ενεργειακή κρίση. Και έχει να μοιράσει ακόμη 6,3 δισ., αφού το έλλειμμα έως το τέλος Οκτωβρίου, αντί για 6,7 δισ. που προέβλεπε ο Προϋπολογισμός, ήταν μόνο 349 εκατ., ενώ υπάρχουν και τα πολλά δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο, εκτός από τα χρήματα που θα διαθέσει, θα μπορούσε να οδηγήσει στην κινητοποίηση πόρων και την υλοποίηση επενδύσεων που αντιστοιχούν στο 18% του ΑΕΠ της Ελλάδας έως το 2026.

Οι ασχολούμενοι με τα θέματα οικονομίας στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείουν στις 17 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει, εν είδει μπόνους, επειδή η οικονομία πάει καλά, τη διανομή επιπλέον επιδομάτων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της φτώχειας, προκειμένου να δημιουργήσει θετικό κλίμα για την κυβέρνησή του και να εξισορροπήσει τις αρνητικές εντυπώσεις από τις υποκλοπές, τους «Πάτσηδες» και τους πλειστηριασμούς. Την πιθανότητα αυτή άλλωστε άφησε ανοιχτή και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο έκτακτων επιδοτήσεων, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο. Τα καλά οικονομικά μεγέθη αποτυπώνονται και στο ποσοστό της ανάπτυξης, το οποίο μπορεί από το 5,6% που πρόβλεπε ο Χρήστος Σταϊκούρας να φτάσει στο 6,3%-6,5%, κάτι που θα δρομολογήσει την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, για την οποία τόσα χρόνια προσπαθεί η χώρα προκειμένου να μπορεί να δανείζεται φθηνά. Και την οποία χρειάζονται επειγόντως και οι ελληνικές επιχειρήσεις, αφού θα αποκλιμακώσει το κόστος χρηματοδότησης και θα μειώσει τις επιπτώσεις από την άνοδο του πληθωρισμού και των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Κατά συνέπεια, στον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να βρουν τον τρόπο που θα πείθει τους πολίτες ότι αυτοί θα μπορούσαν να τα καταφέρουν καλύτερα. Γι’ αυτό ο Τσίπρας έχει δώσει εντολή να εξειδικευτούν άμεσα οι έξι προτάσεις πολιτικής που ανέπτυξε στη Θεσσαλονίκη. «Τα οικονομικά μεγέθη μπορεί να πηγαίνουν καλά, όμως στον απλό κόσμο το μόνο που φτάνει είναι οι επιδοτήσεις και αυτές όχι για όλους», μας λέει συνεργάτης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσθέτει: «Η ακρίβεια, ο πληθωρισμός, οι λογαριασμοί του ρεύματος, τα υψηλά ενοίκια τρώνε και τις επιδοτήσεις και τους χαμηλούς μισθούς, που φτάνουν μέχρι τη μέση του μήνα». Και αυτή είναι η αλήθεια, όπως παραδέχονται και κυβερνητικοί παράγοντες, για το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού.

Κλείσιμο
Για να μπορέσει λοιπόν ο Τσίπρας να γυρίσει υπέρ του τις δημοσκοπήσεις, θα πρέπει να στολίσει την εικόνα του κόμματός του με ρεαλιστικές κυβερνητικές προτάσεις και να παρουσιάσει νέα και φρέσκα πρόσωπα που αφενός έχουν τα προσόντα και αφετέρου θα είναι αποφασισμένα να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και της χώρας και όχι για να πάρουν ρεβάνς και να ελέγξουν τους αρμούς της εξουσίας. Και βέβαια να βελτιώσει και ο ίδιος την εικόνα του στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους και σε όσους του γύρισαν την πλάτη επειδή δεν έμειναν ικανοποιημένοι από την πρωθυπουργία του.

Το βασικό δίλημμα στις εκλογές θα είναι: «Τσίπρας ή Μητσοτάκης;», όπερ εστί μεθερμηνευόμενον, ποιος είναι πιο αξιόπιστος και μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα συμφέροντα των ψηφοφόρων και του τόπου. Ούτε αυτοδυναμία ούτε προοδευτική διακυβέρνηση, ούτε εθνικούς εγγυητές και σοσιαλδημοκράτες. Τσίπρα ή Μητσοτάκη θα ψηφίσουν οι πολίτες. Πρωτίστως για την τσέπη τους και για να έχουν, ει δυνατόν, ήσυχο το κεφάλι τους στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε. Αναμφίβολα, οι υποκλοπές προκαλούν πολιτική, αλλά όχι και δημοσκοπική ζημιά στον Μητσοτάκη, τουλάχιστον όσο δεν τεκμηριώνεται στη Δικαιοσύνη με στοιχεία αδιάσειστα η σχέση ανάμεσα στο Predator και την κυβέρνηση.

Ακόμη και για την παρουσία του Γρηγόρη Δημητριάδη τη Δευτέρα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κρατούν μικρό καλάθι, αφού ο τέως γενικός γραμματέας της κυβέρνησης λογικά θα επιμείνει στο απόρρητο για την ΕΥΠ, ενώ για το Predator και τη σχέση του με τους επιχειρηματίες Λαβράνο και Μπίτζιο αναμένεται να επαναλάβει τα όσα είχε πει και την προηγούμενη φορά στην Επιτροπή. Και να προσθέσει ότι προσήλθε στην Επιτροπή «από σεβασμό προς τους θεσμούς και μόνο» και όχι για να συμμετάσχει στο «σόου» της αντιπολίτευσης, όπως χαρακτηρίζει κυβερνητικός παράγων τη λειτουργία της Επιτροπής. Από Δημητριάδη, λοιπόν, ουδέν νεώτερο. Η αντιπολίτευση δεν πρόκειται να βγάλει τίποτε καινούριο για τις υποκλοπές, εκτός κι αν προσκομιστούν στοιχεία, πράγμα δύσκολο, που να τεκμηριώνουν τις καταγγελίες.

Μεγαλύτερη ζημιά προκαλεί ο Πάτσης, επειδή συνδέεται με την αδιαφάνεια στις αναθέσεις του Δημοσίου και κυρίως με τους πλειστηριασμούς και τα «κοράκια» των τραπεζών και των funds, που βρίσκονται στην επικαιρότητα. Ειδικά το θέμα των πλειστηριασμών η Κουμουνδούρου θα το έχει ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης, αφού μαζί με την ακρίβεια είναι τα δύο πιο σοβαρά κοινωνικά προβλήματα. Μόνο για τον Δεκέμβριο ετοιμάζονται 5.000 πλειστηριασμοί και, σύμφωνα με τα λεγόμενα διακεκριμένου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω αυτών «επιχειρείται βίαιη αλλαγή της περιουσιακής κατάστασης των Ελλήνων, ανάλογη με την αρπαγή των χρημάτων την εποχή της κρίσης στο Χρηματιστήριο».

Ο γρίφος των υποψηφίων

Η πιθανότητα να υπάρξει προσφυγή στις κάλπες τον Ιανουάριο συνεχίζει να απασχολεί το επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και γι’ αυτό την ερχόμενη εβδομάδα θα δώσουν στη δημοσιότητα 30-40 ονόματα υποψηφίων, που κατά τα λεγόμενα αυτών που ασχολούνται με τις υποψηφιότητες «θα προκαλέσουν αίσθηση και θα δημιουργήσουν θετικό κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ». Οι εκκρεμότητες στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων συνεχίζουν να υπάρχουν, μικρό όμως μέρος οφείλεται στις διαφωνίες για πρόσωπα. Το μεγάλο αγκάθι είναι η αβεβαιότητα ως προς τα τελικά στοιχεία της απογραφής. Αν δεν ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα είναι δύσκολο να καταρτιστούν και τα ψηφοδέλτια στην ολότητά τους. Επειδή είναι πιθανό να υπάρξουν αλλαγές των εδρών σε περίπου 30 εκλογικές περιφέρειες «θα ήταν λάθος», λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, «να ανακοινώσουμε τα ονόματα των υποψηφίων και μετά να πρέπει να σβήνουμε και να γράφουμε εξαρχής». Οπω και να ’χει, δηλώνουν έτοιμοι, σε περίπτωση που προκηρυχθούν εκλογές για τον Ιανουάριο, να δώσουν αμέσως στη δημοσιότητα το 85% των υποψηφίων.

Ενα άλλο στοιχείο που πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους στην Κουμουνδούρου προτού προβούν σε ανακοινώσεις είναι και οι συμμαχίες, αν θα υπάρξουν συλλογικότητες, όπως οι Οικολόγοι, που θα περιληφθούν στα ψηφοδέλτια. Και φυσικά για να εξυπηρετηθεί, με τα πλέον κατάλληλα πρόσωπα, και το κριτήριο της ποσόστωσης των γυναικών στα ψηφοδέλτια. Τις επόμενες ημέρες, πιθανώς την Τρίτη, θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία για να εξετάσει τα θέματα, ενώ, σύμφωνα με το Καταστατικό, απαιτείται και έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής για να είναι υποψήφιος μη μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Δύσκολα πάντως θα ισχύσει αυτή η πρόβλεψη αφού τα ψηφοδέλτιο Επικρατείας και κάποιες άλλες υποψηφιότητες αυξημένου κύρους και ευρύτερης αποδοχής είθισται να είναι προνομία του αρχηγού. Και ο Τσίπρας δεν πρόκειται να την εκχωρήσει. Ενδεχομένως, σε μελλοντικό χρόνο, θα τις ανακοινώσει στην Πολιτική Γραμματεία και στη συνέχεια θα επικυρωθούν όλα τα ονόματα των υποψηφίων από την Κεντρική Επιτροπή.

Στελέχωση των τομέων του κόμματος

Μέχρι όμως να συνέλθει, το νέο έτος, η Κεντρική Επιτροπή, θα πρέπει να έχουν στελεχωθεί οι τομείς της. Ορίστηκαν οι επικεφαλής, αλλά πρέπει να συγκροτηθούν στο σύνολό τους ώστε να «τρέξουν» τα οργανωτικά και πολιτικά θέματα που σχετίζονται με τις εκλογές, αλλά και με τη μακροημέρευση του ΣΥΡΙΖΑ, ως δομής και πολιτικού οργανισμού εξουσίας, ανεξαρτήτως του Τσίπρα. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Τσίπρας. Και θα είναι και μετά, ακόμη και αν χάσει τις εκλογές. Τα κόμματα, και ιδιαίτερα τα μεγάλα και κυβερνητικά, πρέπει όμως να υπάρχουν και μετά τον αρχηγό, άρα χρειάζονται δομές και λειτουργία που να αντέχουν στον χρόνο, όπως η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Και, φυσικά, στοιχεία προγράμματος και ιδεολογίας που να καθιστούν διακριτή την ταυτότητά τους σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα. Αν καταφέρει ο Τσίπρας το επόμενο διάστημα να παρουσιάσει μια διαφορετική ατζέντα για την επίλυση των προβλημάτων από αυτή του Μητσοτάκη, τότε έχει τύχη στις εκλογές. Και μπορεί το ποσοστό της να αυξηθεί αν παρουσιάσει και μια «dream team» που να δείχνει ότι μπορεί να κερδίσει το κυβερνητικό παιχνίδι.

Η καθημερινότητα, οι υποκλοπές, οι Πάτσηδες, ο υψηλός πληθωρισμός, η μεγάλη ακρίβεια, οι φουσκωμένοι λογαριασμοί, οι χαμηλοί μισθοί, τα αδιέξοδα της νεολαίας που δεν μπορεί να ζήσει, να κάνει οικογένεια, να αποκτήσει σπίτι με 500 και 600 ευρώ φθείρουν την κυβέρνηση, όμως οι 6-7 μονάδες διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ τής εξασφαλίζουν την πρώτη θέση στις εκλογές και δίνουν στον Μητσοτάκη τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές και κυβερνητικές εξελίξεις.

Για να μπορέσει ο Τσίπρας να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία του Μητσοτάκη θα πρέπει η δημοσκοπική διαφορά να μειωθεί κάτω από τις πέντε μονάδες. Σύμφωνα με τους περί τα εκλογικά ειδήμονες του ΣΥΡΙΖΑ, μια δημοσκοπική διαφορά 5% μεταφράζεται σε 1,8% στην κάλπη. Και οι λόγοι είναι η συστηματική υποεκτίμηση της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ από τους δημοσκόπους, η μεγαλύτερη διείσδυση στους αναποφάσιστους της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, η δυναμική που αναπτύσσει, όπως έδειξε το 2019 αλλά και το 2015, ο Τσίπρας στην προεκλογική περίοδο και η εκ δεξιών απειλή που αντιμετωπίζει ο Μητσοτάκης, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα, από τον Βελόπουλο και τον Κασιδιάρη, ο οποίος πιθανότατα θα μπει στη Βουλή, αλλά και τους «άστεγους» του καραμανλισμού, όσων έχουν απομείνει από τους ΑΝ.ΕΛ. του Καμμένου, τους «μακεδονομάχους», τους ανεμβολίαστους, τους «πουτινικούς» και τους θρησκόληπτους...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα