helakis01

Μας προετοιμάζουν να ζούμε “εκ περιτροπής”...

Γιώργος Χελάκης

Η κυβέρνηση με τα πρόσφατα μέτρα που που ανακοίνωσε επιχειρεί να κρατήσει στην ζωή την εθνική οικονομία αντιλαμβανόμενη ότι βρίσκεται μπροστά στην φτωχοποίηση μεγάλης μερίδας της ελληνικής κοινωνίας. Στους υπό φτωχοποίηση δεν περιλαμβάνονται μόνο οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αλλά και οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν από δύο ως δέκα εργαζόμενους.

Αυτοί δηλαδή που συνηθίσαμε να αποκαλούμε ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας. Με εξαίρεση τις τουριστικές επιχειρήσεις, όλες οι άλλες θα πρέπει από τον επόμενο μήνα που παύει η αναστολή να πληρώσουν τις συσσωρευμένες πια υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο. Πως θα το κάνουν ενώ παράμεναν κλειστές χωρίς τζίρους. Αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε μια νέα ρύθμιση πολλών (ακόμα και εκατόν είκοσι δόσεων) το λουκέτο είναι προ των πυλων.

Πάμε τώρα στους αριθμούς.Στον ιδιωτικό τομέα οι εκατοντάδες χιλιάδες που θα μπουν στην εκ περιτροπής εργασία θα δουν τους μισθούς του να μειώνονται κατά 20%, αφού ο εργοδότης θα πληρώνει το 50% και το κράτος το 60% του υπόλοιπου 50%. Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν κανονικά ενώ θα εμφανίζονται να είναι στο πρόγραμμα εκ περιτροπής εργασίας.

Οσοι δεν μπουν στην εκ περιτροπής εργασίας, δεν έχουν καμία προστασία. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι καλούνται να επιβιώσουν με μισθούς και επιδόματα που θα κινούνται από τετρακόσια ευρώ μέχρι πεντακόσια τριάντα τέσσερα ευρώ ή με τον κατώτατο μισθό που είναι πεντακόσια σαράντα έξι ευρώ καθαρά.

Οσοι καταφέρουν να επιστρέψουν στις δουλειές τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγαλύτερη ευελιξία και εντατικοποίηση της εργασίας. Την κατάσταση αυτή θα ακολουθήσουν η μερική απασχόληση και η μείωση των αποδοχών ακυρώνοντας στην πράξη τις όποιες συλλογικές συμβάσεις. Κάπως έτσι θα ικανοποιηθεί και η Ευρωπαϊκή Ενωση που στην τελευταία έκθεσή της αναφέρει ότι η χώρα με έχει μείνει πίσω σε ό,τι αφορά κάποιες “απαραίτητες ρυθμίσεις” στην αγορά εργασίας.

Oι δαπάνες των 24 δις για τις οποίες μίλησε στο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός αντιστοιχούν ως ποσοστό στο 12% του ΑΕΠ. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους της αποτελεσματικότητας των μέτρων, να σημειώσουμε ότι οι δαπάνες της γερμανίας για την στήριξη της δικής της οικονομίας αντιστοιχούν σε ποσοστό 60% του γερμανικού ΑΕΠ! Στην πρόσφατη έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ύφεση σοκ για την ελληνική οικονομία ύψους 9,7%. υπογραμμίζοντας ότι το μεγάλο πρόβλημά της είναι η εξάρτηση από κλάδους που πλήττονται σε μεγάλο βαθμό από τα μέτρα για την πανδημία, όπως ο τουρισμός.

Ετσι μπορεί να εξηγηθεί το σχεδόν πλήρες άνοιγμα του τουρισμού χωρίς τεστ και καραντίνα. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση παίρνει ένα μεγάλο υγειονομικό ρίσκο για να πάει κάπως καλά η τουριστική κίνηση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Στην προκειμένη περίπτωση δεν παίζουν ρόλο τα σχεδόν μηδενικά κρούσματα που έχουμε στην Ελλάδα διότι μιλάμε για τουρίστες που θα έρθουν από το εξωτερικό και χώρες όπου η πανδημία τις χτύπησε πάρα πολύ και σε αριθμό κρουσμάτων και σε θανάτους. Δίνεται δηλαδή η εντύπωση ότι η κυβέρνηση κινείται σε λογική εντελώς αντίθετη με αυτή που οδήγησε στο σκληρό lockdown Μαρτίου και Απριλίου.

Τη στιγμή που οι επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν μειωθεί κατά 30% θα περίμενε να ακούσει κανείς κάτι για ένα επενδυτικό σχέδιο με πρωταγωνιστή το Δημόσιο. Δεν ακούστηκε τίποτα. Και πως να ακουστεί δηλαδή αφού μέχρι τώρα η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση με όσα διαθέσιμα υπάρχουν στο περίφημο “μαξιλάρι” και με προσφυγή σε δανεισμό από τις αγορές. Εχουν περάσει δυο μήνες και η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει καταφέρει να καταλήξει κάπου. Η χώρα δεν έχει νιώσει ακόμα τι θα πει... ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του επιχειρούν να ανασχέσουν τον Αρμαγεδδώνα που έρχεται και ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνει ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες ανέργους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αδύναμοι και οι οικονομικά ανίσχυροι είναι εκείνοι που θα πληγούν από τη σφοδρότητα της οικονομικής κρίσης. Σε αντίθεση με τον κορωνϊό που δεν έκανε διακρίσεις σε πλούσιους και φτωχούς, στις οικονομικές κρίσεις τα... θανατηφόρα κρούσματα εμφανίζονται στους φτωχούς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (46)

newera

Η απέλπιδα προσπάθεια να αποδοθούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας στην κυβέρνηση μαρτυρά απλώς το παθολογικό θράσος, την έλλειψη φαντασίας και δημιουργικής σκέψης και την μιζέρια και ανέχεια στην οποία έχουν περιέλθει οι προπαγανδιστές και τα τρολ του συριζα. Δεν καταλάβατε ΤΙΠΟΤΑ από τις εκλογές και γι' αυτό είστε καταδικασμένοι να εξαερωθείτε (το λατρεμένο 2% είναι πλέον ένα τσιγάρο δρόμος). Τι νομίζατε για την επιλογή των πολιτών; Ότι ήταν απλώς μια γκαντεμιά στην βάρδια, όπως όταν κοιμόσασταν στο Μάτι, μεθυσμένοι από την ζωάρα που σας επιφύλαξε ο Θεός; Επί 4 χρόνια βρίζατε κάθε μέρα τους υπέυθυνους πολίτες με θράσος και κυνισμό στα μούτρα. Τι περιμένατε με αυτή την αφοπλιστική αφέλεια; Ότι οι πολίτες θα σας επιβράβευαν κι από πάνω για την τερατώδη έπαρση και ανικανότητα και έλλειψη σεβασμού που επιδείξατε; Ότι θα κάθονταν να τους "εξαχνώσετε" κι από πάνω για να δημιουργήσετε μια κοινωνία χρήσιμων ηλίθιων λούμπεν και ρέμπελων, ενώ οι ίδιοι πλήρωναν επί 8 χρόνια το βάρος της κρίσης από τα λεφτά των παιδιών τους. Είστε πραγματικά αμετανόητοι και γκροτέσκ. Αν δεν ήσασταν στην Βουλή, θα ήταν απλώς ιονέσκο. Τώρα ενέχει και έναν κάποιο βαθμό τραγικότητας.

ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ ....

ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΕ να γίνουμε ΛΑΘΡΟ, για να κονομήσουμε επιδόματα, δωρεάν ρεύμα και άλλα ΚΑΛΟΥΔΙΑ ....

MARINA.

Την καραντίνα θα την χρησιμοποιούν από εδώ και πέρα οι κυβερνήσεις για να ελέγχουν τους λαούς και τις οικονομίες των χωρών τους. Παγκόσμιο πείραμα που πέτυχε η καραντίνα. Η καταστολή και η οικονομική ασφυξία θα είναι τα εργαλεία για να υποταχτούν οι λαοί στην Νέα Τάξη Πραγμάτων.Και ο Αλέξης Τσίπρας να ήταν στην κυβέρνηση, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα με χιλιάδες Έλληνες νεκρούς από την πανδημία, αφού ο κρατικός μηχανισμός επί ημερών ΣΎΡΙΖΑ είχε κατά προτεραιότητα στελεχωθεί από ανίκανα κομματικά στελέχη.

Μαρινάκι

Ενδιαφέρον επιχείρημα με πολύ βαθιά σκέψη, βγαλμένο από τα τοπ τεν του Καρανίκα, του Παππά και του Πολάκη. Εξηγείται ποιο είναι το διαβατήριο για να ψηφίζεις συριζα, αν και δεν ήθελε πολλή σκέψη. Δεν βλέπεις πόσο καλά ελέγχουν την οικονομία; Τόσο πολύ που θα πέσουν οι μισές κυβερνήσεις στις επόμενες εκλογές. Ήρθαν με ούφο και κυκλοφορούν ανάμεσά μας...

yolo

Δεν μας λες ρε πειρατή, μήπως έχουμε κομμουνισμό και δεν το καταλάβαμε; Δέχεσαι εσύ να πληρώνεις κάθε μήνα τον μισό σου μισθό σε φόρους για να συνδράμεις τους πληγέντες, όπως κάνουμε εμείς από τότε που γεννηθήκαμε; Όλο αλληλεγγύη και κουραφέξαλα και όταν είναι ώρα να δώσετε 5 ευρώ, παθαίνετε ταράκουλο. Η ιδεολογία του τζάμπα... Αηδία πια.

Montazieros

Δεν πα να έχει η Αμερική 22 εκατομμύρια ανέργους μέσα σε τέσσερις εβδομάδες. Δεν πα να έχει η Γερμανία την χειρότερη ύφεση τα τελευταία πενήντα χρόνια. Δεν πα να έχει η Βρετανία 6,3 εκατομμύρια ανέργους από την αρχή της κρίσης. Δεν πα να έχει η Ισπανία των Ποδέμος 5,5 εκατομμύρια ανέργους αυτή την στιγμή. Δεν παίζει άγχος. Ένας σωστός αριστερός όπως ο Γ. Χελάκης, απαιτεί στην χώρα του να μην πειραχτεί ούτε μια τρίχα από τον μισθό των εργαζομένων και να μην χάσει την δουλειά του κανείς. Ποτέ και για κανένα λόγο. Πως βρήκε φράγκα δηλαδή η Γερμανία? Το ίδιο πρέπει να βρούμε και να δώσουμε και εμείς. Γιατί η Αριστερά δεν είναι ιδεολογία κύριοι. Είναι θρησκεία. Είναι το πειρατικό που θα μας οδηγήσει στον τελικό. Δεν καταλαβαίνει ούτε από παγκόσμια κρίση, ούτε από οικονομικούς δείκτες, ούτε από νόμους. Νόμος είναι το δίκαιο του εργάτη. Βέβαια κατά παράξενο τρόπο από την εποχή του Καρόλου του Μαρξ, όπου και να έπαιξε μπαλίτσα, στο τέλος από παντού μάζευε το τόπι από το πλεκτό. Δεν πειράζει όμως. Λεπτομέρειες. Δεν ήταν ώριμες οι συνθήκες. Ένα Χαριστέα πρέπει να βρει και μια Πορτογαλία στον τελικό. Πάντα σε περιγραφή του Γιώργου Χελάκη.

Γιώργος ΝΔ

Αν και απεχθάνομαι καθετί αριστερό το άρθρο περιγράφει άριστα την πραγματικότητα. Με το παρατεταμένο lock down χάθηκε η μπάλα και τη στιγμή που άλλοι προσπαθούσαν να ανοίξουν το δυνατόν νωρίτερα εμείς κλείσαμε πρώτοι και θα ανοίξουμε τελευταίοι με καταστροφικες συνέπειες. Τώρα φεύγουν άρον άρον τα μέτρα για τον τουρισμό. Βάλτε μία μάσκα στο αεροπλάνο και ελάτε. Όχι άμεσα αλλά με πτήσεις από ορισμένες χώρες 15 Ιουνίου και ελεύθερα από 1 Ιουλίου. Συνειδητή πολιτική επιλογή που μαθηματικά οδηγεί σε οικονομική καταστροφή χάσιμο τουριστικής σεζόν ανεργία μετανάστευση μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα σήμερα και κάθετη μείωση μισθών ΔΥ και συντάξεων αύριο. Κι αν δεν υπήρχε το μαξιλάρι που άφησε ο απεχθης κατά τα άλλα Τσιπρας θα είχαμε διαλύσει από τώρα. Σκληρή η αλήθεια αλλά πρέπει να λέγεται. Αν βέβαια γίνουν και εκλογές το φθινόπωρο είναι καλύτερα να φύγουμε από τώρα πριν δούμε τους ανέργους στους δρόμους γιατί σύντομα δε θα έχουν ούτε για σούπερ μάρκετ

Σιγά ρε φίλε!!!! ούτε πυρηνικός όλεθρος να μην ήρθε!!!

Σε λίγο θα μας πεις ότι επειδή κλείσανε για δύο μήνες τα μαγαζιά και αυτά όχι όλα, θα πεθαίνουν οι άνθρωποι στο δρόμο από ασιτία όπως στην κατοχή. Τι κλάψα, τι μιζέρια είναι αυτή! Έλεος!!

kyriakos

Αυτός εδώ 9 γελοίος χαρακτήρας, έχει καμία ΠΡΌΤΑΣΗ ώστε να ζούμε ζωή χαρισαμενη; ΤΙ θέλεις ρε άνθρωπε; Βρες ΕΣΥ ένα τρόπο παραγωγής τζάμπα πλούτου. Γυφτομπολσεβικε. Ξεδιαντροπε μπουρδολογε.

ΚΑΤΑΝΟΗΤΟΣ

ΣΕ ΧΑΛΑΕΙ ΠΟΥ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ .

ς

ακου,συριζαιε,μας ειπες οτι το δημοσιο πρεπει να διαθεσει χρηματα για δημοσιες επενδυσεις,σε ρωταω,σε τι και που να επενδυσει το δημοσιο,γιατι δεν μας λες που και πως,ακου ,επειδη δεν ξερεις τι να πεις ,που,και πως να επενδυση το δημοσιο,μας πετας μια αοριστολογια,και λες απο μεσα σου,υπαρχουν βλακες που θα το φανε,σου λεω οτι βλακες δεν υπαρχουν πια,τους πατησε το τραινο,υπαρχουν κατι λιγοι,συριζαιοι,αυτοι ειναι ανυποληπτοι,περιθωριακοι,τεμπεληδες,κοπριτες,κτλ,και κατι ακομα,γιατι δεν ζητας να μειωθουν οι μισθοι του δημοσιου κατα 50%,για ενα ευλογο χρονικο διαστημα οσπου να ρολαρει η οικονομια,ωστε να παρουν λεφτα και το 1 200 000 ανεργων ,γιατι ρε μεγαλε να μην παρουν και αυτοι λεφτα,να κοψουν απο τους δημοσιους υπαλληλους,τι ειναι που θα μεινουν στο απυροβλητο,εδω και τωρα ζητα μειωσει μισθων του δημοσιου,.

λεων

ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΗΝ ΚΛΑΨΑ ΧΕΛΑΚΗ ΚΟΨΕ ΤΗΝ ΓΚΡΙΝΙΑ...ΔΑΝΙΚΑΣ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία