Απότομη προσγείωση
makrigiannis_giannis

Γιάννης Μακρυγιάννης

Απότομη προσγείωση

Πέρασε μάλλον στα ψιλά – η κυβέρνηση έκανε μάλλον τον ψόφιο κοριό – το ρεπορτάζ ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Σολτς είναι σαν τον προηγούμενο, τον Σόιμπλε.

Ότι ακολουθεί κι αυτός «σκληρή γραμμή» έναντι της Ελλάδας και τους ελληνικού προβλήματος. Ότι ζητάει περίπου ένα νέο μνημόνιο, που ουσιαστικά θα είναι η συνέχιση της επιτροπείας, συνδέοντας τη «ρύθμιση του χρέους» με «μεταρρυθμίσεις». Δηλαδή οι δανειστές θα εξακολουθήσουν να έχουν τον πλήρη έλεγχο της πορείας της χώρας, επιβάλλοντας τις δικές τους συνταγές (λιτότητα, διάλυση εργασιακών σχέσεων, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας κ.α.), με μοχλό το χρέος και την έξοδο (ή μη έξοδο) της Ελλάδας στις αγορές.

Κι ας είναι αυτός ο Σολτς σοσιαλδημοκράτης. Κι ας μας ζάλισαν επί μήνες και χρόνια ότι «θα αλλάξει η κατάσταση» στο Βερολίνο μόλις φύγει ο Σόιμπλε. Κι ας έχει στήσει «συμμαχίες» ο Αλέξης Τσίπρας με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, αναγορεύοντάς την σε κάτι, που αποδεικνύεται ότι δεν είναι.

Για να μην μείνει καμία αμφιβολία για το τι έχουν στο μυαλό τους για την Ελλάδα οι δανειστές, οι ευρωπαίοι εταίροι, ακόμα και οι σοσιαλδημοκράτες, έσπευσε στην Αθήνα, περίπου τις ίδιες μέρες με το ξεκαθάρισμα της στάσης από τον Σολτς, ο Γκουρία, επικεφαλής του ΟΟΣΑ. Ο οποίος έθεσε στην κυβέρνηση το νέο πλαίσιο στο οποίο οφείλει να κινηθεί: αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, φορολογικές επιβαρύνσεις σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων (όπως η αύξηση της έμμεσης φορολογίας με το ΦΠΑ στο 24% για όλα), φυσικά ιδιωτικοποιήσεις και πάει λέγοντας.

Η πορεία δηλαδή στην οποία πρέπει να βαδίσει η χώρα, σύμφωνα με τους δανειστές και τους εταίρους (ακόμα και τους σοσιαλδημοκράτες!) είναι χαραγμένη ήδη: στον ίδιο δρόμο, που χάραξαν με τα μνημόνια, ζητάνε να πάμε και… μετά τα μνημόνια!

Οι διαψεύσεις είναι εκκωφαντικές. Όση ωραιοποίηση κι αν κάνει το Μαξίμου. Όσο κι αν κομπορρημονούν οι κυβερνώντες ότι επιτέλους βγαίνουμε από τα μνημόνια. Όση αποθέωση κι αν επιφυλάσσουν σε κάποιους ευρωπαίους παράγοντες, που αγάπησαν σφόδρα (Γιούνκερ, Μοσχοβισί κ.α.). Σε σημείο να μας μαλώνουν κιόλας γιατί δεν τους αγαπάμε και δεν προβάλουμε όπως πρέπει!!! Εδώ περίπου ζήτησαν τα ρέστα γιατί δεν αποθεώσαμε τον Γκουρία και τις δηλώσεις του και αντίθετα καθίσαμε και διαβάσαμε την έκθεση του ΟΟΣΑ και ανακαλύψαμε τι προτείνει ο Οργανισμός για την ελληνική οικονομία – κακώς τα διαβάσαμε δηλαδή!

Επιβεβαιώνεται για μία ακόμα φορά, τώρα με τη συζήτηση για τη λεγόμενη έξοδο από τα μνημόνια ότι τα όσα λες μπορεί να είναι και χειρότερα από αυτά που κάνεις. Αυτά που κάνεις ίσως είναι μία αναπόδραστη επιλογή με βάση το δρόμο που διάλεξες να πας σε κρίσιμες στιγμές. Αλλά να κοροϊδεύεις κατάμουτρα και να επικρίνεις τους άλλους γιατί δεν γίναν σαν εσένα είναι εξόχως προκλητικό και δεν χωνεύεται με τίποτα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα