antipas

Ιλιντένσκα Μακεντόνιγια; Ντα!

Γιάννης Αντύπας

Ο Ζάεφ πρότεινε τα Σκόπια να ονομαστούν Илинденка Мекдоналд στα σλαβομακεδονικά. Илинденка Макдоналд είναι στα βουλγαρικά, Илинденка Макдональд στα ρωσικά κοκ (σύμφωνα με τον μεταφραστή της google). Да! θα μπορούσε να πει κανείς με κάποιες προϋποθέσεις. «Ντα» σημαίνει «ναι» στη Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Ρωσία και, φυσικά, στα Σκόπια. Да ο Μέγας Αλέξανδρος δεν είπε ποτέ.

(σ.σ. Γενικώς σε αυτή τη χώρα προτιμούμε το «όχι». Απλά άλλες φορές το εννοούμε και άλλες όχι, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία).

Η επανάσταση του Ίλιντεν, στο πλαίσιο της καταρρέουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1903, είχε σαφές περιεχόμενο κατά των Τούρκων και των Ελλήνων (το Κρούσοβο με σημαντικό ελληνόφωνο πληθυσμό έγινε... πρωτεύουσα των εξεγερμένων και λεηλατήθηκε από Τούρκους και Βούλγαρους) και ασαφές υπέρ της αυτονομίας της περιοχής ή της προσχώρησης στη Βουλγαρία. Υπήρχε εσωτερική σύγκρουση.

Η επανάσταση του Ίλιντεν ήταν καθαρά μια υπόθεση των Σλάβων, που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή αιώνες μετά τους Έλληνες. Οι άνθρωποι είδαν κάποια στιγμή την ευκαιρία και είπαν να διεκδικήσουν την Μακεδονία. Συμβαίνει αυτό στην ανθρώπινη ιστορία. Από τους Οθωμανούς που τότε ήταν οι κυρίαρχοι και τους Έλληνες που ενδιαφέρονταν για την ένωσή τους με το νέο Ελληνικό Κράτος. Οι Σλάβοι το 1903 απέτυχαν.

Τα χρόνια πέρασαν, η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατέρρευσε, η Μακεδονία και η Δυτική Θράκη περιήλθαν στην ελληνική κυριαρχία, ο Τίτο δημιούργησε τη Γιουγκοσλαβία, το ΝΑΤΟ τη διέλυσε και φθάσαμε οι γείτονες να δηλώνουν... κατακτητές της Περσίας. Παραλογισμός. Οι άνθρωποι είναι Σλάβοι, μιλάνε σλαβικά και θέλουν να λέγονται Μακεδόνες. Προφανώς μπορούν να λέγονται Σλάβοι της Μακεδονίας: Σλαβομακεδονία.

Αν αυτό σημαίνει το Ίλιντεν, τότε μπορεί να γίνει αποδεκτό. Με κάποιες προϋποθέσεις:

Όνομα: Ιλιντένσκα Μακεντόνιγια (Илинденка Макдоналд- Славомакедонија).
Εθνικότητα: Σλαβομακεδόνες (Славомакедонци).
Γλώσσα: Σλαβομακεδονικά (Македонски).

Αυτό που είναι οι άνθρωποι. Αυτό δεν μπορούμε να τους το αρνηθούμε. Και με μία δήλωση προφανώς, που έχουν κάνει όλα τα πολιτισμένα έθνη μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, για τον σεβασμό των συνόρων. Απλά είναι τα πράγματα. Κομμένη η πλάκα με την Αρχαία Μακεδονία και πάμε για μία νέα αρχή. Δεν υπάρχει κράτος Δημοκρατία της Μακεδονίας, δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα, δεν υπάρχει μακεδονική εθνικότητα.

Και όχι για λόγους εθνικιστικούς. Αλλά από σεβασμό στην ιστορία και τη γεωγραφία. «Ναι» στην αλήθεια, «όχι» στην παραχάραξη. Αλλιώς ο καθένας θα μπορεί να λέει ότι θέλει. Η κοινή ανάγνωση του παρελθόντος είναι μια ισχυρή βάση για το μέλλον. Πάντα με τη γνώση της πραγματικότητας που αλλάζει. Αυτό κάνουν τα σοβαρά κράτη που προοδεύουν.

Όπως εμείς δεν διεκδικούμε εδάφη από τους γείτονες και δεν αλλάζουμε την ιστορία τους έτσι θα πρέπει να μας φέρονται και αυτοί. Εκτός κι αν κάποιοι στα Σκόπια έχουν άλλα πράγματα στο μυαλό τους. Αν ξεκαθαρίσουν τι θέλουν και το δηλώσουν διεθνώς και στο Σύνταγμά τους, οι επιφυλάξεις για τον σλαβικό αλυτρωτισμό δεν θα έχουν πλέον νόημα. Δεν έχουν στην πραγματικότητα, γιατί δεν υπάρχουν αλύτρωτοι Σλάβοι.

ΣΧΟΛΙΑ (13)

Chris

Το όνομα Ίλιντεν, είναι το χειρότερο. Τον όρο Μακεδονία, τον φαντάστηκαν ακριβώς, για να εφαρμόσουν ένα είδος μεγάλης ιδέας. Η δημιουργία του όρου, γίνεται στο Ίλιντεν, όπου εκεί εκφράζεται και αυτός ο αλυτρωτισμός. Για μένα, δεν μπορεί να δοθεί κανένα όνομα με το "Μακεδονία" μέσα. Γιατί, το όνομα για αυτούς, είναι το μέσον, για να αποκτήσουν δικαιώματα σε περιοχές που δεν τους ανήκουν. Και στις οποίες δεν είχαν ποτέ κανένα ιστορικό δικαίωμα. Η Μακεδονική εθνότητα, ήταν ένα αποτυχημένο πείραμα της Βουλγαρίας, ώστε να διεκδικήσει τη Θεσσαλονίκη. Απέτυχε να την πάρει στους βαλκανικούς πολέμους. Και έτσι η λεγόμενη "μακεδονική εθνότητα", έμεινε πλέον, σαν ιστορικό απολίθωμα, να στοιχειώνει τους λαούς των Βαλκανίων. Απολίθωμα, του βουλγαρικού εθνικισμού. Είναι απλά, μια αρρωστημένη φαντασίωση, την οποία πίστεψαν και πιστεύουν αυτοί οι άνθρωποι στα Σκόπια. Αν δεν τελειώνουν με τη φαντασίωσή τους, θα τελειώσουν ως κράτος. Εμείς δεν έχουμε ούτε το δικαίωμα, ούτε την υποχρέωση να συντηρούμε αυτήν τη φαντασίωση και να την επικυρώσουμε με Ελληνικά επίσημα έγγραφα.

rania

Ευγε. Αν και αυτονοητα ολα τα παραπανω κανενας δεν βγαινει δημοσιως να τα υποστηριξει. Ειναι θλιβερο αυτο που βιωνουμε αυτη την στιγμη ως κρατος. Μενω στο εξωτερικο και δεν τολμω να πω οτι ειμαι απο την Μακεδονια. Ντροπη σε ολους τους πολιτικους. Μα καλα δεν μπορει να βρεθει ενας σοβαρος πολιτικος/ιστορικος/φιλοσοφος με 10 γραμμες να παραθεσει την αληθεια και να σταματησει αυτη η τρελα.....απορια το χω.....

Μακεδών

Μα αγαπητέ, πραγματικά δεν καταλαβαίνετε ότι όπου υπάρχει προσδιορισμός ή παράγωγο της λέξεως "Μακεδονία", σε κρατική οντότητα, αυτό θα μείνει; Λέτε να ήταν ¨"εθνίκι" η Αλέκα Παπαρήγα που συμφώνησε στην σοφή αυτή θέση των πολιτικών αρχηγώντο '92; Και σε αυτά που γράφετε γλώσσα λέτε σλαβομακεδονική και απόδοση στα σλαβικά "Македонски". Τι άλλαξε από το '92 σε αυτό το θέμα, εκτός από το εθνικό φρόνημα των σημερινών πολιτικών και δημοσιολόγων; Αλλά ευτυχώς όπως είδατε, δεν είστε ούτε εκφράζετε το έθνος και τον λαό.

ΑΠΟΡΙΑ

Αποτι θυμαμαι ο Κιρο Γκλιγκοροφ ειχε προτεινει το "Σλαβομακεδονια" αλλα οι πατριωταραδες μας δεν το δεχθηκαν.Επισης υπαρχουν οι σλαβομακεδονες που εκδιωχθηκαν στη Γιουγκοσλαβια το 1949, χωρις διμερεις συνθηκες και χωρις αποζημιωσεις.Τι ακριβως πρεπει να γινει με αυτους?

''ΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΚΝΤΟΝΑΛΝΤΣ''.

ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΑΚΡΙΒΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΕΧΝΗΤΟΥ,ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟΥ ΨΕΥΤΟΚΡΑΤΙΔΙΟΥ.

MONKEYDONIA

ΧΑΡΗ ΣΤΟΝ TSIPRESCU ΟΙ ΜΑΙΜΟΥΔΟΝΕΣ ΕΓΙΝΑΝ ΤΣΑΜΠΑ ΜΑΓΚΕΣ .ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΝΕ ΝΑ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ...ΒΑΡΝΤΑΣΚΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΤΡΟΥΠΩΣΟΥΝ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΟΚ ...ΕΠΕΙΔΗ ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΡΟΔΙΔΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΜΠΟΛΕΜΟΥΣΑΝ ΜΕ ΣΛΑΒΟΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΚΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΟΡΙΟΘΕΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ...ΑΛΛΑ ΕΠΑΝΩ ΑΠ ΟΛΑ ΦΟΒΗΘΗΚΕ ΤΟΝ ΝΙΜΙΤΣ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΚΑΙ ΔΙΕΤΑΞΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ...ΔΙΜΕΡΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΟΛΑ ...Ο ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΥΠΝΗΣΕΙ ΧΩΡΙΣ ΚΕΦΑΛΙ ΕΝΩ Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ Η ΕΧΕΙ ΑΓΝΟΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Η ΕΧΕΙ ΛΑΒΕΙ ΜΕΤΡΑ ΦΥΓΗΣ ΑΡΙΣΤΑ ΚΑΤΑ ΜΑΔΟΥΡΙΑ ΜΕΡΙΑ ΔΙΟΤΙ Η ΚΟΥΒΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΑΡΧΟΝΤΟΠΟΥΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΖΩΝΤΑΝΗ ΣΚΥΛΟΤΡΟΦΗ .

Διεθνές αεροδρόμιο ΜακΝτοναλντ

Μη δίνετε ιδέες στο μπουταρη ρε παιδιά...

Λουκάριστος

Πολὺ σωστὰ ἐπεσημάνθη πὼς γράφει μακδόναλδ στὰ κυριλλικά. Θὰ ἦταν μιὰ πολὺ εὔστοχος ὀνομασία, διότι οἱ χορηγοὶ πρέπει νὰ διαφημίζονται. Ἐπίσης, ὁ ἀρθρογράφος σωστὰ σημειώνει στὴν τελευταία σειρὰ ὅτι δὲν ὑπάρχουν ἀλύτρωτοι Σλάβοι. Ξεχνᾶ ὅμως ν' ἀναφέρει τὴν ὕπαρξη καταπιεσμένης ἑλληνικῆς μειονότητος στὸ παρὸν κράτος τῶν Σκοπίων καὶ ἄρα ἀλύτρωτης. Συνεπῶς μιὰ προτεινόμενη (σύνθετη) ὀνομασία ἐκ μέρους μου εἶναι «Κατεχομένη Μακεδονία» / «Occupied Macedonia» / «Oдержимый Македония».

Πως...

...το είπες??? Αλύτρωτη μειονότητα Ελλήνων στα Σκόπια? Χα, χα, χα, χα..., τέλεια τα λες!!!

Μειονότητα Ελλήνων στα Σκοπια

Είσαι ανίδεος, για αυτό γελάς. Σωστά τα λέει....

Xr

Οι Έλληνες των Σκοπίων δεν έχουν αναγνωριστεί ως μειονότητα αλλά υπάρχουν. Και μάλιστα, κάποιοι απ' αυτούς, έχουν οργανωθεί και σε συλλόγους με καλυμμένο μανδύα. Το Ελληνικό κράτος δεν αναγνωρίζει Έλληνες στα Σκόπια. Εν μέρει αναγνωρίζει τους απογόνους των πολιτικών προσφύγων, όπως για παράδειγμα το Γκρούεφσκι που σπούδασε με ελληνική υποτροφεία, αλλά και πάλι δεν τους δίνει Ελληνικό διαβατήριο. Υπάρχουν ήδη αρκετοί (4 ή 5.000 απ' ότι γνωρίζω), που έχουν πάρει Βουλγαρικό διαβατήριο, και αναγνωρίστηκαν ως Έλληνες ομογενείς εκ Βουλγαρίας (γιατί στη Βουλγαρία αναγνωρίζονται Έλληνες ομογενείς). Οι Έλληνες των Σκοπίων, μπορούν να χωριστούν σε 6 κύριες κατηγορίες. 1. Οι απόγονοι των γηγενών σλαβόφωνων ή δίγλωσσων (ελληνικά/σλαβικά) Ελλήνων που δεν προσέφυγαν στην Ελλάδα μετά το 1918 (όπως έκαναν κάποιοι Μοναστηριώτες, Μοριχοβίτες, Αχριδιώτες, Βελεσσιώτες, Τικφαίοι, Κρουσοβίτες, Γευγελιώτες, Στρωμνιτσιώτες κ.α.). 2. Οι γηγενείς Βλάχοι 3. Οι Βλάχοι που κατάγονται από περιοχές της Βορείου Ηπείρου και εγκαταστάθηκαν στα τέλη του 18ου αιώνα (μετά την καταστροφή της Μοσχόπολης). 4. Οι Σαρακατσάνοι που εγκαταστάθηκαν επίσης στα τέλη του 18ου αιώνα. 5. Οι απόγονοι των πολιτικών προσφύγων (ή τουλάχιστον, όσοι απ' αυτούς είχαν Ελληνική συνείδηση), Και 6. Απόγονοι προσφύγων από την Ανατολική Θράκη που εγκαταστάθηκαν εκεί (γιατί δεν τους δέχθηκε το Ελληνικό κράτος!!!!!!) μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Πόσοι είναι; Δεν το γνωρίζουμε με σαφήνεια. Οι άνθρωποι Ελληνικής καταγωγής υπολογίζονται σε 250.000. Πολλοί όμως έχουν απωλέσει την Ελληνική εθνική συνείδηση. Επομένως, αυτοί που είναι πραγματικά Έλληνες είναι σαφώς λιγότεροι, αλλά όχι, κατά πολύ λιγότεροι. Και φανταστείτε ότι κατά τη Βουλγαρική κατοχή της περιοχής 1941-1945, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Βουλγαρικού στρατού, θανατώθηκαν 250.000 άνθρωποι (ένοπλοι και άμαχοι), επειδή δηλώναν Έλληνες......

Consun

Επομένως μπορεί να αναγνωριστεί σκέτο Μακεδονία και να είμαστε όλοι χαρούμενοι. Σλάβοι, βλάχοι, Μικρασιάτες Σαρακατσάνοι, πόντιοι Ρομά,Αλβανοί και λοιποί.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΟΥΚΛΑΡΗΣ

Το Илинденка Мекдоналд ( Макдоналд-BG, Макдональд-RU )που γράφετε με κυριλλικά στοιχεία μεταφράζεται στα Αγγλικά σαν McDonald of Iliden και στα Ελληνικά σαν ΜακΝτοναλντ του Ίλιντεν. Λίγη προσοχή όταν χρησιμοποιείται ο αυτόματος μεταφραστής της Google δεν θα έβλαπτε! Εκτός κι αν υπάρχει κάποιο χιουμοριστικό υπόβαθρο που δεν γίνεται αντιληπτό από μέρους μου.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία