papageorgiou

Η μεγάλη στρέβλωση εισφορών και φόρων

Γ. Χ. Παπαγεωργίου

Πέρα από τις πολιτικές τοποθετήσεις και τις ερμη­νείες, η οικονομική νομοτέλεια είναι αμείλικτη και απεικονίζεται στα δεδομένα.

Προκύπτει, λοιπόν, το φαινομενικά παράδοξο, αλλά απολύτως ορθολογικό γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι συντελεστές φόρου και ασφαλιστικών εισφορών αυξήθηκαν αλλά τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν.

Η εικόνα επιβεβαιώθηκε και με τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν φέτος για τα εισοδήματα του 2017, καθώς, σύμφωνα με ρεπορτάζ οικονομικής εφημερίδας («Ναυτεμπορική», 8 Αυγούστου), τα εισοδήματα που δήλωσαν οι αυτοαπασχολούμενοι ήταν λιγότερα από την προηγούμενη χρονιά. Συνολικά από τη στιγμή που εφαρμόστηκε το νέο σύστημα υπολογισμού των εισφορών δηλώθηκαν περίπου 1,5 δισ. ευρώ λιγότερα εισοδήματα.

Το γεγονός αυτό μάλιστα συμβαίνει τη στιγμή που η οικονομία ανακάμπτει, έστω και με συγκρατημένους ρυθμούς, που σημαίνει ότι τα πραγματικά εισοδήματα αυξάνονται.

Είναι λοιπόν σαφές ότι το νέο σύστημα υπολογισμού τους, αν και θεωρητικά βασίζεται στη λογική αρχή της αναλογικότητας μεταξύ εισοδημάτων και εισφορών, στην πραγματικότητα δημιούργησε μια πολύ σημαντική στρέβλωση. Προέκυψε ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για τους ασφαλισμένους να δηλώνουν λιγότερο εισόδημα για να μειώσουν την επιβάρυνση από τις εισφορές αλλά και όλες τις συνδεδεμένες φορολογίες (φόρος εισοδήματος, προκαταβολή φόρου, εισφορά αλληλεγγύης).

Η δε στρέβλωση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη από το γεγονός ότι για τα χαμηλά εισοδήματα οι εισφορές με το νέο σύστημα είναι μικρότερες σε σχέση με το παρελθόν, όπου υπολογίζονταν με βάση τα χρόνια ασφάλισης.
Σε μια οικονομία όπου η φοροδιαφυγή ανθεί και για πολλά επαγγέλματα και δραστηριότητες οι συναλλαγές μπορούν να γίνουν με μετρητά χωρίς απόδειξη, ήταν αναμενόμενο ότι πολλοί αυτοαπασχολούμενοι θα επιλέξουν τη λύση που συμφέρει. Δηλαδή να κρύψουν εισοδήματα για να αποφύγουν την υπερφορολόγηση.

Γι’ αυτό και είδαμε ότι πολλοί ασφαλισμένοι πληρώνουν σήμερα λιγότερα από το παρελθόν, γεγονός που επικαλούνται και οι κυβερνητικοί παράγοντες κατά καιρούς, τονίζοντας ότι η πλειονότητα των φορολογουμένων δηλώνει χαμηλά εισοδήματα και επομένως ελαφρύνθηκε με το νέο σύστημα.

Αυτό, όμως, στην πραγματικότητα οφείλεται στο γεγονός ότι στην πλειονότητα αυτή περιλαμβάνονται κι εκείνοι που ασκούν πολλά χρόνια τη δραστηριότητά τους, έχουν πολύ υψηλότερα εισοδήματα αλλά δεν τα δηλώνουν και με το νέο σύστημα πληρώνουν πολύ λιγότερες εισφορές, αφού έφυγαν από τη μέση τα χρόνια ασφάλισης με τα οποία υπολογίζονταν οι ασφαλιστικές κλάσεις στο παρελθόν.

Ασφαλώς, όποιοι συμπολίτες μας επιλέγουν αυτήν την τακτική στην ουσία κλέβουν τους υπόλοιπους, οι οποίοι επιβαρύνονται για να χρηματοδοτήσουν ένα κράτος που παρέχει υπηρεσίες σε όλους.

Ωστόσο, η οικονομική πολιτική δεν μπορεί να ασκείται με όρους ηθικολογίας. Η αγορά λειτουργεί ψυχρά και ορθολογικά. Εφόσον η φοροδιαφυγή συμφέρει και το κράτος δεν μπορεί να την εμποδίσει, το πρόβλημα θα εμφανιστεί. Δεν θα πρέπει επομένως να δημιουργεί και κίνητρα για τη φοροδιαφυγή.

Από την άλλη πλευρά, όσοι δηλώνουν υψηλότερα εισοδήματα, είτε επειδή δεν μπορούν να τα κρύψουν είτε επειδή δεν θέλουν, μπορεί να είναι αριθμητικά λιγότεροι αλλά αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερο ποσοστό των συνολικών εισοδημάτων. Τιμωρείται επομένως ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς, το οποίο πιθανόν να είναι και πιο ανταγωνιστικό, αλλά βγαίνει εκτός μάχης από τον συνδυασμό φόρων και εισφορών.

Το σύστημα θα πρέπει να αναθεωρηθεί ριζικά και όχι να γίνουν μόνο κάποιες οριακές παρεμβάσεις οι οποίες φαίνεται ότι σχεδιάζονται, διότι διαφορετικά θα βλέπουμε τους δείκτες να δείχνουν ανάπτυξη, το υγιέστερο κόμματι της αγοράς να βυθίζεται και τους φοροφυγάδες να συνεχίζουν το πάρτυ.


ΣΧΟΛΙΑ (22)

kots

Μην ψάχνετε να βρείτε πως χρεοκόπησε το κράτος. Όταν προ κρίσεως ο μικροβιολόγος μπορούσε να πάρει απ το κράτος άνετα 500 ευρώ για κάθε πελάτη (τώρα παίρνει 70) και το 1990 τα φάρμακα κόστιζαν 7 φορές περισσότερο απ ότι τώρα (7 φορές χωρίς τον πληθωρισμό) με αποτέλεσμα μία φαρμακοποιός όταν ήμουν αγροτικός να μου πει ότι σε μια μέρα έβγαλε όσα ένας δημόσιος υπάλληλος σε τρεις μήνες, πάλι καλά που δε διαλύθηκε τελείως το κράτος.

isonomia-isopolitia

Αν διαβάζετε τα σχόλια των άρθρων σας, θα παρακαλούσα να απαντήσετε στα εξής: α) γιατί δεν εφαρμόζεται άμεαα "Τ" (έσοδα-δαπάνες), δλδ. το φορολογικό σύστημα των ΗΠΑ και β) ποιο "μαγικό χέρι" εμποδίζει αυτή την ουσιώδη μεταβολή εδώ και 70 χρόνια, με ταυτόχρονη μείωση των φορολογικών συντελεστών (μέγιστος 25%), πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου και πλαφόν φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες που θα ανακοινώνεται τον Νοέμβριο κάθε χρονιάς και θα ισχύει για όλη τη διάρκειά της, ώστε να μη μαγειρεύονται τα έσοδα και θα προκύπτει από το μεγαλύτερο ποσό (καθαρό κέρδος vs. πλαφόν εισοδήματος επαγγελματικής δραστηριότητας);

Nikolaos Konidis

Από πού να ξεκινήσει κανείς με αυτό το άρθρο: "λογική αρχή της αναλογικότητας μεταξύ εισοδημάτων και εισφορών": ποιος σας είπε ότι υπάρχει τέτοια αρχή και μάλιστα είναι και λογική; η μοναδική αρχή είναι η αρχή της ανταποδοτικότητας, δηλ. ο ασφαλισμένος να απολαμβάνει παροχές ανάλογα με όσα δίνει σε εισφορές, και αυτή καταστρατηγείται! Μόνο σε αυτό το 4κοσμικό κράτος ισχύουν αυτά... Σε όλα τα κράτη του κόσμου μπορεί να συμβεί (και συμβαίνει) φοροδιαφυγή. Ο μοναδικός τρόπος να καταπολεμηθεί είναι να πειστεί ο πολίτης ότι αυτά που του κρατούνται με τη μορφή φόρων/εισφορών του επιστρέφονται με τη μορφή παροχών. Θα γίνει ποτέ αυτό στην Ελλάδα; Όχι, το αποκλείω. Το σύστημα των εισφορών πρέπει να αλλάξει οπωσδήποτε και από "αναδιανεμητικό" να γίνει "κεφαλαιοποιητικό". Το σύστημα της Ελβετίας, με τους 3 πυλώνες (βασική κρατική σύνταξη για όλους συν τμήμα ανάλογο των συσσωρευμένων εισφορών του καθενός συν ιδιωτική ασφάλιση) είναι το πλέον δίκαιο. Αν για κάποιες κοινωνικές ομάδες πρέπει να γίνει ειδική μέριμνα, αυτή να γίνεται εκτός ασφαλιστικού συστήματος. Και τέλος, οι εισφορές για την υγεία πρέπει να είναι ίδιες για όλους και καμία αναλογικότητα με το εισόδημα του καθενός, απλά διότι είτε πλούσιος είσαι είτε φτωχός τα ίδια θα κοστίσεις στο νοσοκομείο.

Χωρίς δικαστική κρίση, χωρίς όχληση, χωρίς καν ενημέρωση ΚΑΤΑΣΧΟΥΝ λογαριασμούς !!

Οι Στουρναραίοι στην Ελλάδα με εντολές των Γερμανών κατάσχουν ΤΥΦΛΑ, όπως λένε, ότι απέμεινε στους Έλληνες από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς!!! Αυτό είναι αντίθετο στη ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ του ΑΝΘΡΩΠΟΥ !! Είναι αντίθετο σε ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ και στο ΝΟΜΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, αφού κατάσχονται ΔΙΑΤΡΟΦΕΣ, ΝΟΣΗΛΕΙΑ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ, ΔΙΔΑΚΤΡΑ παιδιών που σπουδάζουν, ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ εργαζομένων ... Είναι ΚΤΗΝΩΔΕΣ αυτό που μας κάνουν οι Γερμανοί με τους ντόπιους Γερμανοτσολιάδες, δέκα χρόνια μετά την πτώχευση που προκάλεσαν ΟΙ ΔΙΚΟΙ τους Χριστοφοράκοι και η Siemens !!! Είναι δεύτερη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα !!! ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΠΡΩΤΟΓΟΝΟΙ !! Αίσχος ΒΑΡΒΑΡΟΙ της Ευρώπης !!

isonomia-isopolitia

Ελάτε τώρα! Αν εσείς είχατε δανείσει 324 δισ. ευρώ, δεν θα ζητούσατε εγγυήσεις; Τα χρέη πρέπει να πληρώνονται και όχι να διαγράφονται! Αν οι πολιτικοί που κράτησαν το "τιμόνι'' της χώρας στα χέρια τους τα τελευταία 37 χρόνια ήταν συνετοί και έντιμοι δεν θα φτάναμε σ' αυτή την κατάντια. Δεν είναι νομικός πολιτισμός να διασπαθίζεις το δημόσιο χρήμα, ούτε στα δικαιώματα του "Έλληνα-ανθρώπου" είναι ...κατοχυρωμένο να ζει με δανεικό χρήμα και τους φόρους άλλων λαών. Η κτηνωδία προέρχεται από αυτούς που τα καταχράστηκαν και από εκείνους που δεν τους τιμωρούν παραδειγματικά. Μην ψάχνετε αλλού για υπεύθυνους. ΕΜΕΙΣ είμαστε, που εναποθέσαμε τις τύχες και τις ελπίδες μας στα χέρια τους... Κι ο Καμμένος τα ίδια είπε στο BBCι: φταίνε οι πολίτες γιατί παραβιάζουν τον Νόμο (σωστό). Και κανείς δεν τολμά να ρωτήσει: Και γιατί δεν έχουν συνέπειες από την Πολιτεία γι΄αυτό; Και ξέρετε γιατί δε ρωτούν; Γιατί η απάντηση είναι ότι η Πολιτεία διαχρονικά συναλλάσσεται μαζί τους με έκνομους τρόπους... Σας καλύπτει αυτό;

Στέφανος

Κάποια στιγμή.....στό απώτερο μέλλον....οί μισθοί σέ ιδιωτικό καί δημόσιο θά δίδονται ολόκληροι καί άς πηγαίνουν μετά νά ασφαλισθούν όπου επιθυμούν....ακόμη καί στήν κρατική ασφάλιση.....εάν τούς συμφέρει. Μ'αυτόν τόν τρόπο δέν υπάρχει περίπτωσις κάποιος νά πάρει σύνταξη.....στά 40 !, ούτε νά δώσει τό κράτος χαρικές συντάξεις σέ κάποιους. Ετσι θά πάρουν σύνταξη οί δικαιούχοι γιά τά χρήματα πού έχουν καταβάλλει, οί δέ μηδέποτε καταβαλόντες εισφορές απλά......θά πεθάνουν τής πείνας !

ΝΔ εσωτερικού

Δεν βγαίνετε στην γερμανική τηλεόραση, όχι για πολύ για μερικά λεπτά, να τους τα πείτε ένα χεράκι. Να δούμε τι θα σας πουν.

Ντροπη

Τραγικο αρθρο που στην ουσια στηριζει το αρρωστο παλιο συστημα του ΤΕΒΕ-ΟΑΕΕ συμφωνα με το οποιο ο περιπτερας στη Λαμια πληρωνε τα ιδια με τον ιδιοκτητη μπιτς μπαρ στη Μυκονο!!!!!! Αισχος. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εχουν κανει οντως χιλια στραβα και πρεπει να φυγουν, αλλα τουλαχιστον το χαμηλωμα των εισφορων εσωσε πολλους μικρους, ειδικα στην επαρχια. Σιγουρα ομως θα πρεπει να διορθωθουν οι υπερογκες εισφορες που επιβαρυνουν τα υψηλοτερα στρωματα.

Αμα είναι να παρουν την ιδια συνταξη,

Τα ιδια πρεπει να πληρώνουν. Αλλιώς να μας πούνε να ξέρουμε οτι οι ασφαλιστικες εισφορες δεν ειναι ανταποδοτικες και δε συνδέονται με τη συνταξη, ειναι δηλαδη φορος και αυτες...

Ε

Να μην παρουν την ιδια συνταξη. Αυτος που πληρωνει περισσοτερα, να παρει μεγαλυτερη. Αλλα οχι νταβαντζιλικι, εχεις δεν εχεις θελω τοσα εισφορα καθε μηνα. Αν ο αλλος βγαζει λιγα, να πληρωσει με το ζορι 500 ευρω το μηνα ( το παλαιο συστημα ΤΕΒΕ-ΟΑΕΕ ); Αυτο ειναι δικαιο δηλαδη; Οχι. Να πληρωσει λιγα ( οσα μπορει ) και στο τελος να λαβει και αναλογικα λιγα η λιγοτερα οσον αφορα την συνταξη του.

ει εσυ δ.υ. που δουλευεις στα αληθεια

γιατρε, νοσηλευτη, αστυνομε, δασκαλε που τιμας το επαγγελμα...εμεις οι "φοροφυγαδες" ε.ε.(οσοι ζουμε ακομα) δε πληρωνουμε πλεον για την εκτροφη καρανικανων...απαιτησε κι εσυ την απολυση αχρηστων και αχρειαστων...μη τρως την παραμυθα του κουλη για ΜΗ απολυσεις...θα καθαρισει εσενα και ας μπηκες με ΑΣΕΠ, για να κρατησει τα βαπτηστηρια του.

Η αθλιότερη εκδοχή του ΠΙΟ ΑΔΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!

Οι ΣΑΝΕΛ ξεπατώνουν τους τίμιους φορολογούμενους που δηλώνουν τα εισοδήματά τους και ΠΡΙΜΟΔΟΤΟΥΝ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ της μαύρης οικονομίας ... ΕΠΕΙΔΗ ΕΓΙΝΑΝ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥΣ !!!!

50ρηδες συνταξιουχοι δ.υ. και εκατονταδες χιλιαδες καρανικες περιμενουν να τους ταΐσεις

τιι?...προτιμας να ταΐσεις τα παιδια σου?...α να μου χαθεις φοροφυγα!

@

Δε μας παρατας ρε που με αερα κοπανιστο εχεις βγαλει για 100 δυ; Ουστ λαμογιο! βρηκες τον καρανικα αλλοθι! ΟΥΣΤ!

νεαρος συνταξιουχος ή σραγιδοφορος?

οτι και να σαι φιλε, ετοιμασου να σφιξεις κι αλλο το ζωναρι...η ζωη ειναι γιαυτους που εχουν γνωσεις και ικανοτητες...40 χρονια παραμορφωνετε την πραγματικοτητα...εφτασε η ωρα της αριθμητικης

@

Χτυπα κανα φραπε ικανε ιδιωτη και ασε τα λογια.

Ελα αλεκοοο

Και πουσαι; παει το πουλακι αλεκακι, τραβα να πληρωθεις με IOU μαγκα μου, κοροϊδα τελος να σας ταιζουν αγαμες και καρανικανους, καταλαβες; ΤΕΛΟΣ. Κατσε να σκουζεις τωρα για φοροφυγαδες τεμπελχαναδες μας ηπιατε το αιμα τριαντα χρονια

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία