patsopoulos_www

Ο ταμειακός παραλογισμός των φορολογικών ελέγχων

Γ. Ι. Πατσόπουλος

Οπως η Ιστορία επαναλαμβάνεται, το ίδιο ισχύει για τις ανακοινώσεις των εκάστοτε επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών: εκδίδουν εντολές που στην ουσία είναι ευχολόγια. Από τις άλφα φορολογικές υποθέσεις να εισπράξετε τόσα δισ., από τους βήτα ελέγχους τα αντίστοιχα και ούτω καθεξής. Οι λογιστικές διαφορές πρέπει να είναι τόσο τοις εκατό του τζίρου. Λαϊκά σημαίνει: «αν μια επιχείρηση έχει λιγότερες ή μηδαμινές βγάλτε τις με το ζόρι και αν κάποια άλλη έχει μεγαλύτερη παραβατικότητα, μπορείτε να την περιορίσετε αρκεί να βρίσκεται εντός στόχου».

Είναι πολύ φανερό ότι ο φορολογικός μηχανισμός, εθισμένος να λειτουργεί ταμειακά αντί να περιορίζεται στην εφαρμογή των νόμων, μετέτρεψε την πολύχρονη συνήθειά του σε καθεστώς και δεν μπορεί να διανοηθεί ότι παρανομεί όταν οι στόχοι που αποφασίζονται εκφράζονται σε εισπράξεις εκατομμυρίων ευρώ αντί σε αριθμό υποθέσεων ή εργασιών. Η πίεση των δημοσιονομικών αναγκών, αλλά πολύ περισσότερο ο τρόπος σκέψης δημιουργούν αυτά τα φαινόμενα, απόλυτα αντίθετα με την πορεία της αγοράς. Νοοτροπία προβληματικού επιχειρηματία ιδιωτικής επιχείρησης: αντί να εστιάζει στον περιορισμένο κύκλο εργασιών και στα υπέρογκα έξοδά του, του φταίει ο ταμίας.

Ενώ οι πωλήσεις και τα κέρδη των επιχειρήσεων βρίσκονται σε πτώση, οι στόχοι των φορολογικών εισπράξεων βρίσκονται σε άνοδο, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνονται, κάτι που είναι αναμενόμενο: το 45% είναι μεγαλύτερο από το 25% μόνο ως ποσοστό. Οι εντολές των αρμόδιων υπουργών προς τα εκτελεστικά όργανα δεν μπορεί να είναι: «εισπράξτε τόσα, διαφορετικά δεν πετυχαίνετε τον στόχο, διαφορετικά σας θεωρώ ύποπτους ή αποτυχημένους» (η απόλυτη ομολογία κρατικής παρανομίας) αλλά «εργαστείτε εντονότερα για την καθολική και δίκαιη εφαρμογή των νόμων του κράτους».

Τα αποτελέσματα της ταμειακής λογικής είναι σε όλους γνωστά: περαιώσεις που αδικούν τους συνεπείς φορολογούμενους, υπερβολικές διευκολύνσεις σε καθυστερημένα χρέη, συχνή αλλαγή της νομοθεσίας ανάλογα με την απόδοση κάθε νομοθετήματος. Υπερβολική αυστηρότητα, κατάχρηση εξουσίας και παράνομοι τρόποι πίεσης στους φορολογούμενους με κάποια αποταμίευση και φοροδοτική ικανότητα. Και το σπουδαιότερο: εκτροπή των ελεγκτικών μηχανισμών από την ενασχόληση με τους πραγματικούς φοροφυγάδες και τις δύσκολες περιπτώσεις και εθισμός τους να ασχολούνται μόνο με τις συνεπείς επιχειρήσεις, τις οποίες επιβαρύνουν συχνά με πολλές αδικίες ή υπερβολές προκειμένου να πετύχουν τον ταμειακό τους στόχο. «Από τον φοροφυγά ή τον προβληματικό ούτως ή άλλως δεν θα βοηθηθούμε στην επίτευξη του στόχου μας, άρα ας τον αφήσουμε στην ησυχία του προκειμένου να εργαστούμε χωρίς εισπρακτικό αποτέλεσμα».

Χαρακτηριστική είναι η συνομιλία εκπροσώπου ελεγκτικού μηχανισμού με υπεύθυνο επιχείρησης άψογης φορολογικά και λογιστικά. «Δεν μπορώ να συντάξω την έκθεση ελέγχου γιατί δεν βρήκα απολύτως τίποτε. Κανείς δεν θα με πιστέψει και οι προϊστάμενοί μου δεν θα προσυπογράψουν. Θα στείλουν επανέλεγχο. Πρέπει να βεβαιώσω κάτι έστω αδίκως για να κλείσει ο φάκελος. Εμ κι εσείς είναι ανάγκη να είστε τόσο τέλειοι; Κάντε, π.χ., δέκα έντεχνες παραβάσεις ούτως ώστε εγώ να βρω τις πέντε-έξι, να μπορώ να βεβαιώσω τους αντίστοιχους φόρους μέσα στους στόχους που μου έχουν βάλει και να ’μαστε όλοι ευχαριστημένοι».

Η «ταμειακή λογική» μας επιστρέφει σε ιστορικές περιόδους που δεν τιμούν την ανθρωπότητα και τον πολιτισμό. Μας επιστρέφει στην εποχή της δεκάτης, του κεφαλικού φόρου, με όλες τις γνωστές υπερβάσεις. Επανερχόμαστε στην εποχή όπου ο αυτοκράτορας έδινε εντολή στους φοροεισπράκτορες να μαζέψουν τόσα αγαθά από τον λαό, όσα χρειάζεται ο ίδιος, ανεξάρτητα από την πορεία της σοδειάς. Εισπρακτικοί στόχοι που οι εκτελεστές στην προσπάθειά τους να τους επιτύχουν, μοιραία βάζουν σε δεύτερη μοίρα τόσο την πραγματικότητα όσο και τη δικαιοσύνη ή την αρχή της ίσης μεταχείρισης.

Εντολές που εννοούν ότι για την επίτευξη του στόχου, στην ανάγκη, ας προβούμε και σε αδικίες με όπλο την κατάχρηση εξουσίας. Η αντίδραση της αγοράς, για τους γνωρίζοντες τους νόμους της, είναι η αποφυγή της επένδυσης και της επιχειρηματικής ανάπτυξης, ο αντιαναπτυξιακός τρόπος σκέψης, η «ηθική δικαίωση» της φοροδιαφυγής. Δεν είναι τυχαίο το φαινόμενο ότι πολλοί φορολογούμενοι αντιμετωπίζουν τη φοροδιαφυγή ως «νόμιμη άμυνα» αντιμετώπισης των υπερβολών και της διάθεσης για εισπρακτικό χαράτσι.

Το σπουδαιότερο για την ψυχολογία των φορολογούμενων είναι η σταθερή νομοθεσία, η δικαιοσύνη και η καθολική εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης. Η αίσθηση του τυχαίου, του προσωρινού, της αδικίας ή και αντίθετα της φορολογικής αμνηστίας δημιουργούν αισθήματα αποστροφής προς καθετί που επιβάλλεται με εντολές και όχι με δίκαιη και εκ των προτέρων γνωστή νομοθεσία ή τρόπο μεταχείρισης.

Κατά βάθος, το φταίξιμο πέφτει στον κοντόφθαλμο ορίζοντα που οι κυβερνήσεις μας προτιμούν σε βάρος της μακροπρόθεσμης νομοθετικής σταθερότητας. Συνεπώς είναι περιττό να τους υποδείξουμε ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη στο κράτος μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσει περισσότερα έσοδα και χωρίς καν να θέτουμε ταμειακούς στόχους με παράνομο τρόπο.

ΣΧΟΛΙΑ (11)

ACCOUNTANT IFRS GAAP

Απόλυτα σωστό το πόνημα. Εντελώς ασόβαρη η στοχοθεσία εισπρακτικού χαρακτήρα.

ΕΝΑΣ ΣΥΝΕΠΗΣ

Μακάρι το κράτος να ελέγχει σωστά και οι επιχειρήσεις να έχουν φορολογική συνέπεια. Προϋπόθεση όμως για την φορολογική συνέπεια των επιχειρήσεων είναι η ορθή φορολογική πολιτική. Ψιλά γράμματα για τους κυβερνώντες.

ΧΡΗΣΤΟΣ

Η πολιτεία πρέπει πάντοτε με τη στάση της και τη συμπεριφορά της να διδάσκει τους πολίτες της. Όταν η πολιτεία οφείλει στους πολίτες της και τις επιχειρήσεις ...δεν πειράζει. Όταν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις οφείλουν στην πολιτεία, αν η οφειλή είναι πάνω από 500 ευρώ, τους κάνει κατασχέσεις, τους παίρνει τα χρήματα από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και όλα τα υπόλοιπα... Με αυτά τα πραγματικά γεγονότα που εσείς αναφέρετε στο άρθρο σας, το δίδαγμα της πολιτείας δυστυχώς δεν είναι το δίκαιο αλλά νοοτροπία και λογική(;;;) ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ, η οποία διαμορφώνεται από άσχετους και κατά κανόνα ανίκανους ανθρώπους. Δυστυχώς, με όσα λέτε, περιγράφετε με ακρίβεια την πραγματικότητα....

Ξέφυγε η κατάσταση, σε βάρος των εντίμων φορολογουμένων

Αυτοί που, επί χρόνια, δηλώνουν σωστά τα εισοδήματά τους και αντιμετωπίζουν ΤΩΡΑ διωγμό, πρέπει να ενωθούν και να σπάσουν τα πόδια στους ανίκανους φοροεισπράκτορες! Αυτοί δουλεύουν σε βάρος των τιμίων και υπέρ των ΛΑΜΟΓΙΩΝ που τους τα σκάνε !!!!

Μηχανικός

Καλή η υποστήριξη σας προς τις εταιρείες φοροφυγάδες αλλά τι έχετε να πείτε για εκατοντάδες επιχειρήσεις που έχουν πάνω από 10 ζημιογόνες χρήσεις, με τζίρο εκατομμυρίων, χωρίς να κλείνουν αλλά και χωρίς να απολύουν προσωπικό ή να μειώνουν τα καταστήματα, και οι ιδιοκτήτες τους αντί να κρύβονται από ντροπή, για τις επιστροφές φόρου που έχουν κλέβοντας, καταλαμβάνουν δημόσια αξιώματα, γίνονται μέλη του ΔΣ του ΣΕΒ ή και Δήμαρχοι (π.χ. Θεσσαλονίκης) ως επιτυχημένοι επιχειρηματίες? Η επιτυχία δεν έπρεπε να αφορά την κερδοφορία που είναι σκοπός της επιχείρησης ? Ο προσωπικός πλουτισμός αγιάζει κάθε μέσο ?

Μηχανικός

Χωρίς ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ που επί σειρά ετών οι υπουργοί οικονομικών δεν "προλαβαίνουν" να φτιάξουν και με την πλειοψηφία του κόσμου να επιδίδεται σε φοροδιαφυγή δεν υπάρχει καμία ελπίδα με χαμηλούς ή υψηλούς συντελεστές.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ

Είναι να απορεί κανείς με τέτοιο μίσος και τέτοιο αντιεπενδυτικό και αντιεπιχειρηματικό τρόπο σκέψης των εκάστοτε κυβερνώντων , γιατί υπάρχουν ακόμη επιχειρηματίες στην χώρα. Μόνο μια εξήγηση υπάρχει: προφανώς δεν έχουν τι άλλο να κάνουν. Είναι μονόδρομος έστω γεμάτος δυστυχία και απογοήτευση.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΘΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ, ΑΡΑ ΚΑΙ Η ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΦΟΡΩΝ. ΘΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ ΑΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. ΘΑ ΤΟΝΩΘΕΙ Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ. Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ! ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΝΟΙΞΤΕ ΜΙΑ ΠΟΡΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ! ΔΩΣΤΕ ΚΙΝΗΤΡΑ, ΜΗΝ ΦΙΒΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΜΕ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ.

ΛΟΓΙΣΤΡΙΑ

Πολύ γνωστά πράγματα για όσους έχουν ασχολήθει. Ωμά: "κλέψτε για να σας αδικήσω και εγώ και να έλθουμε ισοπαλία. Αν είστε απόλυτα συνεπείς εσείς θα χάσετε. Αν το κάνετε σωστά και είστε και τυχεροί ίσως βγείτε και κερδισμένοι. Εγώ πάντως ούτως ή άλλως θα σας βρω κάτι έως αρκετά στην ανάγκη και άδικα. Μην μου έχετε καμία εμπιστοσύνη. Είμαστε αντίπαλοι". Η φοροδιαφυγή σαν απόβαρο στην φορομπηχτική. Και τανάπαλιν. Η κότα και το αυγό. Σαν πιο δυνατή και με το ελάχιστο μυαλό που έχει η κότα πρέπει να σταματήσει πρώτη.

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΜΙΑ ΖΩΗ "ΔΙΫΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΩΝΩΠΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΜΗΛΟ". Μπορούν να εξαφανίσουν έναν φορολογούμενο ή μία καλή εταιρεία λόγω υπέρμετρης αυστηρότητας, πολυνομίας (σε όποια εγκύκλιο θέλουν σε εντάσσουν) και να αφήσουν εντελώς ήσυχη μια μεγάλη υπόθεση φοροδιαφυγής, λαθροχειρίας, απάτης, εξαπάτησης επενδυτών, δωροδοκίας, κατάχρησης δημόσιου χρήματος κ.τ.λ. Στις δηλώσεις τους είναι πάντα έντιμοι και αυστηροί. Προπάντων αμερόληπτοι και οπαδοί της ίσης μεταχείρισης.Τυπικά βέβαια μπορεί να έχουνε και δίκιο. Γιατί και ο κώνωπας όλο και κάτι έκανε. Ασήμαντο μεν, αλλά κάτι!! Όποτε έγινε ο εύκολος στόχος για την εξάντληση της αυστηρότητας και τον αναγκαίο θεατρινισμό.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία