«Η μνήμη, όπου και να την αγγίξεις, πονεί»
kikilias_vasilis

Βασίλης Κικίλιας

«Η μνήμη, όπου και να την αγγίξεις, πονεί»

H κυβέρνηση συνειδητά επέλεξε να αναδείξει σε μέγα γεγονός την κακοστημένη παράσταση στην Ιθάκη. Καμία Ιθάκη όμως και καμία ΔΕΘ δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποστρέψει το ενδιαφέρον μας από τον άδικο χαμό 96 ψυχών -φέτος το καλοκαίρι- στο Μάτι.

Οσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση, δεν θα μπορέσει να επιβάλει τη λήθη. Γιατί οι Ελληνες δεν είναι λωτοφάγοι, όπως παραδέχτηκε ο κ. Τσίπρας.

Τα ασύστολα κυβερνητικά ψεύδη για τα αίτια και την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, η δήθεν ασύμμετρη απειλή που κατέληξε να γίνει η εγκληματική αμέλεια ενός ιδιώτη, τα τραγικά λάθη των οιονεί υπευθύνων, οι ολιγωρίες και οι παραλείψεις θα στοιχειώνουν αέναα το πέρασμά σας από την εξουσία.

Σε τέτοιες ζοφερές καταστάσεις η ηγεσία χρειάζεται να επιδείξει κουράγιο, χαρακτήρα και συμπόνια. Ο κ. Τσίπρας απέτυχε και στα τρία.
Το έλλειμμά του καλύφθηκε από τη ζώσα, την ενεργή κοινωνία.

Κουράγιο επέδειξαν οι χαμηλόβαθμοι πυροσβέστες που πάλευαν άνισα και χωρίς καθοδήγηση. Χαρακτήρα έβγαλαν οι εκατοντάδες εθελοντές συμπολίτες μας που έσπευσαν στην περιοχή και παραμένουν εκεί για να ανακουφίσουν τον πόνο αυτών που είδαν σε μια μέρα να χάνουν τα πάντα. Και συμπόνια όσοι βοήθησαν από το υστέρημά τους ή βρήκαν δυο λόγια παρηγοριάς να πουν.

Η ελληνική κοινωνία είναι συναισθηματικά φορτισμένη από τα αδιέξοδα της κρίσης. Τα έργα και οι ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. δηλητηριάζουν την ελληνική κοινωνία. Η καταστροφή στο Μάτι και ο τρόπος που τη διαχειρίστηκε η κυβέρνηση ήταν, όμως, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Εναν μήνα μετά την εθνική τραγωδία κανείς δεν έχει βρει χρόνο για λίγη αυτοκριτική, για ένα «κάναμε λάθος». Αντίθετα, με περισσή έπαρση αυταξιολογήθηκαν: «Τα κάναμε όλα σωστά». Κάποιοι εξ αυτών έγιναν τιμητές επί πτωμάτων και έριξαν την ευθύνη στους κατοίκους. Καμία συγγνώμη. Και γρήγορα στην Ιθάκη.

Πολλά μπορεί να καταμαρτυρήσει κανείς στις κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης, αλλά καμιά τους και ποτέ δεν επέδειξε τόσο μεγάλη ανικανότητα διαχείρισης κρίσης. Κανείς και ποτέ δεν τόλμησε να κατηγορήσει τους πολίτες για τις δικές του αβλεψίες και τα εγκληματικά λάθη ενώ θρηνούσαμε τους νεκρούς.

Από την εμπειρία μου στο υπουργείο Δημοσίας Τάξης, στην εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία του 2014, καταλήγω στο ότι η καθυστερημένη ανάληψη πολιτικής ευθύνης που από τον κ. Τσίπρα δεν είναι τίποτα άλλο παρά επικοινωνιακή συγκάλυψη της πραγματικής ευθύνης που έχει ως πρωθυπουργός: να προστατέψει την χώρα και τους πολίτες της. Και σε αυτό αποδείχτηκε ανεπαρκής.

Κλείσιμο
Οντως, κύριε Τσίπρα, οι Ελληνες δεν είναι λωτοφάγοι. Και να θυμάστε ότι οι συμπολίτες μας μπορεί να μη θυμούνται τι τους έκανες ή τι τους είπες, αλλά πάντα θα θυμούνται πώς τους έκανες να αισθανθούν.

*Bουλευτής Α’ Αθηνών, τομεάρχης Αμυνας Ν.Δ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ