Εκτός εξωδικαστικού συμβιβασμού οι δικηγόροι
Βασίλης Βραχιώτης

Βασίλης Βραχιώτης

Εκτός εξωδικαστικού συμβιβασμού οι δικηγόροι

Η εξαίρεση των δικηγόρων και άλλων επιστημόνων από την εφαρμογή του εξωδικαστικού συμβιβασμού είναι το αποκορύφωμα μιας σειράς ενεργειών που πείθουν και τον πλέον καλοπροαίρετο ότι βρισκόμαστε υπό διωγμό

Είχε προηγηθεί η λεηλασία του εισοδήματος των επιστημόνων ελεύθερων επαγγελματιών, από την εφαρμογή των νόμων Κατρούγκαλου και Αχτσιόγλου [Ν. 4387/2016 και Ν. 4472/2017 (αρ. 58)], με τους οποίους ο δικηγόρος, ο γιατρός ή ο μηχανικός υποχρεούται να καταβάλει μόνο προς ΕΦΚΑ και Εφορία έως και το 85% του εισοδήματός του.

Είχαν προηγηθεί οι επιβαρύνσεις του ΕΝΦΙΑ, του τέλους επιτηδεύματος, της εισφοράς αλληλεγγύης και η ανελέητη αύξηση των έμμεσων φόρων, που εκμηδενίζει το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών και στέλνει τους καλύτερους επιστήμονές μας είτε στο εξωτερικό είτε στην περιθωριοποίηση.

Είχαν προηγηθεί οι χρεώσεις που προκύπτουν από την επιβολή της χρήσης POS, διότι αυτό είναι κατ’ ουσίαν το πρόβλημα όλων των δικηγόρων και των επιστημόνων γενικότερα, και όχι η χρησιμοποίησή τους, όπως ατυχώς και χωρίς αποτέλεσμα ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και άλλοι προσπάθησαν να εμφανίσουν, αντί να διαπραγματευθούν με την κυβέρνηση ή την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών τη χρήση τους χωρίς χρεώσεις ή τις χρεώσεις με κοινωνικά κριτήρια.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση αποδεικνύει περίτρανα τη μεροληπτική και ιδεοληπτική κατά των επιστημόνων ελεύθερων επαγγελματιών πρακτική της με τον κατ’ ουσίαν αποκλεισμό τους από την ευνοϊκή ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, που θα αρχίσει άμεσα να εφαρμόζεται για τις υπερχρεωμένες ατομικές, μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, με συνολικές οφειλές άνω των 20.000 ευρώ, αφού ο νόμος ορίζει ότι «[...] το Δημόσιο και οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης μπορούν να προτείνουν σε αυτούς λύσεις ανάλογες με αυτές που αποδέχονται ή αντιπροτείνουν στο πλαίσιο της διαδικασίας εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών». Δηλαδή, πολύ απλά, δεν έχουν δικαίωμα υπαγωγής στον νόμο αυτό, παρά μόνο κατά το άρθρο 15 § 21 για χρέη προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς, και μόνο αν το Δημόσιο θελήσει να το πράξει, χωρίς να μπορούν να ρυθμίσουν οφειλές προς τράπεζες, προμηθευτές και λοιπούς ιδιώτες.
Κλείσιμο

Δυστυχώς, κυβερνώντες και δανειστές αντίθετα σε κάθε λογική και οικονομική θεωρία δημεύουν εν ψυχρώ το εισόδημα του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, της μόνης μαζί με τον τουρισμό βαριάς βιομηχανίας της πατρίδας μας, και εξωθούν τους επιστήμονές μας στη μετανάστευση! Στοχοποιούν την εργασία και την επιτυχία και τιμωρούν όποιον εργάζεται και κερδίζει περισσότερα, λεηλατώντας το εισόδημα όσων κερδίζουν περισσότερα από 20.000 ευρώ. Καταδικάζουν τους μεγάλους χορηγούς του ΕΦΚΑ και του Δημοσίου, τους δικηγόρους, αλλά και τους γιατρούς, μηχανικούς, συμβολαιογράφους στην περιθωριοποίηση και την εξαφάνιση, τους αποστερούν ακόμη και τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους. 
Αδυναμία κατανόησης της πραγματικότητας; Ιδεοληψία και στοχοποίηση του κέρδους; Απλή και τυφλή υλοποίηση των εντολών των δανειστών; Ο,τι και αν ισχύει, το αποτέλεσμα μετράει και αυτό είναι καταστροφικό για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ειδικά για τους δικηγόρους. Είναι ξεκάθαρο ότι πλέον δεν πάει άλλο...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ