anny-podimata01

Κυβέρνηση χωρίς αντιπολίτευση

Άννυ Ποδηματά

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έκλεισε τρεις μήνες ζωής και οσονούπω συμπληρώνει το ορόσημο των 100 πρώτων ημερών στην εξουσία. Εχει πάρει πρωτοβουλίες -νομοθετικές ή μη- για μια σειρά θέματα, έχει δώσει στίγμα προθέσεων για άλλα και με κάποια άλλα δεν έχει επί του παρόντος ασχοληθεί.

Είτε συμφωνεί κανείς είτε διαφωνεί με όλα ή με κάποια από αυτά, έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που ασκεί τον ρόλο της: κυβερνά!

Εχουμε λοιπόν κυβέρνηση, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι έχουμε αντιπολίτευση, πράγμα που μπορεί να βολεύει την κυβέρνηση, αλλά οπωσδήποτε δεν είναι καλό για τη χώρα! Εξηγούμαι: Η μείζονα αντιπολίτευση, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει βυθισμένη σε μια εσωτερική περιδίνηση με επίκεντρο το αν, πώς και σε ποια κατεύθυνση θα μετεξελιχθεί ώστε αξιοποιώντας το εκλογικό ποσοστό που απέσπασε στις εκλογές της 7ης Ιουλίου να κατοχυρώσει την ηγεμονία της στον κεντροαριστερό/προοδευτικό χώρο. Με απλά λόγια, να «καταπιεί» το ΚΙΝ.ΑΛ., το οποίο αδυνατεί να αντισταθεί πολιτικά γιατί η ηγεσία, οι βουλευτές και τα στελέχη του είναι πλήρως απορροφημένα στη μάχη της διατήρησης της προσωπικής τους εξουσίας.

Δεδομένου ότι αντιπολίτευση «από τα δεξιά», επί του παρόντος τουλάχιστον, δεν υφίσταται -ακόμα και ο Βελόπουλος δείχνει να «ξεφούσκωσε» μετά την είσοδό του στη Βουλή- η κυβέρνηση παίζει εν ου παικτοίς στο γήπεδο, με την εξ αριστερών αντιπολίτευση να εξαντλείται σε έναν στείρο γενικόλογο καταγγελτικό λόγο και -ευκαιρίας δοθείσης- στη στήριξη αποτυχημένων, κατά γενική ομολογία, απεργιακών κινητοποιήσεων! Οχι γιατί δεν υπάρχουν πραγματικά και φλέγοντα προβλήματα και κίνδυνοι για τους εργαζομένους και τους ανέργους, αλλά γιατί αυτά τα προβλήματα αδυνατεί να τα χειριστεί και να τα υπερασπιστεί αποτελεσματικά η αναβίωση ενός κρατικιστικού και πλήρως ξεπερασμένου συνδικαλιστικού μοντέλου.

Τα ίδια και χειρότερα ισχύουν για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, γιατί απ’ όποια σκοπιά και αν το βλέπει κανείς, δεν μπορεί να παραγνωρίζει ότι χωρίς σοβαρό εθνικό σχέδιο, που προϋποθέτει μια μίνιμουμ εθνική συνεννόηση, το πρόβλημα θα επιδεινώνεται διαρκώς και θα εξελιχθεί σε μια βραδυφλεγή νάρκη: κανείς δεν θα είναι σε θέση να γνωρίζει πότε θα εκραγεί, με ποια αφορμή και με ποιες συνέπειες, πρώτον και κύριον, για τους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι τουλάχιστον παράδοξο, για να μην πει κανείς υποκριτικό, να καταγγέλλεται η κυβέρνηση λόγω των μέτρων που ανακοίνωσε για το Μεταναστευτικό/Προσφυγικό, για «ακροδεξιά πολιτική» και για «πρακτικές Σαλβίνι» χωρίς μισή κουβέντα για την εθνική ντροπή της Μόριας που κατέληξε στα τραγικά γεγονότα των προηγούμενων ημερών.

Τι ακριβώς προτείνεται από την αντιπολίτευση; Είναι «ανθρωπισμός» και σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα να συνεχίσει η χώρα να υποδέχεται ανεξέλεγκτες ροές δυστυχισμένων ανθρώπων, να τους στοιβάζει σε κέντρα υποδοχής με προδιαγραφές που καλύπτουν το 1/4 του αριθμού τους και να σωρεύει δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις για άσυλο;

Λυπάμαι, αλλά αυτό δεν είναι «προοδευτικό», είναι αναποτελεσματικό και στο τέλος της γραφής απάνθρωπο.

Ενα είναι σίγουρο: οι ροές προσφύγων και, κυρίως, μεταναστών όχι μόνο δεν θα περιοριστούν στο ορατό μέλλον, αλλά θα βαίνουν αυξανόμενες γιατί θα επηρεάζονται όλο και περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η Ελλάδα, λόγω γεωγραφικής θέσης, θα βρίσκεται πάντοτε στην πρώτη γραμμή του πυρός, δηλαδή θα αποτελεί πύλη πρώτης εισόδου.

Η βασική μας υποχρέωση, ως κράτος δικαίου που σέβεται τις διεθνείς συνθήκες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι να παράσχουμε αξιοπρεπείς συνθήκες υποδοχής στους ανθρώπους που φτάνουν εδώ.

Από κει και μετά έχουμε υποχρέωση να αποσαφηνίσουμε τους κανόνες και να επιταχύνουμε τις διαδικασίες για εκείνους που έχουν ανάγκη την προστασία μας, δηλαδή για τους δικαιούντες άσυλο. Οι υπόλοιποι πρέπει να παραμένουν σε προσωρινά κέντρα με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και να επαναπροωθηθούν σε ασφαλείς προορισμούς, που θα πρέπει να οριστούν ή να επιβεβαιωθούν ξανά, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να αναζωογονηθεί ξανά η ευρωπαϊκή και διεθνής διάσταση του ζητήματος.

Τα σύγχρονα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με καταγγελίες, αφορισμούς και συνθήματα. Απαιτούν ρεαλιστικές απαντήσεις. Οσο πιο γρήγορα το αντιληφθούν αυτό τα κόμματα της αντιπολίτευσης τόσο το καλύτερο για τα ίδια και για τη χώρα.

*Πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, δημοσιογράφος

ΣΧΟΛΙΑ (21)

Τεράστιο φάουλ!

ΑΠΩΝ ο Κυριάκος χθες το βράδυ!! Μα αφού είναι... Σκευωρία η Νοβαρτις!

Δημήτρης Τάσος πρώην Πασοκτζήδες

Βλάκα ο Κυριάκος χθες ήταν στη 3ημερή Αιγύπτου Κύπρου Ελλάδος . Καταλαβαίνω συριζόπουλο τι ανόητο είσαι αλλά ακόμα δεν έχετε συνέλθει από την ήττα . Ο Τσίμπλας σας δεν έκανε αυτοκριτική για να γλυτώσει την εσωστρέφεια πράγμα που δείχνει και το αρχηγικό του κόμματος σας , και βαδίζει σαν παλιοφορεμένο πουκάμισο και κακομαθημένο βρωμόπαιδο . Η Ελλάδα με το γιο του Μητσοτάκη μπαίνει σε μία περίοδο επιτέλους ανάπτυξης και φθηνού δανεισμού με φοροαπαλλαγές αλλά και αναμονή άρσης των φορομπηχτικών πλεονασμάτων που εσείς ψηφίσατε . Φάουλ λοιπόν του δικού σας Τσίμπλα η τακτική να υπερασπιζεται πρώην Καραμανλικούς

Προχθές, 07-10-2019 τελέσθηκε το τρίμηνο πολιτικό μνημόσυνο του Σύριζα...

Ο οποίος άρπαξε ένα περιποιημένο "φιστίκι', 8,32 % από τη Νέα Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές της 07-07-2019 και εκδιώχθηκε από την εξουσία με τις κλωτσιές, από τον ελληνικό λαό. Σύμφωνα με τον Μέσο Όρο των πέντε, (5), πλέον πρόσφατων δημοσκοπήσεων, (του Σεπτεμβρίου 2019), σήμερα το "φιστίκι" το οποίο αρπάζει από τη Νέα Δημοκρατία ο Σύριζα είναι 18,61 %!!!

Κατάμαυρο, δαγκωτό παντού και χωστό βαθιά.

Να ζήσουμε να τον θυμόμαστε ως την πανάθλια συμμορία και στα ρετάλια του όταν θα εμφανίζονται σε εκλογές, να το ρίχνουμε κατάμαυρο, δαγκωτό παντού και χωστό βαθιά.

Ειλικρινές ερωτήσεις

Α) αφού βλέπεις οτι οι αλλοι σχολιαστες σε έχουν κατατάξει στο" βόθρο" του σχολιασμου, και δεν σου δινουν καμια σημασια(ουτε εγω διάβασα τα σχόλια σου), γιατι επιμενεις να στέλνεις καθε μέρα τα ιδια και τα ιδια?? Β) Τι-ποιος... Κακος Συριζαιος σε καταντησε ετσι? Εκτός αν εισαι του 0.60, τότε αλλάζει το πραγμα...

Ψήφισα τον Κυριάκο, έδιωξα τον αχρείο τσίπρα...

Απαλλάχθηκα από την αφόρητη μπόχα της συριζίλας και τρεις μήνες τώρα αναπνέω καθαρό αέρα!!!

ΣΠΥΡΟΣ

Αγαπάμε Αλέξη, οσο περνάει ο καιρός φαίνεται η πλήρης ανεπάρκεια του και το μέγεθος του αριβισμού του, στοιχεία απωθητικά κυρίως για σκεπτόμενους αριστερούς! Συγκινεί παλαιοκομματικούς, κοπροσυνδικαλιστές, παλαιολαμογοπασόκους, ισοβίτες, μπαχαλάκηδες δηλ.τον απόπατο της κοινωνίας μας !

Όλα τα καθιζήματα της ελληνικής κοινωνίας...

Είναι συγκεντρωμένα στον σύριζα.

χρουμφ

Για τον Σύριζα: μεγάλη γάπατα, ξαναγάπατα και ξανά - μανά - γάπατα... Ασύστολα.

Σβουριχτή και περιποιημένη σφαλιάρα...

'Αρπαξε προχθές ο Σύριζα από τη Νέα Δημοκρατία, με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το έτος 2020.

Τι να αντιτάξει ο Σύριζα;;;

Απόλυτως τίποτα.

Κ. αρθρογράφε, γιατί ασχολείσαι ακόμα με τον Σύριζα;

Δεν ζωντανεύουν οι νεκροί...

Κλέων

Η αριστερά απέδειξε περίτρανα ότι είναι ένα μάτσο άχρηστοι

kasi

Τα τελευταία 50 χρόνια μεγαλοποιήθηκε η κουλτούρα της αριστεράς, αλλά στην πραγματικότητα αριστερά δεν υπάρχει. Η ιδεολογία της αριστεράς ήταν η ισότητα πολιτών, να μην υπάρχει ιδιωτικός πλούτος, "να τρώνε όλοι από ένα πιάτο", να είναι όλα κοινά. Όσο για το νέο στόχο του "εξορθολογισμού κλπ" του καπιταλισμού στις κοινωνικές ανισότητες είναι αδύνατο να επιτευχθεί στην πράξη. Με την "πρώτη φορά αριστερά στην κυβέρνηση συριζα" διαπιστώσαμε ότι μόνο στα λόγια και με υποκριτικές ενέργειες ήθελε να δείξει ότι δεν είναι καπιταλιστική, αλλά στην πράξη οι συριζαίοι υπηρέτησαν πιστά τον καπιταλισμό. Όσο για τους άλλους αριστερούς έχουν μια κολλημένη, παρωχημένη, ανεφάρμοστη ιδεολογία.

Σας συγχαίρω για το σχόλιό σας.

'Εχετε απόλυτα δίκιο.

Η σημερινή πολιτική πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τις πέντε, (5), δημοσκοπήσεις που ανακοινώθηκαν τον μήνα Σεπτέμβριο 2019, η Νέα Δημοκρατία έχει ανέβει στο 45 %, ( + 5,15 % σε σχέση με το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών την 07-07-2019, 39,85 %) και έχει ανοδική τάση, ο Σύριζα έχει κατέβει στο 26,5 %, ( - 5,03 % σε σχέση με το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών την 07-07-2019, 31,53 %) και έχει καθοδική τάση. 'Ολα τα υπόλοιπα είναι τρίχες βοστρυχωτές... Σήμερα, στην Ελλάδα υπάρχουν: Ένα πολύ μεγάλο κόμμα, (της τάξης του 45 %), η Νέα Δημοκρατία. 'Ενα μεσαίο κόμμα, (της τάξης του 25 %), ο Σύριζα. Τέσσερα μικρά κόμματα της τάξης του 5 %, (Κινάλ, ΚΚΕ. Μέρα 25 και Ελληνική Λύση).

Επιβεβαίωση και από την Ευρωπαϊκή 'Ενωση...

Στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (διαδρομή: www.politico.eu --> Poll of Polls --> GR(eece)), παρέχονται τα στοιχεία σταθμισμένων από την εταιρία Kalman, ελληνικών δημοσκοπήσεων. Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία ανάγονται στην 18-09-2019, δίνουν 45 % στη Νέα Δημοκρατία και 28 % στον Σύριζα, (διαφορά 17 %). Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείo είναι ότι το άθροισμα των τριών κομμάτων, (Νέας Δημοκρατίας.(45 %), Ελληνικής Λύσης, (4 %) και Χρυσής Αυγής, (2 %)), είναι 51 %. Με απλά λόγια, η Δεξιά – Κεντροδεξιά είναι ήδη η απόλυτα πλειοψηφούσα παράταξη στην Ελλάδα, (χωρίς να υπολογίζεται το ποσοστό της «Δημιουργίας Ξανά», η οποία στις εθνικές εκλογές της 07-07-2019, έλαβε το 0,76 %).

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία