Συρία: Η Τουρκία προελαύνει με 277 νεκρούς - Ο Τραμπ τώρα απειλεί με στρατιωτική παρέμβαση

syria_ar

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ λέει, πάντως, ότι η Τουρκία δεν έχει παραβιάσει τις «κόκκινες γραμμές» που έθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ - Για 39 νεκρούς μιλάνε οι Σύροι - Φόβοι για «επανασύσταση» του Ισλαμικού Κράτους - Κρίσιμη η συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στις 13 Νοεμβρίου

Για τρίτη ημέρα συνεχίζει απτόητη η Τουρκία τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στο έδαφος της βόρειας Συρίας αφήνοντας πίσω της - σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας - «277 νεκρούς τρομοκράτες», τραυματίες, χιλιάδες ανθρώπους που εγκαταλείπουν τις εστίες και παγκόσμια ανησυχία

Η τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία στο πλαίσιο της επιχείρησης «Πηγή της Ειρήνης» βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Ερντογάν δηλώνει ότι δεν έχει «κρυφή ατζέντα» ενώ κρίσιμη αναμένεται η επικείμενη συνάντησή του με τον Τραμπ στις 13 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την τελευταία ανάρτηση στον λογαρισμό του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας «49 τρομοκράτες από PKK/PYD-YPG εξουδετερώθηκαν κατά τη διάρκεια των νυχτερινών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της επιχείρησης "Πηγή Ειρήνης". Επομένως ο συνολικός αριθμός των τρομοκρατών που έχουν εξουδετερωθεί από την αρχή της επιχείρησης ανέρχται σε 277».Από την πλευρά του το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάνει λόγο για 29 αντάρτες - 23 μαχητές των κουρδικών δυνάμεων, 6 αντάρτες προσκείμενοι στην Τουρκία - καθώς και 10 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την Τετάρτη από τα αεροπορικά πλήγματα και τις βολές του τουρκικού πυροβολικού.

To τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας και την πρώτη απώλεια στις τάξεις του τουρκικού στρατού κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στη βόρεια Συρία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο νεκρός ονομάζεται Αχμέτ Τοπσού και σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των μαχών με την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού.Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εντωμεταξύ τα ξημερώματα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) προκάλεσε νέα ανησυχία καθώς σε ανάρτησή του στο Twitter άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και στρατιωτικής επέμβασης προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία στη βόρεια Συρία.

«Έχουμε μία από τις τρεις επιλογές: Να στείλουμε χιλιάδες στρατεύματα και να κερδίσουμε Στρατιωτικά, να πλήξουμε την Τουρκία πολύ σκληρά Οικονομικά και με Κυρώσεις, ή να διαμεσολαβήσουμε για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων!» έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.Ωστόσο σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η επίθεση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη Συρία δεν έχει ξεπεράσει σε αυτό το στάδιο τις κόκκινες γραμμές που χάραξε ο Τραμπ.

Όταν του ζητήθηκε να δώσει σαφέστερο ορισμό αυτών που αποκάλεσε κόκκινες γραμμές, το στέλεχος της αμερικανικής διπλωματίας διευκρίνισε πως η Ουάσινγκτον θα θεωρήσει ότι ξεπεράστηκαν εάν διαπιστώσει πως διαπράττεται «εθνική κάθαρση» ή ότι εξαπολύονται «αεροπορικά ή χερσαία πλήγματα αδιακρίτως εναντίον του άμαχου πληθυσμού».

«Δεν έχουμε δει σημαντικά παραδείγματα τέτοιων ενεργειών σε αυτό το στάδιο, όμως [η τουρκική επιχείρηση] δεν βρίσκεται παρά στην αρχή της ακόμη», πρόσθεσε ο αξιωματούχος - ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί - απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.

Χωρίς απόφαση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Σε μια παράλληλη διπλωματική εξέλιξη τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που συνεδρίασε την Πέμπτη κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει την εισβολή της Τουρκίας στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν ως προς τα επόμενα βήματα.

Οι προσδοκίες να υπάρξει διεθνής παρέμβαση ήταν ούτως ή άλλως λιγοστές πριν από τη συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη: το ΣΑ του ΟΗΕ παραμένει βαθιά διχασμένο επί χρόνια όσον αφορά τη Συρία κι ευρύτερα τη Μέση Ανατολή.

Οι ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΣΑ εξέφρασαν ανησυχία ότι το νέο μέτωπο που άνοιξε θα κλιμακώσει την αστάθεια, θα επιτείνει την ανθρωπιστική κρίση και θα πυροδοτήσει νέες προσφυγικές ροές. Ο Γιούργκεν Σουλτς, πρεσβευτής της Γερμανίας στα Ηνωμένα Έθνη, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση καταδίκασε την τουρκική εισβολή «με τον πλέον σθεναρό τρόπο».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η Ρωσία ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο για την υιοθέτηση ομόφωνης απόφασης. Μετά τη συνεδρίαση, ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια δεν απέκλεισε την ομόφωνη έγκριση μιας ανακοίνωσης. Αλλά γι’ αυτό, διευκρίνισε, «πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι άλλες διαστάσεις της συριακής κρίσης, όχι μόνο η τουρκική επιχείρηση», αναφερόμενος στην «παράνομη στρατιωτική παρουσία» στη συριακή επικράτεια των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ Κέλι Κραφτ προειδοποίησε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείςα την Τουρκία ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» αν δεν λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία των αμάχων. Δεν εξήγησε ποιες θα είναι αυτές.

Έπειτα από μια συζήτηση των 15 κρατών μελών σε τεχνικό επίπεδο, η Ρωσία αιτήθηκε να της επιτραπεί να ζητήσει οδηγίες από τη Μόσχα και αποφασίστηκε να δοθεί σε όλες τις χώρες η δυνατότητα να κάνουν σχόλια ως σήμερα Παρασκευή στις 17:00 [ώρα Ελλάδας]. Κατόπιν το κείμενο είτε θα εγκαταλειφθεί ή θα αρχίσει η διαδικασία υιοθέτησής του, όπως εξήγησαν διπλωμάτες.

Απειλεί ο Ερντογάν

O πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν απαντώντας στις αναλύσεις ότι η Τουρκία επιχειρεί να αλλάξει δημογραφικά την περιοχή είπε ότι δεν έχει καμία κρυφή ατζέντα. Τη δημογραφική δομή στην περιοχή άλλαξε το PKK, το ΡΥD και το ΙSIS, είπε και συνέχισε: «Στις εκθέσεις που εκδόθηκαν από την Διεθνή Αμνηστία και την επιτροπή Εποπτείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγράφεται ότι οι PYD και YPG έχουν κάνει εγκλήματα πολέμου. Βάσει των σχεδίων μας επιβάλλεται να επιστρέψουν οι πρόσφυγες εκεί από όπου έχουν έρθει. Αυτό πιστεύουμε αλλά δεν θα στείλουμε δια της βίας κανέναν κάπου όπου δεν επιθυμεί να πάει». Πρόσθεσε μάλιστα ότι: «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους Κούρδους».

Ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε, επίσης, να ανοίξει τα σύνορα προκειμένου να αφήσει να περάσουν στην Ευρώπη 3,6 εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες απαντώντας έτσι σε όσους βλέπουν πίσω από τις τουρκικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία μια προσπάθεια της Άγκυρας να προσαρτήσει το κομμάτι αυτό.Οι τουρκικές δυνάμεις πάντως, που είναι αποφασισμένες να απωθήσουν το PKK και το PYD 32 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα, δρουν σε ένα μήκος 120 χιλιομέτρων, περιοχή από την οποία έχουν αποχωρήσει τα στρατεύματα των Ηνωμένων Πολιτειών, περίπου στο κέντρο της περιοχής μήκους 480 χιλιομέτρων, όπου η Άγκυρα επιθυμεί να δημιουργήσει μια ασφαλή ζώνη και να επανατοποθετήσει εκεί 2 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Οι επόμενες μέρες όμως και ειδικότερα η συνάντηση Ερντογάν-Τραμπ που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 13 Οκτωβρίου θα είναι κρίσιμες για την περαιτέρω εξέλιξη των χερσαίων επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού ανατολικά του Ευφράτη.

Ηγετικό στέλεχος Κούρδων προς ΗΠΑ: Πληρώσαμε βαρύ τίμημα, μην μας εγκαταλείπετε

Τον κώδωνα κρούουν οι Κούρδοι, μετά την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία, καλώντας τον Αμερικανό πρόεδρο να μην τους εγκαταλείψει, ενώ παράλληλα υπενθυμίζουν πως πλήρωσαν βαρύ τίμημα. Η Ιλχάμ Άχμεντ, ηγετικό στέλεχος των Κούρδων, απηύθυνε κάλεσμα και προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητώντας από αυτές να «παγώσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με την Τουρκία ανακαλώντας αμέσως τους πρεσβευτές τους».

«Βοήθεια» στο Ισλαμικό Κράτος;

Προειδοποιώντας ότι «η μάχη εναντίον του Νταές [σ.σ. ακρώνυμο του Ισλαμικού Κράτους αραβικά] υπάρχει κίνδυνος να ξαναρχίσει», ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν ζήτησε να συγκληθεί «έκτακτη σύνοδος» των χωρών του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ.

Περίπου 12.000 τζιχαντιστές, Σύροι, Ιρακινοί καθώς και 2.500 ως 3.000 αλλοδαποί από περίπου 54 χώρες, κρατούνται σε φυλακές των Κούρδων, σύμφωνα με έναν υπεύθυνο των ημιαυτόνομων κουρδικών αρχών, τον Άμπντελ Καρίμ Όμαρ. Οι κουρδικές αρχές ανέφεραν ότι η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έπληξε την Τετάρτη μια φυλακή όπου κρατούνταν ξένοι τζιχαντιστές του ΙΚ.

Η Άγκυρα με την επιχείρησή της «διακινδυνεύει να βοηθήσει το Ισλαμικό Κράτος να ανοικοδομήσει το χαλιφάτο του», προειδοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χθες Πέμπτη καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να «τερματίσει το ταχύτερο δυνατόν» την επίθεσή της.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (95)

@ΟΗΕ

Μην ενοχλείτε τον ΟΗΕ, ξεκουράζεται μετά την έντονη συζήτηση που είχε με τη Σουηδή "μοντέλα" για το κλίμα....... Δεν έχει κουράγιο να ασχοληθεί με πολέμους..... Θα κάνει δηλώσεις για εθελοντική αποχώρηση από κατειλημμένα εδάφη όταν ολοκληρωθεί η εισβολή του Ερντοτσογλάν......

1453-2020

ΗΠΑ-ΙΣΡΑΗΛ-ΡΩΣΙΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟΝ ΘΕΡΜΟΚΕΦΑΛΟ ΤΟΥΡΚΟ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ. ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ, ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ.

χασάπης

Δεν είναι καλή ιδέα να στείλει τώρα στρατό ο τραμπ. Εγώ θα περίμενα πρώτα να τελειώσουν την δουλειά τους οι τουρκοι στην περιοχή σφαγιάζοντας τον πληθυσμό και να φύγουν. Μετά θα πήγαινα να τους διώξω για να μάθουν. Τώρα εν μέσω της σφαγής δεν είναι σωστό να τους ενοχλούμε. Μπορεί να χάσουν το μέτρημα οι άνθρωποι.

διαβαζω τα σχολια και αναρωτιεμαι

ολα τα ζωα εδω εχουν μαζευτει ??

human

Όχι, μόνος είσαι!

Καλλ

ἄν κρίνω ἀπὸ σένα,μᾶλλον ναί !

Κοντολεων

Ο Ερντογαν είναι τρελός και τον ξέρουμε. Η "πηγή ειρήνης" και οι "κόκκινες γραμμές" είναι για γέλια και για κλαματα. Είναι καθαρή γενοκτονία και θα έχουμε ίσως αντάρτικο πόλεων. Ο ερντογαν για την ώρα δεν κάνει εισβολή επειδή έχουμε πολύ ικανούς πιλότους. Η Τουρκία έχει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα αλλά και εμείς δεν παμε πίσω. Οι κουρδει πλυθισμιακα είναι πολλοί αλλά σχετικά λίγοι είναι οι μαχητές. Ναι είναι ο καλύτερος μαχητής και επαναστάτης του πληκτρολόγιου.

G.

Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά τα ισλαμικά έθνη μπορούν να κυβερνηθούν μόνο από δικτάτορες που κρατούν τις ισορροπίες μεταξύ των διαφόρων εντός τους. Ο άλλος δρόμος είναι η ανάληψη εξουσίας από τα φασιστικά ισλαμόρκ. Αυτό ήταν το παραμύθι της "αραβικής άνοιξης".

κοιταχτε τι λεει ο κομμουνιστης

καζακης- "Ισλαμοεποικισμός" & Αμερικανική Στρατιωτική Κατοχή. καλα μιλαμε ο τυπος ζει στην δικη του αριστερη εικονικη πραγματικοτητα.

Vlaxos

Ο Τραμπ ειναι εμπορος, και αυτη την στιγμη εχει δυο ουρανοξυστες στην Κωνσταντινουπολη αξιας πολλων Δισ. θελει να αγορασει και αλλους και σαν εμπορος θελει να αγορασει φτηνα, ετσι αντι να αγοραζει ακριβα ελλαδα, αγοραζει φτηνα Τουρκια, τι δεν καταλαβενεις ? γιατι τα λεει την μια ετσι και την αλλη γιουβετσι ?

Lolos

διαβάζω ανοησίες που γραφετε ορισμένοι και λέω ρίξε άλλα 2000 μνημόνια. Εγραψα κατι και ο .. καθηγητής απο το Χάρβαρντ ανακάλυψε ότι είμαι απο το τουρκικό προξενειο. Φυσικά θέλω να ευχαριστήσω και τον άλλον σχολιαστή, τον διάσημο Κλουζό που μας έκανε τη τιμη να σχολιάσει στην εφημερίδα και που ανακάλυψε με τη σειρα του οτι είμαι "πράκτωρ". Θα ξαναγράψω, ΣΚΑΣΙΛΑ μου τι θα συμβει στο πόλεμο μεταξύ τουρκίας-κούρδων. Για εμενα ειναι και οι 2 μουσουλμάνοι. Οι χριστιανοί κούρδοι ΔΕΝ είναι εκεί. Ο πολεμικος αναποκριτης απο το Ανατολικό μέτωπο της Ρωσίας σχολιάζει σε αυτο που εγραψα για τον χίτλερ που μπήκε στη τσεχοσλοβακία. Οταν απο τα χωριά σας πάτε στη τουρκία να αγορασετε ακομα και ντομάτες δεν σκεφτεστε τον χίτλερ? 45 δρομολόγια την ημερα κάνουν τουριστικά λεωφορεία για τουρκία γεματα με Ελληνες. Αλλά άλλο το συμφέρον σας και η κονόμα σας και άλλο ο πατριωτισμός. Μέχρι και 1-2 κιλά κρεμμυδια έχουν μεσα τα λεωφορεια οταν γυρνανε οι Ελληνες πίσω. Τα ιδια με τα Σκοπια. Απόβαση των Ελληνων να αγορασουν μεχρι και αγγουρακια φτηνά αλλα οταν πηγαιναν στο χωριό τους "Η Μακεδονία είναι Ελληνική". Ναι, αλλα τα αγγουρακια ηταν σκοπιανά. Πούλμαν απο τη Θεσσαλονίκη πήγε στα Σκοπια ημερήσια, εκαναν τα ψωνια τους και στην επιστροφή πήγαν στο συλλαλητηιο για τη Μακεδονία. Αυτοι είαι η πλειοψηφία των Νεοελλήνων. ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΤΣΕΠΗΣ. Και τώρα γεμισαμε πατριώτες που θυμήθηκαν τους Κουρδους. Να φαγωθούν μεταξύ τους. Τωρα η τουρκία είναι στη Συρία. Μετά λεει οτι θα παει στο Ιρακ. Να πάει, θύματα να έχει και ας παει οπου θέλει. Ας παει και στον Βόρειο Πόλο, αρκει να έχει νεκρούς. Αλλα εντύπωση κάνει το ότι οι ιδιοι, τα ίδια ονόματα σχολιαστών, που σημερα ειναι "Κολοκοτρώνηδες", όταν η τουρκία είπε οτι θα στειλει ερευνητικό στο Καστελόριζο έγραφαν "να βρουμε λύση", "όποιος μπορεί να φύγει απο την Ελλάδα". Άντε λοιπόν, πάρτε τα φυσεκλίκια σας, ζωστείτε με όπλα και σπαθιά και τραβατε προς το μέτωπο της Συρίας. Μάγκες του πληκτρολογίου. Και μην ξεχνατε. Στην επιστροφή αγοραστε ντομάτες, κρεμμυδια και ότι άλλο βρειτε απο την τουρκία. Γιατί άλλο τι γράφετε και άλλο τι κάνετε. Υποκριτές.

G.

Καλά τα λες. Πάντως υπάρχει μέτωπο χριστιανών Συρίων μέσα στη φωτιά αυτή τη στιγμή. Είναι απ αυτούς που μάχονται για τη πατρίδα τους, όχι απ' τους χαμένους του πολέμου που θυμήθηκαν όταν έχασαν να το παίξουν πρόσφυγες.

"Η Τουρκία σκοπεύει να μας σκοτωσει

και να μας καταστρέψει, να τελειώσει με γενοκτονία εναντίον του λαού μας"δηλωσε στο Christian broadcasting network χριστιανος, μέλος του SDF. Επίσης, στην περιοχή του Κομπανι, στα τουρκικα σύνορα, υπάρχει εκκλησία, που τα μέλη της είναι πρώην μουσουλμανοι που έχουν ασπαστεί τον χριστιανισμό. Δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο. Κατά τα λοιπά συμφωνώ.

Απλή λογική

Κάποιος που γράφει συστηματικά εναντίων των Κούρδων θα θέλαμε να του υπενθυμίσουμε πως δεν μας ενδιαφέρει τι σχέση έχουν ή είχαν οι Κούρδοι με τη Ελλάδα σήμερα ή στο παρελθόν. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι πως κάνουν ζημιά στη Τουρκία, κάτι που μας ευχαριστεί ιδιαίτερα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης