Νιγηρία: 65 άνθρωποι που επέστρεφαν από κηδεία σκοτώθηκαν πιθανόν από επίθεση της Μπόκο Χαράμ

Νιγηρία: 65 άνθρωποι που επέστρεφαν από κηδεία σκοτώθηκαν πιθανόν από επίθεση της Μπόκο Χαράμ

O πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις να εξαπολύσουν ανθρωποκυνηγητό

boko-xaram
Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι καταδίκασε χθες Κυριακή την επίθεση που διαπράχθηκε την προηγουμένη εναντίον πολιτών που επέστρεφαν από κηδεία στη βορειοανατολική Πολιτεία Μπόρνο, όπου κατά τον ως τώρα απολογισμό έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 65 άνθρωποι.

Ο Μπουχάρι έδωσε διαταγή στον στρατό και στην Πολεμική Αεροπορία της χώρας του να καταδιώξουν τους δράστες, τονίζει ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες της νιγηριανής προεδρίας.

Κατά τη νιγηριανή κρατική τηλεόραση, που επικαλέστηκε ανώτατο τοπικό αξιωματούχο, αρχικά 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση εναντίον πλήθους ανθρώπων που έφευγε από κηδεία στο χωριό Μπάντου. Όταν άλλοι έσπευσαν να υπερασπιστούν τους συντοπίτες τους που δέχονταν επίθεση, σκοτώθηκαν επιπλέον 44, διευκρίνισε ο Μοχάμεντ Μπουλάμα, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Πολιτείας. Στις συγκρούσεις έχασαν επίσης τη ζωή τους 10 από τους δράστες, κατά τον ίδιο.

Έχουν καταμετρηθεί επίσης τουλάχιστον 10 τραυματίες, συμπλήρωσε ο Μπουλάμα, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ο απολογισμός των νεκρών να αυξηθεί.

Επρόκειτο για μια από τις πιο πολύνεκρες επιθέσεις εναντίον αμάχων στη Νιγηρία τα τελευταία χρόνια.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για την ενέργεια μέχρι στιγμής. Ωστόσο τόσο η τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ όσο και το Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ) — οργάνωση που γεννήθηκε όταν αποσχίστηκε φράξια της πρώτης — εξαπολύουν συχνά επιθέσεις στην Πολιτεία.

Κλείσιμο
Η Μπόκο Χαράμ αποτελεί μόνιμη απειλή για τις κοινότητες στη βορειοανατολική Νιγηρία, ενώ εξαπολύει επίσης επιθέσεις σε γειτονικά κράτη: στο Τσαντ, στον Νίγηρα και στο Καμερούν.

Η οργάνωση απαγάγει εξάλλου συχνά γυναίκες και παιδιά. Μετατρέπει τις γυναίκες παρά τη θέλησή τους σε «συζύγους» των μαχητών της και τα παιδιά, ιδίως τα κορίτσια, σε μέλη της και βομβιστές ή βομβίστριες καμικάζι.

Σκοπός της Μπόκο Χαράμ είναι η δημιουργία χωριστής κρατικής οντότητας όπου θα επιβάλλεται η δική της ακραιφνής εκδοχή του ισλαμικού νόμου.

Ο ανταρτοπόλεμος της Μπόκο Χαράμ διαρκεί μια δεκαετία. Τουλάχιστον 27.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις επιθέσεις της και στις επιχειρήσεις του στρατού για την καταστολή της, ενώ περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί.

Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης