«Επιζήμια» για την Τουρκία η Συνθήκη της Λωζάνης, λέει ο Ερντογάν

Τουρκία: Ο Ερντογάν κατηγορεί τον οίκο Moody's για διαφθορά

Θέτει θέμα αναθεώρησης της συνθήκης του 1923 ο Τούρκος πρόεδρος και λέει: «Με τη Λωζάνη δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;»

Θέμα αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάνης θέτει ευθέως ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μιλώντας σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι η χώρα του ζημιώθηκε από την συμφωνία του 1923 που θέτει τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας.

Τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ερντογάν «Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη».

«Με τη Συνθήκη της Λωζάνης» συνέχισε ο πρόεδρος της Τουρκίας, «δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;»

Μάλιστα ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε ότι «όσοι έκατσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάνη, δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συνθήκη αυτή. Και επειδή αυτοί δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς».

Ο Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε μάλιστα να διασυνδέσει την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου με προσπάθεια κατοχής της Τουρκίας από εξωτερικές δυνάμεις που επιβουλεύονται τη χώρα.

«Αν αυτό το πραξικόπημα πετύχαινε, θα βρισκόμασταν σε μια κατάσταση ανάλογη με εκείνη της Συνθήκης των Σεβρών» υπογράμμισε ο κ. Ερντογάν.

Ντοκιμαντέρ για τη Συνθήκη της Λωζάνης

Τι απαντά η Αθήνα
«Όλοι οφείλουν να σέβονται τη Συνθήκη της Λωζάννης» επισημαίνουν διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν περί άδικων προβλέψεων της συνθήκης της Λωζάνης σε βάρος της Τουρκίας.

«Η συνθήκη της Λωζάνης και όλο το διεθνές δίκαιο είναι όντως μία πραγματικότητα στον πολιτισμένο κόσμο την οποία κανείς, ούτε η Άγκυρα, μπορεί να αγνοήσει και όλοι οφείλουν να σέβονται. Όσο οδυνηρό και αν τους φαίνεται αυτό» τονίζουν διπλωματικές πηγές σε απάντηση προς τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος, σύμφωνα με δημοσίεευμα της εφημερίδας Χουριέτ,  αναφέρθηκε σε ομιλία του στην Άγκυρα στην συνθήκη της Λωζάνης.

Η συνθήκη της Λωζάνης
Η συνθήκη της Λωζάνης ήταν συνθήκη ειρήνης που έθεσε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας. Υπογράφηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας στις 24 Ιουλίου 1923 από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις άλλες χώρες που πολέμησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Μικρασιατική εκστρατεία (1919-1922) και συμμετείχαν στην Συνθήκη των Σεβρών συμπεριλαμβανομένης και της ΕΣΣΔ (που δεν συμμετείχε στην προηγούμενη συνθήκη).

Κατάργησε την Συνθήκη των Σεβρών που δεν είχε γίνει αποδεκτή από την νέα κυβέρνηση της Τουρκίας που διαδέχθηκε τον Σουλτάνο της Κωνσταντινούπολης. Μετά την εκδίωξη από την Μικρά Ασία του ελληνικού στρατού από τον τουρκικό υπό την ηγεσία του Κεμάλ Ατατούρκ, εμφανίστηκε η ανάγκη για αναπροσαρμογή της συνθήκης των Σεβρών. Στις 20 Οκτωβρίου 1922 ξεκίνησε το συνέδριο που διακόπηκε μετά από έντονες διαμάχες στις 4 Φεβρουαρίου 1923 για να ξαναρχίσει στις 23 Απριλίου. Το τελικό κείμενο υπογράφηκε στις 24 Ιουλίου έπειτα από 7,5 μήνες διαβουλεύσεων.

Η Τουρκία ανέκτησε την Ανατολική Θράκη, κάποια νησιά του Αιγαίου, συγκεκριμένα την Ίμβρο και την Τένεδο, μια λωρίδα γης κατά μήκος των συνόρων με την Συρία, την περιοχή της Σμύρνης και της Διεθνοποιημένης Ζώνης των Στενών η οποία όμως θα έμενε αποστρατικοποιημένη και αντικείμενο νέας διεθνούς διάσκεψης. Η Τουρκία παραχώρησε τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία, όπως προέβλεπε και η συνθήκη των Σεβρών, αλλά χωρίς πρόβλεψη για δυνατότητα αυτοδιάθεσης. Ανέκτησε πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα σε όλη της την επικράτεια και απέκτησε δικαιώματα στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε όλη την επικράτειά της εκτός της ζώνης των στενών.

Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να πληρώσει σε είδος (ελλείψει χρημάτων) τις πολεμικές επανορθώσεις. Η αποπληρωμή έγινε με επέκταση των τουρκικών εδαφών της Ανατολικής Θράκης πέρα από τα όρια της συμφωνίας. Τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος παραχωρήθηκαν στην Τουρκία με τον όρο ότι θα διοικούνταν με ευνοϊκούς όρους για τους Έλληνες. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχασε την ιδιότητα του Εθνάρχη και το Πατριαρχείο τέθηκε υπό ειδικό διεθνές νομικό καθεστώς.

Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία παραιτήθηκε από όλες τις διεκδικήσεις για τις παλιές περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εκτός των συνόρων της και εγγυήθηκε τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Τουρκία. Με ξεχωριστή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποφασίστηκε η υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών από τις δύο χώρες και η αποστρατικοποίηση κάποιων νησιών του Αιγαίου.

Η ανταλλαγή μειονοτήτων που πραγματοποιήθηκε προκάλεσε μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών. Μετακινήθηκαν από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη στην Ελλάδα 1.650.000 Τούρκοι υπήκοοι (άλλοι κάνουν λόγο για περίπου 2.000.000), χριστιανικού θρησκεύματος και από την Ελλάδα στην Τουρκία 670.000 Έλληνες υπήκοοι, μουσουλμανικού θρησκεύματος.

Επιπλέον, βάσει του άρθρου 23, με όλα τα δεινά που η Συνθήκη αυτή συσσώρευσε στον Μικρασιατικό Ελληνισμό, η Τουρκία απεμπόλησε πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί της Κύπρου.

Τρίμηνη παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης
Η παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για άλλους τρεις μήνες θα ήταν ευεργετική για την Τουρκία, καθώς η χώρα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ξεριζώσει την απειλή από τις τρομοκρατικές οργανώσεις μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ίδια συνάντηση που είχε σήμερα με ομάδα διοικητών επαρχιών στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.

Μιλώντας μια ημέρα αφού το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας συνέστησε την παράταση της διακυβέρνησης υπό καθεστώς κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ο Ερντογαν δήλωσε πως το μέτρο επιτάχυνε τη μάχη της Άγκυρας εναντίον της τρομοκρατίας και πως πιστεύει ότι οι Τούρκοι θα υποστηρίξουν την παράταση του καθεστώτος αυτού.

«Η κυβέρνηση θα προβεί στις απαραίτητες εκτιμήσεις και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα (στο θέμα αυτό)», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ερντογάν: Η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να εξουδετερώσει τον «διάδρομο της τρομοκρατίας» 
Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να εξουδετερώσει τον «διάδρομο της τρομοκρατίας» στα σύνορά της με τη Συρία, δήλωσε σήμερα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπογραμμίζοντας τη διπλή απειλή που η Άγκυρα υποστηρίζει πως αποτελούν το Ισλαμικό Κράτος και οι μαχητές των Κούρδων της Συρίας.

Μιλώντας σε επαρχιακούς διοικητές στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι ο κόσμος αρχίζει να βλέπει πως οι δυναμεις των Κούρδων της Συρίας, το Ισλαμικό Κράτος και οι μαχητές που είναι πιστοί στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ «αλληλοτροφοδοτούνται».

ΣΧΟΛΙΑ (231)

ΚΟΜΑΝΤΟ 72

ΚΟΠΙΑΣΤΕ ΛΕΧΡΙΤΕΣ ΤΟΥΡΚΑΛΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΜΕ!!!!!

ΧΔ

Πάμε τώρα να δούμε τα γεγονότα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με αυτό το πρίσμα: Μπορούμε λοιπόν να έχουμε ανοικτά σύνορα, μπορούμε να έχουμε θαλάσσια σύνορα που δεν μπορούν να φυλαχθούν;

Δεν θέλει φαντασία

Απλά, ο Ερντογάν κατάλαβε ότι οι Συριζανθελ είναι στα τέσσερα και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τον όσο χρόνο τους έμεινε μέχρι να γίνουν εκλογές . Το ίδιο κάνουν και οι Αλβανοί. Κατάλαβαν ότι ή Ελλάδα είναι ακυβέρνητη

Γιάννης Συμιακάκης, Ιαπωνία

Θυμάστε όταν την επομένη του πραξικοπήματος οπερέτα, ο κύριος Ερντογάν ανακουφισμένος ευχαρίστησε τον κύριο Τσίπρα για την στάση του; Τι ήταν αυτό που φοβόταν εκτός από το να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα την αδυναμία των τουρκικών ΕΔ και να θελήσει να λύσει το ζήτημα κατοχής στην Κύπρο όπως έχει δικαίωμα; Εάν υπήρχαν σε Ελλάδα και Κύπρο πατριωτικές κυβερνήσεις και όχι ανδρίκελα των δανειστών, θα είχαν ανακοινώσει ότι παρέχουν άσυλο σε όλους τους τούρκους στρατιωτικούς που κινδύνευαν από τις εκκαθαρίσεις του Σουλτάνου και το κυπριακό θα είχε λυθεί το ίδιο βράδι χωρίς να ανοίξει μύτη... Αλλά είπαμε: πατριώτες και δημοκράτες πολιτικούς και όχι γιουσουφάκια!!!

Περικλης

Και εμεις εδω ασχολουμαστε με βοσκοτοπια και φιληδες

ντιμπ

τελειως βλακωδης η ανακοινωση της Αθηνα,τι θα πει οσο οδυνηρο και αν τους φαινεται ρε εξυπνε απαντας οτι με την συνθηκη της λωζανης χασαμε την σμυρνη,τα παντα!κοιτιδες ελληνισμου.μεχρι και την ανατολικη θρακηα νευ πολεμου. και ομως την σεβαστηκαμε τα δε νησια ειχαν σχεδον κατ αποκλειστικοτητα ελληνικο πληθυσμο τι πας και γραφεις!πωωω τους δινεις και πατημα να αισθανονται και αδικημενοι και απο πανω... καλα ρε παιδι μου ποιοι μας κυβερνουν; εχω παθει

Tassos

Τη γη μας καποιος θα την αρπαξει. Θα ειναι η εφορια? Οι τραπεζες (φαντς)? Οι Γερμανοι οι ιδιοι? Οι Τουρκοι? Οι Αλβανοι? Διαλεχτε. Επιλογες πολλες.

Sakis

Με την Τουρκία να πλησιάζει σύντομα τα 100 εκατομμύρια και τον πληθυσμό της Ελλάδας να μειώνεται συνεχώς, δύσκολα θα μπορέσουμε στο μέλλον να κρατήσουμε τα ανατολικά νησιά μας. Δεν βγαίνει η εξίσωση πληθυσμιακά. Προτείνω άμεση απαγόρευση των εκτρώσεων για λόγους εθνικού συμφέροντος. Ξέρετε πόσες ζωές χάνονται έτσι;

Συμφωνούμε

Τα Μογγολια δεν εχουν καμια δουλεια στην κωνπολη, τη Θράκη και τα παράλια

AGIOS PASTITSIOS

Μην ανυσηχειτε ελληνορθοδοξα χριστιανοπροβατα. Συνεχεια πρεπει να το επαναλαμβανω? Θα σας σωσει ο ....Πουτιν.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

000_1IU5A5

Εννέα ψήφοι έδωσαν στην Ούρσουλα το εισιτήριο για την προεδρία της Κομισιόν  - Το υπουργείο Άμυνας αναλαμβάνει η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπάουερ -Έντονες φήμες περί παραίτησης της ΑΚΚ από την ηγεσία του CDU

chernobyl-_1_

Ο Βασίλης Τσιώλης είναι ερασιτέχνης φωτορεπόρτερ, ο οποίος πριν από λίγα χρόνια αποφάσισε να ταξιδέψει μέχρι το Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας για να δει από κοντά, αλλά και να απαθανατίσει στον φακό της φωτογραφικής του μηχανής τις καταστροφές που υπέστη η περιοχή μετά το πυρηνικό δυστύχημα της 26ης Απριλίου 1986