Δύο τραυματίες από πυροβολισμούς και 31 συλλήψεις απόψε στο Φέργκιουσον

Δύο τραυματίες από πυροβολισμούς και 31 συλλήψεις απόψε στο Φέργκιουσον

Στους δρόμους τα τεθωρακισμένα της εθνοφρουράς - Συνελήφθη φωτορεπόρτερ που κάλυπτε τα γεγονότα - Η οργή για τον θανάσιμο πυροβολισμό του 18χρονου Μάικλ Μπράουν δεν έχει κοπάσει 



Δύο τραυματίες από πυροβολισμούς και 31 συλλήψεις απόψε στο Φέργκιουσον
Ενώ τα θωρακισμένα οχήματα της εθνοφρουράς των ΗΠΑ βρίσκονταν παραταγμένα στους δρόμους του Φέργκιουσον, η μικρή πόλη του Μιζούρι έζησε ακόμα μια νύχτα ταραχών και συγκρούσεων μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας.

Χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης έκαναν και σήμερα οι αμερικανοί αστυνομικοί για να διαλύσουν διαδηλωτές που σχεδόν για δέκα μέρες τώρα βρίσκονται στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για το θάνατο του 18χρονου Μάικλ Μπράουν, μετά από πυροβολισμούς αστυνομικού.



Η αστυνομία ανέλαβε δράση ύστερα από ώρες διαδηλώσεων στους δρόμους που πραγματοποιήθηκαν σε τεταμένο κλίμα αλλά ως επί το πλείστον ήταν ειρηνικές, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και πρόσθεσαν ότι ένα βλήμα που εκτοξεύθηκε μέσα από το πλήθος των διαδηλωτών συνετρίβη στο έδαφος και ανεφλέγη. Σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, απόψε σημειώθηκαν τουλάχιστον δύο διαφορετικά περιστατικά πυροβολισμών, ενώ όπως δήλωσε ο διοικητής, σε μία περίπτωση αστυνομικοί δέχθηκαν πυρά ενώ βρίσκονταν στο περιπολικό τους, χωρίς να τραυματιστεί κανείς.
Κλείσιμο

"Ούτε μία σφαίρα δεν ρίχθηκε από αστυνομικούς, παρά το γεγονός ότι δέχθηκαν σφοδρή επίθεση (τη νύκτα της Δευτέρας)", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αξιωματικός της αστυνομίας Ρον Τζόνσον, υπογραμμίζοντας πως οι δύο πολίτες τραυματίσθηκαν από πυρά διαδηλωτών και προσθέτοντας πως η αστυνομία κατάσχεσε δύο όπλα, καθώς και μια βόμβα μολότοφ.

"Αυτές δεν είναι ενέργειες διαδηλωτών, αλλά ενέργειες βίαιων εγκληματιών", δήλωσε ο Τζόνσον. Ζήτησε από τους ντόπιους να διαδηλώνουν στη διάρκεια της ημέρας, ώστε να διακρίνονται από τους βίαιους ταραχοποιούς, μερικοί από τους οποίους έχουν φθάσει ακόμη και από τη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια μόνο και μόνο για να διαμαρτυρηθούν, σύμφωνα πάντα με τον αστυνομικό.

"Θέλω να ενθαρρύνω τους καλούς ανθρώπους αυτής της περιοχής να διαδηλώνουν στη διάρκεια της ημέρας. Κάντε τις φωνές σας να ακουστούν, ώστε να μπορούν να σας βλέπουν, ώστε να μην είμαστε η κάλυψη βίαιων ταραχοποιών", δήλωσε ο Τζόνσον.
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις την νύχτα της Δευτέρας στο Φέργκιουσον συνελήφθησαν 31 άτομα, ενώ σημειώθηκαν δύο τραυματισμοί από σφαίρες, που είναι ακόμα άγνωστο από ποιους εκτοξεύθηκαν. 

Ο κυβερνήτης του Μισούρι ήρε την απαγόρευση κυκλοφορίας για το Φέργκιουσον τη Δευτέρα καθώς δυνάμεις της Εθνοφρουράς κλήθηκαν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της τάξης.

Η ανάπτυξη της Εθνοφρουράς ήταν το τελευταίο βήμα στο οποίο προχώρησαν οι αρχές για να τερματιστεί η λεηλασία και το κάψιμο καταστημάτων που προστέθηκαν στις διαμαρτυρίες και εγείρουν ερωτήματα για τις φυλετικές σχέσεις στις ΗΠΑ μετά τον θάνατο του 18χρονου Mάικλ Μπράουν στις 9 Αυγούστου.

Ο κυβερνήτης Τζέι Νίξον που είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πόλη το Σάββατο και επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 η ώρα, δήλωσε ότι η Εθνοφρουρά θα τελεί υπό την εποπτεία των αρχών του Μισούρι.

Οι δυνάμεις της Εθνοφρουράς μπορεί να αναπτυχθούν κοντά σε συγκεντρώσεις διαδηλωτών και να κρατούν απόσταση από αυτούς.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι είπε στον κυβερνήτη πως η χρήση της Εθνοφρουράς θα πρέπει να είναι περιορισμένη και ζήτησε να αμβλυνθεί η ένταση, να επουλωθούν οι πληγές και να επανέλθει η ηρεμία στην πόλη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ θα μεταβεί στο Φέργκιουσον την Τετάρτη, δήλωσε ο Ομπάμα.

Συνελήφθη δημοσιογράφος

Την ίδια ώρα τη σύλληψη από τις αμερικανικές αστυνομικές αρχές ενός από τους φωτογράφους του που κάλυπτε τα γεγονότα στο προάστιο του Μισούρι επιβεβαίωσε το φωτο-ειδησεογραφικό πρακτορείο Getty Images. Στο κείμενο που συνοδεύει τη φωτογραφία με τη στιγμή της σύλληψης του φωτορεπόρτερ Σκοτ Όλσον, η υπηρεσία Getty Images αναφέρει ότι ο φωτογράφος της «βρίσκεται σε ένα βαν της αστυνομίας μετά τη σύλληψή του από την αστυνομία».



Το φωτο-ειδησεογραφικό πρακτορείο δεν διευκρινίζει τους λόγους για τη σύλληψή του απεσταλμένου του στο Φέργκιουσον, την συνοικία του Σεντ Λιούις που μαστίζεται εδώ και περισσότερο από μια εβδομάδα από βίαιες ταραχές εξαιτίας της δολοφονίας ενός νεαρού Αφροαμερικανού από πυρά ενός λευκού αστυνομικού.










Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης