Χάθηκαν υπερβολικά πολλοί στην πανδημία, λέει με δάκρυα στα μάτια η Στέρτζεον

Χάθηκαν υπερβολικά πολλοί στην πανδημία, λέει με δάκρυα στα μάτια η Στέρτζεον

Η πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας είπε στην επιτροπή για τον Covid ότι έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε, αλλα και ότι θα κουβαλά για πάντα τον αντίκτυπο των αποφάσεων που έλαβε

nicola_sturgeon_arthrou
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας χάθηκε από τη ζωή ένας «πάρα πολύ υψηλός αριθμός ανθρώπων», είπε με δάκρυα στα μάτια η πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζεον.

Βαθιά μέσα μου, είπε την Τετάρτη (31/1) στην επιτροπή που ερευνά τις ενέργειες της βρετανικής κυβέρνησης κατά την πανδημία της Covid-19, «αισθάνομαι ότι ο αριθμός των ζωών που χάθηκαν σε αυτή την πανδημία ήταν υπερβολικά υψηλός. Δεν επρόκειτο ποτέ να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε μια πανδημία χωρίς απώλειες ζωών. Νομίζω ότι ήταν πάρα πολύ υψηλός».

Tearful Nicola Sturgeon says she felt ‘at times felt overwhelmed’ by pandemic


Πρόσθεσε ότι και οι άλλες επιπτώσεις ήταν «υπερβολικά μεγάλες».

«Ξέρετε, κάθε θάνατος είναι μια τραγωδία για την οποία λυπάμαι. Άνθρωποι σε αυτή την αίθουσα και σε όλη τη χώρα ζουν με τη θλίψη και το τραύμα της τραγωδίας, οπότε δεν τα πήγαμε τόσο καλά όσο θα ήθελα να μπορούσαμε», είπε ακόμη.

Εμφανώς συγκινημένη, όπως αναφέρει ο Guardian, η Στέρτζον είπε ότι «είμαι τυχερή να μην έχω χάσει κανέναν από τη Covid».

» Εύχομαι με κάθε κύτταρο της ύπαρξής μου οι αποφάσεις που μπόρεσε να λάβει η κυβέρνησή μου να μείωναν τον αριθμό των ανθρώπων στη Σκωτία που έχασαν κάποιον από το Covid. Έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα. Η κυβέρνησή μου έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε και ο κόσμος θα το κρίνει αυτό. Ξέρω ότι κάθε μέρα προσπαθούσα να κάνω ό,τι καλύτερο και όσοι εργάζονταν μαζί μου έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν για να κυβερνήσουν τη χώρα μέσα από την πανδημία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Για όσο ζω «θα κουβαλάω τον αντίκτυπο αυτών των αποφάσεων», είπε σε άλλο σημείο. «Ήμουν πρωθυπουργός όταν χτύπησε η πανδημία. Ένα μεγάλο μέρος του εαυτού μου εύχεται να μην ήταν έτσι. Ωστόσο ήμουν και ήθελα να είμαι η καλύτερη πρωθυπουργός που θα μπορούσα να είμαι εκείνη την περίοδο», είπε.

Κλείσιμο
Αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό τον Φεβρουάριο του 2020, πριν από τα lockdown όταν είχε στα χέρια της αριθμούς θανάτων για το χειρότερο δυνατό σενάριο. Ευτυχώς, όπως λέει, το σενάριο δεν επιβεβαιώθηκε, τότε όμως «το ένστικτό μου έγινε κάτι εντελώς διαφορετικό».

«Εκείνη τη στιγμή, το μοναδικό μου ένστικτο ήταν: πώς μπορώ να ηγηθώ μιας κυβέρνησης που λαμβάνει τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις υπό φρικτές συνθήκες για να προσπαθήσει να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά που πρόκειται να προκαλέσει αυτός ο ιός;», είπε.

«Όσο ζω, θα κουβαλάω τον αντίκτυπο αυτών των αποφάσεων, θα κουβαλάω τη λύπη για τις αποφάσεις και τη λανθασμένη κρίση, αλλά θα ξέρω πάντα στην καρδιά και στην ψυχή μου ότι το ένστικτό μου και το κίνητρό μου δεν ήταν τίποτα άλλο από το να προσπαθώ να κάνω το καλύτερο μπροστά σε αυτή την πανδημία», είπε.

Η Στέρτζον παραδέχθηκε ακόμη ότι υπήρχαν «λάθη και ελλείψεις» στις οδηγίες για τα ιδρύματα φροντίδας στις αρχές της πανδημίας. «Λυπάμαι βαθιά για το ότι δεν τα κάναμε όλα σωστά γύρω από τα σπίτια φροντίδας», επισήμανε.

Γενικά όμως παραδέχτηκε ότι έκανε λάθη στους χειρισμούς της κατά τη χάραξη πολιτικής.

Μεταξύ άλλων παραδέχτηκε ότι κρίσιμες συζητήσεις με τους στενότερους συμβούλους της κατά τη διάρκεια ιδιωτικών συναντήσεων θα έπρεπε να είχαν καταγραφεί, ενώ παραδέχτηκε ότι διέγραψε μηνύματα από το WhatsApp. Μετάνιωσε και για το ότι δεν ενημέρωσε τους πολίτες για τα πρώτα κρούσματα της Σκωτίας, τα οποία ήταν 38 περιπτώσεις που συνδέονταν με ένα συνέδριο της Nike στο Εδιμβούργο τον Μάρτιο του 2020.

Αλλά, παράλληλα, αρνήθηκε ότι ήταν συγκεντρωτική στις αποφάσεις της. «Προσπάθησα να μπω στην πρώτη γραμμή. Προσπάθησα να αναλάβω το μερίδιο που μου αναλογούσε -μερικές φορές σκόπιμα περισσότερο- από το βάρος της λήψης αποφάσεων, δεδομένης της σοβαρότητας και της δυσκολίας των αποφάσεων που λαμβάνονταν. Νόμιζα ότι αυτό ήταν το πρέπον για μία πρωθυπουργό», εξήγησε.


Ειδήσεις σήμερα:

Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος: Οι τέσσερις λογαριασμοί που ελέγχονται, το ποσό άνω του 1 εκατ. και η ξανθιά γυναίκα

Συμβούλιο της Επικρατείας: Αντισυνταγματική η νομιμοποίηση αυθαιρεσιών σε κοινόχρηστους χώρους και πιλοτές

Ολλανδία: Ευθανασία αποφάσισε 28χρονη που υπέφερε από χρόνια κόπωση - Το τελευταίο δραματικό μήνυμα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης