Μαρόκο: Βοήθεια €5 εκατ. στέλνει το Παρίσι στις ΜΚΟ στις πληγείσες περιοχές - Ενίσχυση και από την Κίνα

Μαρόκο: Βοήθεια €5 εκατ. στέλνει το Παρίσι στις ΜΚΟ στις πληγείσες περιοχές - Ενίσχυση και από την Κίνα

Η Κίνα προσφέρει 200.000 δολάρια στους σεισμοπαθείς - «Το Μαρόκο δεν αρνήθηκε καμία βοήθεια, καμία πρόταση» είπε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών με αφορμή τις «δύσκολες» σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών

maroko_seismos
Βοήθεια πέντε εκατομμυρίων ευρώ θα αποδεσμεύσει η Γαλλία για να συνδράμει μη κυβερνητικές οργανώσεις που αυτή τη στιγμή βρίσκονται «επί του πεδίου» στο Μαρόκο και παρέχουν υπηρεσίες αρωγής στους σεισμόπληκτους μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε την χώρα και άφησε πίσω του περισσότερους από 2.000 νεκρούς, ανακοίνωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά.

«Το Μαρόκο είναι κυρίαρχη χώρα και εναπόκειται σε αυτό να οργανώσει βοήθεια», δήλωσε η Κολονά στο ειδησεογραφικό κανάλι BFMTV, διευκρινίζοντας ότι το Μαρόκο δεν "αρνήθηκε καμία βοήθεια", ειδικά από το Παρίσι.

"Είναι μια κακή διαμάχη, μια εντελώς άστοχη διαμάχη", δήλωσε η Κολονά στο κανάλι BFM ερωτηθείσα για τους λόγους για τους οποίους το Μαρόκο δεν ζήτησε βοήθεια από το Παρίσι όταν δέχτηκε αυτήν της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

"Το Μαρόκο δεν αρνήθηκε καμία βοήθεια, καμία πρόταση. Δεν πρέπει να παρουσιάζονται έτσι τα πράγματα", πρόσθεσε η Κολονά τονίζοντας ότι "το Μαρόκο είναι κυρίαρχο". «Αυτό μόνο είναι σε θέση να καθορίσει ποιες είναι οι ανάγκες του και τον ρυθμό με τον οποίο θέλει να αντιμετωπιστούν», πρόσθεσε.

«Είμαστε στη διάθεση των μαροκινών αρχών και τις εμπιστευόμαστε να οργανώσουν την ανταπόκριση με τον τρόπο που πιστεύουν ότι είναι καλύτερο», σημείωσε η υπουργός αφήνοντας στην άκρη τις εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Οι σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Μαρόκου είναι δύσκολες από τότε που ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επεδίωξε την προσέγγιση με την Αλγερία.

Εδώ και μήνες δεν υπάρχει Μαροκινός πρεσβευτής στη Γαλλία και η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στο Μαρόκο δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί.

Η Γαλλίδα υπουργός, ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι οι σχέσεις κάθε άλλο παρά τεταμένες είναι, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος Μακρόν είχε επικοινωνήσει «πολλές φορές» κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με τον βασιλιά του Μαρόκου Μοχάμεντ ΣΤ'.

Κλείσιμο
Η ίδια η Κολονά μίλησε εκτενώς με τον Μαροκινό ομόλογό της την Κυριακή.

Η Κίνα προσφέρει 200.000 δολάρια στους σεισμοπαθείς

Ο κινεζικός σύλλογος του Ερυθρού Σταυρού θα διαθέσει στον μαροκινό σύλλογο της Ερυθράς Ημισελήνου 200.000 δολάρια για να προσφερθεί επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια, μεταδίδουν σήμερα κινεζικά κρατικά ΜΜΕ, μετά τον καταστροφικό σεισμό ο οποίος έπληξε το βασίλειο τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο.

Το ποσό προορίζεται για να χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και να ληφθούν μέτρα ανακούφισης των σεισμοπαθών, σύμφωνα με την Ημερησία της Κίνας.

Ο Kινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε συλλυπητήρια στον μαροκινό βασιλιά Μοχάμεντ Στ΄, τονίζοντας πως του προκάλεσε σοκ ο βαρύς απολογισμός του σεισμού σε ανθρώπινες ζωές και υλικές ζημιές, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.

Κινεζικό υγειονομικό προσωπικό στο Μαρόκο βοηθά ενεργά θύματα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CGTN.

Η Μπεν Γκερίρ (κεντρικά) είναι η πλησιέστερη στο επίκεντρο όπου μπόρεσε να φθάσει ιατρική ομάδα από την Κίνα.

Βίντεο που μετέδωσαν κινεζικά ΜΜΕ εικονίζει γιατρό να κρατά στα χέρια νεογέννητο το οποίο ήρθε στον κόσμο αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό των 6,8 βαθμών ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 2.100 ανθρώπους στο Μαρόκο.


Ειδήσεις σήμερα:

Προφυλακίστηκαν πλοίαρχος και ύπαρχος του Blue Horizon για τη δολοφονία του Αντώνη

Βίντεο: Σε 18 μέτρα ύψος έφτασαν τα νερά στην κοιλάδα των Τεμπών - Σχεδόν κάλυψαν την κρεμαστή γέφυρα


US Open Tελικός, Μεντβέντεφ - Τζόκοβιτς 0-3: Σέρβος GOAT με 24 Grand Slam! - Bίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης