Εκλογές στη Βραζιλία: Μάχη ψήφο με ψήφο δίνουν Λούλα και Μπολσονάρου

Εκλογές στη Βραζιλία: Μάχη ψήφο με ψήφο δίνουν Λούλα και Μπολσονάρου

Ο Μπολσονάρου έχει θέσει επανειλημμένα υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας στη Βραζιλία κι έχει απειλήσει πως δεν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα αν ηττηθεί

lula-bolsonaru
Ο απερχόμενος ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου υπολείπεται του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της Βραζιλίας.

Σημειώνεται ότι περιοχές που παραδοσιακά στηρίζουν το Κόμμα Εργαζομένων (PT) του Λούλα καθυστερούν να αναφέρουν αποτελέσματα.

Με το 95% των ψήφων που κατατέθηκαν στον χθεσινό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία να έχει καταμετρηθεί, ο κεντροαριστερός υποψήφιος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα προηγείται με το 50,7%, έναντι 49,3% του απερχόμενου ακροδεξιού αρχηγού του κράτους Ζαΐχ Μπολσονάρου. Το ινστιτούτο Datafolha προέβλεψε πως ο Λούλα θα είναι ο νικητής της αναμέτρησης, που χαρακτηρίστηκε η πιο πολωμένη στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής εδώ και δεκαετίες.

Ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα σε δηλώσεις του τη Δευτέρα τόνισε πως ελπίζει ότι ο Ζαΐχ Μπολσονάρου θα αποδεχθεί την ετυμηγορία της κάλπης εάν χάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

«Ελπίζω πως αν κερδίσω τις εκλογές, θα έχει μια στιγμή ορθοφροσύνης και θα μου τηλεφωνήσει για να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα», είπε ο ιστορικός ηγέτης του Κόμματος Εργαζομένων (PT), 76 ετών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Σαν Πάουλου (νοτιοανατολικά).

Κλείσιμο
Ο Μπολσονάρου έχει θέσει επανειλημμένα υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας στη Βραζιλία κι έχει απειλήσει πως δεν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα αν ηττηθεί.

Μια νίκη για τον Λούλα θα σήμαινε μια θριαμβευτική επιστροφή του αριστερού ηγέτη, ο οποίος φυλακίστηκε το 2018 για 19 μήνες για δωροδοκία, μια καταδίκη που ανέτρεψε πέρυσι το Ανώτατο Δικαστήριο ανοίγοντάς του τον δρόμο για να διεκδικήσει μια τρίτη προεδρική θητεία.

Μια δεύτερη θητεία για τον Μπολσονάρου θα κρατούσε τη Βραζιλία σε ένα μονοπάτι μεταρρυθμίσεων προς την ελεύθερη αγορά και χαλαρότερης περιβαλλοντικής προστασίας, ενώ θα εδραίωνε έναν συνασπισμό δεξιών κομμάτων και ισχυρών αγροτοκτηνοτροφικών συμφερόντων που χρηματοδότησαν την εκστρατεία του.


Ειδήσεις σήμερα:

Για μένα έχει πεθάνει, λέει η μητέρα του «βιαστή με το τατουάζ» – Ανθρωποκυνηγητό στην Αλβανία

Τραγωδία στη Σεούλ: Θρήνος και αναπάντητα ερωτήματα για τους 154 νεκρούς

Κατάμεστο το ΟΑΚΑ στη συναυλία του 50 Cent και του Κωνσταντίνου Αργυρού - Δείτε εικόνες και βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης