Τραγωδία στη Σεούλ: Θρήνος και αναπάντητα ερωτήματα για τους 154 νεκρούς

Τραγωδία στη Σεούλ: Θρήνος και αναπάντητα ερωτήματα για τους 154 νεκρούς

Η Νότια Κορέα, σοκαρισμένη από τον θάνατο δεκάδων νέων ανθρώπων στη γιορτή για το Χάλογουιν, αναζητεί απαντήσεις για το τι την προκάλεσε και πώς θα μπορούσε να αποφευχθεί στο μέλλον

seoul_crush
Μια τραγωδία που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, με θύματα πολλές δεκάδες νέους μια βραδιά γιορτής, συγκλονίζει τη Νότια Κορέα.

Τουλάχιστον 154 άνθρωποι (98 γυναίκες και 56 άνδρες) ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου και άλλοι 133 τραυματίστηκαν (πολλοί σοβαρά) όταν ένα τεράστιο πλήθος συγκεντρώθηκε στους στενούς δρόμους συνοικίας της Σεούλ για να γιορτάσει το Χάλογουιν.

Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν έφηβοι και νέοι ηλικίας 20-30 ετών. Στους νεκρούς περιλαμβάνονται και 22 αλλοδαποί – 4 Κινέζοι, 4 Ιρανοί, 3 Ρώσοι, 2 Αμερικανοί, όπως και από το Ουζμπεκιστάν, τη Γαλλία, το Καζακστάν, τη Σρι Λάνκα, την Αυστραλία, την Αυστρία και τη Νορβηγία.

Ποδοπατήθηκαν και πέθαναν από ασφυξία σε συναυλία στο Κονγκό - 11 νεκροί
Κλείσιμο

Τι συνέβη στην Ιταεβόν

Νέοι, πολλοί ντυμένοι με αποκριάτικες στολές, είχαν βγει στους δρόμους για να γιορτάσουν το Χάλογουιν στα μπαρ, τα νάιτκλαμπ και τα εστιατόρια της πολυσύχναστης συνοικίας Ιταεβόν, όπου τα πάρτι συχνά συνεχίζονται στους στενούς και ανηφορικούς, στενούς παράδρομους.

Η τραγωδία σημειώθηκε ενώ η Ιταεβόν, το σύμβολο της ξέφρενης νυχτερινής ζωής στη Σεούλ εδώ και δεκαετίες, άρχιζε και πάλι να ανθίζει, έπειτα από δύο χρόνια περιορισμών λόγω της πανδημίας.

Ήταν το πρώτο πάρτι για το Χάλογουιν στη Σεούλ εδώ και τρία χρόνια, χωρίς ουσιαστικά κανέναν περιορισμό για την Covid-19 καθώς δεν ίσχυε πλέον η τήρηση των αποστάσεων. Πολλοί πάντως από όσους διασκέδαζαν φορούσαν μάσκες και αποκριάτικες στολές.

Μία ημέρα πριν από την τραγωδία υπήρχαν προειδοποιητικά σημάδια ότι η γιορτή θα προσέλκυε επικίνδυνα υψηλό αριθμό ανθρώπων. Τα θύματα και οι συγγενείς τους κάνουν λόγο για προφανείς παραλείψεις στον έλεγχο του πλήθους, που έφτανε ακόμη και τους 100.000.

Ο Μουν Τζου-γιουνγκ, 21 ετών, είπε ότι υπήρχαν σαφείς ενδείξεις για προβλήματα στο σοκάκι πριν από το συμβάν. Όπως εξήγησε στο Reuters, ο αριθμός των συγκεντρωμένων ήταν δεκαπλάσιος από τον συνηθισμένο. Αλλά και τα βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν εκατοντάδες ανθρώπους στριμωγμένους στον στενό, απότομο δρόμο.



Η στιγμή της τραγωδίας

Είναι άγνωστο τι ακριβώς προκάλεσε την τραγωδία. Το Σάββατο υπήρξαν αναφορές ότι κάποια διασημότητα έσπευσε στην περιοχή και πολλοί μετακινήθηκαν για την δουν από κοντά. Δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται, σε κάθε περίπτωση, η αστυνομία δυσκολευόταν να ελέγξει το πλήθος.

Πολλοί από εκείνους που σκοτώθηκαν βρίσκονταν κοντά σε νυχτερινό κέντρο. Οι αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν πώς το πλήθος γινόταν ολοένα και πιο απείθαρχο όσο προχωρούσε η βραδιά. Το κακό έγινε πριν από τις 22:20 (τοπική ώρα) όταν οι άνθρωποι άρχισαν να ποδοπατούνται.

Ο δρόμος γέμισε από ανθρώπους που φώναζαν απελπισμένοι βοήθεια. Εκατοντάδες διασώστες που έφτασαν στο σημείο προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να απελευθερώσουν τα παγιδευμένα σώματα και να δώσουν τις πρώτες βοήθειες σε ανθρώπους που κείτονταν ξέπνοοι στο έδαφος. Θαμώνες καταστημάτων προσπαθούσαν και αυτοί να δώσουν τις πρώτες βοήθειες, χωρίς όμως να γνωρίζουν να κάνουν ανάνηψη.





Αξιωματικοί της πυροσβεστικής και αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι άνθρωποι συνέχισαν να καταφθάνουν στον δρόμο, ακόμη και όταν γέμισε «από τον ένα τοίχο στον άλλο». Όταν εκείνοι που βρίσκονταν στην κορυφή της ανηφόρας έπεσαν, παρέσυραν όσους βρίσκονταν χαμηλότερα.

Οι άνθρωποι έπεφταν «σαν να ήταν ντόμινο», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Αμερικανός στρατιώτης, ο Τζαρμίλ Τέιλορ, 40 ετών, που βρέθηκε μαζί με δύο συναδέλφους του στην περιοχή και προσπάθησε να βοηθήσει τα θύματα.

Μια γυναίκα είπε ότι η κόρη της επέζησε, αφού παρέμεινε παγιδευμένη επί τουλάχιστον μία ώρα.

Ένα αυτοσχέδιο νεκροτομείο στήθηκε σε ένα κτίριο δίπλα στο σημείο της τραγωδίας. Περίπου δέκα πτώματα μεταφέρθηκαν με φορεία από εκεί σε μια δημόσια εγκατάσταση όπου γινόταν η αναγνώριση των θυμάτων, είπε στο Reuters αυτόπτης μάρτυρας. «Τα νάιτκλαμπ εδώ γύρω ήταν γεμάτα με ανθρώπους ξαπλωμένους στο πάτωμα», συνέχισε ο Τζαρμίλ.

Σύμφωνα με την περιγραφή των τριών Αμερικανών στρατιωτών, εκείνοι που βρίσκονταν στο πίσω μέρος του δρόμου δεν έβλεπαν τι γινόταν μπροστά. «Τους φωνάζαμε να κάνουν πίσω, αλλά ήταν ήδη πολύ αργά», είπε ο στρατιώτης. Οι τρεις Αμερικανοί αισθάνονται τυχεροί που επέζησαν. «Όταν φύγαμε, υπήρχαν πτώματα παντού, παντού…».

seoul-10
seoul-11
seoul-12
seoul-20


Περίοδος πένθους

Ο πρόεδρος της χώρας Γιουν Σουκ-γιεόλ κήρυξε εθνικό πένθος και χαρακτήρισε «ζώνη καταστροφής» τη δημοφιλή συνοικία Ιταεβόν.

Εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων και ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες. «Είναι πραγματικά τραγικό», τόνισε ο πρόεδρος σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «μια τραγωδία και μια καταστροφή που δεν έπρεπε να συμβεί στην καρδιά της Σεούλ χθες το βράδυ». Διαβεβαίωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα διερευνήσει ενδελεχώς τα αίτια «για να διασφαλίσει ότι τέτοιο δυστύχημα δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον».

Εν τω μεταξύ, μεγάλες, νοτιοκορεατικές εταιρείες τεχνολογίας και βιντεοπαιχνιδιών, όπως οι Kakao και NCSOFT, απέσυραν τις διαφημιστικές καμπάνιες τους για το Χαλογουίν μετά την τραγωδία. Το ψυχαγωγικό πάρκο Everland ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις με αυτό το θέμα . Πολλοί δήμοι και οργανισμοί ακύρωσαν ή περιόρισαν τα φεστιβάλ και άλλες εκδηλώσεις που επρόκειτο να διοργανώσουν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Γιατί το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έβγαλε «κόκκινη κάρτα» στον Κεμάλ Ατατούρκ

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Υπάρχει πραγματικός Πούτιν;» - Κορυφαίος Ουκρανός αξιωματούχος υποστηρίζει ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει τρεις σωσίες

Οι... μαέστροι της τηλεθέασης - Εκπομπές, σειρές και παρουσιαστές που «τρελαίνουν» τα μηχανάκια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης