Βρετανία: Η Λιζ Τρας πρωθυπουργός και με τη... βούλα - Ποια είναι η «μαύρη» και ασιατική ομάδα της

Βρετανία: Η Λιζ Τρας πρωθυπουργός και με τη... βούλα - Ποια είναι η «μαύρη» και ασιατική ομάδα της

Πικρόχολα σχόλια από βρετανικές εφημερίδες - «Δεν υπάρχει θέση για λευκούς άνδρες στα μεγάλα αξιώματα του κράτους» έγραψε η Daily Mail

thrash-veta-arthro
Η βασίλισσα Ελισάβετ του Ηνωμένου Βασιλείου διόρισε την Λιζ Τρας στη θέση του πρωθυπουργού, αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Ένα 24ωρο μετά την εκλογή της στην αρχηγία των Τόρις, η Λιζ Τρας επισκέφθηκε σήμερα την Ελισάβετ στο κάστρο του Μπάλμοραλ, στη  Σκωτία , για να λάβει τις ευλογίες της μοναρχίας για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.



Δύο ώρες αφότου ο Μπόρις Τζόνσον υπέβαλε την παραίτησή του στη Βασίλισσα Ελισάβετ, η νέας αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος και πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας μετέβη με ελικόπτερο στο μεγαλοπρεπές κάστρο του Μπαλμόραλ της μονάρχη στη Σκωτία όπου παραδοσιακά περνά τα καλοκαίρια της.

Η 96χρονη Βασίλισσα της Βρετανίας με τη βοήθεια μπαστουνιού υποδέχθηκε μ΄ένα πλατύ χαμόγελο την 15η πρωθυπουργό της θητείας της και της ζητήσει να προχωρήσει στον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κλείσιμο
Η Λις Τρας, φορώντας ένα σκούρο ταγέρ, πέρασε το κατώφλι του Κάστρου με δέκα λεπτά καθυστέρηση εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν σήμερα σε πολλές περιοχές της Βρετανίας.

Λόγω και της καθυστέρησης αυτής, τυπικά η Βρετανία έμεινε για κάποια ώρα χωρίς πρωθυπουργό...



Η ομάδα της Λιζ Τρας

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Βρετανίας, τρεις υπουργοί που αναμένεται να διοριστούν σε νευραλγικές θέσεις δεν θα είναι λευκοί, όπως αναφέρει ο βρετανικός Τύπος. Τουλάχιστον τρεις από τους 11 υπουργούς που προβλάλλουν ως φαβορί  για τη  νέα κυβέρνηση των Συντηρητικών  έχουν ρίζες από την Αφρική και την Ασία, όπως αναφέρουν οι εφημερίδες «Guardian» και «Daily Mail».

Ο μοναδικός από την κυβέρνηση Τζόνσον που αναμένεται να παραμείνει στο πόστο του είναι ο υπουργός Άμυνας, Μπεν Ουάλας, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Daily Mail». Οι υπουργοί Οικονομικών, Εξωτερικών και Εσωτερικών θα έχουν καταγωγή από τη «μαύρη» και την ασιατική ήπειρο.
James_Cleverly_068_AA_07072022_791607
Ο James Cleverly αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών

Ο James Cleverly αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, η Suella Braverman το υπουργείο Εσωτερικών και ο Kwasi Kwarteng το υπουργείο Οικονομικών, στη θέση του ινδικής καταγωγής Ρίσι Σούνακ, ο οποίος  ήταν ο βασικός αντίπαλος της Τρας για την ηγεσία των Τόρις. Ο Κwasi Kwarteng αναμένεται να γίνει ο πρώτος μαύρος υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου αναλαμβάνοντας τα ηνία ενός χαρτοφυλακίου όπου τρεις από τους προκατόχους του στους Τόρις προέρχονταν επίσης από τη μαύρη, ασιατική και μειονοτική εθνότητα.(BAME).
Suella_Braverman_068_AA_12072022_796935
H Suella Braverman αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών

«Το νέο υπουργικό συμβούλιο της Τρας είναι άλλη μία υπενθύμιση ότι άνθρωποι από κάθε φυλή μπορούν να πάνε πολύ μπροστά στο κόμμα των Τόρις» σχολιάζει η βρετανική Guardian.

Την ίδια ώρα, έρευνα από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου του 2018 δείχνει ότι τα 160.000  μέλη του Συντηρητικού κόμματος είναι κατά 97% λευκοί, ενώ το ίδιο ισχύει για των Εργατικούς και των Φιλελεύθερους  Δημοκράτες, με το 96% των μελών τους να ανήκουν στη λευκή φυλή..

Η Suella Braverman θα γίνει η δεύτερη βουλευτής του κοινοβουλίου ινδικής καταγωγής που θα διοριστεί υπουργός Εσωτερικών, εάν τελικά διαδεχτεί την Πρίτι Πατέλ που ανακοίνωσε χθες την παραίτησή της. Oι γονείς της που μετεγκατάθηκαν στη Βρετανία τη δεκαετία του 1960 είναι από την Κένυα και τον Μαυρίκιο.
kwasi_kwarteng_
Ο Kwasi Kwarteng είναι το φαβορί για το αξίωμα του υπουργού Οικονομικών

Η μητέρα του Kwasi Kwarteng, φαβορί για το αξίωμα του υπουργού Οικονομικών, κατάγεται από τη Σιέρα Λεόνε ενώ ο πατέρας του από το Whiltsshire, περίπου 90 μίλια έξω από το Λονδίνο. Ο ίδιος έχει μιλήσει δημοσίως για τον εκφοβισμό που υπέστη ως παιδί και έχει μιλήσει σε συνέδρια των Συντηρητικών για το πώς το κόμμα μπορεί να κερδίσει την υποστήριξη των μαύρων ψηφοφόρων.

Ο Kwarteng, του οποίου οι γονείς μετανάστευσαν στη Βρετανία από την Γκάνα, έγραψε ένα βιβλίο που ρίχνει φως στην κυριαρχία της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στις πρώην αποικίες του Ιράκ, του Κασμίρ, της Μιανμάρ, του Σουδάν, της Νιγηρίας και του Χονγκ Κονγκ.

Και οι τρεις μαύροι και ασιάτες που προαλείφονται για καίρια υπουργεία στην κυβέρνηση Τρας προέρχονται από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος.

Ο Kwarteng είχε πιέσει ώστε η Βρετανία να κόψει ταχύτατα τον ομφάλιο λώρο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

«Το νέο υπουργικό συμβούλιο θα είναι άλλη μια υπενθύμιση ότι άνθρωποι από όλες τις εθνότητες μπορούν να πάνε μακριά μέσα στο κόμμα των Τόρις», δήλωσε στην εφημερίδα Guardian ο Samuel Kasumu, πρώην σύμβουλος φυλετικών υποθέσεων του Johnson.



Το πικρόχολο σχόλιο της Daily Mail

Ωστόσο, ο τίτλος της βρετανικής Daily Mail εκφράζει εκφράζει πικρόχολη διάθεση: «Η Λιζ Τρας βάζει τις τελευταίες πινελιές σε μία  διαφορετική κυβέρνηση: Δεν υπάρχει θέση για λευκούς άνδρες στα μεγάλα αξιώματα του κράτους».

Ο προκάτοχός της, Τζόνσον, είχε επίσης μια αρκετά «διαφορετική» κυβερνητική σύνθεση.   

Η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ ήταν ο πρώτη Βρετανίδα βουλευτής ινδικής καταγωγής που ανέλαβε  χαρτοφυλάκιο, ενώ από τους τρεις υπουργούς Οικονομικών κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, ο ένας (Σούνακ) είχε νοτιοασιατική καταγωγή και ο άλλος 9 (Ζαχάουι) κουρδική καταγωγή.




Ειδήσεις σήμερα

Ο διάσημος Ιταλός σκηνοθέτης Εμανουέλε Κριαλέζε αποκάλυψε ότι γεννήθηκε γυναίκα

Μασκοφόροι ληστές έδεσαν επιχειρηματία στον Ασπρόπυργο και του πήραν 100.000 ευρώ και χρυσές λίρες

Στη ρωσική Άπω Ανατολή ο Πούτιν για τη μεγάλη πολυεθνική άσκηση Vostok 2022
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης