Ουκρανία - Σύμβουλος Ζελένσκι στο Mega: Aν δεν σταματήσουμε τους Ρώσους, μπορεί να στραφούν εναντίον γειτονικών χωρών

Ουκρανία - Σύμβουλος Ζελένσκι στο Mega: Aν δεν σταματήσουμε τους Ρώσους, μπορεί να στραφούν εναντίον γειτονικών χωρών

O επικεφαλής του γραφείου της ουκρανικής προεδρίας επέκρινε το ΝΑΤΟ όσον αφορά στην απόφασή του να μην απαγορευτούν οι πτήσεις - «Δυστυχώς το ΝΑΤΟ δεν έχει είτε την πολιτική βούληση ή το θάρρος να εφαρμόσει την απόφαση για μία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» - «Σαφώς και θα πρέπει ο πρόεδρος Πούτιν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων  με συνομιλητή τον πρόεδρο Ζελένσκι»

zelensky_new_diaggelma_xr
«Ήταν και παραμένει δύσκολη και απαίσια η κατάσταση στη Μαριούπολη εκεί όπου βρίσκεται μία πολύ μεγάλη ελληνική κοινότητα. Αποκλείουν την πόλη για τουλάχιστον δύο εβδομάδες και μόνο εχθές ξεκινήσαμε να απεγκλωβίζουμε ορισμένους ανθρώπους από αυτήν την πόλη», τα λόγια του Ιγκόρ Ζόβκα, στενού συνεργάτη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και επικεφαλής του γραφείου προεδρίας της Ουκρανίας ενώ τα πυρά πλήττουν ακατάπαυστα τη Μαριούπολη, αφήνοντας πίσω νεκρούς αμάχους, καταστρέφοντας θέατρο, σχολείο, νοσοκομείο. 

Όσον αφορά στην απόφαση του ΝΑΤΟ να μην επιβάλλει απαγόρευση πτήσεων, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδου τόνισε στο Mega τα εξής: «Δυστυχώς το ΝΑΤΟ δεν έχει είτε την πολιτική βούληση ή το θάρρος να εφαρμόσει την απόφαση για μία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Αυτό είναι μία ευθύνη όλων των Νατοϊκών χωρών. Ζητάμε από τους εταίρους μας οι οποίοι μπορούν να μας παρέχουν την επιπλέον δυνατότητα να υπερασπιστούμε τους ουρανούς μας».




«Έτοιμοι οι κάτοικοι του Κιέβου να πολεμήσουν για να υπερασπιστούν την πρωτεύουσα»

Στο ερώτημα για την κατάσταση στα προάστια του Κιέβου ο Ζόβκα είπε τα εξής:  «Θα ήταν μία απολύτως συμβολική κίνηση για τους Ρώσους ο αποκλεισμός του Κιέβου και θα ήθελαν να εφαρμόσουν μία αντίστοιχη κατάσταση αποκλεισμού στη Μαριούπολη, ωστόσο υπάρχουν δύο εκατομμύρια άνθρωποι μέσα στην πρωτεύουσα του Κιέβου και όλοι αυτοί είναι έτοιμοι να πολεμήσουν και να υπερασπιστούν την πρωτεύουσα».

Σχολιάζοντας τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε αντιπροσωπείες Ρώσων και Ουκρανών υπογράμμισε:  «Σαφώς και θα πρέπει ο πρόεδρος Πούτιν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο ίδιος με συνομιλητή τον πρόεδρο Ζελένσκι και μαζί του, τους ξένους ηγέτες γιατί αυτό είναι που χρειαζόμαστε από τις συνομιλίες αυτές -πέρα από την διευθέτηση της ειρήνης στη χώρα μου. Aν δεν σταματήσουμε τους Ρώσους σήμερα στην Ουκρανία, αύριο μπορεί να στραφούν εναντίον γειτονικών χωρών, την Πολωνία ή κάποιες χώρες της Βαλτικής, και να προχωρήσουν περισσότερο βαθιά στην Ευρώπη. Ακόμη και εσείς η Ελλάδα Θα πρέπει να το κατανοήσετε αυτό».

«Η Ουκρανία πολεμά για την Ευρώπη»

«Δυστυχώς οι εγγυήσεις από τη Ρωσία προς το παρόν είναι άχρηστες. Η Ουκρανία πολεμάει τώρα για την Ευρώπη, για όλους εσάς… για την Ελλάδα, την Γαλλία, την Γερμανία αλλά θα πρέπει όλοι να βρίσκεστε εδώ μαζί μας, και να σκεφτείτε το πιθανό μέλλον, όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά για όλη την Ευρώπη στο σύνολο της», συμπλήρωσε ο σύμβουλος του Ζελένσκι.

«Δεν φοβόμαστε τον Πούτιν. Πολεμάμε στον πόλεμο αυτό εναντίον του για 20 συνεχόμενες μέρες και πολεμάμε κατά της επιθετικότητας του. Δεν μας αρέσει αυτό το πινγκ πονγκ το οποίο συμβαίνει μεταξύ ορισμένων χωρών… όχι μόνο για τα μαχητικά αεροσκάφη» σημείωσε ακόμη ο Ζόβκα.

«Υπάρχει ήδη ένα λουτρό αίματος σε πολλές πόλεις στη χώρα μου, σε μικρές πόλεις. Προστατεύουμε κάθε εθνική μειονότητα στην πόλη της Μαριούπολης και στην γειτονική πόλη, όπως προστατεύουμε και όλο τον πληθυσμό της πόλης, δηλαδή τους 400.000 ανθρώπους. Ο πρωθυπουργός σας θα πρέπει να πιέσει περισσότερο τον πρόεδρο Πούτιν, όπως κάνουμε και εμείς», συμπλήρωσε.

Ειδήσεις σήμερα:

Θρίλερ με την έξοδο του Έλληνα πρόξενου στη Μαριούπολη - Άλλαξε κατεύθυνση το κονβόι που τον μεταφέρει

«Ο βίαιος θάνατος με ασφυξία στα παιδιά μπορεί να μην αφήσει καθόλου σημάδια» αναφέρει σε ανάρτηση ο Λέων

Γενικά αίθριος ο καιρός σήμερα με άνοδο της θερμοκρασίας - Χαλάει από αύριο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης