Αφγανιστάν: «Περιπολίες θανάτου» από Ταλιμπάν στην Καμπούλ - Λίστες με μελλοθάνατους και 12χρονες «νύφες»

Αφγανιστάν: «Περιπολίες θανάτου» από Ταλιμπάν στην Καμπούλ - Λίστες με μελλοθάνατους και 12χρονες «νύφες»

Οι Ταλιμπάν με τα όπλα στα χέρια αναζητούν πόρτα - πόρτα οποιονδήποτε συνεργάστηκε όλα αυτά τα χρόνια με ΜΚΟ καθώς και με δυτικές κυβερνήσεις -  «Εγώ και ο σύζυγός μου περιμένουμε να μας σκοτώσουν», λέει η πρώτη γυναίκα που διετέλεσε δήμαρχος στην Καμπούλ 

taliban23
Οι Ταλιμπάν από χθες Κυριακή ξεκίνησαν την επέλασή τους στους δρόμους της Καμπούλ ενώ δεκάδες πολίτες κρύβονται πίσω από τις κλειδαμπαρωμένες πόρτες των σπιτιών τους. Την ίδια ώρα οι Ταλιμπάν με τα όπλα στα χέρια αναζητούν πόρτα - πόρτα οποιονδήποτε συνεργάστηκε όλα αυτά τα χρόνια με ΜΚΟ καθώς και δυτικές κυβερνήσεις. 

Σύμφωνα με τον Γκουλάμ Ισατσάι, εκπρόσωπο του Αφγανιστάν στα Ηνωμένα Έθνη υπάρχουν αναφορές ότι οι Ταλιμπάν έχουν ξεκινήσει τις «περιπολίες θανάτου». Παράλληλα προειδοποίησε για τις υποσχέσεις που αθέτησαν κατά το παρελθόν οι Ταλιμπάν.

«Οι κάτοικοι της Καμπούλ ζουν με το φόβο αυτή τη στιγμή», επεσήμανε. Όπως τόνισε ο Ισατσάι, οι Ταλιμπάν έχουν ξεκινήσει έρευνες σε σπίτια ορισμένων γειτονιών κάνοντας καταγραφή ονομάτων ενώ αναζητούν τα ονόματα των προσώπων που έχουν στις λίστες τους».

«Περιμένω τους Ταλιμπάν να έρθουν να σκοτώσουν εμένα και τον σύζυγό μου»

Στο μεταξύ συγκλονίζει η μαρτυρία της 29χρονης πρώτης γυναίκας δημάρχου της Καμπούλ Ζαρίφα Γκαφάρι, στη βρετανική Inews. «Κάθομαι εδώ και περιμένω να έρθουν. Δεν υπάρχει κανείς να βοηθήσει εμένα ή την οικογένειά μου. Απλώς κάθομαι μαζί με την οικογένειά μου και τον άντρα μου. Θα έρθουν ψάχνοντας ανθρώπους σαν εμένα και θα με σκοτώσουν. Δεν μπορώ να αφήσω την οικογένειά μου», υποστήριξε.

Σημειώνεται πως η Γκαφάρι αναδείχθηκε σε αυτή τη θέση το 2018 και έγινε η νεότερη δήμαρχος στο Αφγανιστάν και συγκεκριμένα στην επαρχία Μαϊντάν Γουαρντάκ.

Κατά το πρόσφατο παρελθόν οι Ταλιμπάν είχαν υποσχεθεί ότι θα την σκοτώσουν. Μέχρι και σήμερα έχουν γίνει τρεις απόπειρες δολοφονίας εναντίον της, ενώ η τελευταία σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2020. Μάλιστα 20 μέρες μετά την τρίτη αποτυχημένη απόπειρα πυροβολήθηκε ο πατέρας της στρατηγός Αμπντούλ Γουάσι Γκαφάρι.

000_1PL8E0
Κλείσιμο


Επιπλέον η Γκαφάρι εργάστηκε στο υπουργείο Άμυνας και συγκεκριμένα στο τμήμα που είχε την ευθύνη  για την ευημερία των στρατιωτών και των αμάχων που τραυματίστηκαν σε τρομοκρατικές επιθέσεις. «Οι νέοι γνωρίζουν τι συμβαίνει. Έχουν μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επικοινωνούν. Νομίζω ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την πρόοδο και τα δικαιώματά μας. Νομίζω ότι υπάρχει μέλλον για αυτήν τη χώρα», υποστήριξε σε πρόσφατες δηλώσεις της η 29χρονη δήμαρχος. 

«Είχαμε σκεφτεί ότι η Καμπούλ δεν θα καταρρεύσει στους Ταλιμπάν», δήλωσε ακόμη στο i. Σύμφωνα με την Γκαφάρι δεκάδες χιλιάδες οικογένειες κατέφυγαν στην Καμπούλ για ασφάλεια και τώρα ζουν στους δρόμους και τα πάρκα. Εάν η εξουσία μεταφερθεί από την κυβέρνηση στους αντάρτες, αυτές οι οικογένειες θα πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να ζήσουν υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν», είπε η δήμαρχος της Καμπούλ.
068_AA_16082021_440521
Πάντως ο εκπρόσωπος Τύπου των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ δήλωσε χθες Κυριακή ότι τόσο οι ζωές των γυναικών όσο και των αντιπάλων τους θα προστατευθούν.  Επιπρόσθετα οι Ταλιμπάν δήλωσαν ότι θα δώσουν αμνηστία σε όσους συνεργάστηκαν με την αφγανική κυβέρνηση ή ξένες δυνάμεις. «Κανείς δεν θα βλάψει τη ζωή, την περιουσία και την αξιοπρέπεια των πολιτών. Οι ζωές των πολιτών της Καμπούλ δεν θα κινδυνεύσουν», δήλωσαν οι Ταλιμπάν.

Όμως παρά τις διαβεβαιώσεις τους υπάρχουν στοιχεία που κάνουν λόγο για δολοφονίες εκδίκησης και άλλες βάναυσες τακτικές σε περιοχές της χώρας που κατέλαβαν οι Ταλιμπάν.

Κρύβομαι στην Καμπούλ - Φοβάμαι για εμένα και την οικογένειά μου

Ο 40χρονος Μοχάμεντ που εργαζόταν στην Καμπούλ για τη βρετανική κυβέρνηση μίλησε στη Daily Mail και είπε ότι φοβάται τόσο για τον ίδιο όσο και για την γυναίκα του και τα παιδιά του. Μάλιστα οι πυροβολισμοί και οι έρευνες των Ταλιμπάν στα γειτονικά σπίτια τον έκαναν να κρυφτεί μέσα στο σπίτι του. 

«Οι Ταλιμπάν είναι έξω στους δρόμους, λεηλατούν σπίτια και κλέβουν τα αυτοκίνητα των γειτόνων μας. Μπορούμε να ακούσουμε πυροβολισμούς και κραυγές. Περιπολούν στα σκούτερ με τα όπλα τους και πηγαίνουν σε σπίτια», είπε.

Από την πλευρά του δημοσιογράφους του Radio Free Europe βρίσκεται παγιδευμένος μαζί με την οικογένειά του στην Καμπούλ. Σε αναρτήσεις του στο Twitter τόνισε ότι οι Ταλιμπάν αναζητούν άτομα που είχαν συνδέσμους με την κυβέρνηση που έπεσε και με ΜΚΟ που βρίσκονται στην πόλη.

«Οι Ταλιμπάν άρχισαν έρευνες από πόρτα σε πόρτα αναζητώντας αξιωματούχους της κυβέρνησης, πρώην μέλη της αστυνομίας και των δυνάμεων ασφαλείας και εκείνους που εργάζονταν για ΜΚΟ ή υποδομές ξένων χωρών στο Αφγανιστάν», επεσήμανε στην πρώτη ανάρτηση.
«Τουλάχιστον τρία σπίτια δημοσιογράφων ερευνήθηκαν την τελευταία ώρα. Η Καμπούλ γίνεται πλέον θανατηφόρα», προειδοποίησε. «Αυτό είναι ένα παιχνίδι αλλαγής για όλους μας. Πολλοί έχουν αρχίσει να μετρούν τις τελευταίες ώρες της ζωής τους στην Καμπούλ. Κανείς δεν ξέρει τι θα ακολουθήσει. Προσευχηθείτε για εμάς», πρόσθεσε σε μία δεύτερη ανάρτηση.
ΗΠΑ: Οι Ταλιμπάν δεν θα έχουν πρόσβαση στα αποθέματα της αφγανικής κεντρικής τράπεζας

Οι Ταλιμπάν δεν θα έχουν πρόσβαση στα νομισματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας που κατέχει η αφγανική κυβέρνηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαβεβαίωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, ενώ η πλειονότητα των κεφαλαίων βρίσκονται εκτός Αφγανιστάν.

«
Τα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας που κατέχει η αφγανική κυβέρνηση στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα τεθούν στη διάθεση των Ταλιμπάν», δήλωσε ο αξιωματούχος στο AFP.

Η μεγάλη πλειονότητα των νομισματικών αποθεμάτων της αφγανικής Κεντρικής Τράπεζας δεν βρίσκονται στο Αφγανιστάν, δήλωσε εξάλλου στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιο τμήμα τους βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα ακαθάριστα αποθέματα της αφγανικής Κεντρικής Τράπεζας ανέρχονταν σε 9,4 δισ. δολάρια στα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν ενόπλους Ταλιμπάν στην περίμετρο του αεροδρομίου

Νέα κρίση σημειώθηκε νωρίτερα τη Δευτέρα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, από όπου εκατοντάδες Αφγανοί επιχειρούν να διαφύγουν στο εξωτερικό, με τα αεροπλάνα που μεταφέρουν τις διπλωματικές αποστολές των δυτικών κρατών.

Σε ανάρτηση της Wall Street Journal,  αναφέρεται ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυν.άμεις πυροβόλησαν εναντίον «τουλάχιστον δύο» ενόπλων, οι οποίοι επιχείρησαν να πλησιάσουν την περίμετρο του αεροδρομίου και τους σκότωσαν.  
Με τις  συνθήκες που επικρατούν, παραμένει άγνωστο αν επρόκειτο για τυχαίο περιστατικό με άνδρες των Ταλιμπάν οι οποίοι περιπολούν πλέον σε όλη την Καμπούλ, ή αν πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο με στόχο την κατάληψη του αεροδρομίου.

Γυναίκες υποχρεώνονται σε αναγκαστικούς γάμους - Απαγορεύεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους χωρίς άνδρα

Τέλος υπάρχουν αναφορές που κάνουν λόγο για λίστες με ονόματα 12χρονων κοριτσιών, που αναζητούνται στα σπίτια τους για υποχρεωτικούς γάμους  με Ταλιμπάν. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες αναφορές οι γυναίκες αφού υποχρεωθούν να παντρευτούν τους Ταλιμπάν μένουν μέσα στα σπίτια τους. Μάλιστα για να βγουν έξω θα πρέπει να συνοδεύονται από άνδρα. 



Ειδήσεις σήμερα

Ισχαιμικό καρδιακό επεισόδιο έπαθε ο Νίκος Χαρδαλιάς - Του τοποθετήθηκαν δύο στεντ

Κορωνοϊός: Στα 2.218 τα κρούσματα - 13 νεκροί, 250 οι διασωληνωμένοι

Στις αυλές σπιτιών η φωτιά στην Κερατέα – Μάχη να μην περάσει στον Εθνικό Δρυμό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης