Αφγανιστάν: Βίντεο δείχνει ανθρώπους να πέφτουν στο κενό από αεροπλάνο που απογειώνεται από την Καμπούλ

Αφγανιστάν: Βίντεο δείχνει ανθρώπους να πέφτουν στο κενό από αεροπλάνο που απογειώνεται από την Καμπούλ

Αναφορές στα social media ότι επρόκειτο για άνδρες που είχαν γαντζωθεί στις ρόδες ενός αεροπλάνου, για να τους πάρει μαζί του και έπεσαν στο κενό - Πέντε νεκροί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ - Χάος με πυροβολισμούς και ποδοπατήματα

afganistan-aeroplano3
Ασύλληπτες εικόνες εκτυλίσσονται τις τελευταίες ώρες στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, καθώς χιλιάδες κόσμου πασχίζουν να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ που επικαλούνται αυτόπτες μάρτυρες, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα στο χάος που επικρατεί στον αερολιμένα. Μάρτυρας ανέφερε στο πρακτορείο Reuters, ότι είδε ένα όχημα να παραλαμβάνει τα πτώματα πέντε ανθρώπων, ενώ ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι δεν ήταν ξεκάθαρο αν οι άνθρωποι αυτοί σκοτώθηκαν από τα πυρά που έπεσαν νωρίτερα από Αμερικανούς στρατιώτες ή από το ποδοπάτημα λόγω του πανικού που προκλήθηκε εξαιτίας των πυρών.

Την ίδια ώρα, τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο που δημοσίευσε στο Twitter το πρακτορείο Asvaka και φέρεται να δείχνει ανθρώπους να πέφτουν στο κενό από ένα αεροπλάνο που αναχωρεί από την Καμπούλ. Το πρακτορείο κάνει λόγο για δύο άτομα που πέφτουν από το αεροσκάφος καθώς αυτό κερδίζει ύψος, ωστόσο η γνησιότητα του βίντεο δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Κλείσιμο



Χρήστες των social media μεταφέρουν μαρτυρίες ντόπιων, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι τρεις άνδρες που είχαν γαντζωθεί στις ρόδες ενός αεροπλάνου καθώς αυτό απογειωνόταν από την Καμπούλ έπεσαν πάνω σε σπίτια.





Mαρτυρίες για πέντε νεκρούς στο αεροδρόμιο


Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, σύμφωνα με τα όσα είπαν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters.

Στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας επικρατεί το απόλυτο χάος, καθώς χιλίαδες κόσμου προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν

Μάρτυρας ανέφερε στο πρακτορείο Reuters, ότι είδε ένα όχημα να παραλαμβάνει τα πτώματα πέντε ανθρώπων, ενώ ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι δεν ήταν ξεκάθαρο αν οι άνθρωποι αυτοί σκοτώθηκαν από τα πυρά που έπεσαν νωρίτερα από Αμερικανούς στρατιώτες ή από το ποδοπάτημα λόγω του πανικού που προκλήθηκε από αυτούς τους πυροβολισμούς.

Σε βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, άνθρωποι φαίνοντες να κείτονται στο πάτωμα, μετά  τους πυροβολισμούς. Ορισμένοι είναι νεκροί, ενώ ορισμένοι είναι τραυματισμένοι. Παρόλα αυτά, οι θάνατοι δεν έχουν επιβεβαιωθει, ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο αν οποιοσδήποτε θάνατος ή τραυματισμός προήλθε από τα πυρά των Αμερικανών ή από τον πανικό και το ποδοπάτημα που αυτά προκάλεσαν.

Δείτε το βίντεο - Σκληρές εικόνες 

Πυροβολισμοί από Αμερικανούς στρατιώτες

Σήμερα το πρωί,  Αμερικανοί στρατιωτικοί στους οποίους ανατέθηκε η φρούρηση του αεροδρομίου,  πυροβόλησαν στον αέρα για να απωθήσουν χιλιάδες Αφγανούς που είχαν μπει στον διάδρομο απογειώσεων και προσγειώσεων.

«Έχω τρομοκρατηθεί. Πυροβόλησαν στον αέρα. Είδα ένα νεαρό κορίτσι να συνθλίβεται και να πεθαίνει» καθώς ποδοπατήθηκε από το πλήθος, είπε ο αυτόπτης μάρτυρας αυτός στο Γαλλικό Πρακτορείο. 

Δείτε βίντεο που ακούγονται οι πυροβολισμοί

Την είδηση για τους πυροβολισμούς,  επιβεβαίωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι «το πλήθος ήταν εκτός ελέγχου», προσθέτοντας πως οι Αμερικανοί πεζοναύτες  «πυροβόλησαν μόνο για να αποτρέψουν το χάος».

Σχεδόν 6.000 αμερικανοί στρατιωτικοί, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, φρουρούν το αεροδρόμιο μέσω του οποίου απομακρύνονται από το Αφγανιστάν μέλη διπλωματικών αντιπροσωπειών και πολίτες διαφόρων χωρών, καθώς και αφγανοί εργαζόμενοι σε ξένες πρεσβείες.

Δείτε βίντεο με τον συνωστισμό που επικρατεί στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας
Δείτε βίντεο - Άνθρωποι τρέχουν για μια θέση στα αεροπλάνα

Ματαιώθηκαν οι εμπορικές πτήσεις


Oι εμπορικές πτήσεις ματαιώθηκαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, την ώρα που η αερολιμενική αρχή σε μήνυμά της προς τα μέσα ενημέρωσης ανέφερε: «Δεν θα γίνουν εμπορικές πτήσεις από το αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι για να αποφευχθούν οι λεηλασίες. Σας παρακαλούμε να μην σπεύδετε στο αεροδρόμιο».

Η αφγανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ACAA) ανακοίνωσε σήμερα πως ο έλεγχος του εναέριου χώρου της Καμπούλ ανατέθηκε στους στρατιωτικούς και συνέστησε στα αεροσκάφη που πρόκειται να διέλθουν από τον αφγανικό εναέριο χώρο να αλλάξουν δρομολόγιο.

Η αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines ανακοίνωσε πως θα αρχίσει σήμερα πτήσεις απομάκρυνσης ανθρώπων από την Καμπούλ και ματαίωσε όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις της προς και από το Αφγανιστάν.

Βρετανία: Δεν θα επιστρέψουμε

Οι Ταλιμπάν ελέγχουν το Αφγανιστάν και οι βρετανικές και οι νατοϊκές δυνάμεις δεν θα επιστρέψουν για να πολεμήσουν τους αντάρτες, δήλωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Άμυνας.

«Αναγνωρίζω πως οι Ταλιμπάν ελέγχουν τη χώρα», δήλωσε στο Sky News ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας. «Δεν χρειάζεται να είσαι πολιτικός επιστήμονας για να δεις ότι αυτό συμβαίνει».

Ερωτηθείς αν η Βρετανία και το ΝΑΤΟ θα επιστρέψουν στο Αφγανιστάν, ο Ουάλας δήλωσε: «Αυτό δεν υπάρχει στα χαρτιά».

Ο Βρετανός υπουργός δήλωσε πως το στρατιωτικό τμήμα του αεροδρομίου της Καμπούλ είναι ασφαλές και πως η Βρετανία κάνει ό,τι μπορεί για να απομακρύνει βρετανούς πολίτες και Αφγανούς που έχουν δεσμούς με τη Βρετανία.

«Ο στόχος μας είναι ... περίπου 1.200 ως 1.500 έξοδοι την ημέρα με τα αεροπλάνα μας και θα διατηρήσουμε αυτή τη ροή», δήλωσε.

Η Βρετανία έχει μεταφέρει την πρεσβεία της, από την πόλη, στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Ερωτηθείς πως αισθάνεται βλέποντας τη σημαία των Ταλιμπάν να κυματίζει στο πρώην κτίριο της βρετανικής πρεσβείας στην Καμπούλ, ο Ουάλας δήλωσε: «Συμβολικά, κανένας μας δεν το ήθελε αυτό».

Ο Ουάλας είπε ακόμη πως δεν είναι ακόμη η ώρα για να αποφασίσει η Βρετανία αν θα αναγνωρίσει ή όχι τους Ταλιμπάν ως την κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Η Φινλανδία κλείνει την πρεσβεία της

Η Φινλανδία ανακοίνωσε σήμερα πως θα κλείσει άμεσα και μέχρι νεωτέρας την πρεσβεία της στην Καμπούλ λόγω της κατάστασης της ασφάλειας.

«Το διπλωματικό προσωπικό απομακρύνεται από τη χώρα», ανέφερε σε δήλωση το υπουργείο Εξωτερικών.

Απομάκρυνση Γάλλων πολιτών

Δεκάδες Γάλλοι πολίτες πρόκειται να επαναπατρισθούν αεροπορικώς από το Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα η γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί μιλωντας στο ραδιοσταθμό France Info.

Η Ρωσία θα απομακρύνει προσωπικό της πρεσβείας της

Η Ρωσία θα απομακρύνει μέρος του 100μελούς προσωπικού της πρεσβείας της στο Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα στον ραδιοσταθμό Ηχώ της Μόσχας ο Ζαμίρ Καμπούλοφ, ο ειδικός αντιπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για το Αφγανιστάν.

Ο αξιωματούχος δήλωσε επίσης πως ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Αφγανιστάν θα συναντηθεί αύριο, Τρίτη, με εκπρόσωπο των Ταλιμπάν και θα συζητήσουν για την ασφάλεια της ρωσικής διπλωματικής αποστολής εκεί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Επιπλέον, η Μόσχα δεν θα σπεύσει να αναγνωρίσει ή μη την νέα εξουσία των ταλιμπάν στην Καμπούλ, δήλωσε ο Ζαμίρ Καμπούλοφ, ο απεσταλμένος του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Αφγανιστάν.

Με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό δίκτυο Ηχώ της Μόσχας, ο απεσταλμένος του Κρεμλίνου διευκρίνισε ότι η Μόσχα θα παρακολουθήσει στενά τις ενέργειες των νέων αφγανικών αρχών και στη συνέχεια θα λάβει αποφάσεις.

«Ο Ρώσος πρεσβευτής (Ντμίτρι Ζιρνόφ) βρίσκεται σε επαφή με τους ταλιμπάν και αύριο θα συναντήσει τον συντονιστή τους για την ασφάλεια», δήλωσε ο Ζαμίρ Καμπούλοφ. «Η αναγνώριση ή μη θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες του νέου καθεστώτος».

Οι Ταλιμπάν «έχουν ήδη αναλάβει την ασφάλεια της εξωτερικής περιμέτρου της ρωσικής πρεσβείας. Αύριο θα συζητηθούν οι μακροπρόθεσμες λεπτομέρειες», πρόσθεσε.

«Θα παρακολουθήσουμε προσεκτικά μέχρι ποιου σημείου η προσέγγισή τους στην διακυβέρνηση της χώρας θα είναι υπεύθυνη (...) και οι ρωσικές αρχές θα βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα», εξήγησε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Η Ρωσία είχε ανακοινώσει ήδη από χθες ότι δεν σχεδιάζει την εκκένωση της πρεσβείας της στην Καμπούλ διαβεβαιώνοντας ότι έχει λάβει «εγγυήσεις» εκ μέρους των ταλιμπάν ως προς την ασφάλεια της ρωσικής διπλωματικής αποστολής.

«Οσο και να φαίνεται παράξενο, η κατάσταση είναι ήρεμη αυτήν την στιγμή στην Καμπούλ», είπε.

Το Αφγανιστάν βρίσκεται και πάλι στα χέρια των Ταλιμπάν μετά την κατάρρευση των αφγανικών κυβερνητικών στρατιωτικών δυνάμεων και την διαφυγή στο εξωτερικό του προέδρου Ασράφ Γάνι.

Η ταχύτητα με την οποία οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία αποτέλεσε «έκπληξη» για την Ρωσία, διαβεβαίωσε ο απεσταλμένος του Πούτιν.

«Υπερτιμήσαμε τις στρατιωτικές δυνάμεις του Αφγανιστάν...Και τα παράτησαν με τον πρώτο πυροβολισμό».

Η Ισπανία επαναπατρίζει προσωπικό

Όλο το προσωπικό της Ισπανίας στην Καμπούλ, είτε πρόκειται για Ισπανούς είτε για Αφγανούς, βρίσκεται στο αεροδρόμιο και θα μεταφερθεί στην Ισπανία, δήλωσε σήμερα ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα.

«Μεταφέραμε στο αεροδρόμιο όλο το προσωπικό της πρεσβείας καθώς και πληρώματα προστασίας», δήλωσε ο Γκράντε-Μαλαρσκα σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Cadena Ser.

Η Ισπανία έχει στείλει ένα στρατιωτικό αεροσκάφος για να τους απομακρύνει το συντομότερο δυνατόν, μαζί και με άλλους πολίτες που βοήθησαν τον ισπανικό στρατό, την κυβερνητική υπηρεσία αρωγής και άλλους θεσμούς, πρόσθεσε ο ισπανός υπουργός.

Να διευκολυνθεί η ασφαλής αποχώρηση των ξένων υπηκόων και των Αφγανών που το επιθυμούν, ζητεί η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης

Η διεθνής κοινότητα καλεί για τον σεβασμό και τη διευκόλυνση της ασφαλούς και ομαλής αποχώρησης ξένων υπηκόων και Αφγανών που επιθυμούν να φύγουν από το Αφγανιστάν, αναφέρει κοινή δήλωση της διεθνούς κοινότητας την οποία δημοσίευεσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης. Ειδικότερα επισημαίνει:

«Δεδομένης της επιδεινούμενης κατάστασης της ασφάλειας, υποστηρίζουμε, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε και καλούμε όλα τα μέρη να σεβαστούν και να διευκολύνουν την ασφαλή και ομαλή αποχώρηση ξένων υπηκόων και Αφγανών που επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα. Όσοι βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας και αρχής σε ολόκληρο το Αφγανιστάν φέρουν ευθύνη - και οφείλουν να λογοδοτήσουν - για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας και για την άμεση αποκατάσταση της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης.

Πρέπει να επιτραπεί σε Αφγανούς και ξένοι πολίτες που επιθυμούν, να φύγουν. Οι δρόμοι, τα αεροδρόμια και τα σύνορα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά και να διατηρηθεί η ηρεμία.

Ο αφγανικός λαός αξίζει να ζει με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Εμείς στη διεθνή κοινότητα είμαστε έτοιμοι να τους βοηθήσουμε».

Στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης σημειώνεται ότι «το κείμενο της κοινής δήλωσης για το Αφγανιστάν κυκλοφόρησε αρχικά από τους εξής: Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Μπαχάμες, Βέλγιο, Μπουρκίνα Φάσο, Καναδάς, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Ακτή Ελεφαντοστού, Κροατία, Τσεχία, Δανία , Δομινικανή Δημοκρατία, Ελ Σαλβαδόρ, Εσθονία, Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας, Ομοσπονδιακές Πολιτείες της Μικρονησίας, Φίτζι, Φινλανδία, Γαλλία, Γεωργία, Γερμανία, Γκάνα, Ελλάδα, Γουατεμάλα, Γουιάνα, Αϊτή, Ονδούρα, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Κοσσυφοπέδιο, Λετονία, Λιβερία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νήσοι Μάρσαλ, Μαυριτανία, Μαυροβούνιο, Ναούρου, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νίγηρας, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Παλάου, Παναμάς, Παραγουάη, Πολωνία , Πορτογαλία, Κατάρ, Δημοκρατία της Κορέας, Κυπριακή Δημοκρατία, Ρουμανία, Σιέρα Λεόνε, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουρινάμ, Σουηδία, Τόγκο, Τόνγκα, Ουγκάντα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουκρανία και Υεμένη».

Δείτε βίντεο: Αφγανιστάν: Σοκαριστικό βίντεο - Άνθρωποι πέφτουν στο κενό από αεροπλάνο
Αφγανιστάν: Σοκαριστικό βίντεο - Άνθρωποι πέφτουν στο κενό από αεροπλάνο


Ειδήσεις σήμερα: 

«Θρίλερ» με Αλγερινό που κατηγορείται για τρομοκρατία - Συνεληφθη σε ξενοδοχείο της Αθήνας

Δικογραφία με δέκα μαρτυρίες-φωτιά για τον Φιλιππίδη

Ο πλήρης οδηγός για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης