ΗΠΑ: Διαδηλωτές απαίτησαν δικαιοσύνη παραμονή της έναρξης της δίκης για την υπόθεση του Τζορτζ Φλόιντ

ΗΠΑ: Διαδηλωτές απαίτησαν δικαιοσύνη παραμονή της έναρξης της δίκης για την υπόθεση του Τζορτζ Φλόιντ

Στη διάρκεια της πορείας, πολλοί διαδηλωτές δεν έκρυψαν πως φοβούνται ότι ο Ντέρεκ Σόβιν θα αφεθεί ελεύθερος μετά τη δίκη-Η ετυμηγορία δεν αναμένεται να απαγγελθεί πριν από τα τέλη του Απριλίου

floyd
Πίσω από ένα λευκό ομοίωμα φερέτρου καλυμμένο με κόκκινα τριαντάφυλλα, χιλιάδες άνθρωποι έκαναν πορεία χθες Κυριακή στη Μινεάπολη, στις βόρειες ΗΠΑ, για να απαιτήσουν «δικαιοσύνη», την παραμονή της δίκης του λευκού αστυνομικού που κατηγορείται ότι σκότωσε τον αφροαμερικανό Τζορτζ Φλόιντ.

Το πλήθος, ιδιαίτερα ετερόκλιτο, παρέμεινε σιωπηλό στο μεγαλύτερο μέρος της πορείας στη μνήμη του μαύρου σαραντάρη, που πέθανε την 25η Μαΐου με το γόνατο του λευκού αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν στον σβέρκο του, σπάζοντας τη σιωπή μόνο για να φωνάξει «χωρίς δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη!».




Έχοντας στην κεφαλή ένα πανό με τις τελευταίες λέξεις του Τζορτζ Φλόιντ — «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» — οι διαδηλωτές έκαναν πορεία ως την έδρα της τοπικής κυβέρνησης, όπου θα αρχίσει σήμερα η δίκη του Ντέρεκ Σόβιν.

Λόγω της ανησυχίας για το ξέσπασμα ταραχών στο περιθώριο των ακροαματικών διαδικασιών, το κτίριο θυμίζει στρατόπεδο: περιβάλλεται από αγκαθωτά συρματοπλέγματα και τσιμεντένια μπλοκ. Έχουν κινητοποιηθεί χιλιάδες αστυνομικοί και μέλη της Εθνοφρουράς για τη φύλαξή του.


Κλείσιμο


Στη διάρκεια της πορείας, πολλοί διαδηλωτές δεν έκρυψαν πως φοβούνται ότι ο Ντέρεκ Σόβιν θα αφεθεί ελεύθερος μετά τη δίκη, προειδοποιώντας ότι αυτό δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες.

«Ελπίζω ότι το νομικό μας σύστημα θα επιτρέψει να παρουσιαστούν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και ότι θα καταδικαστεί, αλλά δεν το πιστεύω», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μπίλι Τζιν Βανάιτ, 43χρονη αφροαμερικανίδα. «Αν τον αφήσουν ελεύθερη, θέλω να βγει ακόμα περισσότερος κόσμος στους δρόμους», πρόσθεσε, κρίνοντας πως μια τέτοια απόφαση θα αποτελούσε «κλήση αφύπνισης» και σημειώνοντας πως θέλει οι κινητοποιήσεις να είναι ειρηνικές.

«Ελπίζω ότι θα έχουμε δικαιοσύνη αλλά, εξαιτίας του παρελθόντος και της αποστροφής του κόσμου για την αλλαγή, δεν ξέρω τι να περιμένω», συμπλήρωσε η Άλι Τζέικοξ, 36χρονη αφροαμερικανίδα, υπενθυμίζοντας ότι οι καταδίκες αστυνομικών είναι πολύ σπάνιες στις ΗΠΑ.

Ο Ντέρεκ Σόβιν κατηγορείται για «φόνο» και για «ανθρωποκτονία από αμέλεια». Η δίκη του, που θα αποτελέσει επίσης δίκη των μεθόδων της αστυνομίας, ξεκινά σήμερα με τη διαδικασία επιλογής του σώματος των ενόρκων.

Η ετυμηγορία δεν αναμένεται να απαγγελθεί πριν από τα τέλη του Απριλίου.



Ειδήσεις σήμερα: 

Survivor: Το πάρτι στο κότερο και οι νέες υποομάδες

Ισημερινή Γουινέα: 15 νεκροί και 500 τραυματίες από εκρήξεις σε στρατόπεδο-Δείτε βίντεο

Υεμένη: Τουλάχιστον 8 νεκροί και 170 τραυματίες εξαιτίας πυρκαγιάς σε κέντρο κράτησης μεταναστών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης