ΗΠΑ: Ξεκίνησε η διανομή του εμβολίου - Το πρωί της Δευτέρας στα κέντρα εμβολιασμού

ΗΠΑ: Ξεκίνησε η διανομή του εμβολίου - Το πρωί της Δευτέρας στα κέντρα εμβολιασμού

Πρόκειται για τα  εμβόλια των Pfizer και BioNTech, που έλαβαν άδεια χθες, Παρασκευή, στις Ηνωμένες Πολιτείες - Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές αρνούνται ότι υπέστησαν πίεση για να εγκρίνουν τη χρήση εμβολίου εναντίον της COVID-19

EpDZXeZXUAARwnU
Οι πρώτες παρτίδες εμβολίων των Pfizer και BioNTech εναντίον της COVID-19, που έλαβαν άδεια χθες, Παρασκευή, στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα φθάσουν το πρωί της Δευτέρας στα κέντρα εμβολιασμού της χώρας, προκειμένου να αρχίσουν αμέσως να χορηγούνται στους Αμερικανούς, ανακοίνωσαν σήμερα οι αμερικανικές αρχές.

"Η διανομή έχει ξεκινήσει" και "τα πρώτα φορτία θα φθάσουν το πρωί της Δευτέρας", δήλωσε ο στρατηγός Γκας Πέρνα, της επιχείρησης Operation Warp που ανέλαβε η αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει τη διανομή του εμβολίου.

"Είμαστε 100% σίγουροι για ένα επιχειρησιακό σχέδιο με το οποίο θα παραδώσουμε το εμβόλιο στους Αμερικανούς" τότε, πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει χθες βράδυ, μετά την επείγουσα έγκριση χρήσης του εμβολίου που έδωσαν οι υγειονομικές αρχές, πως οι πρώτοι εμβολιασμοί με αυτό το πρώτο εμβόλιο θα γίνονταν μέσα σε 24 ώρες, δηλαδή σήμερα.

Κλείσιμο
Όμως η Pfizer γνωστοποίησε πως οι πρώτες παρτίδες δεν θα έφευγαν πριν από αύριο, Κυριακή, από το εργοστάσιό της στην πολιτεία Μίσιγκαν.

"Μπορούμε να περιμένουμε πως 145 κέντρα σε όλες τις πολιτείες θα λάβουν το εμβόλιο τη Δευτέρα, 425 κέντρα επιπλέον την Τρίτη. Και τα 66 τελευταία κέντρα την Τετάρτη, με τα οποία θα τελειώσει η πρώτη παράδοση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, εξήγησε ο στρατηγός Πέρνα. Αυτή η πρώτη φάση αφορά περίπου τρία εκατομμύρια ανθρώπους.

Διευκρίνισε πως καμία παρτίδα εμβολίων δεν είχε "τοποθετηθεί από πριν" προτού δώσει την έγκρισή του ο ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων χθες βράδυ.

Οι ανακοινώσεις του FDA

Στο μεταξύ, ο ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) δήλωσε σήμερα ότι δεν υπέστη καμία πολιτική «πίεση« προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για ένα πρώτο εμβόλιο εναντίον της COVID-19 και υποβάθμισε τους κινδύνους που συνδέονται με «σοβαρές αλλεργίες».

«Εργαστήκαμε γρήγορα λόγω της επιτακτικότητας που συνιστά αυτή η πανδημία, όχι λόγω οιασδήποτε εξωτερικής πίεσης», δήλωσε ο επικεφαλής της, Στίβεν Χαν, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Ο οργανισμός ενέκρινε χθες, Παρασκευή, την επείγουσα χρήση του εμβολίου της συμμαχίας Pfizer/BioNTech, δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα σε μια τεράστια επιμελητειακή επιχείρηση για τη διανομή του παντού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρώτος εμβολιασμός αναμένεται να γίνει σήμερα, υποσχέθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ χωρίς να δίνει διευκρινίσεις.

Μερικές ώρες νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει τον FDA «μεγάλη αργή χελώνα« και τον είχε καλέσει στο Twitter να εγκρίνει το εμβόλιο «ΤΩΡΑ». Σύμφωνα με την Washington Post, ο Λευκός Οίκος είχε μάλιστα καλέσει τον Στίβεν Χαν να ανακοινώσει την έγκριση την Παρασκευή αλλιώς να παραιτηθεί.

Ο επικεφαλής του FDA είπε επίσης πως η ταχύτητα με την οποία δόθηκε η έγκριση δεν αμφισβητεί τη σοβαρότητα των επαληθεύσεων, υπογραμμίζοντας πως οι κλινικές δοκιμές και «σημαντικοί έλεγχοι ασφαλείας» θα συνεχιστούν παράλληλα με τη διανομή του εμβολίου στον αμερικανικό πληθυσμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Στα 1.194 τα νέα κρούσματα - 577 οι διασωληνωμένοι, 68 θάνατοι

Στη Θεσσαλονίκη η μεγαλύτερη φάτνη της Ευρώπης - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Μιχαηλίδου: «Κατά 22% αυξάνονται οι κοινωνικές δαπάνες το 2021»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης