Πελέ: Οι θρύλοι δεν πεθαίνουν ποτέ - Η υφήλιος τον αποχαιρετά

Πελέ: Οι θρύλοι δεν πεθαίνουν ποτέ - Η υφήλιος τον αποχαιρετά

Το «αντίο» στον τρεις φορές παγκόσμιο πρωταθλητή από ομάδες, αθλητές και ηγέτες χωρών - Οι ύμνοι των «μεγάλων» προσωπικοτήτων για τον «βασιλιά» του ποδοσφαίρου

pele_mazema_xr
Ο κόσμος του ποδοσφαίρου θρηνεί από το βράδυ της Πέμπτης 29 Δεκεμβρίου το χαμό μιας από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες του. Ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, γνωστός σε όλο τον κόσμο ως Πελέ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το απόγευμα της Πέμπτης (29/12) σε ηλικία 82 ετών, έπειτα από τεράστια μάχη με τον καρκίνο, βύθισε στο πένθος όλη τη Βραζιλία, αλλά και τον παγκόσμιο αθλητισμό.

Το όνομα του Πελέ υπήρξε επί δεκαετίες σημείο αναφοράς ως το ανώτατο επίπεδο στο οποίο θα μπορούσε να φτάσει κάθε παιδί, κάθε έφηβος, κάθε άνδρας που ονειρευόταν μια λαμπρή ποδοσφαιρική καριέρα. Δεν ήταν μόνο τα 3 Παγκόσμια Κύπελλα που κατέκτησε, από τα 17 του χρόνια όταν και οδήγησε τη Βραζιλία στην κατάκτηση του Μουντιάλ επί της Σουηδίας το 1958 μέχρι τη μεγάλη παράσταση στο Μουντιάλ του Μεξικό το 1970 - επίτευγμα που μόνος αυτός έχει πετύχει - ούτε το ότι βρίσκεται στο βιβλίο με τα Ρεκόρ Γκίνες για τα 1.279 γκολ που σημείωσε στην καριέρα του σε επίσημους και φιλικούς αγώνες, είναι γιατί όσα θαυμαστά έκαναν στους αγωνιστικούς χώρους τους καιρούς που ακολούθησαν ο Κρόιφ, ο Τζορτζ Μπεστ, ο Μαραντόνα, ο Ζιντάν, ο Ροναλντίνιο, ο Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο, όλα τα είχε κάνει ο Πελέ.

Η επιρροή του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο ήταν τεράστια. Όπως τεράστιο κεφάλαιο ήταν και για τη χώρα του τη Βραζιλία, η κυβέρνηση της οποίας σε επίσημη ανακοίνωσή της, κήρυξε το βράδυ της Πέμπτης (29/12) τριήμερο εθνικό πένθος για την απώλεια του μεγαλύτερου ποδοσφαιριστή που ανέδειξε η χώρα, ενώ η Σάντος, η ομάδα στην οποία έλαμψε ως ποδοσφαιριστής, ενημέρωσε επίσημα λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, πως ο «αποχαιρετισμός» στον σπουδαίο Βραζιλιάνο, μέσω λαϊκού προσκυνήματος, θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα (2/1), στο γήπεδό της «Vila Belmiro» πριν ταφεί την Τρίτη (3/1) στο «Μνημείο της Οικουμενικής Νεκρόπολης», δίπλα στην ακτή του Σάο Πάολο, σε εκδήλωση στην οποία θα δώσουν το «παρών» μόνο τα μέλη της οικογένειας του Πελέ.

Ο «βασιλιάς» ήταν παγκοσμίως γνωστός και απολάμβανε καθολικής εκτίμησης τόσο στο χώρο του αθλητισμού, όσο και του πολιτισμού και της πολιτικής. Με το που έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του Πελέ το διαδίκτυο κατακλίστηκε από μηνύματα αποχαιρετισμού προς τον θρύλο του ποδοσφαίρου.

Το «αντίο» ηγετών στον Πελέ
Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα Ντα Σίλβα, με ανάρτηση του στα social media αποχαιρέτησε τον Πελέ, σημειώνοντας ότι είχε το προνόμιο που δεν έχουν οι νεότεροι Βραζιλιάνοι: «είδα τον Πελέ να παίζει ζωντανά στο Pacaembu και στο Morumbi. Να μην παίζει. Είδα τον Πελέ να δίνει παράσταση. Γιατί όταν έπαιρνε την μπάλα έκανε πάντα κάτι ξεχωριστό, το οποίο συχνά κατέληγε στο γκολ».

Όπως γράφει χαρακτηριστικά ο Λούλα, ο Πελέ «πήγε να παίξει στον παράδεισο με τον Κουτίνιο, τον μεγάλο συνεργάτη του στη Σάντος. Τώρα έχει τη συντροφιά τόσων αιώνιων αστέρων: Ντίντι, Γκαρρίντσα, Νίλτον Σάντος, Σόκρατες, Μαραντόνα... Άφησε μια βεβαιότητα: δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά παίχτης με φανέλα νούμερο 10 σαν κι αυτόν. Ευχαριστώ, Πελέ».

Κλείσιμο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανάρτησε στο Twitter μια φωτογραφία του στην οποία συνομιλεί με τον «Βασιλιά» του ποδοσφαίρου κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ του 2010 στη Νότια Αφρική και σημειώνει:

«Για ένα άθλημα που φέρνει τον κόσμο τόσο κοντά όσο κανένα άλλο, η άνοδος του Πελέ από το ταπεινό του ξεκίνημα σε θρύλο του ποδοσφαίρου είναι μια ιστορία του τι είναι δυνατό. Σήμερα, οι σκέψεις μου και της Τζίλ η είναι με την οικογένειά του και όλους όσους τον αγάπησαν».



Σε ανάρτησή του στο twitter, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, χρησιμοποιώντας γαλλικά αλλά και τα πορτογαλικά έγραψε: «Το παιχνίδι. Ο Βασιλιάς. Η αιωνιότητα».


Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έγραψε για τον Πελέ: «Εξαιτίας της φλόγας του και της κλάσης του κατάφερε να αφήσει το στίγμα του ακόμα και σε γενιές που δεν είχαν την τύχη να τον δουν να παίζει. Σήμερα όλος ο κόσμος θρηνεί έναν θρύλο που ονομάζεται Πελέ».



Με ανάρτησή του στο Twitter, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποχαιρετά τον θρύλο του ποδοσφαίρου, Πελέ.

«Ήταν και θα είναι ο βασιλιάς του ποδοσφαίρου. Αντίο Πελέ» έγραψε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, συνοδεύοντας την ανάρτηση του με τη φωτογραφία από τους πανηγυρισμούς του Πελέ μετά την επίτευξη του πρώτου γκολ στον τελικό με την Ιταλία το 1970 στο Μεξικό.

Δείτε την ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη


Σημειώνεται ότι όλες αυτές τις δύσκολες μέρες, όπου ο θρυλικός Πελέ έδινε τη μάχη του στο νοσοκομείο, η κόρη του και η οικογένειά του δεν έφυγαν στιγμή απ’ το πλευρό του. Λίγο μετά το θάνατό του, το απόγευμα της Πέμπτης (29/12), η κόρη του Κέλι Νασιμέντο ανέβασε ένα πολύ συγκινητικό μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποχαιρετώντας τον πατέρα της.

«Ό,τι είμαστε είναι χάρη σε εσένα. Σε αγαπάμε άπειρα. Αναπαύσου εν ειρήνη», έγραψε χαρακτηριστικά.

Αποχαιρετιστήρια μηνύματα ομάδων και αθλητών
Η Σάντος υπήρξε η μεγάλη αγάπη του Πελέ.  Ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής έγραψε ιστορία με δύο φανέλες. Της Εθνικής ομάδας της χώρας του και της Σάντος. Δεν την εγκατέλειψε ποτέ και ποτέ δεν έπαιξε στην Ευρώπη για χάρη της. Μαζί της έφτασε και στα 1000 γκολ στην τεράστια καριέρα του. 


Για τη Σάντος ο Πελέ είναι ο αιώνιος βασιλιάς της και μετά από τον θάνατο του αρκέστηκε να γράψει στα social media την λέξη «αιώνιος» και να βάλει φωτογραφία το στέμμα του και να τον ευχαριστήσει με ένα βίντεο αφιέρωμα.


Η Σάντος είχε ανακοινώσει πως προσθέτει το στέμμα σε περίοπτη θέση στο σήμα της ομάδας για να τιμήσει τον Πελέ.
Με ένα τρομερό video είπε το δικό της «αντίο» η FIFA στον Πελέ, λίγες ώρες μετά τον θάνατο του Βραζιλιάνου μύθου. «Πελέ, ο μόνος που κέρδισε τρεις φορές το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ένας θρύλος του παιχνιδιού μας. Αναπαύσου εν ειρήνη αιώνιε Βασιλιά». Με μερικές λέξεις η FIFA τα είπε όλα στη λεζάντα του φοβερού και συγκινητικού video, που ετοίμασε στην προσπάθειά της να τιμήσει το μεγαλείο του Βραζιλιάνου, που άφησε την τελευταία του πνοή.


Η UEFA από την πλευρά της έκανε ένα ξεχωριστό post για τον θρυλικό Πελέ και την ποδοσφαιρική του πορεία που μόνο αμελητέα δεν υπήρξε.

Το tweet της UEFA για τον Θρυλικό Πελέ επισημαίνει: Απόψε ενωνόμαστε όλοι μαζί, όλοι οι φίλαθλοι για να θρηνήσουμε τον Πελέ, τον πρώτο από τους πιο μεγάλους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Ήταν ο πρώτος παγκόσμιος superstar του παιχνιδιού και έπαιξε έναν καθοριστικό ρόλο στο ποδόσφαιρο, την άνοδό του και στο να γίνει το πιο δημοφιλές άθλημα. Αναπαύσου εν ειρήνη Πελέ.


Με ένα λιτό μήνυμα αποχαιρέτησε ο Λιονέλ Μέσι τον Πελέ.

«Αναπαύσου εν ειρήνη, Πελέ», γράφει ο Αργεντινός σούπερ σταρ της Παρί Σαν Ζερμέν και παγκόσμιος πρωταθλητής.



Ο αρχηγός της Εθνικής Βραζιλίας, Νεϊμάρ, έσπευσε να πει το δικό του «αντίο» στον Πελέ, γράφοντας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram: «Ο Πελέ έδωσε φωνή στους φτωχούς, στους μαύρους και ιδιαίτερα: Έδωσε όραμα στη Βραζιλία».

Και πρόσθεσε: «Πριν από τον Πελέ, το 10 ήταν μόνο ένας αριθμός. Διάβασα αυτή τη φράση κάπου, κάποια στιγμή στη ζωή μου. Αλλά αυτή η φράση, είναι ελλιπής. Θα έλεγα ότι πριν από τον Πελέ, το ποδόσφαιρο ήταν αποκλειστικά ένα άθλημα. Ο Πελέ άλλαξε τα πάντα. Μετέτρεψε το ποδόσφαιρο σε τέχνη, σε διασκέδαση. Το ποδόσφαιρο και η Βραζιλία ανέβασαν τη θέση τους χάρη στον Βασιλιά! Έφυγε, αλλά η μαγεία του θα μείνει. Ο Πελέ είναι αιώνιος».

Δείτε την ανάρτηση του Νεϊμάρ

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη NJ 🇧🇷 (@neymarjr)



Συγκλονισμένος από τον  θάνατο του Πελέ είναι ο  Μαρσέλο.  Ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού που έγραψε ιστορία και εκείνος στη Σελεσάο ανέφερε στα social media για τον Πελέ: 

«Σήμερα είναι μία πολύ στενάχωρη μέρα. Όχι μόνο για μένα αλλά και για όλους τους Βραζιλιάνους. Για όλον τον ποδοσφαιρικό κόσμο διότι 'έφυγε' ο βασιλιάς Πελέ.



Θα ήθελα να πω ένα ευχαριστώ για όλη την έμπνευση που μου έδωσες εκτός και εντός γηπέδου. Κράτησες το όνειρο κάθε παιδιού και κάθε πατέρα ζωντανό μέσα του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.

Το δίχως άλλο είναι ένας βασικός υπαίτιος για να γίνει η Βραζιλία υπερδύναμη. Μία μεγάλη δύναμη του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένειά του και με τους εκατομμύρια οπαδούς του. Μία προσωπικότητα που πάντα θα τη θυμόμαστε όλοι. Όλοι όσοι αγαπάμε το ποδόσφαιρο. Και σίγουρα στον ουρανό και στον Παράδεισο θα έχεις τη μπάλα στα πόδια σου. Σε ευχαριστούμε για όλα Βασιλιά Πελέ. Αναπαύσου εν ειρήνη». 

Ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες που έχουν αγωνιστεί στην χώρα μας είναι ο Ριβάλντο. Ο πρώην ποδοσφαιριστής των Ολυμπιακού και ΑΕΚ αναφέρθηκε στον θάνατο του σπουδαίου Πελέ τονίζοντας τα εξής: «Είμαι ευγνώμων στον Θεό που ο Πελέ είναι Βραζιλιάνος. Το ποδόσφαιρό μας είναι γνωστό και σεβαστό παγκοσμίως για όλα όσα έχει κάνει στο γήπεδο και δεν θα ξεχαστεί ποτέ.



Είμαι περήφανος που έπαιξα σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα με το Νο10, το οποίο καθαγίασε ο ίδιος. Βασιλιά Πελέ, η κληρονομιά σου είναι αιώνια».

Ο Ριβάλντο μάλιστα ανέβασε την φωτογραφία του με τον Πελέ από την επίσκεψη του Βασιλιά στον Πειραιά όταν εκείνος έπαιζε στον Ολυμπιακό. 

Ο Ζιοβάνι με ένα συγκινητικό post του στάθηκε στον θάνατο του Πελέ, τον οποίο πάντα θαύμαζε. Ο άλλοτε άσος του Ολυμπιακού που έπαιξε για χρόνια στη Σάντος, στην ομάδα του Πελέ, έγραψε στα social media: 



«Θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του. Μακάρι ο Θεός να απαλύνει τον πόνο του καθένα στην οικογένειά του. Πελέ άφησες κληρονομιά για όλους εμάς. Σας ευχαριστούμε για όσα μας δίδαξες αιώνιε Πελέ». 


Ο Κριστιάνο Ρονάλντο όταν ήταν μικρός ήθελε να μοιάσει στον Πελέ. Μεγαλώνοντας προσπάθησε να σπάσει πολλά από τα ρεκόρ του. Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ αποχαιρέτησε με μια ανάρτησή του στα social media τον Βασιλιά Πελέ που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών αφήνοντας πίσω του τεράστια ποδοσφαιρική κληρονομιά. 



Η ανάρτηση του Κριστιάνο Ρονάλντο
«Τα θερμά μου συλλυπητήρια σε όλη την Βραζιλία και ιδιαίτερα στην οικογένεια του Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο. Ένα απλό "αντίο" στον αιώνιο βασιλιά, Πελέ, δεν θα είναι ποτέ αρκετό για να εκφράσει τον πόνο που αγκαλιάζει σήμερα ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό κόσμο. Μια έμπνευση για τόσα εκατομμύρια, μια αναφορά από το χθες, το σήμερα και για πάντα.

Η αγάπη που πάντα μου έδειχνε ήταν για μένα η ανταπόδοση για κάθε στιγμή που μοιραστήκαμε μαζί, ακόμα κι εξ αποστάσεως. Δεν θα ξεχαστεί ποτέ και η μνήμη του θα ζει για πάντα στον καθένα από εμάς τους λάτρεις του ποδοσφαίρου. Αναπαύσου εν ειρήνη, βασιλιά Πελέ».


Ο σούπερ σταρ της Εθνικής Γαλλίας και της Παρί Σεν Ζερμέν, Κιλιάν Εμπαπέ, απέτισε φόρο τιμής στον θρύλο του ποδοσφαίρου της Βραζιλίας, Πελέ, λέγοντας πως «η κληρονομιά του δεν θα ξεχαστεί ποτέ».



«Ο βασιλιάς του ποδοσφαίρου μας έφυγε, αλλά η κληρονομιά του δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Αναπαύσου εν ειρήνη, Βασιλιά», έγραψε στα αγγλικά στο Twitter ο Εμπαπέ, ο οποίος συχνά συγκρίνεται με τον Πελέ λόγω των επιτευγμάτων του στους αγωνιστικούς χώρους από πολύ νεαρή ηλικία.

Ένας ακόμα επιθετικός που βγάζει... μάτια με την απόδοσή του, ο Έρλινγκ Χάαλαντ, ο οποίος σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στην Premier League με τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι έγραψε για τον Πελέ. «Ότι βλέπουμε να κάνει κάθε παίκτης, πρώτος το έκανε ο Πελέ. RIP»



Ανάμεσα στα εκατομμύρια μηνύματα που αποχαιρετούν έναν από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, ήταν και εκείνο της Νάπολι που με μια υπέροχη φωτογραφία προκάλεσε συγκίνηση.


Την ανάρτηση της ιταλικής ομάδας συνοδεύει μια φωτογραφία απεικονίζει τον Πελέ με τον έτερο τεράστιο παίκτη που έφυγε πρόσφατα, τον Ντιέγκο Μαραντόνα, να βαδίζουν χέρι χέρι στον παράδεισο, με την απλή λεζάντα:

«ΑΙΩΝΙΟΙ»! 

Ένα σκίτσο ολόκληρο το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. 


Ο Πελέ είχε επισκεφτεί αρκετές φορές την Ελλάδα. Η πρώτη ήταν το 1961 για να παίξει φιλικά παιχνίδια με τα μέλη του ΠΟΚ. 

Ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ πλήρωσαν για να φέρουν την Σάντος στην Ελλάδα και έπαιξαν και οι τρεις με την διάσημη ομάδα που είχε περάσει από την Ισπανία, την Γερμανία, την Ιταλία και δεν είχε χάσει! 

Santos no hino do Olympiacos!!


Η ΑΕΚ έχασε με 3-0, ο Παναθηναϊκός με 3-2 και ο Ολυμπιακός κέρδισε με 2-1! Το παιχνίδι διεξήχθη στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και το ημερολόγιο έγραφε 4/7/1961. Η νίκη αυτή έγινε κομμάτι του ύμνου του Ολυμπιακού. «Ακόμη σε θυμούνται η Σάντος και ο Πελέ» αναφέρει ο νεότερος ύμνος της ομάδας του Πειραιά. 

Ο Πελέ επέστρεψε στην Ελλάδα το 2005 για να συναντήσει τους παίκτες του Ολυμπιακού που είχε αντιμετωπίσει το 1961 και να τιμηθεί από την ΠΑΕ.

 Ιδιαίτερο στιγμιότυπο από εκείνη την γιορτή ήταν η συνάντηση του με τον Κώστα Πολυχρονίου ο οποίος είχε αναλάβει το μαρκάρισμα του στο παιχνίδι και κατά γενική ομολογία δεν τον άφησε να πάρει μπάλα! 

Παράλληλα επισκέφτηκε και την Ξάνθη για να κάνει τα εγκαίνια στο προπονητικό κέντρο της ομάδας. 

Ο Πελέ είναι μέλος του Ολυμπιακού αλλά και της Ξάνθης. Με το άκουσμα της είδησης του θανάτου του οι ελληνικές ομάδες έβγαλαν ανακοινώσεις για τον βασιλιά. Κανείς δεν τον ξέχασε. 

Ο Βραζιλιάνος ήταν και λαμπαδηδρόμος στη χώρα του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 που διεξήχθησαν στην Αθήνα. 

Ολυμπιακός: «Το όνομά του συνδυάστηκε με την ομάδα μας»

Λίγη ώρα μετά τον θάνατο του Πελέ, η ΠΑΕ Ολυμπιακός εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε:

Παγιουμτζής - Ολυμπιακέ μεγάλε


«Η ΠΑΕ Ολυμπιακός αποχαιρετά τον Παγκόσμιο και Θρυλικό Πελέ, ο οποίος απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 82 ετών. Ενα ποδοσφαιρικό διαμάντι, ένας μύθος που κατέκτησε τρία Παγκόσμια Κύπελλα!

Ο «Βασιλιάς», όπως τον αποκάλεσαν σε ηλικία μόλις 17 ετών! «Εθνικός θησαυρός» για τη Βραζιλία, σύμβολο για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.



Ίνδαλμα εντός και εκτός γηπέδων, για πολλούς ο καλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Ένας αρτίστας της μπάλας με απαράμιλλη τεχνική κατάρτιση, μπρίο και φαντασία στο παιχνίδι του, ο οποίος κατέκτησε πολλαπλά ρεκόρ και τρόπαια, πέτυχε αναρίθμητα γκολ, σημείωσε ασύλληπτες επιδόσεις και τιμήθηκε με πλήθος πολιτικών και αθλητικών βραβείων. Ένα ορόσημο για το ποδόσφαιρο, η αίγλη του οποίου τον κατέστησε εθνικό ήρωα.



Το όνομά του συνδυάστηκε και με τον Ολυμπιακό, με αφορμή το ιστορικό φιλικό του 1961 κόντρα στη Σάντος, το οποίο αναφέρεται στον ύμνο του συλλόγου μας. Το παγκόσμιο ποδόσφαιρο θρηνεί για την απώλεια του Πελέ που «κατέκτησε» τον -ποδοσφαιρικό- κόσμο και η δημοφιλία του απλώθηκε σε δισεκατομμύρια ανθρώπους, μέσα σε διαφορετικές ηλικίες και γενιές».

Ο ηγέτης του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης έγραψε στα social media: «Αναπαύσου εν ειρήνη Θρύλε. Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του σε αυτές τις στιγμές της μεγάλης θλίψης. Βασιλιά Πελέ για πάντα στις καρδιές μας».

Παναθηναϊκός: «Αναπαύσου εν ειρήνη»
Τόσο ο ποδοσφαιρικός όσο και ο μπασκετικός Παναθηναϊκός αποχαιρέτησαν τον Πελέ.



Η ΠΑΕ έγραψε στα social media:«Αναπαύσου εν ειρήνη Βασιλιά του ποδοσφαίρου» ενώ η ΚΑΕ μπασκετική ομάδα με ανάρτηση χαρακτήρισε «θρύλο» τον Πελέ.

ΑΕΚ: «Το παγκόσμιο ποδόσφαιρο είναι φτωχότερο»
Όπως όλες οι ομάδες, έτσι και η ΑΕΚ αποχαιρέτησε τον Πελέ μέσω των social media: 



«Ο “Βασιλιάς” δεν είναι πια εδώ. Το παγκόσμιο ποδόσφαιρο είναι από σήμερα φτωχότερο. Rest in peace, Edson Arantes do Nascimento Pele».



Μετά την ΑΕΚ και ο τεχνικός των κιτρινόμαυρων, Ματίας Αλμέιδα με ανάρτησή του στο twitter αποχαιρέτησε τον Βραζιλιάνο θρύλο του ποδοσφαίρου γράφοντας:

«Ευχαριστούμε για όλα όσα έχεις προσφέρει σε αυτό το υπέροχο άθλημα. Αναπαύσου εν ειρήνη».

ΠΑΟΚ: Αναπαύσου εν ειρήνη  θρύλε


Με το που έγινε γνωστός ο θάνατος του τεράστιου Πελέ ο ΠΑΟΚ μέσω των social ανέφερε: «Αναπαύσου εν ειρήνη, θρύλε».

Άρης για τον Πελέ: «Ο Πελέ ήταν κάτι παραπάνω από ένας κορυφαίος αθλητής»


Η ΠΑΕ Άρης έκανε και αυτή με τη σειρά της το ποστάρισμά της για τον θάνατο του Θρυλικού Βραζιλιάνου, Πελέ.


Ο Άρης έκανε συγκεκριμένα αναδημοσίευση από τη βραζιλιάνικη ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Εκεί αναφέρεται στη θλίψη για την απώλεια του Πελέ αλλά και στο ότι ήταν κάτι παραπάνω από έναν κορυφαίο αθλητή. Από έναν τοπ αθλητή όλων των εποχών.

Οι ύμνοι των «μεγάλων» προσωπικοτήτων για τον «βασιλιά» Πελέ
«Ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία ήταν ο Ντι Στέφανο. Αρνούμαι να κατατάξω τον Πελέ ως ποδοσφαιριστή. Ήταν κάτι ανώτερο».- Φέρεντς Πούσκας (Ουγγαρία)

«Όταν είδα τον Πελέ να παίζει, αισθάνθηκα ότι έπρεπε να κρεμάσω τα παπούτσια μου» - Ζιστ Φοντέν (Γαλλία)

«Ο Πελέ ήταν ο GOAT. Παρέμεινε στην κορυφή για 20 χρόνια. Όλοι οι υπόλοιποι –ο Μαραντόνα, ο Κρόιφ, ο Πλατινί- βρίσκονται από κάτω. Κανείς δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί του» - Φραντς Μπεκενμπάουερ (Γερμανία)

«Υπάρχει ο άνθρωπος Πελέ και ο ποδοσφαιριστής Πελέ. Όταν παίζει ο Πελέ είναι σα να παίζει ο Θεός» - Εουσέμπιο (Πορτογαλία)

«Στα δικά μου μάτια, ένας καλλιτέχνης είναι κάποιος που φωτίζει ένα σκοτεινό δωμάτιο. Δεν έχω ακόμα ανακαλύψει, ούτε θα ανακαλύψω, τη διαφορά που έχει η πάσα του Πελέ στον Κάρλος Αλμπέρτο στον τελικό του Μουντιάλ 1970, με την ποίηση του Αρθούρου Ρεμπό. Και στα δύο, υπάρχει η ανθρώπινη γιορτή, μια έκφραση ομορφιάς που μας αγγίζει και μας δίνει το αίσθημα της αιωνιότητας» - Ερίκ Καντονά (Γαλλία)

«Σε κάποιες χώρες ήθελαν να τον αγγίξουν, σε κάποιες να τον φιλήσουν. Σε άλλες ήθελαν να φιλήσουν το χορτάρι που πάτησε. Ήταν υπέροχο, απλά υπέροχο...» - Κλοντοάλντο (συμπαίκτης του Πελέ στη Σάντος και την εθνική Βραζιλίας)

Ο καλύτερος όλων των εποχών; Ο Πελέ! Ο Μέσι και ο Ρονάλντο είναι σπουδαίοι παίκτες με συγκεκριμένες ικανότητες. Ο Πελέ ήταν καλύτερος» - Οσβάλντο Αρντίλες (Αργεντινή)

«Το μεγάλο του μυστικό ήταν ο αυτοσχεδιασμός. Τα πράγματα που έκανε ξαφνικά, μέσα σε μια στιγμή. Είχε απίστευτη οπτική του παιχνιδιού» - Κάρλος Αλμπέρτο Τόρες (συμπαίκτης του Πελέ στη Σάντος και την εθνική Βραζιλίας)

«Ήταν ο πιο ολοκληρωμένος παίκτης» - Μπόμπι Μουρ (Αγγλία)

«Ήρθα ελπίζοντας ότι θα μπορούσα να σταματήσω έναν μεγάλο παίκτη. Έφυγα πεπεισμένος ότι ήταν κάποιος ο οποίος δεν γεννήθηκε στον ίδιο πλανήτη με εμάς» - Κόστα Περέιρα (αμυντικός της Μπενφίκα, μετά την ήττα από τη Σάντος στον τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου το 1962)

«Ο Πελέ ήταν ένας από τους λίγους που καταρρίπτουν τη θεωρία μου: αντί για 15 λεπτά δημοσιότητας, θα έχει 15 αιώνες» - Άντι Γουόρχολ (ΗΠΑ)

«Είμαι οπαδός του Πελέ από παιδί. Μετά άνοιξε η κουβέντα για τη σύγκριση με τον Μαραντόνα. Για εμένα πάντα ήταν ο Πελέ» - Σερ Αλεξ Φέργκιουσον (Σκωτία)

«Ήταν ο μόνος ποδοσφαιριστής που ξεπέρασε τα σύνορα της λογικής» - Γιόχαν Κρόιφ (Ολλανδία)

«Πριν από τον αγώνα έλεγα στον εαυτό μου ότι κι αυτός είναι φτιαγμένος από σάρκα και οστά όπως όλοι μας. Έκανα λάθος...» - Ταρτσίζιο Μπούρνιτς (Ιταλία, μάρκαρε τον Πελέ στον τελικό του Μουντιάλ 1970)

«Μερικές φορές νιώθω ότι το ποδόσφαιρο ανακαλύφθηκε γι΄αυτόν τον μαγικό παίκτη» - Σερ Μπόμπι Τσάρλτον (Αγγλία)

«Ο Πελέ έπαιξε ποδόσφαιρο επί 22 έτη και έκανε περισσότερα για να προωθήσει την παγκόσμια φιλία και αδελφοσύνη, από οποιονδήποτε πρεσβευτή» - J.B. Πινέιρο, Βραζιλιάνος πρέσβης στον ΟΗΕ

«Είμαι ο Ρόναλντ Ρέιγκαν, πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Εσύ δεν χρειάζεται να συστηθείς, γιατί όλοι γνωρίζουν ποιος είναι ο Πελέ» - Ρόναλντ Ρέιγκαν στη συνάντησή του με τον «βασιλιά»

«Τη στιγμή που η μπάλα έφτανε στα πόδια του Πελέ, το ποδόσφαιρο μεταμορφωνόταν σε ποίηση» - Πιέρ Πάολο Παζολίνι (Ιταλός ποιητής και σκηνοθέτης)

«Κυριολεκτικά όλοι ήθελαν να του σφίξουν το χέρι, να βγάλουν μια φωτογραφία μαζί του. Να λες ότι ήσουν σε ένα πάρτι μαζί με τον Πελέ, ήταν το μεγαλύτερο παράσημο» - Μικ Τζάγκερ (Άγγλος ροκ σταρ)

«Να τον βλέπεις να παίζει ήταν ο συνδυασμός της λάμψης ενός παιδιού με την εξαίρετη χάρη ενός ολοκληρωμένου άνδρα» - Νέλσον Μαντέλα

Δείτε βίντεο: Πελέ: Οι θρύλοι δεν πεθαίνουν ποτέ - Η υφήλιος τον αποχαιρετά
Πελέ: Οι θρύλοι δεν πεθαίνουν ποτέ - Η υφήλιος τον αποχαιρετά


Ειδήσεις σήμερα:

Πέθανε ο «βασιλιάς» Πελέ - Θρήνος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης