Οι μνηστήρες της Τσέλσι μετά τον Αμπράμοβιτς - Ο Έλληνας, ο Τούρκος, ο Ινδός και οι billionaires της λίστας Forbes

Οι μνηστήρες της Τσέλσι μετά τον Αμπράμοβιτς - Ο Έλληνας, ο Τούρκος, ο Ινδός και οι billionaires της λίστας Forbes

Ο άνθρωπος που μετέτρεψε τους «Μπλε» σε υπερδύναμη μπορεί να πουλήσει την ομάδα, αφού η κυβέρνηση Τζόνσον το επέτρεψε υπό τον όρο ότι δεν θα βγάλει κέρδος - 300 εμφανίστηκαν ως υποψήφιοι αγοραστές - Πρώτος και καλύτερος ο ελληνικής καταγωγής, γνωστός και ως «πρίγκιπας του real estate», Νικ Κάντι - Ο Τούρκος κροίσος ήθελε να υψώσει την Ημισέληνο στο «Στάμφορντ Μπριτζ», αλλά τον πρόλαβε η φήμη ότι είναι άνθρωπος του «σουλτάνου»

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
diadoxoi_abramovic_thema_xr
Καλοκαίρι 2003. Η Τσέλσι έχει πάρει την 4η θέση στην Premier League και το εισιτήριο για το Champions League, με τους οπαδούς της να περιμένουν τις λαμπερές μεταγραφές. Τον ενθουσιασμό του κόσμου δεν ενστερνίζονταν, πάντως, όσοι έτρεχαν την καθημερινότητα της ομάδας, καθώς γνώριζαν από πρώτο χέρι πως τα υπερβολικά χρέη του συλλόγου έθεταν εν αμφιβόλω όχι απλώς τις όποιες μεταγραφικές κινήσεις, αλλά και την πληρωμή των μισθών του Ιουλίου.

Μέσα σε εκείνη την γκρίζα ατμόσφαιρα, εμφανίστηκε σαν από μηχανής θεός ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο οποίος έχοντας κάνει από πριν τη σχετική έρευνα αγοράς απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του συλλόγου, με τις διαπραγματεύσεις να διαρκούν μόλις 15 λεπτά.

Δύο δεκαετίες αργότερα, οι οπαδοί της Τσέλσι αδημονούν να δουν την ομάδα τους να υπερασπίζεται τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης που κατέκτησε πέρυσι, αλλά εδώ και λίγες ημέρες τα μαύρα σύννεφα στη δυτική πλευρά του Λονδίνου είναι πιο πυκνά από ποτέ.

Κι αυτή τη φορά δεν υπάρχει κανείς που να μη γνωρίζει τι κρύβεται πίσω από τη λαμπερή βιτρίνα του ποδοσφαιρικού τμήματος μετά τη θύελλα που ξέσπασε γύρω από το πρόσωπο του Αμπράμοβιτς.

Κλείσιμο
Δεκαπέντε ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κι ενώ ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς είχε ορίσει την 15η Μαρτίου ως την καταληκτική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αγορά της Τσέλσι, οι «Μπλε» του Λονδίνου ζουν ξανά τις εποχές της αμφισβήτησης και της αγωνίας για την επόμενη μέρα. Μόνο που τώρα όλοι ξέρουν πως αν δεν βρεθεί ένας νέος από μηχανής θεός, κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα που θα περνά θα ανεβαίνει και ο βαθμός δυσκολίας στην προσπάθεια επιβίωσης του κλαμπ, ενός κλαμπ που σώθηκε από τα λεφτά του «μεγιστάνα από το πουθενά», όμως ο τότε σωτήρας του κινδυνεύει να μετατραπεί στον σύγχρονο δήμιό του.

Κι όπως αναφέρεται στον μαγικό κόσμο της αριθμολογίας, το 15 ναι μεν είναι ένας μαγικός και συνάμα τυχερός αριθμός «αρκεί να μη γίνει κατάχρηση και να μη χρησιμοποιηθεί για... σκοτεινούς σκοπούς προσωπικού συμφέροντος, καθώς στην περίπτωση αυτή η δόνηση θα επιστρέψει σαν μπούμερανγκ στον κάτοχό της».
abramovich__1_
Δεκαπέντε ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κι ενώ ο Αμπράμοβιτς είχε ορίσει τη 15η Μαρτίου ως καταληκτική ημερομηνία για την αγορά της Τσέλσι, οι «Μπλε» του Λονδίνου ζουν ξανά μερες αγωνίας για το μέλλον

Το χρονικό των εξελίξεων

Στις 26 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Αμπράμοβιτς με προσωπική του δήλωση ενημέρωσε τους φίλους της Τσέλσι ότι παραδίδει τις μετοχές του στους διαχειριστές του φιλανθρωπικού ιδρύματος του συλλόγου. Με τους Ρώσους ολιγάρχες να βιώνουν πρώτοι τα αντίποινα για την απόφαση Πούτιν, η κίνηση του Αμπράμοβιτς αντιμετωπίστηκε με τρομερή επιφύλαξη, καθώς οι περισσότεροι υπέθεσαν ότι ο ευνοημένος του Κρεμλίνου (χαρακτηρισμός που ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά) το έκανε για... τα μάτια του κόσμου.

Στις 2 Μαρτίου, όμως, ο επί 19 χρόνια ηγέτης των Λονδρέζων δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης των προθέσεών του απαντώντας με νέα του δήλωση στις εικασίες σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Τσέλσι.

«Πάντα έπαιρνα αποφάσεις προς όφελος του συλλόγου. Πάντα αυτό με ένοιαζε και πάντα αυτό είχα στην καρδιά μου. Γι’ αυτόν τον λόγο και πήρα την απόφαση να πουλήσω τον σύλλογο. Πιστεύω πως αυτή είναι η καλύτερη απόφαση τόσο για την ομάδα όσο και για τους παίκτες, τους υπαλλήλους, αλλά και τους συνεργάτες του συλλόγου».

Οι κυρώσεις και το ξεπάγωμα

Κι από εκείνη τη στιγμή, οι φήμες που υπήρχαν για πιθανούς υποψήφιους ενδιαφερόμενους άρχισαν να παίρνουν και επίσημη μορφή, με τον έναν μετά τον άλλον τους επίδοξους αγοραστές να προστίθενται στη λίστα, για να παγώσουν όμως όλα τελικά με την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να προχωρήσει την περασμένη Πέμπτη (10/3) στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του (ανάμεσα σ’ αυτά είναι φυσικά και η Τσέλσι). Η εν λόγω εξέλιξη εξηγεί και τη σπουδή του Αμπράμοβιτς να απεμπλακεί από την Τσέλσι, είτε «πασάροντας» τις μετοχές στο (απόλυτα ελεγχόμενο από τον ίδιο) φιλανθρωπικό ίδρυμα, είτε βρίσκοντας υποψήφιο αγοραστή.

Ο άνθρωπος που μετέτρεψε τους «Μπλε» σε παγκόσμια ποδοσφαιρική δύναμη έβλεπε το «κακό» που ερχόταν και γι’ αυτό έθεσε την 15η Μαρτίου ως καταληκτική ημερομηνία πώλησης του συλλόγου, αλλά δεν πρόλαβε να κάνει το deal. Τουλάχιστον προσωρινά, καθώς σε αντίθεση με τις βίλες, τα διαμερίσματα, τα γιοτ και τα αυτοκίνητα, μια ποδοσφαιρική ομάδα είναι ένα σπάνιο και από πολλές πλευρές προστατευόμενο περιουσιακό στοιχείο.

Αυτό φάνηκε εν μέρει και από την ειδική άδεια λειτουργίας που εξέδωσε η κυβέρνηση, η οποία ναι μεν της επιτρέπει να συνεχίσει να αγωνίζεται σε όσες διοργανώσεις συμμετέχει, αλλά με τους περιορισμούς που υπάρχουν (εξόδων και πληρωμών, απαγόρευση οποιασδήποτε εμπορικής δραστηριότητας και μεταγραφών), ουσιαστικά είναι σαν να έχει μπει σε μηχανική υποστήριξη.

Με την κατάσταση να γίνεται ακόμη πιο σοβαρή, καθώς λίγες ώρες μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις ο βασικός χορηγός της ομάδας (η εταιρεία Three UK) ανακοίνωσε τη διακοπή της συνεργασίας (ύψους 40 εκατ. λιρών ετησίως), ενώ η Hyundai (10 εκατ. λίρες τον χρόνο) ενημέρωσε ότι αναστέλλει μέχρι νεωτέρας τη δική της χορηγία και η Nike (60 εκατ. λίρες τον χρόνο) σκέφτεται σοβαρά να διακόψει τη συνεργασία τους, την ίδια ώρα που η Τσέλσι δεν μπορεί να εισπράξει ούτε τα χρήματα από την Premier League και την UEFA (τα οποία υπολογίζονται σε 60 εκατ. λίρες). Τελικά ο γόρδιος δεσμός κόπηκε από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, που αποφάσισε αργά το βράδυ της Παρασκευής να «ξεπαγώσει» την πώληση της ομάδας, αρκεί να μη βγάλει κέρδος ο Αμπράμοβιτς.
abramovich__3_
Ο ελληνικής καταγωγής Νικ Κάντι, γνωστός και ως «πρίγκιπας του real estate», θεωρείται εκ των επικρατέστερων στην κούρσα της διαδοχής Αμπράμοβιτς για τη θέση του προέδρου της Τσέλσι

Οπως είναι γνωστό, ο ολιγάρχης είχε δεσμευτεί απο την πρώτη στιγμή για διαγραφή όλων των χρεών της Τσέλσι προς το πρόσωπό του (ύψους 1,5 δισ. ευρώ). Παράλληλα είχε αναγγείλει ότι θα διαθέσει όλα τα χρήματα από την πώληση της ομάδας σε φιλανθρωπικό ίδρυμα που θα συσταθεί για την ανακούφιση των θυμάτων του πολέμου. Οι κυρώσεις που του επιβλήθηκαν έχουν ως στόχο να μηδενίσουν τα οικονομικά του οφέλη από τις ασχολίες του επί βρετανικού εδάφους και αν όντως οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις του Αμπράμοβιτς αποτυπωθούν με πειστικό (και κυρίως δεσμευτικό ως προς την υλοποίησή τους) τρόπο, ίσως άμεσα προκύψουν εξελίξεις με κάποιον από τους μεγιστάνες (και τα consortium που τους ακολουθούν).

Αρκεί να ξεκαθαρίσει ότι ο ίδιος δεν θα βάλει ούτε μία λίρα στις τσέπες του και παράλληλα να αποσαφηνίσει ποιους ακριβώς θεωρεί «θύματα του πολέμου» (τους Ρώσους ή τους Ουκρανούς).

Η λίστα με τους χρυσούς μνηστήρες

Μέχρι τη στιγμή των κυρώσεων στον Αμπράμοβιτς η αναφορά στους επίδοξους αγοραστές της Τσέλσι θα μπορούσε να είναι η αρχή από ένα ανέκδοτο: «Ηταν 10 Αμερικανοί, ένας Ελβετός, ένας Τούρκος, ένας Ινδός...». Μόνο που δεν είναι ανέκδοτο, αλλά η πραγματικότητα.

Σύμφωνα με το ESPN, από τη στιγμή που ο Αμπράμοβιτς δήλωσε και επίσημα ότι η Τσέλσι πωλείται, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Raine Group, που ανέλαβε να τρέξει την όλη διαδικασία, έλαβε περισσότερες από 300 εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από πιθανούς αγοραστές, αριθμός τεράστιος, αν και σύμφωνα με τη λίστα του «Forbes», υπήρχαν 1.603 υποψήφιοι οι οποίοι θα μπορούσαν να πληρώσουν τα 3 δισ. λίρες που ζητά ο Αμπράμοβιτς για να παραχωρήσει τις μετοχές του.

Στην πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ λιγότεροι αυτοί που πραγματικά ενδιαφέρονται και, κυρίως, μπορούν, μέσω των συνεργασιών που ζυμώνονται, να σηκώσουν το βάρος ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου με το μέγεθος της Τσέλσι. Κάποιοι εκτιμούν ότι δεν ξεπερνούν τους 10, κάποιοι τους ανεβάζουν στους 20, ωστόσο, όπως έχει παρατηρηθεί σε πολλές ανάλογες περιπτώσεις, κάποιοι εμπλέκονται για να... ακουστεί το όνομά τους και εξαφανίζονται, ενώ κάποιοι άλλοι αποχωρούν γρήγορα από τη διαδικασία.

Ωστόσο οι εξελίξεις με τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του Ρώσου ολιγάρχη άλλαξε και πάλι τα δεδομένα και το σίγουρο είναι ότι πλέον η 15η Μαρτίου δεν υφίσταται ως καθοριστική ημερομηνία για τις εξελίξεις. Παρά το αρχικό σοκ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετοί από τους υποψήφιους μετέφεραν στους ανθρώπους που εμπλέκονται στη διαδικασία της πώλησης ότι εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για την αγορά της ομάδας.

Πρώτος και καλύτερος ο ελληνικής καταγωγής (η μητέρα του είναι Κύπρια και ο πατέρας του Ιταλός) Νικ Κάντι, γνωστός και ως «πρίγκιπας του real estate» καθώς μαζί με τον αδερφό του Κρίστιαν είναι κατασκευαστές πολυτελών ακινήτων. Οπαδός της Τσέλσι από 4 ετών, προσπαθούσε να συγκεντρώσει κεφάλαια από τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να καλύψει τις απαιτήσεις του Αμπράμοβιτς, έχοντας ως στόχο την κατασκευή νέου γηπέδου (που θα εκτοξεύσει τα έσοδα του συλλόγου) και την επέκτασή του σε άλλες αγορές (κυρίως στις ΗΠΑ).
abramovich__2_
Ο Τούρκος δισεκατομμυριούχος Μ. Μπαϊράκ είχε δηλώσει ότι «σύντομα θα φέρουμε την τουρκική σημαία στο Λονδίνο», ωστόσο το βασικό του μειονέκτημα είναι η στενή σχέση του με τον Ερντογάν

Στο κόλπο παραμένει και η κοινοπραξία που έχουν δημιουργήσει ο Τοντ Μπέλι (Αμερικάνος δισεκατομμυριούχος που έφτιαξε την περιουσία του μέσω του real estate με σημαντικό επιχειρηματικό βραχίονα στο Λονδίνο, αλλά και έντονη δραστηριότητα στον αθλητισμό) με τον Ελβετό μεγιστάνα Χανσγιόργκ Βις (ιδρυτή της εταιρείας Synthes USA). Ο Μπέλι επισήμως δεν έχει παραδεχθεί την εμπλοκή του, αλλά το 2018, όταν και προέκυψε το ζήτημα με τη μη ανανέωση της βίζας του Αμπράμοβιτς και της μετακόμισής του στο Ισραήλ, είχε καταθέσει επίσημη πρόταση 2,5 δισ. λιρών η οποία απορρίφθηκε από τον Ρώσο.

Ο Βις πάντως συνδέεται με ένα άλλον υποψήφιο αγοραστή, τον Ρόμπερτ «Γούντι» Τζόνσον, ιδιοκτήτη των Νιου Γιορκ Τζετς (ομάδα του αμερικανικού ποδοσφαίρου). Ο Αμερικανός επιχειρηματίας, δισέγγονος του Ρόμπερτ Γουντ Τζόνσον, ιδρυτή του φαρμακευτικού κολοσσού Johnson & Johnson, αγόρασε από τον Βις το 2012 τη Synthes USA, ενώ καθότι στενός φίλος του Ντόναλντ Τραμπ, διετέλεσε πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Λονδίνο από το 2017 έως το 2021 (όπου λέγεται ότι παρακολουθούσε συχνά πυκνά αγώνες της Τσέλσι). Εδώ βέβαια να σημειώσουμε ότι αρκετοί αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό το ενδιαφέρον του Τζόνσον, λόγω ακριβώς των σχέσεών του με τον Τραμπ (και των όσων έχουν ακουστεί για τις σχέσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ με τον Πούτιν).

Από την επιχειρηματική κοινότητα των ΗΠΑ (που ας μην ξεχνάμε έχει 8 ιδιοκτήτες ομάδων της Premier League ήδη) υπάρχουν κι άλλοι υποψήφιοι. Οπως οι αδελφοί Ρίκετς, ιδιοκτήτες των Σικάγο Καμπς (ομάδα μπέιζμπολ), που έφτασαν κοντά στο να αγοράσουν τη Μίλαν πριν από λίγα χρόνια ή το επενδυτικό fund RedBird Capital Partners, το οποίο όμως έχει μερίδιο 11% του FSG Group, που είναι ο βασικός μέτοχος της Λίβερπουλ και προφανώς αν καταθέσει πρόταση θα πρέπει να απεμπλακεί.

Μια ιδιαίτερη περίπτωση είναι ο Τούρκος δισεκατομμυριούχος Μουχσίν Μπαϊράκ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «σύντομα θα φέρουμε την τουρκική σημαία στο Λονδίνο», ωστόσο με τα όσα περνάει η Τσέλσι λόγω των σχέσεων του Αμπράμοβιτς με τον Πούτιν πολύ δύσκολα θα προχωρήσει μια ανάλογη ιστορία με επιχειρηματία που προφανώς έχεις στενές σχέσεις με τον Ερντογάν.
 
Ο τελευταίος χρονικά υποψήφιος που προέκυψε ειναι ο μεγαλύτερος μιντιακός οργανισμός της Μεσης Ανατολής, «Saudi Media Group» που φέρεται να προσφέρει 3.2 δις ευρώ με τη στήριξη  της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας. Πίσω από την πρόταση βρίσκεται  οΜοχάμεντ Αλκερεϊχί, που είναι ο ισχυρός άνδρας του οργανισμού και δηλωμένος οπαδός της Τσέλσι. ωστόσο μετά το θόρυβο που προκάλεσε η πώληση της Νιουκάστλ στο κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας θεωρείται απίθανο να δεχθεί η αγγλική κυβέρνηση να πωληθεί και δεύτερη ομάδα εκεί.

Θεωρητικά εκτός παιχνιδιού έχει βγει ο Βρετανός μεγιστάνας σερ Τζιμ Ράτκλιφ (ιδιοκτήτης της γαλλικής Νις και της ελβετικής Λοζάνης), ο οποίος και στο παρελθόν είχε ενδιαφερθεί για την αγορά της ομάδας. Εκπρόσωπος του πιο πλούσιου Βρετανού διέψευσε τις φήμες, με τον ίδιο να φέρεται ότι έχει δηλώσει πως «τα ποσά που απαιτούνται για την αγορά μιας ομάδας της Premier League είναι ανόητα υψηλά», ωστόσο τα νέα δεδομένα με τη δέσμευση της περιουσίας του Αμπράμοβιτς προφανώς δημιουργούν και διαφορετικές συνθήκες. Οσο όμως η σκόνη από τις τελευταίες εξελίξεις παραμένει πυκνή πάνω από το «Στάμφορντ Μπριτζ», κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για την επόμενη μέρα στους «Μπλε».

Ισως το μόνο σίγουρο είναι ότι, όπως τη δεκαετία του ’90 ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς (και οι λοιποί ολιγάρχες) πήραν κοψοχρονιά τις βιομηχανίες της υπό κατάρρευση ΕΣΣΔ, έτσι και τώρα βλέπουν να χάνουν με τον ίδιο τρόπο μεγάλο μέρος της αμύθητης περιουσίας που έφτιαξαν. Γιατί, όπως λέει και μια ρωσική παροιμία, «το παρελθόν είναι φάρος, όχι λιμάνι».

Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πού οδηγεί η ρωσική πρόταση των 15 σημείων και το μήνυμα Ζελένσκι για εδαφική ακεραιότητα

Μπρίτνει Σπίαρς: Εξαφανίστηκε μυστηριωδώς το προφίλ της στο Instagram - Απαρηγόρητοι οι θαυμαστές της


Η Wonder Woman πρωταγωνίστρια του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Κόμικς της Αθήνας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης