Μουντιάλ Κατάρ: Πρόγραμμα που δεν βγαίνει, παίκτες «ρομπότ» και η Ευρώπη... offside

Μουντιάλ Κατάρ: Πρόγραμμα που δεν βγαίνει, παίκτες «ρομπότ» και η Ευρώπη... offside

Η διοργάνωση των Καταριανών σπάει ρεκόρ πριν καν ξεκινήσει - Το καλεντάρι των αγώνων που δεν βγαίνει και η απρόβλεπτη Μαύρη Τίγρη των ανατροπών - Πώς η παράνοια του αγωνιστικού σχεδιασμού της  FIFA προκαλεί νευρική κρίση  στις λίγκες

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
mundial_qatar_art
Ήταν Δεκέμβριος του 2010 όταν ο τότε πρόεδρος της FIFA Ζεπ Μπλάτερ ανακοίνωνε ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο θα φιλοξενούνταν για δεύτερη φορά στην ιστορία του θεσμού σε ασιατικό έδαφος, αλλά για πρώτη φορά διοργανώτρια θα ήταν μια αραβική χώρα και δη το Κατάρ.

Επρόκειτο για ένα αποτέλεσμα-έκπληξη καθώς το μικροσκοπικό εμιράτο επικράτησε των υποψηφιοτήτων των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας προκαλώντας πολλές απορίες, ενστάσεις και εντάσεις, οι οποίες δεν έχουν κοπάσει ακόμη και τώρα που έχουμε μπει στην τελική ευθεία για τη διεξαγωγή των αγώνων.

Μόνο που πλέον στο κάδρο των συζητήσεων δεν υπάρχουν απλώς οι αντιδράσεις για το πώς κέρδισε το Κατάρ τη διοργάνωση ή για τους 5.000 θανάτους εργατών (όλοι τους μετανάστες) στα εργοτάξια των γηπέδων, αλλά και για το καλεντάρι της σεζόν 2022-2023 που έχει διαμορφωθεί μ’ έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο καθώς οι αγώνες του Μουντιάλ θα διεξαχθούν από τις 21 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου.

Στο κινεζικό ημερολόγιο το 2022 θα είναι η χρονιά της Μαύρης Τίγρης. Τι σημαίνει αυτό; Οπως αναφέρουν οι ειδικοί επί του θέματος, θα είναι ένα εκρηκτικό έτος που θα αρχίσει με γέλια και χαρές και θα τελειώσει με κλάματα, ενώ οι ιδιαίτερα… αισιόδοξες προβλέψεις αναφέρουν ότι θα είναι μια χρονιά την οποία θα σημαδέψουν πόλεμοι, διαφωνίες και καταστροφές κάθε είδους.

Προφανώς ο Νοστράδαμος έχει τις δικές του επιρροές στις κινεζικές προβλέψεις για μια χρονιά που αναμένεται να κινηθεί μέσα στην υπερβολή, αλλά όπως συμπληρώνουν (πάντα οι ειδικοί) αυτό το ισχυρό και δυναμικό έτος της Τίγρης μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για να ξεκινήσουμε τη ζωή μας από την αρχή.

Τα εμπόδια

Το 22ο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου θα περάσει στην Ιστορία για πολλούς λόγους… Το Κατάρ είναι η πρώτη χώρα της Μέσης Ανατολής και η μικρότερη που θα το φιλοξενήσει, αλλά λόγω ακριβώς των ιδιαιτεροτήτων της γεωγραφικής του θέσης το επερχόμενο Μουντιάλ είναι το πρώτο που θα διεξαχθεί χειμώνα. Με τις θερμοκρασίες στην περιοχή να ξεπερνούν τους θερινούς μήνες τους 45 βαθμούς, η διεξαγωγή των αγώνων στην αρχή του καλοκαιριού, όπως έχει καθιερωθεί, ήταν πρακτικώς αδύνατη κι έτσι αφού πρώτα η FIFA αποφάσισε να δώσει τους αγώνες στο Κατάρ, μετά έπρεπε να ασχοληθεί με το πότε θα διεξαχθούν.

Κλείσιμο
Η UEFA και οι ευρωπαϊκές λίγκες πρότειναν το διάστημα τέλη Απριλίου - αρχές Μαΐου, το οποίο απέρριψαν μονομιάς οι Καταριανοί λόγω Ραμαζανιού (διαρκεί από τις 2 Απριλίου έως την Πρωτομαγιά) και εν τέλει τον Σεπτέμβριο του 2015 η FIFA ανακοίνωσε ότι ο οι αγώνες μεταφέρονται για τα τέλη Νοεμβρίου - μέσα Δεκεμβρίου, όταν δηλαδή οι διασυλλογικές διοργανώσεις στην Ευρώπη είναι σε πλήρη εξέλιξη…
mundial_qatar
Με τις θερμοκρασίες στην περιοχή να ξεπερνούν τους θερινούς μήνες τους 45 βαθμούς, η διεξαγωγή των αγώνων στην αρχή του καλοκαιριού όπως έχει καθιερωθεί ήταν πρακτικώς αδύνατη κι έτσι αφού πρώτα η FIFA αποφάσισε να δώσει τους αγώνες στο Κατάρ, μετά έπρεπε να ασχοληθεί με το «πότε θα διεξαχθούν».
«Οι ημερομηνίες είναι αυτές και όλες οι λίγκες έχουν τον απαραίτητο χρόνο για να προσαρμόσουν το καλεντάρι τους ώστε να μην υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα», δήλωσε το 2018 ο (διάδοχος του Μπλάτερ στην προεδρία της FIFA) Τζιάνι Ινφαντίνο και η αλήθεια είναι ότι εκείνη την εποχή δεν μπορούσε να του δώσει κανείς άδικο. «Έχουν τέσσερα χρόνια μπροστά τους για να διαμορφώσουν το πρόγραμμά τους», σκέφτονταν οι περισσότεροι, ωστόσο τότε κανείς δεν υπολόγιζε τον κορωνοϊό και τις συνέπειές του…

Ανατροπές

Από τον Μάιο του 2020 όταν δειλά-δειλά εκκίνησαν ξανά οι αγώνες στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, μετά το σοκ του πρώτου κύματος της πανδημίας, έχουν περάσει 20 μήνες, όπου οι ποδοσφαιριστές (αλλά και οι προπονητές τους και όλοι όσοι ανήκουν στον ευρύτερο κύκλος μιας ομάδας) αγωνίζονται ασταμάτητα.

Κι αυτό θα συνεχίσει να υφίσταται μέχρι το καλοκαίρι του 2023, όταν καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα της νέας σεζόν. Εδώ να υπενθυμίσουμε απλώς ότι κάποιοι ποδοσφαιριστές πέρα των υποχρεώσεων που είχαν με τους συλλόγους τους αγωνίστηκαν με τις εθνικές τους ομάδες (σε προκριματικά του Μουντιάλ και το Euro 2020 που διεξήχθη το καλοκαίρι του 2021 και σε Ολυμπιακούς Αγώνες), ενώ οι Αφρικανοί έχουν μπροστά τους το Κόπα Αφρικα που διεξάγεται στις αρχές του χρόνου!

Κι όμως μέσα σε αυτή την παράνοια του αγωνιστικού σχεδιασμού η FIFA έχει το θράσος να επιμένει στην πρότασή της για διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανά δύο χρόνια βάζοντας ακόμη περισσότερα παιχνίδια στο καλεντάρι (για το καλό του αθλήματος και των ταμείων της). Οι φωνές διαμαρτυρίας από ποδοσφαιριστές και προπονητές πληθαίνουν, αλλά αυτοί που αποφασίζουν κάνουν πως δεν ακούν…

Έτσι λοιπόν με τα περισσότερα πρωταθλήματα να ολοκληρώνονται (κορωνοϊού επιτρέποντος) τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου, η πλειονότητα των ποδοσφαιριστών θα έχει την ευκαιρία να ξεκουραστεί δύο εβδομάδες (μετά από δύο χρόνια συνεχούς δράσης) καθώς τέλη Ιουλίου, αρχές Αυγούστου θα γίνει ξανά σέντρα στις εθνικές λίγκες.

Για παράδειγμα, η Μπουντεσλίγκα ξεκινά παραδοσιακά πιο νωρίς απ’ όλους, καθώς η πρεμιέρα έχει οριστεί για τις 5 Αυγούστου (η Β’ κατηγορία ξεκινά 15 Ιουλίου!), αλλά φέτος και η Premier League θα ξεκινήσει το διήμερο 6-7 Αυγούστου, ενώ η La Liga έχει ορίσει τη σέντρα για τις 12 Αυγούστου και στην Ιταλία ο αρχικός σχεδιασμός θέλει την πρώτη αγωνιστική να ορίζεται για τις 20 Αυγούστου 2022.

Το Big 4 του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θα διακόψει τη δράση του στις 13 Νοεμβρίου, άρα οι ομοσπονδιακοί προπονητές θα δουν τους ποδοσφαιριστές τους να μαζεύονται μία εβδομάδα πριν από τη σέντρα του Μουντιάλ και αν συνυπολογίσουμε και τα ταξίδια είναι ζήτημα αν προλάβουν να κάνουν μια-δυο προπονήσεις προτού ξεκινήσουν οι αγώνες.
orosima_object
Οι γιορτές

Με τη λήξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου οι ομάδες της Premier League επιστρέφουν άμεσα στη δράση, καθώς ακολουθεί η Boxing Day και δεν υπάρχει καν θέμα συζήτησης μη διεξαγωγής της, με τους Ιταλούς και τους Ισπανούς να σκέφτονται ως πιθανή ημερομηνία επανέναρξης τις 4 Ιανουαρίου 2023 και τους Γερμανούς να έχουν ορίσει ήδη την 20ή Ιανουαρίου.

Βλέπετε, όπως για τους Αγγλους είναι αδιαπραγμάτευτη η διεξαγωγή αγώνων στην Boxing Day, έτσι και για τους Γερμανούς είναι αδιαπραγμάτευτη η χειμερινή διακοπή για να μπορέσουν οι ποδοσφαιριστές να κάνουν γιορτές με τις οικογένειές τους και να γεμίσουν τις μπαταρίες τους.

Υπάρχει όμως και ακόμη μία σημαντική παράμετρος που ανεβάζει σε ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα τον βαθμό δυσκολίας (σε κάποιες ομάδες) κι αυτή δεν είναι άλλη από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Εδώ και αρκετά χρόνια η UEFA έχει αναγκαστεί να ξεκινά την κάθε σεζόν πολύ νωρίς, ωστόσο το επόμενο καλοκαίρι, αλλά και το φθινόπωρο που θα ακολουθήσει δεν έχει προηγούμενο. Οι προ-προκριματικοί του Champions League έχουν οριστεί για τις 21 Ιουνίου (όταν κάποτε εκείνες τις ημέρες οι ομάδες ξεκινούσαν προετοιμασία!), ενώ οι πρώτοι αγώνες για τον 1ο προκριματικό γύρο (Champions League, Europa League, Europa Conference League) ορίστηκαν για το διάστημα 5-7 Ιουλίου.

Αν θεωρήσουμε ότι μια νορμάλ προετοιμασία διαρκεί 7-8 εβδομάδες, σκεφτείτε πότε θα πρέπει να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες αυτών των ομάδων. Επίσης εδώ και πολλά χρόνια οι φάσεις των ομίλων ξεκινούσαν μέσα Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνονταν αρχές Δεκεμβρίου με διπλή διακοπή για αγώνες εθνικών ομάδων (αρχές Οκτωβρίου - αρχές Νοεμβρίου), αλλά τώρα θα ξεκινήσουν την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, ενώ στα τέλη του μήνα θα γίνει μια διακοπή για τις Εθνικές και οι όμιλοι θα ολοκληρωθούν την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου (και θα επαναρχίσουν στα μέσα Φεβρουαρίου). Διαβάζοντας και μόνο τι περιμένει τους δύσμοιρους ποδοσφαιριστές αισθάνεσαι…. Κουρασμένος.

Όσον αφορά την ελληνική Super League, η αλήθεια είναι ότι αν και δεν έχει βγει τίποτα προς το έξω θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο ότι το επόμενο καλοκαίρι το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει πολύ νωρίς… Γιατί μπορεί η Εθνική μας να μην προκρίθηκε στο Μουντιάλ, αλλά το διάστημα 21/11-18/12 το πρωτάθλημα θα διακοπεί, καθώς το επιβάλλει η FIFA.

Αν σκεφτούμε ότι το φετινό πρωτάθλημα ξεκίνησε στις 11 Σεπτεμβρίου, καταλαβαίνουμε ότι αυτή η ημερομηνία είναι απαγορευτική και οι αρμόδιοι θα πρέπει να βρουν τρόπο ώστε οι αγώνες να ξεκινήσουν αρχές Αυγούστου για να βοηθήσουν και τις ομάδες που έχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις.

Είπαμε, όμως, το 2022 είναι η χρονιά όπου θα τα ζήσουμε όλα στα άκρα, αλλά (σύμφωνα πάντα με το κινεζικό ημερολόγιο) η Μαύρη Τίγρη μπορεί να βγάλει στην επιφάνεια τον καλύτερο εαυτό μας.

Ακόμη κι αν αυτό δεν συμβεί, όμως, η συμβουλή που ακολουθεί τις προβλέψεις για αυτή τη νέα χρονιά είναι αν μη τι άλλο… ενδιαφέρουσα: «Κρατηθείτε στο αίσθημα χιούμορ σας και αφήστε τα πράγματα να διαμορφωθούν!».


Ειδήσεις σήμερα:

Mυστηριώδης νευρολογική ασθένεια «χτυπά» κυρίως νέους στον Καναδά

Δεκάδες τα κρούσματα «Flurona» σε Ισραήλ, Ισπανία, Βραζιλία, Κροατία και ΗΠΑ

Υπόθεση Κορφιάτη: Αποφυλακίστηκε η 27χρονη «τσιλιαδόρος»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης