Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022: Τι απαντά το Κατάρ για τους θανάτους εργατών

Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022: Τι απαντά το Κατάρ για τους θανάτους εργατών

Tο Κατάρ αναφέρει ότι θεσπίστηκε σειρά μέτρων για την προστασία από την πανδημία του κορωνοϊού, όπως η διασφάλιση της υγείας και της ευημερίας όλων των εργαζομένων

qatar_workers
Ήταν Δεκέμβριος του 2010 όταν χιλιάδες εκστασιασμένοι Καταριανοί γέμισαν τους δρόμους της Ντόχα γιορτάζοντας την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου για το 2022.

Ένα χρόνο πριν τη διεξαγωγή της μεγαλύτερης αθλητικής διοργάνωσης του κόσμου και δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο αναφέρονται στους χιλιάδες θανάτους εργαζομένων που βρέθηκαν στο Κατάρ για να συνδράμουν στις εργασίες. Πριν από μερικές εβδομάδες έρευνα της βρετανικής εφημερίδας Guardian ανέφερε ότι περισσότεροι από 6.500 μετανάστες εργαζόμενοι από την Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές και τη Σρι Λάνκα έχουν πεθάνει στο Κατάρ, από τότε που στην αραβική χώρα ανατέθηκε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022. Συγκεκριμένα τα στοιχεία, που είχε στην έρευνά του η εφημερίδα και προέρχονταν από κυβερνητικές πηγές, από την Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ και τη Σρι Λάνκα αποκάλυψαν ότι υπήρχαν 5.927 θάνατοι μεταναστών εργαζομένων κατά την περίοδο 2011 - 2020. Ξεχωριστά, στοιχεία από την πρεσβεία του Πακιστάν στο Κατάρ ανέφεραν επιπλέον 824 θανάτους Πακιστανών εργαζομένων, στο διάστημα 2010 - 2020.

Με βάση τα παραπάνω το κράτος του Κατάρ απαντά ότι έχει θεσπίσει ένα δίκαιο σύστημα απασχόλησης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Συγκεκριμένα αναφέρει μέσω των Πρεσβειών του σε κάθε χώρα, ότι έχει πραγματοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας προς όφελος τόσο των εργαζομένων, όσο και των εργοδοτών, με τη θέσπιση ελάχιστου μισθού του Κατάρ που θα ισχύει για όλους τους εργαζομένους σε όλους τους τομείς του Κατάρ, συμπεριλαμβανομένων των οικιακών βοηθών. Με την κατάργηση της απαγόρευσης των Αδειών: Ο νόμος ορίζει ότι οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να εγκαταλείψουν τη χώρα προσωρινά ή να αποχωρήσουν μόνιμα από τη χώρα κατά τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης εργασίας και χωρίς να λάβουν πρώτα άδεια από τους εργοδότες τους.

Με την αποτροπή κράτησης των διαβατηρίων και τον περιορισμό των θερινών ωρών εργασίας μεταξύ της χρονικής περιόδου από τις 15 Ιουνίου έως και τέλη του Αυγούστου. Ειδικότερα, απαγορεύτηκαν οι εργασίες σε υπαίθριους χώρους κάτω από τον ήλιο μεταξύ 11:30 και 15:00 και οι πρωινές ώρες εργασίας έχουν περιοριστεί σε πέντε ώρες κατ 'ανώτατο όριο. Επίσης το Κατάρ αναφέρει ότι θεσπίστηκε σειρά μέτρων για την προστασία από την πανδημία του κορωνοϊού, όπως η διασφάλιση της υγείας και της ευημερίας όλων των εργαζομένων κατά τη διάρκεια των πανδημιών, με τη θέσπιση σειρά μέτρων, η πλήρης πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, τα τακτικά τέστ και η διαρκής ιατρική παρακολούθηση για την αντιμετώπιση του κορωνοιού προς όλους τους πολίτες που διαμένουν στο Κατάρ.

Επίσης, όπως αναφέρει τα τεστ για τον κορωνοιό παρέχονται δωρεάν προς όλους τους πολίτες και τους κατοίκους του Κατάρ. Όποιος νοσήσει λαμβάνει άμεσα υψηλής ποιότητας ιατρική περίθαλψη δωρεάν. Παράλληλα, το Κατάρ εγκαινίασε μια υπηρεσία άμεσης επικοινωνίας σε πολλές γλώσσες για να δέχεται τα παράπονα των εργαζομένων. Ενώ μεταξύ άλλων εγκαινίασε την τηλεφωνική γραμμή 16000 σε πολλές γλώσσες για να διασφαλίσει ότι ο καθένας εργαζόμενος έχει πρόσβαση σε ακριβείς πληροφορίες.

Όσον αφορά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, το Κατάρ ανακοίνωσε με αφορμή και τα δημοσιεύματα για τους θανάτους αλλοδαπών εργαζομένων ότι, μετά την ανάθεση φιλοξενίας του Παγκόσμιου Κυπέλλου της FIFA του 2022, η Ανώτατη Επιτροπή Παράδοσης & Κληρονομιάς ανακοίνωσε ένα τεκμηριωμένο σχέδιο για την ευημερία των εργαζομένων, με στόχο την εξασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας τους. Συγκεκριμένα, «όλοι οι εργαζόμενοι στην κατασκευή των γηπέδων του Μουντιάλ 2022 προστατεύονται από τα Πρότυπα Πρόνοιας των Εργαζομένων - ένα συμβατικά δεσμευτικό έγγραφο που διασφαλίζει ότι όλα τα άτομα που συμβάλλουν στην παράδοση των εν λόγω γηπέδων αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό, σύμφωνα με τις Αρχές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
qatar


Τα εν λόγω Πρότυπα Πρόνοιας των Εργαζομένων καλύπτουν συνολικά την περίοδο απασχόλησης του κάθε εργαζομένου - από την πρόσληψη έως τον επαναπατρισμό του. Στόχος των προαναφερόμενων Προτύπων είναι να βελτιώσει τις ζωές των εργαζομένων, είτε μέσω προγραμμάτων κατάρτισης για τη βελτίωση των δεξιοτήτων στο χώρο εργασίας, είτε μέσω ψυχολογικών συνεδριών. Τα εν λόγω Πρότυπα έχουν εκδώσει μια σειρά μέτρων υγείας και ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων συνεχών ιατρικών ελέγχων, διαχείριση θερμικής πίεσης, εκπαίδευση και δεξιοτήτων, ώστε οι εργαζόμενοι να παραμένουν ασφαλείς.

Παροχή καινοτόμων και πρωτοποριακών πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της ασφάλειας όλων των εργαζομένων ανεξαρτήτως.Καθημερινή παρακολούθηση της πανδημίας του κορωνοΐού» Όσον αφορά τους θανάτους εργαζομένων το Κατάρ αναφέρει μέσω των πρεσβειών του ότι: «Η υγεία και η ευημερία όλων των κατοίκων του Κατάρ αποτελεί υψίστης σημασίας για την κυβέρνηση. Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, έχουμε μεταμορφώσει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης για να καλύψουμε τις ιατρικές ανάγκες του διαφορετικού πληθυσμού μας.

Όλοι οι πολίτες και οι αλλοδαποί έχουν πρόσβαση στη δωρεάν υγειονομική περίθαλψη. Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια αλλοδαποί από την Ινδία, τη Σρι Λάνκα, το Μπαγκλαντές και το Νεπάλ κατοικούν σήμερα στο Κατάρ. Το Κατάρ λαμβάνει πολύ σοβαρά την υγεία και την ασφάλεια του πληθυσμού του. Δυστυχώς, από τα εκατομμύρια αλλοδαπών εργαζομένων που έχουν ζήσει στο Κατάρ από το 2011 έως το 2019, ένας μικρός αριθμός απεβίωσε ενώ εργαζόταν στο Κατάρ.

Κλείσιμο
Το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ αυτών των κοινοτήτων είναι εντός του αναμενόμενου εύρους για το μέγεθος και τα δημογραφικά στοιχεία του πληθυσμού.

Όσον αφορά συγκεκριμένα τους εργαζόμενους, κατά την τελευταία δεκαετία σημειώθηκε σταθερή μείωση του ποσοστού θνησιμότητας λόγω των εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας και της ασφάλειας που έχουμε εισαγάγει στο εργασιακό μας σύστημα. Αναμένουμε ότι αυτή η πτωτική τάση θα συνεχιστεί στο μέλλον».

Παράλληλα αναφέρει σχετικά με το ποια είναι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση του Κατάρ για τη μείωση του αριθμού των θανάτων μεταξύ αλλοδαπών υπηκόων, ιδίως από τους λεγόμενους φυσικούς θανάτους: «Ως μέρος όλων των συμβάσεων εργασίας, οι αλλοδαποί έχουν πρόσβαση σε δωρεάν υγειονομική περίθαλψη. Το πεδίο των υπηρεσιών υγείας του Κατάρ έχει διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια για να στηρίξει ένα ευρύτερο φάσμα ιατρικών παθήσεων. Το Κατάρ επενδύει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα του Κόλπου, στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Ως μέρος των προσπαθειών της κυβέρνησης για περαιτέρω μείωση του ποσοστού θνησιμότητας, το Κατάρ έχει ευαισθητοποιήσει τους κινδύνους για την υγεία, όπως το κάπνισμα και την ανθυγιεινή διατροφή, ενίσχυσε τους νόμους για την υγεία και την ασφάλεια, ξεκίνησε πρωτοβουλίες για την ψυχική υγεία και επέβαλε αυστηρές κυρώσεις για επικίνδυνη οδήγηση».


Ειδήσεις σήμερα: 

Έφοδος στην Αθήνα σε νυχτερινό κέντρο με ζωντανή μουσική και θαμώνες

ΕΕ για πιστοποιητικό εμβολιασμού: Δεν θα ισχύει για όσους έκαναν το κινεζικό ή το ρωσικό εμβόλιο

ΗΠΑ: Αποζημίωση 27 εκατ. δολαρίων στην οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης