Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο άνθρωπος που... διαβάζει τα κύματα

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο άνθρωπος που... διαβάζει τα κύματα

Το σέρφινγκ είναι ένα από τα νέα αγωνίσματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ο άνθρωπος-κλειδί στο αγώνισμα είναι ο Αμερικάνος Κερτ Κόρτε που είναι ειδικός «μετεωρολόγος κυμάτων»

Tsurigasaki
Το σέρφινγκ είναι το μοναδικό Ολυμπιακό άθλημα το οποίο δεν έχει προκαθορισμένο αγωνιστικό πρόγραμμα. Οι αγώνες μπορεί να διεξαχθούν σήμερα, μπορεί αύριο, μπορεί σε πέντε μέρες.

Την ώρα που σε άλλα σπορ η ώρα διεξαγωγής είναι καθορισμένη με απίστευτη ακρίβεια (π.χ στην κολύμβηση ο τελικός στα 200μ πρόσθιο ανδρών θα διεξαχθεί στις 30 Ιουλίου στις 10:41) στο σέρφινγκ όλα εξαρτώνται από τον... καιρό.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αγώνες, που διαρκούν συνολικά 4 ημέρες, θα διεξαχθούν σ' ένα χρονικό παράθυρο 8 ημερών, ενώ το πότε θα μπουν οι σέρφερ στο νερό είναι αποκλειστική ευθύνη του Κερτ Κόρτε.

Ποιος είναι ο κύριος; Ένας επαγγελματίας «μετεωρολόγος κυμάτων» ο οποίος συνδυάζει τις επιστήμες ωκεανογραφίας, μετεωρολογίας, ο οποίος είναι υπεύθυνος για να προβλέψει πότε θα φτάσουν τα καλύτερα κύματα στην ακτή!

Korte3
Photo credits: THE NEW YORK TIMES


Κλείσιμο
Κι η δουλειά του είναι τρομερά σημαντική για το αγώνισμα, ειδικά από τη στιγμή που η Ιαπωνία δεν είναι μια χώρα που φημίζεται για τα τεράστια κύματα της (που είναι απαραίτητα στο σερφ), αν και ο Κόρτε και όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι και οι μοναδικοί που πανηγυρίζουν για την άφιξη του τυφώνα στις ιαπωνικές ακτές.

Κι αυτό γιατί αναμένεται να φέρει και τα πολυπόθητα κύματα στην παραλία Τσουριγκασάκι (100 χλμ από το Τόκιο) όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες.

Το 2015 όταν η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων απευθύνθηκε στην εταιρία που εργάζεται ο Κόρτε, μετά από ανάλυση διαφόρων δεδομένων και μετεωρολογικών μοντέλων ο Κόρτε και ο συνεργάτες του αποφάνθηκαν ότι η καλύτερη ημερομηνία για το σερφ θα είναι τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου και παρόλο που οι αγώνες αναβλήθηκαν για ένα χρόνο, φαίνεται ότι δικαιώνονται.



«Αυτό θα μπορώ να το πω όταν τελειώσουν οι Αγώνες και όχι τώρα», απάντησε ο 35χρονος Κόρτε ο οποίος ήταν ερασιτέχνης σέρφερ και μικρός δούλευε ως παρκαδόρος σε κέντρο σερφ στην Βιρτζίνια.

Εκεί παρατήρησε ότι ενώ ο καιρός δεν άλλαζε στην περιοχή, κάποιες μέρες υπήρχαν μεγάλα κύματα, κάποιες άλλες όχι κι έτσι αποφάσισε να σπουδάσει περιβαλλοντικές επιστήμες (κάνοντας και ένα μεταπτυχιακό στη μετεωρολογία) για να βρεθεί από το 2005 αν δουλεύει σε εταιρία η οποία ασχολείται αποκλειστικά με τις προβλέψεις κυμάτων.

Οι περισσότεροι σέρφερ είναι ερασιτέχνες μετεωρολόγοι, αλλά όταν μιλάμε για μεγάλους διαγωνισμούς ο Κόρτε και η ομάδα του είναι αυτοί που αναλαμβάνουν δράση.

Όπως έκανε και με το Τόκιο όπου αφού ανέλυσε την συνοχή και την πυκνότητα των κυμάτων (που μπορούν να επιτρέψουν στον σέρφερ να «ανέβει»), την ποιότητα (πόσο καλά είναι όταν φτάνουν στη σημείο των αγώνων), τις συνθήκες (μεταβλητές όπως η ζέστη, οι άνεμοι ή η άμμος) και τις τοπικές ιδιαιτερότητες (που κάνουν σερφ οι ντόπιοι τη δεδομένη εποχή) κατέληξε στην εισήγηση της διεξαγωγής των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων σερφ στην παραλία Τσουριγκασάκι.

Και τώρα η επερχόμενη καταιγίδα φαίνεται να τον δικαιώνει απόλυτα καθώς οι προβλέψεις θέλουν να έχουμε από σήμερα κύματα που θα φτάνουν το 1.5 μέτρο και τα οποία μπορεί να μη θυμίζουν τις ακτές της Χαβάης ή της Ταϊτής (όπου γίνονται τα παγκόσμια πρωταθλήματα), αλλά είναι ικανά για να δούμε τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης