Γερμανικός Τύπος για την επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα: «Ο εχθρός της Τουρκίας είναι φίλος της Ελλάδας»

haftar

Süddeutsche Zeitung και Handelsblatt σχολιάζουν την επίσκεψη του Λίβυου στρατάρχη στην Αθήνα και την ελληνική αντίδραση στη μη πρόσκλησή της στη διάσκεψη του Βερολίνου

Ο γερμανικός τύπος εστιάζει στη Διάσκεψη για τη Λιβύη, η οποία διεξάγεται την Κυριακή στο Βερολίνο και από την οποία απουσιάζει η Ελλάδα. Εκτενείς αναφορές στη στάση και τις αντιδράσεις της Αθήνας.

Γιατί η Ελλάδα υποδέχεται με ευγένεια και τιμές τον επικεφαλής των ανταρτών στη Λιβύη, τον στρατάρχη Χάφταρ; Απαντώντας η Süddeutsche Zeitung εστιάζει σε δύο βασικά σημεία: «Η Ελλάδα είναι θυμωμένη με την κυβέρνηση της Λιβύης για την υπογραφή συμφωνίας με τον Ερντογάν για την από κοινού αξιοποίηση των ορυκτών πόρων της Μεσογείου -χωρίς να ληφθούν υπόψη ελληνικά νησιά». Επίσης, όπως παρατηρεί, η Αθήνα «είναι εξοργισμένη διότι δεν προσκλήθηκε στη Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο την Κυριακή».

Εξαιτίας της συμφωνίας της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον πρωθυπουργό Φαγιέζ αλ Σάρατζ, «η Αθήνα προχωρά με το μότο: Ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου – κι έτσι στρέφεται στον Χάφταρ», σημειώνει η SZ. Σε άλλο σημείο η SZ υπενθυμίζει ότι «Η Αθήνα θεωρεί 'κενή και άκυρη' τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα , αλλά ο Ερντογάν προφανώς βρίσκεται σε μια διαδικασία δημιουργίας τετελεσμένων: ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα αρχίσει την αναζήτηση πρώτων υλών στην επίμαχη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης ακόμη και φέτος.


Ως εκ τούτου ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα πράξει 'όλα όσα είναι απαραίτητα', αλλά πρόσθετε ότι προέχουν τα διπλωματικά και όχι τα στρατιωτικά μέσα. Οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί». Τέλος το δημοσίευμα σημειώνει ότι «μια στρατιωτική σύγκρουση των δύο εταίρων του ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της Τουρκίας, αποφεύχθηκε τελευταία φορά το 1996 (σς: Ίμια)» και συμπληρώνει ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε σύντομα να εμπλακεί πιο βαθιά στην εμπόλεμη ζώνη της Μέσης Ανατολής. Η Αθήνα φαίνεται έτοιμη να παραδώσει αμυντικούς πυραύλους Patriot στη Σαουδική Αραβία υπό αμερικανική πίεση (…) H Σαουδική Αραβία υποστηρίζει τον Χάφταρ στη λιβυκή σύγκρουση».

Διάσκεψη για τη Λιβύη χωρίς τη «θυμωμένη» Ελλάδα

Στις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης λόγω της μη πρόσκλησής της στο Βερολίνο αλλά και την επίσκεψη του στρατάρχη Χάφταρ στην Αθήνα αναφέρεται η Handelsblatt και παρατηρεί: «Από την ελληνική σκοπιά, οι εξελίξεις στο μέτωπο του εμφυλίου στη Λιβύη και οι αυξανόμενες εντάσεις σε σχέση με την Τουρκία, είναι στενά συνδεδεμένες. Τέλη Νοεμβρίου η Τουρκία είχε συνάψει συμφωνία με τον αρχηγό της κυβέρνησης της Λιβύης Αλ Σάρατζ για το διαμοιρασμό των θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο. Η συμφωνία αγνοεί την ΑΟΖ της Ελλάδας γύρω από την Κρήτη βάσει της Σύμβασης των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (…) H EE θεωρεί τη συμφωνία αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο και άκυρη. Οι ΗΠΑ καταδίκασαν επίσης τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης ως 'αντιπαραγωγική και προκλητική' και ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου (…) Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο στην ΕΕ σε όλες τις αποφάσεις για ειρηνευτική συμφωνία για τη Λιβύη (…)».


Σύμφωνα με τη Handelsblatt «η διαμάχη για τον ορυκτό πλούτο στη Μεσόγειο θα μπορούσε να αναπτύξει μια εκρηκτική δυναμική. Επειδή η Τουρκία όχι μόνο θέλει για την ίδια το φυσικό αέριο, αλλά επειδή θέλει να εμποδίσει και τις ενέργειες άλλων χωρών στην επίμαχη περιοχή». Αυτές δεν είναι άλλες από τα σχέδια Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού EastMed, παρατηρεί η εφημερίδα. Τέλος αναφορικά με την επίσκεψη Χάφταρ στην Αθήνα αλλά και τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου η Handelsblatt σημειώνει: «Στην παρούσα κατάσταση η Αθήνα προσπαθεί να έρθει σε επαφή με λιβυκούς παράγοντες». Στο πλαίσιο αυτό ο Χάφταρ «ζήτησε στήριξη από την Αθήνα», σημειώνει η HB συμπληρώνοντας ότι ο «επικεφαλής του αυτοανακηρυγμένου Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) και αντίπαλος του ηγέτη της Λιβύης αλ Σάρατζ» αυτή τη στιγμή «ελέγχει το 80% της Λιβύης μέχρι έξω από την πρωτεύουσα, Τρίπολη, την οποία πολιορκεί εδώ και μήνες». Η HB αναφέρει επίσης ότι ο Κ. Μητσοτάκης «απηύθηνε έκκληση στον Χάφταρ να επιδείξει 'εποικοδομητική στάση' στη Διάσκεψη του Βερολίνου».

Πηγή: DW.com

ΣΧΟΛΙΑ (41)

@albanos

Χα χα χα γιατί ψέματα είναι ο εχθρός της Τουρκίας είναι φίλος της Ελλάδος και ο φίλος της Τουρκίας είναι ο εχθρός της Ελλάδος. Αυτό δείχνουν όλα τα σχόλια στο σαιτ οπότε αυτά αντέγραψε ο γερμανικός τύπος την δουλειά τους κάνουν οι δημοσιογράφοι και ενημερώνουν τον λαό τους

Μερακλής

Ετοιμάζεται η μεγάλη Τουρκία, βρήκε τρόπο ο Ερντογάν να μπει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να πάρει και ότι πολύτιμο έχει η Ελλάδα, ετοιμαστείτε να μοιράζεστε πλούτο 1 τρις με 60.000.000 μεμετια.

Γιώργος

Η Γερμανία είναι διαχρονικά η μεγαλύτερη εχθρός της Ελλάδας. Η Αγγλία έδειξε το δρόμο για την έξοδο από την ευρωπαϊκή αγορά γιατί ένωση δεν υπάρχει. Η ευρωπαϊκή ένωση με πολωνιες Σλοβενίες λιθουανιες και βουλγαρορουμανιες είναι κλινικά νεκρή. Η Γερμανό γαλλική ένωση υπάρχει με γερμανική διοίκηση. Αν θέλετε μάγκες ευρώ αυτό μη το ξεχνάτε

κα

Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση έχει πέσει σε περιδίνηση. Το ίδιο και η ΕΕ. Ο Ερντογάν σε ένα πράγμα έχει δίκιο: ο Φαγιέζ αλ Σάρατζ είναι ηγέτης αναγνωρισμένης κυβέρνησης όχι μόνο από την Ελλάδα και την ΕΕ αλλά και από τον ΟΗΕ. Η Ελλάδα κοιμόταν όρθια (μαζί με την ΕΕ) κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών που η τουρκική διπλωματία οργίαζε και ετοίμαζε το μεγάλο κόλπο με την ΑΟΖ και τώρα που βλέπουν τι μπορεί να συμβεί τρέχουν και δεν προλαβαίνουν. Η υποστήριξη προς τον Χαφτάρ επειδή θεωρούμε ότι μας συμφέρει είναι κοντόφθαλμη. Δεν έχουμε το σθένος να οριοθετήσουμε ΑΟΖ και υποστηρίζουμε έναν κατσαπλιά χωρίς να σκεφτόμαστε τι θα γίνει εάν αύριο ο Χαφτάρ εξαφανιστεί από το προσκήνιο ή αποδεχθεί την οριοθέτηση της Τουρκίας και χωρίς να σκεφτόμαστε ότι υποσκάπτουμε κάθε μελλοντική επίκληση στη διεθνή νομιμότητα. Ταυτόχρονα υποστηρίζουμε (στα λόγια γιατί η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Τουρκία, είναι ανίκανη να διεξάγει επιχειρήσεις εκτός συνόρων) έναν πολέμαρχο που υποστηρίζει η Ρωσία ρισκάροντας να βρεθούμε απέναντι σε συμμάχους μας χωρίς ουσιαστικό κέρδος. Η θέση της Ελλάδας έπρεπε να είναι απλή και ξεκάθαρη. Όποιος παραβιάζει την ΑΟΖ (@?που πρέπει να οριοθετηθεί) έχει συνέπειες και έπρεπε να προετοιμάζεται για αυτό το ενδεχόμενο με έξυπνο και φθηνό τρόπο, με τα όπλα των φτωχών, με αμυντικά πυραυλικά συστήματα που αναπτύσσονται σε λίγους μήνες και όχι με πανάκριβα συστήματα προβολής ισχύος άχρηστα για τη σημερινή συγκυρία που θα αποκτηθούν σε δέκα χρόνια από σήμερα. Η κυβέρνηση έχει αποθέσει τις ελπίδες της σε συμμάχους των οποίων την ευκαιριακή συμπεριφορά έχουμε την διαπιστώνουμε καθημερινά. Η τυφλή εμπιστοσύνη που επιδεικνύει η κυβέρνηση προς Αμερικανούς και Γερμανούς μπορεί να αποβεί μοιραία. Όπως έλεγε ο πρώην Υπουργός άμυνας εάν συμβεί κάτι με την Τουρκία θα είμαστε μόνοι. Ας βγούμε από το ροζ συννεφάκι μας λοιπόν κι ας αντικρίσουμε κατάματα την πραγματικότητα.

Μονόκερως

Σωστή αλλά ημιτελής η διάγνωση του γερμανικού τύπου. Θα ήταν ολοκληρωμένη αν διατυπωνόταν ως εξής: "Ο εχθρός της Τουρκίας είναι φίλος τη Ελλάδας. Αλλά και ο φίλος της Τουρκίας είναι εχθρός της Ελλάδας". Ας το έχουν υπ' όψιν οι Γερμανοί αλλά και οι κάθε λογής Ευρωπαίοι φιλότουρκοι.

yannis

Κεντρική και Β.Ευρώπη δεν τούς πάει κανείς μα κανείς. Η διαφορά είναι στην μπιζνα και δυστυχώς για μάς τα τα τελευταία χρόνια κάνουν χοντρή μπιζνα. Είναι πολλά τα λεφτά ο πελάτης είναι μεγάλος και τον πελάτη δεν τον δυσαρεστουμε ο πελάτης έχει πάντα δίκιο .Αν είμαστε ενωμένοι τούς γαμε.

yannis

Καλά θα κάνει η Handelsblatt και η Süddeutsche να συμπεριλάβει και τη Γερμανία στους εχθρούς της Ελλάδας. Σε όλα τούς τα άρθρα πού αναφέρονται στης διάφορες με τούς απέναντι ώς διά μαγείας δεν γνωρίζουν τίποτα και τα παρουσιάζουν με μία προκλητική ουδετερότητα ώς προκλητικότητα. Σε αυτά τα μέσα ανήκουν επίσης κάτι ψευτο έγκριτα περιοδικά όπως Focus Spiegel και Stern. Η εφημερίδα Bild είναι αγια στα παραπάνω σκφλα.

mm

βλακεία ερμηνεία γεγονότων από τους Γερμανούς. Ο Χαφτάρ δεν αναγνωρίζει το παράνομο κολόχαρτο και για αυτό η Ελλάδα πάει με τη νομιμότητα της μεσογείου την οποία παραδόξως υποστηρίζει ο τυπικά παράνομος.

DeFacto

Ναι αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση ειχε αναγνωρίσει όχι τον Χαφταρ αλλά τους αχυρανθρωπους των Τούρκων.Αυτο λέει πολλα για τον ύπουλο ρόλο τού υπουργείου εξωτερικών

planet

Κολογερμαναράδες και εσείς εχθρός είστε στα εθνικά θέματα θα μας βρείτε ενωμένους οχι σαν τα μνημόνια. Το να μην καλέσετε την Ελλάδα ενώ καλείτε τον φασίστα Ερντογάν είναι άνω ποταμών.

@

όταν είσαι κράτος τσιρκουλο με πολίτες καρτούν πού ψήφιζαν χαχαλεξηδες κ βαρουφακηδες κ στο Ευρωκοινοβούλιο στέλνουν τον Γεωργούλη κ την Κουνεβα κανενας δεν σε περνει στα σοβαρά ουτε οι Κογκολεζοι

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης