Αναστασιάδης προς Ακιντζί: Αυτά που ζητάτε δεν ισχύουν σε κανένα κράτος του κόσμου

Αναστασιάδης προς Ακιντζί: Αυτά που ζητάτε δεν ισχύουν σε κανένα κράτος του κόσμου

Ο πρόεδρος της Κύπρου χαρακτήρισε «δημοκρατική παραδοξότητα» τις αξιώσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για εκ περιτροπής προεδρίας και πολιτική ισότητα - «Η Κυπριακή Δημοκρατία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα δεν είναι υπό διαπραγμάτευση»

21694205
Η εμμονή σε αξιώσεις που δημιουργούν προνόμια που δεν συναντώνται σε συντάγματα του όποιου άλλου κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών ή και της ΕΕ είναι «δημοκρατική παραδοξότητα» ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, λέγοντας παράλληλα ότι θα οδηγήσει σε μια μη λειτουργική και μη βιώσιμη λύση. Ο κ. Αναστασιάδης αναφερόταν στις αξιώσεις της τουρκικής πλευράς για εκ περιτροπής προεδρία και πολιτική ισότητα με ουσιαστικό δικαίωμα βέτο σε όλες τις αποφάσεις του κράτους, κάτι που σημαίνει αιχμαλωσία της πλειοψηφίας των Ελληνοκυπρίων (82%) στη μειοψηφία των Τουρκοκυπρίων (18%).

Σε απάντηση του σημερινού «διαγγέλματος» του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε εξάλλου ότι θα ήταν ευτυχής εάν η εποικοδομητική στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς επικεντρωνόταν όχι μόνο στην υπεράσπιση των «νομίμων δικαιωμάτων» της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αλλά απαιτείται να επιδειχθεί «αλληλοσεβασμός και στα νόμιμα δικαιώματα της ελληνοκυπριακής κοινότητας και ιδιαίτερα σε όσα έχουν παραβιασθεί σαν αποτέλεσμα της παράνομης εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής από το 1974».

Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει διαχρονικά, τα τελευταία 45 χρόνια, αποδείξει την ειλικρινή πολιτική βούλησή της, με ιστορικούς συμβιβασμούς προκειμένου να διασφαλιστούν τα νόμιμα δικαιώματα και των δύο κοινοτήτων, συνέχισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Τούτο βεβαίως δεν σημαίνει πως μέσα από την επίκληση της διασφάλισης των νομίμων δικαιωμάτων της τουρκοκυπριακής κοινότητας μπορεί να δημιουργηθούν πρωτόγνωρες για το διεθνές δίκαιο συνθήκες κηδεμόνευσης και πρόνοιες κατά τις οποίες η μια κοινότητα θα επικυριαρχεί επί της άλλης» πρόσθεσε.

«Δημοκρατική παραδοξότητα που θα οδηγήσει σε μη λειτουργική λύση»

«Έχουμε αποδείξει πως με την αποδοχή της πολιτικής ισότητας σεβόμαστε τις ανησυχίες της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Η εμμονή όμως σε αξιώσεις που δημιουργούν προνόμια που δεν συναντώνται σε συντάγματα του όποιου άλλου κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών ή και της ΕΕ, δεν αποτελεί διασφάλιση νομίμων δικαιωμάτων, αλλά είναι δημοκρατική παραδοξότητα και θα οδηγήσει σε μια μη λειτουργική και σε μια μη βιώσιμη λύση» υπογράμμισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Στην απάντησή του, ο Κύπριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει εξάλλου με τον πιο έντονο τρόπο την αποφασιστικότητα του για τη συνάντηση στο Βερολίνο με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και την πολιτική βούληση του να είναι απόλυτα θετικός για την υιοθέτηση των Όρων Αναφοράς όπως ήταν η συναντίληψη που επιτεύχθηκε στη συνάντησή του με τον κ. Ακιντζί στις 9 Αυγούστου 2019.

Τέλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Ακιντζί για τα θέματα ενέργειας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισημαίνει πως η Κυπριακή Δημοκρατία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα δεν είναι υπό διαπραγμάτευση, καλεί τον κ. Ακιντζί να σεβαστεί τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του κ. Ταλάτ και οι οποίες επαναβεβαιώθηκαν κατά τη διάρκεια του μεταξύ τους διαλόγου, ενώ υπενθυμίζει την αντιπρότασή του που διασφαλίζει πλήρως και στο ακέραιο τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Με τη συμμετοχή του Τούρκου αντιπροέδρου οι αυριανές εκδηλώσεις

Κλείσιμο
Εν τω μεταξύ στα κατεχόμενα φτάνει απόψε, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι για να εκπροσωπήσει την τουρκική κυβέρνηση στις αυριανές εκδηλώσεις για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Ο κ. Οκτάι, αύριο θα συμμετάσχει και σε γεύμα που θα διοργανώσει προς τιμή του ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ ενώ δεν έχουν επιβεβαιωθεί πληροφορίες για συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Εξάλλου, αύριο στα κατεχόμενα θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε όλες τις κατεχόμενες πόλεις με την καθιερωμένη παρέλαση να αρχίζει στις 10 το πρωί, στην κατεχόμενη Λευκωσία .
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης