Πρόταση Ακιντζί: Έτσι θέλει να μοιραστεί το φυσικό αέριο

ANA

Το τουρκοκυπριακό «πρακτορείο» ειδήσεων αποκαλύπτει την πρόταση εννέα σημείων που έστειλε ο επικεφαλής του ψευδοκράτους στον Νίκο Αναστασιάδη για τη συνδιαχείριση των φυσικών πόρων στην Κύπρο

Εννιά σημεία περιέχει η επιστολή που ο ηγέτης του ψευδοκράτους απέστειλε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, που περιλαμβάνουν την δημιουργία κοινής επιτροπής υδρογονανθράκων, τις βασικές αρχές για τον τρόπο εργασίας και τις αρμοδιότητες, τον διαμοιρασμό των εσόδων, την κατάσταση των υφιστάμενων αδειοδοτήσεων και λεπτομέρειες σχετικά με τις προτεραιότητες χρήσης των εσόδων.

Το περιεχόμενο της πρότασης αποκαλύπτει το τουρκοκυπριακό «πρακτορείο» ειδήσεων που επικαλείται «ασφαλείς πληροφορίες». Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, το πρώτο σημείο της επιστολής Ακιντζί ξεκαθαρίζει τις βασικές αρχές και πως «οι δύο κοινοί ιδιοκτήτες του νησιού, Τουρκοκύπριοι και Ελλυνοκύπριοι έχουν και ίσα δικαιώματα στις πηγές φυσικού αερίου και πρέπει και οι δύο κοινότητες να επωφεληθούν ταυτόχρονα και με τρόπο δίκαιο από αυτές τις πηγές».

Στην ελληνοκυπριακή πλευρά προτείνεται η λήψη αποφάσεων να είναι με συναίνεση, οι δύο κοινότητες να εκπροσωπούνται ισότιμα, να είναι μια επιτροπή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με τη συμμετοχή της ΕΕ ως παρατηρητή. Επιπλέον, όταν παρίσταται ανάγκη να μπορούν να κληθούν διεθνείς ανεξάρτητοι ειδικοί σε θέματα ενέργειες.

Στην πρόταση σημειώνεται ως βασική αρχή ότι η συμφωνία στο θέμα των υδρογονανθράκων δεν θα παραβιάζει τις υφιστάμενες θέσεις της τουρκοκυπριακής και της ελληνοκυπριακής πλευράς σχετικά με μια περιεκτική λύση στο Κυπριακό.

Γίνονται επίσης κάποιες προτάσεις που αφορούν το τί θα γίνει από δω και πέρα σε σχέση με τις αδειοδοτημένες θαλάσσιες περιοχές που συμπίπτουν – όπως αναφέρεται – και τις δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης. Προβλέπεται δε στην πρώτη συνάντηση των μελών της κοινής επιτροπής να συμφωνηθεί το ποσοστό για τον διαμοιρασμό των εσόδων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Επιπλέον, η κοινή επιτροπή προτείνεται να έχει την αρμοδιότητα προγραμματισμού για το μέλλον, πώς θα φτάσουν τα αποθέματα στις διεθνείς αγορές και παρόμοια θέματα.

Ξεχωριστό σημείο αποτελεί και η πρόταση για δημιουργία ενός κοινού ταμείου από τα έσοδα των υδρογονανθράκων και στο μέλλον ένα σημαντικό μέρος αυτού του ταμείου να μπορεί να χρησιμοποιηθεί, στο πλαίσιο μιας περιεκτικής λύσης, για την λύση του περιουσιακού και έργα προς μια ισορροπημένη ανάπτυξη των δύο πλευρών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (5)

ΔΜ

83% ήταν οι Ελληνοκύπριοι και 17% οι Τουρκοκύπριοι. Αν πρέπει να γίνει μοιρασιά θα πρέπει να γίνει μ'αυτά τα ποσοστά και ίσως και οι θέσεις εργασίας εφ'όσον αποχωρήσουν οι κατοχικές δυνάμεις.

Στρατής

Πού είναι ο ορυμαγδός των σχολίων για το ακίνδυνο σκοπιανό από τα δεξιά κομματόσκυλα....τώρα στα κρίσιμα θέματα με την τουρκια και τον πραγματικό κίνδυνο, χάθηκαν όλοι!

Πώς είναι το πορτοκάλι;

Η Κύπρος είναι επνα ανεξάρτητο κράτος, με τη δίκη του κρατική υπόσταση και παρουσία στα διεθνή φορά και αρχές. Η Μακεδονία είναι ελληνική επαρχία και διοικητικός νομός που υπάγεται στην ελληνική επικράτεια. Καμία σχέση λοιπόν με αντικείμενο, όπως το ζαβό ο αρχηγό σου.

@Στρατής

Εχουμε εσενα που θα τους κανεις ντα.

Κ.

Ο πραγματικός κίνδυνος δεν είναι η Τουρκία αλλά οι εσωτερικοί προδότες! πως θα κάνουμε εξωτερική πολιτική όταν μέσα στην ίδια την χώρα υπάρχουν σύγχρονοι εφιάλτες πρόθυμοι να ανοίξουν την πόρτα στον εχθρό ;Η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος αλλά μας δένουν δεσμοί αίματος μαζί του εάν χρειαστεί την συνδρομή μας θα επέμβουμε όμως η Μακεδονία είναι περιφέρεια της Ελλάδας όπως είπε εύστοχα ο παραπάνω σχολιαστής και εάν θυμάμαι καλά κάτι τομάρια που μόνο τυπικά λέγονται Έλληνες ξεπούλησαν την υπόσταση της όχι οι Τούρκοι.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης