«Διάτρητο» το νέο πλαίσιο προστασίας της Α' κατοικίας λέει η αντιπολίτευση

«Διάτρητο» το νέο πλαίσιο προστασίας της Α' κατοικίας λέει η αντιπολίτευση

Χιλιάδες νοικοκυριά αποκλείονται από τη δυνατότητα υπαγωγής στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, ενώ δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των κόκκινων δανείων υποστηρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

4758561
Διάτρητο χαρακτηρίζει η αντιπολίτευση το νέο πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας που εισηγείται στην Ολομέλεια της Βουλής η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξηγώντας πως ο μηχανισμός αποκλείει χιλιάδες νοικοκυριά και δεν αντιμετωπίζει το εκρηκτικό πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

Υπενθυμίζεται ότι στην χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής ο εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδας χαρακτήρισε υπερβολικές τις εκτιμήσεις που αναφέρουν πως το νέο πλαίσιο θα ρυθμίσει το 10% των κόκκινων στεγαστικών δανείων ενώ η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών παραδέχθηκε ότι το 30% με 40% των δανειοληπτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές θα μείνει εκτός ρύθμισης.

Παράλληλα, Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής εξαπολύουν σφοδρή επίθεση στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για την διάταξη που επιτρέπει αναδρομικά σε offshore εταιρείες από τον Παναμά και άλλους φορολογικούς παραδείσους να μετέχουν σε κρατικούς διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη. Υπενθυμίζεται πως την υπόθεση αποκάλυψε το «Πρώτο Θέμα» ενώ χθες ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας προανήγγειλε ότι θα αποσύρει την φωτογραφική ρύθμιση. Ωστόσο, το άρθρο παραμένει γι αυτό και η επιστημονική υπηρεσία του κοινοβουλίου εκφράζει έντονο προβληματισμό υπογραμμίζοντας πως «Η ως άνω αναδροµική εφαρµογή των προτεινόµενων ρυθµίσεων επί εκκρεµών διαγωνιστικών διαδικασιών δεν φαίνεται να συνάδει προς την αρχή της ίσης µεταχείρισης, στον βαθµό που άγει σε εκ των υστέρων τροποποίηση των όρων της διαγωνιστικής διαδικασίας, αφενός, διότι καθιστά νόµιµη τη συµµετοχή οικονοµικών φορέων που θα αποκλείονταν βάσει των ισχυουσών διατάξεων και, αφετέρου, διότι στις εν λόγω διαδικασίες ενδεχοµένως έχουν στερηθεί της δυνατότητας συµµετοχής οικονοµικοί φορείς λόγω των περιορισµών των ισχυουσών διατάξεων».

Μετά όμως και την νέα κριτική από την αντιπολίτευση ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Δραγασάκης επιβεβαίωσε ότι τις επόμενες ώρες η διάταξη θα αποσυρθεί.

«Ονομάστηκε «φωτογραφική» μια διάταξη που αφορούσε εταιρείες που παλαιότερα αποκαλούσαμε offshore. Η διάταξη αυτή λέει ότι ισχύει και αναδρομικά για εταιρείες που μετέχουν σε διαγωνισμούς αρκεί να μην έχουν ανοιχτεί οικονομικοί φάκελοι. Η διάταξη είναι σωστή. Ο κ. Πιτσιόρλας υποχρεώθηκε να την αποσύρει. Καλώς το έκανε, είχε συνεννοηθεί μαζί μου αλλά το κάναμε γιατί υπήρξαν παράλογες αντιδράσεις» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας. Εκτός αυτών ο κ. Δραγασάκης επισήμανε ότι η νέα ρύθμιση για την προστασία πρώτης κατοικίας καλύπτει περίπου 11 δις ευρώ «κόκκινα» δάνεια που αντιστοιχούν περίπου σε 150 χιλ δανειολήπτες (το 70% των «κόκκινων» δανειοληπτών) ενώ υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά προστατεύονται κατοικίες που συνδέονται με επιχειρηματικά δάνεια.Πάντως και ο ίδιος παραδέχθηκε πως «Το τι θα γίνει θα εξαρτηθεί στην πράξη. Πως θα ενεργήσουν τράπεζες και δανειολήπτες. Θα το ψηφίσουμε, θα λειτουργήσει και να χρειαστεί μπορεί να επανέλθουμε»

ΝΔ: Δεν αντιμετωπίζεται το εκρηκτικό πρόβλημα ιδιωτικού χρέους

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Χρήστος Δήμας υποστήριξε ότι η τροπολογία για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια αντιμετωπίζει «μόνο ένα υποσύνολο του ιδιωτικού χρέους» για να προσθέσει «η ΤτΕ υπολογίζει ότι στη ρύθμιση θα μπουν μόλις τα 8,5 δις ευρώ, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών το ανεβάζει στα 11 δις ευρώ από τα συνολικά 224 δις ευρώ που οφείλουν οι έλληνες πολίτες. Αρα δεν αντιμετωπίζετε ούτε το 5% του ιδιωτικού χρέους». Ο ίδιος κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει στην Βουλή ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση χρεών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία».



Κλείσιμο
Ο κ. Δήμας υποστήριξε ότι η ρύθμιση θα όφειλε να προβλέψει την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών. Αντι αυτού, είπε πως η κυβέρνηση επιλέγει να επιβραβεύει τις τράπεζες με χαριστικές τροπολογίες. Επίσης, σημείωσε ότι ο μηχανισμός δεν αντιμετωπίζει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Ωστόσο, τόνισε ότι η ΝΔ θα υπερψηφίσει την τροπολογία για την προστασία πρώτης κατοικίας «παρότι θεωρούμε ότι δεν είναι η ιδανική λύση στη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους. Στηρίζουμε γιατί κανένας πολίτης δεν πρέπει να στερηθεί δυνατότητα να ρυθμίσει τις οφειλές του και να προστατέψει την κατοικία του».

Κίνημα Αλλαγής: 7 στους 10 εκτός ρύθμισης

Προστασία με πολλαπλούς κόφτες που πετάει εκτός ρύθμισης 8 στους 10 δανειολήπτες υποστήριξε ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ότι παρέχει η κυβέρνηση με την τροπολογία για τα κόκκινα δάνεια.

Ο ίδιος εξήγησε ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν θα στηρίξει την ρύθμιση κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία υπενθυμίζοντας ότι είχε καταψηφίσει το νόμο Κατσέλη ενώ επιτέθηκε και στην ΝΔ που θα ψηφίσει το νόμο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής είπε ότι το νέο πλαίσιο αφήνει απροστάτευτα τα λαϊκά νοικοκυριά και προστατεύει δανειολήπτες με αυξημένα περιουσιακά στοιχεία.

«Εμείς δεν θα στηρίξουμε την τροπολογία γιατί δεν είναι ούτε για τους συνεπείς ούτε για τους αδύναμους ούτε δίνει προϋποθέσεις για να δυναμώσουν οι τράπεζες και να αρχίσουν να δίνουν δάνεια. Απλώς διασφαλίζει τα Δ.Σ. των τραπεζών για να μείνουν λίγο ακόμα και λυπάμαι που η ΝΔ στηρίζει αυτή τη διάταξη, που οι ίδιοι λένε ότι δεν λύνει τα προβλήματα» είπε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

Αναφορικά με τις offshore επισήμανε πως «υπάρχει μια φωτογραφική διάταξη για τις offshore εταιρίες. Αν την αποσύρετε θα στηρίξουμε όλες τις διατάξεις που είναι θετικές».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης