Ένωση Ελληνικών Τραπεζών: Εκτός προστασίας το 30%-40% των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων

Ένωση Ελληνικών Τραπεζών: Εκτός προστασίας το 30%-40% των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων

Οι αρμόδιοι φορείς τοποθετούνται στη Βουλή και χαρακτηρίζουν περιορισμένο το νέο πλαίσιο προστασίας και μη ελκυστικό - Προβλέπει μικρό ποσό διαγραφής οφειλής αναφέρει η Ενωση Καταναλωτών και Δανειοληπτών - «Δεν υπάρχει πρόβλεψη για το όριο επιβίωσης, ευνοούνται οι πλούσιοι» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΔΣΑ

20908527
Το περιορισμένο πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας που διαμορφώνει το νέο σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» επισημαίνουν οι αρμόδιοι φορείς κατά την διάρκεια ειδικής συνεδρίασης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου συζητείται η επίμαχη τροπολογία.

Ο εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδας Ηλίας Πλασκοβίτης κατεβάζει αρκετά τον πήχη της προστασίας υποστηρίζοντας ότι «υπάρχουν εκτιμήσεις που αναφέρουν ότι στην περίμετρο της ρύθμισης θα ενταχθούν περίπου 8,5 δις ευρώ ληξιπρόθεσμα δάνεια. Εκτιμούμε υπερβολικό το νούμερο. Οι άνθρωποι που θα περιέλθουν στις διατάξεις θα είναι σαφώς λιγότεροι. Κάτω από το 10% (σ.σ. σε σχέση με τα 84 δις ευρώ των ληξιπρόθεσμων) η επίπτωση της νέας ρύθμισης».

Επίσης η γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Χαρούλα Απαλαγάκη ανέφερε ότι το νέο πλαίσιο αφήνει εκτός προστασίας το 30 – 40% των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων. «Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία των τραπεζών εκτιμούμε ότι στο νόμο μπορούν να υπαχθούν σε απόλυτο αριθμό 11 δις ευρώ. Αυτό μεταφραζόμενο σε αριθμό δανειοληπτών είναι 150 χιλ δανειολήπτες και σε ποσοστό γύρω στο 60-70% των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων» είπε η κυρία Απαλαγάκη για να προσθέσει «Μας ενδιαφέρουν τα μικρά στεγαστικά ή επιχειρηματικά που συνδέονται με πρώτη κατοικία. Ο νόμος είναι ανεφάρμοστος σε όλες τις άλλες κατηγορίες. Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι οι περισσότεροι δανειολήπτες έχουν δανεισμό σημαντικά υπολειπόμενο των 200 χιλ. Οι περισσότεροι χρωστούν εως 150 χιλ ευρώ».

Εκτός αυτών ο κ. Γιάννης Δραγασάκης είπε πως πολιτικά συμφωνεί με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει τροπολογία.

Επίσης, από την Ενωση Καταναλωτών και Δανειοληπτών ο κ. Μιχάλης Κούβαρης εξήγησε ότι το νέο πλαίσιο προβλέπει μικρό ποσό διαγραφής οφειλής σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς και «αυτό κάνει μη ελκυστικό το νέο νόμο». Παράλληλα ανέφερε «πολλές αιτήσεις για ένταξη στον νόμο Κατσέλη απορρίπτονται για ενδεχόμενο δόλο. Θα προτείναμε να εξαιρούνται μόνο όσοι κατηγορούνται για άμεσο δόλο ή για τις περιπτώσεις που έχουν τελεσιδικήσει. Το πλαφόν στις τραπεζικές καταθέσεις 15 χιλ ευρώ πρέπει να αφορά εξατομικευμένους λογαριασμούς».

Ο κ. Δημήτρης Βερβεσός, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών είπε μεταξύ αλλων ότι «το νέο πλαίσιο περιορίζει το δικαίωμα προστασίας σε μικρό αριθμό προσώπων. Το ποσό της ρύθμισης δεν συνδέεται με τα εισοδήματα και δεν υπάρχει πρόβλεψη για το όριο επιβίωσης. Οι πλούσιοι μπαίνουν μέσα και οι φτωχοί έξω».

Κλείσιμο
Από την Συνομοσπονδία Εμπόρων και επιχειρηματικών ο κ. Καρανίκας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ένταξη στην ρύθμιση και των επιχειρηματικών δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία, ωστόσο τα διαφορετικά κριτήρια για τα επιχειρηματικά και τα απλά στεγαστικά είπε ότι παραβιάζουν την αρχή της ισότητας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης