Πρώτη κατοικία: Χωρίς «περιόδους χάριτος» η ρύθμιση

Πρώτη κατοικία: Χωρίς «περιόδους χάριτος» η ρύθμιση

Τυποποιημένες και ταχείες οι διαδικασίες - Οι αιτήσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά ως τις 31/12/19

kubernitiki-maxi
Η διαδικασία προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι αυστηρή και ιδιαίτερα "σφικτή", προκειμένου να μην αφήνει περιθώρια σε στρατηγικούς κακοπληρωτές. Το όλο πλαίσιο απέχει αρκετά από τη λογική του νόμου Κατσέλη και δεν έχει "περιόδους χάριτος" καθως οι διαδικασίες είναι τυποποιημένες, ώστε να είναι και ταχείες.

Ο δανειολήπτης καταθέτει αίτηση αποκλειστικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και γνωρίζει αν είναι επιλέξιμος ή μη. Η πλατφόρμα αναπτύσσεται τώρα απο την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και την Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους.

Οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν ως τις 31/12/19 και έχουν δικαίωμα να  υποβάλλουν δανειολήπτες έως 80 ετών ή και μεγαλύτερης ηλικίας αν υπάρχει εγγυητής.

Κάθε δανειολήπτης μπορεί να κάνει μια και μόνη αίτηση. Οτι αναγραφεί στην αίτηση αποτελεί υπεύθυνη δηλωση και αν είναι αναληθές διωκεται με τη νομοθεσία περί ψευδούς δήλωσης.

Οι επιλέξιμοι δέχονται πρόταση συναινετικής ρυθμισης σε ένα μήνα από την υποβολή της αίτησης. Εχουν ένα μηνα από τηνπρόταση για να την αποδεχθούν ή όχι. Οι τράπεζες διατηρούν δικαίωμα αμφισβήτησης των στοιχείων εφόσον έχουν στοιχεία να το τεκμηριώσουν.

Το συνολικό ποσό των δόσεων ανέρχεται στο 120% της αξίας της προσταυτευόμενης κατοικίας. Η διάρκεια ορίζεται στα 25 χρόνια ώστε η δόση να είναι όσο πιο χαμηλή και το επιτόκιο σε Euribor+2%

Κλείσιμο
H επιδότηση του Δημοσίου στη δόση διαρκεί όσο η κατοικία είναι υπο καθεστώς προστασίας και αναπροσαρμόιζεται ανάλογα με την εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης του δανειολήπτη.

Αν εκπέσει ο οφειλέτης, το Δημοσιο απαιτεί την εισπραξη των ποσών που κατεβαλε για την επιδότηση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης