Πρώτη κατοικία: Χωρίς «περιόδους χάριτος» η ρύθμιση

kubernitiki-maxi

Τυποποιημένες και ταχείες οι διαδικασίες - Οι αιτήσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά ως τις 31/12/19

Η διαδικασία προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι αυστηρή και ιδιαίτερα "σφικτή", προκειμένου να μην αφήνει περιθώρια σε στρατηγικούς κακοπληρωτές. Το όλο πλαίσιο απέχει αρκετά από τη λογική του νόμου Κατσέλη και δεν έχει "περιόδους χάριτος" καθως οι διαδικασίες είναι τυποποιημένες, ώστε να είναι και ταχείες.

Ο δανειολήπτης καταθέτει αίτηση αποκλειστικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και γνωρίζει αν είναι επιλέξιμος ή μη. Η πλατφόρμα αναπτύσσεται τώρα απο την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και την Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους.

Οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν ως τις 31/12/19 και έχουν δικαίωμα να  υποβάλλουν δανειολήπτες έως 80 ετών ή και μεγαλύτερης ηλικίας αν υπάρχει εγγυητής.

Κάθε δανειολήπτης μπορεί να κάνει μια και μόνη αίτηση. Οτι αναγραφεί στην αίτηση αποτελεί υπεύθυνη δηλωση και αν είναι αναληθές διωκεται με τη νομοθεσία περί ψευδούς δήλωσης.

Οι επιλέξιμοι δέχονται πρόταση συναινετικής ρυθμισης σε ένα μήνα από την υποβολή της αίτησης. Εχουν ένα μηνα από τηνπρόταση για να την αποδεχθούν ή όχι. Οι τράπεζες διατηρούν δικαίωμα αμφισβήτησης των στοιχείων εφόσον έχουν στοιχεία να το τεκμηριώσουν.

Το συνολικό ποσό των δόσεων ανέρχεται στο 120% της αξίας της προσταυτευόμενης κατοικίας. Η διάρκεια ορίζεται στα 25 χρόνια ώστε η δόση να είναι όσο πιο χαμηλή και το επιτόκιο σε Euribor+2%

H επιδότηση του Δημοσίου στη δόση διαρκεί όσο η κατοικία είναι υπο καθεστώς προστασίας και αναπροσαρμόιζεται ανάλογα με την εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης του δανειολήπτη.

Αν εκπέσει ο οφειλέτης, το Δημοσιο απαιτεί την εισπραξη των ποσών που κατεβαλε για την επιδότηση.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

81e67eacfc065c8784e11794f5a14887_XL

Το μπαράζ αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας, η έκδοση ομολόγου και οι εκλογικές προσδοκίες και οι εγκρίσεις για τα σχέδια μείωσης των ΝPE'S λειαίνουν το έδαφος για νέα υψηλά στο χρηματιστήριο.