Πρώτη κατοικία: Χιλιάδες οι χαμένοι και στο βάθος... πλειστηριασμοί με το σχέδιο της κυβέρνησης

tsakalotos_ar

Πενήντα χιλιάδες δανειολήπτες θύματα των αυστηρότερων κριτηρίων για την πρώτη κατοικία - Πρόεδρος ΔΣΑ στον ΘΕΜΑ 104,6: «Νομοσχέδιο-φερετζές για να καλύψουν την υπόθεση μέχρι τις εκλογές, μετά έρχονται οι πλειστηριασμοί»

Περίπου 50.000 δανειολήπτες θυσίασε η κυβέρνηση στην απεγνωσμένη προσπάθειά της να συγκλίνει με τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη και να βρεθεί έτσι πιο κοντά στην επιστροφή των 970 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων. Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου είναι να δοθεί στο Eurogroup της 5ης Απριλίου το πράσινο φως για την εκταμίευση του ποσού, ώστε να ακολουθήσει, με το βλέμμα στις κάλπες, η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, την οποία περιμένει εναγωνίως η αγορά.

Όπως αποκαλύφθηκε χθες στη Βουλή, η τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία θα συζητηθεί σήμερα στην Ολομέλεια και θα τεθεί αμέσως μετά σε ψηφοφορία, καλύπτει περίπου 150.000 «κόκκινους» δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνολικού ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ, ενώ η αρχική συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών θα πρόσφερε προστασία σε 200.000 δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια ύψους 11 δισ. ευρώ. Η διαφορά αυτή οφείλεται στις δραστικές υποχωρήσεις της κυβέρνησης τόσο στα περιουσιακά κριτήρια ένταξης στο νέο πλαίσιο όσο και στο όριο αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας το οποίο θα ισχύσει για τα επαγγελματικά δάνεια. Τις σχετικές λεπτομέρειες ανέδειξε στο χθεσινό ρεπορτάζ του το protothema.gr. Η Γενική Γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Χαρίκλεια Απαλαγάκη, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ανέφερε χθες ότι το νέο πλαίσιο αφήνει εκτός προστασίας το 30%-40% των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός που μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 έκανε λόγο για ένα «νομοσχέδιο που έχει έρθει απο την ΕΚΤ και τους Θεσμούς» και σύμφωνα με τον ίδιο «εξυπηρετεί τη διάθεση των τραπεζών να ξεκινήσουν πλειστηριασμοί»
«Όπως είναι φτιαγμένο έχει τρεις μεγάλους κόφτες που πετάει έξω το μεγαλύτερο ποσόστο των "κόκκινων" δανειοληπτών» εξήγησε ο κ. Βερβεσός και επισήμανε:
- τη μείωση των εισοδηματικών κριτηρίων
- την προϋπόθεση να μην έχει λοιπή περιουσία η σύζυγος και οι οφειλέτες 80.000 ευρώ
- την προϋπόθεση η οφειλή να είναι 130.000 ευρώ μαζί με τόκους και έξοδα εκτελέσεως.

«Πίσω από όλα αυτά είναι ένας ηλεκτρονικός πλειστηριασμός που θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα» συμπλήρωσε και χαρακτήρισε το σχέδιο της κυβέρνησης ως «ένα νομοσχέδιο-φερετζέ για να καλύψουν την υπόθεση μέχρι τις εκλογές, μετά έρχονται οι πλειστηριασμοί».

Η κυβέρνηση μέσα σε μια εβδομάδα όχι μόνο υπέστειλε τη σημαία της μονομερούς ενέργειας και κατέθεσε το γενικό περίγραμμα του νέου πλαισίου προστασίας με τη σιωπηρή συναίνεση των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους τους για τις υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνται, προκειμένου να λειτουργήσει ο νέος νόμος. Ένα από τα κομβικά ζητήματα που εκκρεμεί να ρυθμιστούν με τις αποφάσεις αυτές είναι τα κριτήρια για το ύψος της μηνιαίας επιδότησης του δανείου από το Δημόσιο. Επίσης, πρέπει να καθοριστούν οι λεπτομέρειες για τον ετήσιο επανέλεγχο της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης των επιδοτούμενων δανειοληπτών. Το μεγάλο στοίχημα για την ελληνική πλευρά είναι να πείσει τους τεχνοκράτες των θεσμών μέσα στην επόμενη εβδομάδα ότι το νέο πλαίσιο και η ηλεκτρονική πλατφόρμα του θα μπορέσουν να λειτουργήσουν στις 30 Απριλίου.

Οι ρυθμίσεις χρεών


Η συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι το προαπαιτούμενο για να ξεκλειδώσει η επιστροφή των 970 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων. Αξιωματούχος της ευρωζώνης αναμένεται να δώσει σήμερα το μεσημέρι το στίγμα των προθέσεων των Ευρωπαίων, ενόψει του Eurogroup της 5ης Απριλίου. Πάντως, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν από χθες ότι οι πιθανότητες εκταμίευσης των χρημάτων έχουν αυξηθεί. Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις αυτές, η κυβέρνηση σχεδιάζει αμέσως μετά να καταθέσει στη Βουλή τη νέα ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις, ακόμα και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Ευρωπαίων.

Το υπουργείο Εργασίας έχει έτοιμη από καιρό τη ρύθμιση για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καλύπτει τόσο τους μη μισθωτούς όσο και τις επιχειρήσεις και θα προβλέπει μείωση έως και μηδενισμό των προσαυξήσεων και ελάχιστη μηνιαία δόση 50 ευρώ. Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, θα προβλέπεται ως επιλογή ο επανυπολογισμός των οφειλών της περιόδου 2002-2016, με βάση το καθεστώς του ΕΦΚΑ και κούρεμα των προσαυξήσεων κατά 85%. Η διάρκεια ισχύος της ρύθμισης για όλους θα είναι 3μηνη.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει υποστηρίξει ότι η νέα ρύθμιση θα είναι κοινή για οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να προχωρά, ενώ το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ο μέγιστος αριθμός των δόσεων να μη φθάσει τις 120 για οφειλές προς την εφορία. Το βέβαιο είναι ότι για την ένταξη στη ρύθμιση θα πρέπει να πληρούνται αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και να έχουν εξοφληθεί ή ρυθμιστεί οι οφειλές του 2018 και του 2019.

ΣΧΟΛΙΑ (37)

ΣΥΝΕΠΗΣ....

....ΟΠΩΣ ΣΕ ΟΛΑ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΕΔΩ.ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ.ΕΜΕΙΣ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ.ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΥ ΣΥΝΘΗΜΑΤΟΣ.ΕΥΤΥΧΩΣ ΤΩΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΝΩΣΗ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.

Πέρης

Όπως συνέβη με τους Ναζί που αποχωρώντας από την Ελλάδα άφησαν κρανίου τόπο, έτσι και σήμερα οι διάδοχοί τους, οι αριστεροί, δε θα αφήσουν ούτε αμμοχάλικο Ελληνικό.

Λυπάμαι

Βλέπω μεγάλη κακία από ορισμένους να χάσει τα σπίτια του ο κόσμος. Και βεβαίως ο στρατηγικός κακοπληρωτής να το χάσει. Και βεβαίως αυτός που έχει 3-4-5 σπίτια να το χάσει. Αλλά ο φουκαράς που πήρε ένα σπίτι με δάνειο γιατί τότε μπορούσε να πληρώνει και τώρα όχι , πρέπει να το χάσει;. Ξέρω ξέρω , ας μην έπαιρνε δάνειο και να ήταν στο ενοίκιο. Μα τα ίδια πάνω κάτω λεφτά θα έδινε και στο νοίκι όπως στη δόση της τράπεζας. Τώρα αφού έχει αποπληρώσει περίπου το μισό, χάνει αυτά που έδωσε και του παίρνουν και το σπίτι. Και είναι ένα ερώτημα αν θα έχει λεφτά για νοίκι. Εγώ πήρα δάνειο 80.000 και αγόρασα το 2008 ένα σπίτι 75 τετραγωνικά όχι καινούργιο. Την δόση των 450 € την πλήρωνα άνετα μέχρι το 2015. Μετά στην ανεργία η σύζυγος και εγω με μειωμένο μισθό κατά 40% . Πως να ανταπεξέλθω; Έχω πληρώσει σχεδόν το μισό δάνειο και τώρα η τράπεζα μου ζητά λόγω πανωτοκιων να δώσω αλλά τόσα. Ποιος κλέβει ποιον;. Είμαι λαμόγιο; Είμαι κλέφτης; Είμαι μπαταχτσής; Το λυπηρό είναι πως βγάζουν χολή μάλλον κάτι κρατικοδίαιτοι τύποι που έχουν ξεσκίσει το δημόσιο στη ρεμούλα και την κλεψιά. Γιατί βιοπαλαιστής δεν αντέχει να βλέπει με τόση χαιρεκακία την καταστροφή του άλλου.

Η Ημέρα της Κρίσης 1

Κοίτα να δεις, δεν ξέρω τι δουλειά κάνεις και ούτε με ενδιαφέρει. Απλά να σου πω ότι ζεις στη φούσκα σου και δεν έχεις ιδέα τι γίνεται έξω από αυτήν. Θεωρείς ότι είσαι σε μειονεκτική θέση ενώ υπάρχουν συμπολίτες σου σε χειρότερη κατάσταση. Με την τράπεζα λοιπόν είχες μια σύμβαση που σου έλεγε ότ θα πληρώνεις τόσα για κάθε μήνα. Επίσης η σύμβαση σου έλεγε μέσα με λεπτομέρειες ότι αν δεν πληρώσεις, η τράπεζα θα προβεί σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ώστε να πάρει του ΥΠΟΛΟΙΠΟ του δανείου. Το ήξερες, το υπέγραψες. Μην κάνεις την μωρά παρθένα λοιπόν. Ήξερες ότι εφόσον παίρνεις σπίτι με δάνειο αναλαμβάνεις και το ΡΙΣΚΟ. Σε ό, τι αφορά το δάνειο που έχεις ήδη αποπληρώσει κάλυψες στεγαστική σου ανάγκη δεν πήγαν χαμένα (σαν να πλήρωνες ενοίκιο). Σε ό, τι αφορά λοιπόν κρατικοδίαιτους και μαύρα κτλ που που πέταξες δεν ξέρω πραγματικά τι να πω... Σε ό,τι αφορά εμένα είμαι μισθωτός των 500 ευρώ με ελαστικά ωράρια (ήμουν μέχρι πρόσφατα άνεργος άνευ επιδόματος) δεν έχω δουλέψει ποτέ μαύρα. Πληρώνω κανονικά τους φόρους μου (δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά) . Ενοικιάζω μια γκαρσονιέρα 50 τμ 40ετίας (όχι ανακαινισμένη) και είμαι σε διαπραγματεύσεις με τον ιδιοκτήτη να μου το αφήσει "μόνο" 450-500 ευρώ (προφανώς συγκατοικώ). Δυστυχώς, μένω σε μια μέχρι πρότινος λαϊκή συνοικία που έχει αλλάξει εντελώς χαρακτήρα λόγω airbnb και ο ιδιοκτήτης θέλει να το ανακαινίσει γιατί θέλει να το ενοικιάζει βραχυπρόθεσμα.

Ημέρα της Κρίσης 2

'Εχω που λες την μεγαλύτερη φορολογία στην ΕΕ και τις μεγαλύτερες αφαλιστικές εισφορές. Όλα τα λεφτά πάνε κάπου, έτσι δεν είναι; Το 80% του προϋπολογισμού είναι μισθοί δημοσίου και συντάξεις, το ξέρεις; Κουράστηκα πια! Σκέφτομαι ήδη να μεταναστεύσω. Λόγω εργασίας είχα πολλές επαφές με πελάτες που γνώριζα την οικονομική τους κατάσταση. Όλοι κλαίγονταν και πολλοί είχαν κάνει παύση πληρωμών με σύνταξη διπλάσια και τριπλάσια από το μισθό μου. Ε ναι λοιπόν, αν δεν μπορείς να αντέξεις τη δόση του σπιτιού σου πρέπει να το αφήσεις όπως ορίζει η σύμβαση σου και όπως γίνεται παντού στην Ευρώπη. Δεν θα γίνουμε εμείς στην Ελλάδα εξαίρεση ούτε εγώ ο των 500 ευρώ θα σου πληρώσω το δικό σου σπίτι. Η Ημέρα της Κρίσης ήλθε φίλτατε. Αν δεν σου αρέσει στην τελική, έλα στο ενοίκιο να δεις τι ωραία που είναι. Να δεις την σαπίλα που θα ενοικιάζεις και τα χούγια του κάθε περίεργου σπιτονοικοκύρη. Να δεις που πλέον σου ζητάνε να προπληρώσεις 6-7 ενοίκια μόνο και μόνο για να σε προτιμήσουν. Να περιμένεις ουρά με άλλους για να δεις ένα καταθλιπτικό σπίτι. Επειδή μάλλον δεν έχεις δει την άλλη όψη καλό θα ήταν να εκτιμήσεις αυτό που ήδη έχεις και να βρεις ένα τρόπο συνεννόησης με την τράπεζα. Μην τολμήσεις όμως εσύ, το κράτος ή οι τράπεζες άμεσα ή έμμεσα μέσω της φορολόγησης να μου ζητήσετε να πληρώσω για την ανακεφαλοποίηση και κατά συνέπεια για το δάνειο σου. Μην τολμήσει κανένας σας! Θα έχουμε κοινωνική έκρηξη!

Αχ Ελλαδα

Βλέπω σχόλια μίσους από ανθρώπους που αμφιβάλλω αν πληρώνουν φόρο και πιθανόν να τσιμπάνε επιδόματα και να κάνουν και μαύρη εργασία.Και όλα αυτά επειδή οι περισσότεροι δανειολήπτες όταν πήραν τα δάνειά τους είχαν μισθό και δουλειά που τους επέτρεπε να πληρώνουν και πλήρωναν τους φόρους και τα επιδόματα αυτών που στάζουν φαρμάκι.Μνημόνια μέχρι να σβήσει ο ήλιος....η ξεφτίλα του ρητού να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα....

Χωρίς οίκτο

Γεμίσαμε απατεώνες. Στην πολιτική, στις δουλειές, στις καθημερινές συναλλαγές μας, παντού. Τώρα έχουμε και τον απατεώνα της διπλανής πόρτας, εκείνου του λαμογιού που ανοίγει το στόμα του και δεν ξέρει τι λέει και ζει παρασιτικά εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Εκείνου που λέει ότι του παίρνουν το σπίτι "του" ενώ αρνείται να το πληρώσει (και η τράπεζα δανείζει τα λεφτά των καταθετών της). Σε αυτό το λαμόγιο εύχομαι πραγματικά να χάσει το σπίτι "του" μια ώρα γρηγορότερα.

Τραπεζίτης

Έλα να πάρουν μπρος οι πλειστηριασμοί. Τα σπίτια ανήκουν στις τράπεζες και με τη βούλα. Όποιος μπορεί πληρώνει όποιος όχι πάει στο ενοίκιο. Και να γίνει μάθημα στους επόμενους. Απλώνω τα χέρια μου μέχρι εκεί που φτάνουν.

ΟΚ

συμφωνώ να το πάρει η τράπεζα και να διαγραφεί το δάνειο ... θα μου εξηγήσεις γιατί δεν υπάρχει ουτε καν σαν έννοια (ακόμα και στα προσημειωμένα ακίνητα) η παράδοση ακινήτου (ή σκάφους ή αυτοκινήτου) και ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΟΥΣ ... ευχαριστώ κύριε τραπεζίτη

ΟΙ ΜΠΑΤΑΧΤΣΗΔΕΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ!

Γνωρίζω περίπτωση δανειολήπτη που είχε να πληρώσει για πάρα πολλά χρόνια το ακίνητο. Κινήθηκε με το νόμο Κατσέλη έπαιρνε μακρινές δικασίμους και περίμενε. Όταν τελικά εκδικάστηκε στο Ειρηνοδικείο απορρίφθηκε λόγω δόλου, έκανε έφεση έλαβε μια ακόμη μακρινή ημερομηνία και περιμένει. ΚΑΘΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΕΓΩ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΔΩ ΠΟΤΕ ΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΠΤ ΣΧΕΔΟΝ! Εσύ καημένε νέε με τα 500 ευρώ μισθό περίμενε να κάνεις οικογένεια, με ενοικίο 400 και 500 ευρώ και να βλέπεις μπαταχτσήδες να σου κουνάνε και το δάκτυλο. Να μην μείνει κανένα σπίτι στα χέρια τους! Να βγουν στο δρόμο. Ό, τι σπέρνεις, θερίζεις.

ακίνητα=φούσκα (2)

Ένας Κινέζος είναι διατεθειμένος ακόμα και να "πετάξει" 250000 ευρώ σε οιοδήποτε ακίνητο μόνο και μόνο για την πάρει την πολυπόθητη "Χρυσή Βίζα". Επειδή τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΟΡΟΣ ΓΙΑ ΔΙΑΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΤΟ ΕΞΗΣ: ΕΝΑΣ ΚΙΝΕΖΟΣ ΑΓΟΡΑΖΕ ΑΚΙΝΗΤΟ/Α ΑΞΙΑΣ 250.000 ΕΥΡΩ, ΕΠΑΙΡΝΕ ΤΗ ΒΙΖΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΟΥΛΑΓΕ ΣΕ ΑΛΛΟ ΚΙΝΕΖΟ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΚΑΠΕΛΟ. ΕΤΣΙ ΕΒΓΑΖΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΙΤΙΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΜΕΝΕ ΚΑΙ Η ΒΙΖΑ!!! Αυτά οφείλονται στο άθλιο Ελληνικό κράτος που επιδοτεί το μαύρο χρήμα των αλλοδαπών και πριμοδοτεί μια άλλη ακόμα φούσκα στην αγορά ακινήτων εις βάρος των Ελλήνων πολιτών! Συμπέρασμα μην αγοράζετε κανένα ακίνητο μάλλον θα χάσετε τα λεφτά σας! Η καλή εποχή ήταν γύρω στο 2013 τώρα είναι αργά. Από στη στιγμή που ακούτε παππούδια να λένε ότι θα κάνουν την γκαρσονιέρα τους AirBnB τότε ήδη ξέρετε ότι πάμε για μια άλλη φούσκα. Έτσι και αλλιώς εκ των πραγμάτων θα βγαίνουν πολλά σπίτια σε πλειστηριασμό τα επόμενα χρόνια και λόγω υπερπορσφοράς θα συμπιέσουν τις τιμές προς τα κάτω. Αν μπείτε τώρα στην κούρσα, χάνετε τα λεφτά σας.

Καρεκλοριχτης

Δηλ. άμα ήμουνα μπατακη και επερνα δάνειο τώρα θα είχα σπιταρονα τζάμπα;δηλ με πιάσανε κορόιδο και μου ζητάνε να πληρώνω τα τζαμπατζιλικια άλλων;πως χάσαμε τη δουλειά μας; γιατί ρε μεγάλε σου υπέγραψε κανεις ότι δεν θα τη χάσεις;

batakctsi oglan

Κανένα σπίτι σε χέρια μπαταχτσίκι. Πληρώστε για να το σώσετε αλλίως στο νοίκι και άν βρεις τώρα με τα rbb. ΔΕΝ γίνεται να πληρώνει ο κοσμάκης τα σπίτια του κάθε μπαταχτσή, με τις ανακεφαλαιώσεις των τραπεζών και να δουλεύει με 300 γιούρια στην γαλέρα-μάρκετ και να χαμογελάει και το κάθε μπαταχτσίκι να μας κουνάει και το δάκτυλο. Το ΤΖΑΜΠΑ ΤΕΛΟΟΟΟΟΣ, τι δεν καταλαβαίνεται.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης