Κωμωδία στη Βουλή: Σήμερα εγκρίθηκε νομοσχέδιο που πάγωσε χθες λόγω μιας... γκαζόζας

Κωμωδία στη Βουλή: Σήμερα εγκρίθηκε νομοσχέδιο που πάγωσε χθες λόγω μιας... γκαζόζας

«Τυπικά έχουμε κυβέρνηση αλλά ουσιαστικά δεν έχουμε πλειοψηφία» είπε ο Βενιζέλος -«Τα νομοσχέδια θα ψηφίζονται με ονομαστική, αλλά δεν αμφισβητείται η δεδηλωμένη» είπε ο Βούτσης - «Ναι» επί της αρχής ψήφισαν κατά λάθος δύο βουλευτές της ΝΔ

voulii_tsa_arthroos1
Στους ρυθμούς των ισχυρών κοινοβουλευτικών κλυδωνισμών που προκαλεί η ιδιόρρυθμη πλειοψηφία που στηρίζει την κυβέρνηση – κουρελού «χορεύει» η Βουλή.

Το νέο επεισόδιο έληξε – προς ώρας - με την έγκριση του νομοσχεδίου που προωθεί αλλαγές στο ΑΣΕΠ. Όμως, για να διαπιστωθεί η στήριξη των διατάξεων έπρεπε να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία.

Νωρίτερα, στην Ολομέλεια συνεχίστηκε η διαδικασία παρωδία που ξεκίνησε από το απόγευμα της Τρίτης με την αντίπρόεδρο του κοινοβουλίου Τασία Χριστοδουλοπούλου να επιχειρεί με νέες κοινοβουλευτικές «εφευρέσεις» να δείξει ότι η ψήφος εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση αποτυπώνεται de facto και για κάθε νομοσχέδιο. Παράλληλα η προεδρεύουσα κάλεσε το Σώμα να επαναλάβει την χθεσινή ψηφοφορία με ονομαστική διαδικασία προκαλώντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης που εξηγεί πως η διαδικασία έληξε χθες με την καταψήφιση του νομοσχεδίου.


Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή συνεδρίαση ο αντιπρόεδρος τη Βουλής Γ. Βαρεμένος ξεκίνησε την ψηφοφορία επι της αρχής και όταν έφτασε στους ΑΝΕΛ διαπίστωσε ότι έλειπε ο εισηγητής τους και άρα υπήρχε κίνδυνος καταψήφισης με αποτέλεσμα να διακόψει στη μέση την ψηφοφορία.

Σήμερα η κατάσταση απέκτησε χαρακτηριστικά φαιδρής κωμωδίας καθώς ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Αριστείδης Φωκάς προκειμένου να δικαιολογήσει την απουσία τους είπε: «Είχα πιει στο καφενείο μια γκαζόζα και πήγα στην τουαλέτα και εκείνη την ώρα ξεκίνησε η ψηφοφορία. Που το προβλέπει ο Κανονισμός να ξεκινά με αυτό τον τρόπο η ψηφοφορία; Εϊναι γελοία η διαδικασία».

4699322

Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τους 145 βουλευτές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, που παραμένει μειοψηφία στη Βουλή, και από 6 ανεξάρτητους. Η πλειοψηφία που προέκυψε μοιάζει με δεύτερη τερατογένεση (σ.σ. η πρώτη ήταν η σύμπραξη με τους ΑΝΕΛ), όμως δεν είναι αυτό το βασικό πρόβλημα του Μεγάρου Μαξίμου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση – όσο και αν το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να δείξει ότι «ανακατεύει» τα άλλα κόμματα – είναι πως οι 6 που της έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης το έκαναν συγκυριακά αν όχι για ιδιοτελείς λόγους. Γι αυτό άλλωστε 2 απο αυτούς έσπευσαν στο πρώτο κρίσιμο νομοσχέδιο (σ.σ. Συμφωνία των Πρεσπων) να καταψηφίσουν.

4699299

Υπο αυτά τα δεδομένα ο κίνδυνος για την κυβέρνηση είναι να μετατραπούν όλες οι επόμενες ψηφοφορίες νομοσχεδίων – ακόμα και επουσιωδών – σε ένα ιδιότυπο κυνήγι της δεδηλωμένης με φαιδρά αλισβερίσια με ανεξάρτητους βουλευτές. Σίγουρα, η εικόνα κυβέρνησης που κοινοβουλευτικά εξαρτάται από τις επιθυμίες ορισμένων «ανέστιων» στελεχών της εθνικής αντιπροσωπείας δεν εμπνέει εμπιστοσύνη.

Ο κίνδυνος αυτός επιβεβαιώθηκε και μάλιστα στο πρώτο ήσσονος σημασίας νομοσχέδιο με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να παραδέχεται ότι «Προς ώρας αυτή είναι η σύνθεση της Βουλής και αν συνεχίσει το αριθμητικό δεδομένο τα νομοσχέδια θα έρχονται προς ψήφιση με ονομαστική διαδικασία. Είναι νέα κατάσταση που όμως δεν αμφισβητεί την δεδηλωμένη της κυβέρνησης».

Κλείσιμο
Από την άλλη πλευρά ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εξήγησε «υπάρχει θεμελιώδης παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής. Είπατε με θάρρος (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ) ότι έχουμε ιδιότυπο καθεστώς. Η κυβέρνηση πήρε 151 ψήφους αλλά δεν έχει ως Κοινοβουλευτική Ομάδα την απόλυτη πλειοψηφία. Δεν έχει δεδηλωμένη πλειοψηφία. Αρα στις επιμέρους ψηφοφορίες κοινοβουλευτικού έργου δεν έχει τεκμήριο δεδηλωμένης. Εφόσον αυτή είναι η κατάσταση η πλειοψηφία πρέπει να τεκμηριώνεται με τις πρακτικές της βουλής. Ακούστηκαν και καταγράφηκαν οι θέσεις κομμάτων και δεν προέκυψε η πλειοψηφία αυτή. Ανοιξε ο προεδρεύων την διαδικασία με τον συνήθη τρόπο. Θεώρησε ότι υπάρχει απαρτία και απερρίφθη επι της αρχής το νομοσχέδιο. Το συμβάν αυτό δείχνει ότι δεν είχε το προεδρείο την προνοητικότητα και αυτό που συνέβη είναι ότι απεδείχθη το αντιφατικό και ιδιόρρυθμο της κατάστασης. Έχουμε τυπικά κυβέρνηση ουσιαστικά δεν έχουμε πλειοψηφία. Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση θεσμικής εκκρεμότητας. Αυτά είναι το αποτέλεσμα του εκβιασμού συνειδήσεων που έχετε κανει. Αν δεν το κατανοήσετε θα έχουμε ακραία θεσμική σύγκρουση. Θυσιάστε το νομοσχέδιο για να πορευτεί η χώρα το ταχύτερο σε εκλογές».

Ο Νίκος Δένδιας (ΝΔ) εξήγησε πως «Δεν υπάρχει διαδικασία που καλύπτει αυτό που γίνεται σήμερα δηλαδή την εκ νέου ψηφοφορία. Αν ο προεδρεύων θέλει να γίνει ονομαστική είναι στην ευχέρεια του. Πρέπει όμως να το ανακοινώσει».


4699241

Από την πλευρά της η κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου επιχείρησε αρχικά να θέσει σε ψηφοφορία αν το νομοσχέδιο έχει ήδη ψηφιστεί!

«Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα . Θέτω σε ψηφοφορία το αν έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Αν έχει καταψηφιστεί το νομοσχέδιο δεν έχουμε κανένα λόγο να γίνει συζήτηση. Αν θεωρείτε ότι απορρίφθηκε το νομοσχέδιο τότε θέτω σε ψηφοφορία αν όντως έχει γίνει αυτό. Θέτω σε ψηφοφορία «έχει καταψηφιστεί το νομοσχέδιο;»» είπε η αντιπρόεδρος.

Η ίδια παραδέχθηκε ότι έχουν διαμορφωθεί νέες πρακτικές καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές και υπάρχουν 16 ανεξάρτητοι.

«Μην το τραβάτε. Μην κάνετε πολιτική από την έδρα. Μην οδηγείτε στα άκρα. Δώστε τον λόγο στους κοινοβουλευτικούς και μην προχωράτε σε προσωπικά συμπεράσματα. Μην το τραβάτε άλλο. Δεν υπάρχει άλλη διαφυγή» επισήμανε ο κ. Δένδιας.

Από την πλευρά του ο κ Βούτσης είπε «μετά την παρέμβαση του κ. Βενιζέλου που έχει δίκιο στα περισσότερα είναι σαφές ότι υπάρχει προδιάθεση δημιουργίας μιας πολιτικής και κοινοβουλευτικής εκκρεμότητας ενδεχομένως και για αποπροσανατολισμό από άλλα ζητήματα. Εϊναι απλά τα πράγματα» και πρόσθεσε «Στην χθεσινή διαδικασία δεν θα μπορούσε να διαπιστωθεί ότι υπάρχει πρόβλημα αν δεν ανέκυπτε. Τα προβλήματα διαπιστώνονται όταν ανακύπτουν. Όταν ανέκυψε το πρόβλημα έγινε εφαρμογή άρθρου Κανονισμού της Βουλής. Προς ώρας είναι αυτή η σύνθεση της Βουλής αν συνεχίσει το αριθμητικό δεδομένο τα νομοσχέδια θα έρχονται προς ψήφιση με ονομαστική. Είναι νέα κατάσταση που δεν αμφισβητεί την δεδηλωμένη της κυβέρνηση».

4699317

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Πάντως, η όλη εμπλοκή έληξε με την πρόταση του προεδρείου και το νομοσχέδιο τέθηκε εκ νέου σε ονομαστική ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τον κατάλογο της ονομαστικής ψηφοφορίας, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επι της αρχής με την στήριξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων και ορισμένων ανεξάρτητων.

Ειδικότερα, εκ μέρους των ΑΝΕΛ «ναι σε όλα» είπαν ο Κ. Κατσίκης, η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ο Αριστείδης Φωκάς αλλά και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Από την ψηφοφορία απουσίαζε ο Πάνος Καμμένος αλλά και ο Κωνσταντίνος Ζουράρις.

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές «ναι» είπαν οι δύο «δανεικοί» και συγκεκριμένα η Έλενα Κουντουρά, ο Βασίλης Κόκκαλης ενώ την ίδια τακτική ακολούθησαν η Κατερίνα Παπακώστα και ο Σπύρος Δανέλλης. Ο Γρηγόρης Ψαριανός καταψήφισε.

«Ναι» επι της αρχής ψήφισε και ο βουλευτής της ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης διευκρινίζοντας όμως στην συνέχεια ότι έγινε εκ παραδρομής.

Εκ παραδρομής ψήφισε «ναι» σε 3 άρθρα και ο κ. Δημήτρης Σταμάτης (ΝΔ).

Στην Ενωση Κεντρώων ο Βασίλης Λεβέντης ψήφισε «όχι», όμως δυο εκ των βουλευτών του ο Γιώργος Σαρίδης και ο Δ. Καβαδέλλας ψήφισαν «παρών».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζε η Παναγιώτα Βράντζα και άρα ψήφισαν 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι υπερψήφισαν 153 βουλευτές, ενώ «όχι» είπαν 124.

4699294
4699224
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης