Πλειοψηφία-κουρελού στη Βουλή: Άρχισαν τα όργανα...

Πλειοψηφία-κουρελού στη Βουλή: Άρχισαν τα όργανα...

Πώς η κυβέρνηση χάνει την πλειοψηφία στη Βουλή - Τραγελαφικές καταστάσεις και ευτελισμός του κοινοβουλίου από την κυβέρνηση - κουρελού, που σε κάθε νομοσχέδιο ψάχνει τρόπους να βρίσκει την πλειοψηφία

vouli-varemenos-kourakis
Υπο την επήρεια σοβαρών παρενεργειών που προκαλεί η «πλειοψηφία - κουρελού» που στηρίζει την κυβέρνηση, καλείται να κινηθεί η Βουλή επιβεβαιώνοντας πως υπάρχουν περιθώρια για τον περαιτέρω ευτελισμό του κοινοβουλίου.

Η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τους 145 βουλευτές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, που παραμένει μειοψηφία στην Βουλή, και από έξι ανεξάρτητους. Η πλειοψηφία που προέκυψε μοιάζει με δεύτερη τερατογένεση (σ.σ. η πρώτη ήταν η σύμπραξη με τους ΑΝΕΛ), όμως δεν είναι αυτό το βασικό πρόβλημα του Μεγάρου Μαξίμου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση – όσο και αν το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να δείξει ότι «ανακατεύει» τα άλλα κόμματα – είναι πως οι έξι που της έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης το έκαναν συγκυριακά αν όχι για ιδιοτελείς λόγους. Γι αυτό άλλωστε δύο από αυτούς έσπευσαν στο πρώτο κρίσιμο νομοσχέδιο (σ.σ. Συμφωνία των Πρεσπων) να καταψηφίσουν.

Υπο αυτά τα δεδομένα, ο κίνδυνος για την κυβέρνηση είναι να μετατραπούν όλες οι επόμενες ψηφοφορίες νομοσχεδίων – ακόμα και επουσιωδών – σε ένα ιδιότυπο κυνήγι της δεδηλωμένης με φαιδρά αλισβερίσια με ανεξάρτητους βουλευτές. Σίγουρα, η εικόνα κυβέρνησης που κοινοβουλευτικά εξαρτάται από τις επιθυμίες ορισμένων «ανέστιων» στελεχών της εθνικής αντιπροσωπείας δεν εμπνέει εμπιστοσύνη.

Αυτό άλλωστε επιβεβαιώθηκε και με την χθεσινή απόπειρα ψήφισης νομοσχεδίου με αλλαγές στον ΑΣΕΠ που εξελίχθηκε σε κοινοβουλευτική… παρωδία λόγω των πρωτοφανών μεθοδεύσεων του Προεδρείου που επιχείρησε να ερμηνεύει κατά το δοκούν τον Κανονισμό της Βουλής.

Να σημειωθεί ότι η συνήθης διαδικασία δεν γίνεται δια της ονομαστικής ψηφοφορίας, αλλά είθισται να γίνεται δια της ψήφου των κομμάτων όπως αυτή εκφράζεται από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους. Στην παρούσα συγκυρία όμως η κυβέρνηση εκφράζεται από μία ΚΟ 145 βουλευτών που σημαίνει ότι η έγκριση νομοσχεδίου μπορεί να γίνει είτε με την στήριξη κάποιας ΚΟ από την αντιπολίτευση είτε με ονομαστική ψηφοφορία ώστε να στηρίξουν οι όποιοι «πρόθυμοι» ανεξάρτητοι βουλευτές.

Κλείσιμο
Ο προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος, κατά την χθεσινή συνεδρίαση, είπε προς το Σώμα πως η ψηφοφορία θα γίνει δια των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων και για όσα άρθρα διαπιστωθεί «αμφιβολία» θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία αύριο (εννοώντας σήμερα Τετάρτη). Αμέσως αντέδρασε ο κ. Μάκης Βορίδης εξηγώντας πως είναι πρωτοφανές και κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής να γίνεται και δεύτερη ψηφοφορία για τα άρθρα που θα έχουν καταψηφιστεί στην πρώτη.

«Πού τα έχετε δει αυτά κύριε πρόεδρε; Δεν μπορεί να γίνει επαναληπτική ψηφοφορία επειδή έτσι το θέλει η κυβέρνηση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βορίδης.

Από την πλευρά του ο κ. Βαρεμένος επικαλέστηκε το πολιτικό παράδοξο των 16 ανεξάρτητων βουλευτών που δεν μπορούν να εκφραστούν δια ενός κοινοβουλευτικού εκπροσώπου καθως δεν συγκροτούν ομάδα.

Σε κάθε περίπτωση όμως και παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής συνέχισε την διαδικασία αρχίζοντας με την δήλωση ψήφου επι της αρχής του νομοσχεδίου. Όταν έφτασε όμως στους Ανεξάρτητους Έλληνες διαπίστωσε ότι ο κοινοβουλευτικός τους εκπρόσωπος έλειπε, με αποτέλεσμα να κλείσει άρον – άρον την συνεδρίαση και να ενημερώσει ότι η ψηφοφορία διακόπτεται για να διεξαχθεί σήμερα το μεσημέρι!


Τασία Χριστοδουλοπούλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει θεμέλια αμεροληψίας στην δημόσια διοίκηση

Πάντως, το κοινοβουλευτικό μπάχαλο δε φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα τις δημοκρατικές ευαισθησίες της κυβέρνησης που στοχεύει να υλοποιήσει το επόμενο διάστημα έναν οδικό χάρτη παροχών προκειμένου να διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες για εκλογές.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το νομοσχέδιο που συζητήθηκε χθες στην Ολομέλεια και αφορά μια σειρά αλλαγών στον τρόπο πρόσληψης δημοσίων υπαλλήλων μέσω ΑΣΕΠ αλλά και στην δομή του κράτους.

Είναι χαρακτηριστική η καταγγελία του κ. Γιώργου Γεωργαντά (ΝΔ) που υποστήριξε πως οι προωθούμενες διατάξεις προβλέπουν μεταξύ άλλων την σύσταση της «92ης Γραμματείας. Είμαι υποχρεωμένος να κάνω μία σύγκριση με την προηγούμενη κυβερνητική περίοδο όπου ήταν εξήντα ή εξήντα δύο οι Γραμματείες. Έχουμε μία αύξηση 48% στις Γραμματείες» και τόνισε ότι οι 32 νέες γραμματείες συνοδεύονται από πολλαπλάσιες προσλήψεις.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, η κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου επιβεβαίωσε με κυνικό τρόπο πως στόχος της κυβέρνησης είναι η μετατροπή των δημόσιων υπαλλήλων και της νέας γενιάς συμβασιούχων σε εκλογική πελατεία του ΣΥΡΙΖΑ. Απευθυνόμενη στην αντιπολίτευση είπε: «Τι λένε, λοιπόν, σήμερα; Λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να διορίσει δικούς του. Πώς θα τους διορίσει, κύριοι; Φοβόσαστε ότι τις προσλήψεις του 2019 θα τις κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Νομίζω ότι καλώς φοβόσαστε. Γιατί, πράγματι, το ΑΣΕΠ, αναβαθμισμένο, θα λειτουργήσει το 2019 και κυβέρνηση θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και οι δημόσιοι υπάλληλοι που φοβούνται τις απολύσεις, αλλά και όσοι φιλοδοξούν να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι, με την ψήφο τους θα σας στείλουν στις ψευδαισθήσεις που έχετε διαμορφώσει».

Στην ιστορική αναδρομή που έκανε, υποστήριξε ότι «το κράτος από τότε που συστάθηκε αφιερώθηκε και εξυπηρέτησε την ελίτ. Στην συνέχεια η συντηρητική τάξη – το μετεμφυλιακό κράτος - ήθελε μόνο εθνικόφρονες δημόσιους υπαλλήλους. Έπρεπε να έχεις χαρτί φρονημάτων για να τοποθετηθείς. Η τρίτη περίοδος ήταν της δικομματικής στελέχους κράτους. Κάποια στιγμή το ΠΑΣΟΚ έφερε το ΑΣΕΠ», για να συμπληρώσει: «Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να βάλει θεμέλια αμεροληψίας και αξιοκρατίας στην διοίκηση και όλοι διαφωνούν. Έρχονται εδώ και ο καθένας λέει τον καημό του και βγάζει τα υπαρξιακά του δράματα. Μας λένε σήμερα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να διορίσει τους δικούς του».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης