«Σπαζοκεφαλιά» η Θεσσαλονίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θέλει να γίνει... Μπουτάρης η Νοτοπούλου

nbt0

Η... απρόθυμη στήριξη στον Μπουτάρη «κάηκε» από την ανακοίνωση του δημάρχου Θεσσαλονίκης ότι δεν θα διεκδικήσει τρίτη θητεία - Αυτή που δεν θέλει να «καεί» είναι η Κατερίνα Νοτοπούλου, επιθυμώντας να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιό της και να μην κατέλθει στον αυτοδιοικητικό στίβο - Ο Μυλόπουλος, ο Πιτσιόρλας, ο Τζήκας, αλλά και τα σενάρια για την Αθήνα

Παρά τις δημόσιες αβρότητες, πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου κανείς δεν έκρυβε την αντιπάθειά του προς το πρόσωπο του Γιάννη Μπουτάρη. Εξάλλου, τα συναισθήματα ήταν αμοιβαία.

Σε μία μεταμεσονύκτια σύσκεψη τέλη Αυγούστου, όμως, όλοι ομοφώνως συμφωνούσαν πως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ποτέ δεν είχε αποδειχθεί καταλληλότερος. Τη μοναδική παραφωνία αποτέλεσε ένας εκ των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, ο οποίος έσπευσε να υπενθυμίσει στην κυβερνητική ομήγυρη την ταλαιπωρία που είχε υποστεί τις προηγούμενες ημέρες η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στην συμπρωτεύουσα. Είχε προσπαθήσει να πείσει τον Μπουτάρη να ηγηθεί ενός ευρύτερου δημοκρατικού μετώπου και να διεκδικήσει εκ νέου τη δημαρχία Θεσσαλονίκης, σεβόμενος συνάμα την στήριξη που του δείχνει η κυβέρνηση.

Τότε, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε παρέμβει, υπενθυμίζοντας ότι δεν έχουν την πολυτέλεια για «ψωροπερηφάνιες»: αν και κατά καιρούς ενοχλητικός, ο Μπουτάρης ήταν ο μόνος που όχι απλά τηρούσε τα πολιτικά και αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά που επιθυμούσαν, αλλά συσπείρωνε ακροατήρια, τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ διακαώς διεκδικούσε. Το σημαντικότερο, όμως, ήταν πως εκτιμούσαν ότι είναι σε θέση να γλιτώσει την κυβέρνηση από μία ταπεινωτική ήττα. Για την ακρίβεια φάνταζε η μοναδική νικηφόρα υποψηφιότητα.

Λίγες ημέρες αργότερα, αρχές Σεπτεμβρίου, τα πράγματα ξεκαθάριζαν. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, συνειδητοποιώντας ότι δεν μπορούσε να ποντάρει στην υποψηφιότητα Μπουτάρη, εκπονούσε ένα σαφές σχέδιο: δίνουμε χρόνο στον δήμαρχο, αφήνοντας να διαφανεί ότι είναι η πρώτη μας επιλογή. Παράλληλα και παρασκηνιακά προχωρούμε σε διεργασίες για να έχουμε έτοιμο το plan B. Όταν, προ ολίγων ημερών, λοιπόν, ο Γιάννης Μπουτάρης ενημέρωσε και επισήμως -αν και μέσω τρίτων- τον Αλέξη Τσίπρα και την Φώφη Γεννηματά ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος δήμαρχος, ολοκληρώθηκε το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Θανάτου της ελπίδας του ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να κερδίσει, έστω και εμμέσως, την συμπρωτεύουσα.

Στο ενδιάμεσο, όμως, είχαν προηγηθεί πολλά. Στο τραπέζι της Κουμουνδούρου και του Μαξίμου είχαν πέσει πολλά ονόματα, είχαν δοκιμαστεί άλλα τόσα και είχαν απορριφθεί πολλά περισσότερα και για τους δύο μεγάλους δήμους. Οι μυστικές δημοσκοπήσεις δίνουν και παίρνουν για να μετρηθούν ονόματα, όπως αυτά του υπουργού Στέργιου Πιτσιόρλα και του προέδρου της Αττικό Μετρό, Γιάννη Μυλόπουλου. Ειδικά ο τελευταίος αποτελεί ακόμα για κάποιους μία λύση που ακόμα δεν έχει απορριφθεί μετά την γκάφα του Τάσου Τζήκα, το όνομα του οποίου κυκλοφόρησε και μάλιστα ως προτεινόμενο από τον Αλέξη Τσίπρα. Ο συγκεκριμένος, όμως, έχει κώλυμα εκλογιμότητας, ως πρόεδρος της Ηelexpo ΔΕΘ που έχει μοναδικό μέτοχο το δημόσιο και εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Απαγορεύεται ρητά να είναι υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη.

Παρ’ όλα αυτά, κάπως κυκλοφόρησε η είδηση πως στο περιθώριο μίας εκδήλωσης ο πρωθυπουργός τράβηξε παραδίπλα του τον πρόεδρο της ΔΕΘ HELEXPO Τάσο Τζήκα και του ζήτησε να είναι αυτός υποψήφιος για το δήμο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ήταν αυτή η πρώτη φορά που γινόταν μια τέτοια νύξη. Ωστόσο, ήταν η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός έθετε το θέμα κάπως επιτακτικά.

Αυτό που προκάλεσε μεγάλη ενόχληση και γκρίνια στους κόλπους της Κουμουνδούρου, όμως, αφορούσε την άρνηση της Κατερίνας Νοτοπούλου να πάρει πάνω της την κούρσα αυτή. Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβλεπε και βλέπει με καλό μάτι την κάθοδό της στην Αυτοδιοίκηση, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης δεν φαίνεται διατεθειμένη «να καεί». Για τον σκοπό αυτόν, λοιπόν, είχε από καιρό επιστρατεύσει τον μόνιμο σύμμαχό της στην Αθήνα υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη, ο οποίος επιχείρησε να πετάξει την μπάλα στην κερκίδα με αντιπροτάσεις. Λέγεται, μάλιστα, πως αυτό προκάλεσε την πρόσκαιρη δυσαρέσκεια του Πάνου Σκουρλέτη που υποτίθεται ότι έχει τον πρώτο λόγο στην διαδικασία αυτή.

Εξάλλου, υπήρξε γενικότερα εντός της κυβέρνησης μεγάλη διάσταση ως προς τα χαρακτηριστικά του ιδανικού υποψηφίου τόσο για τη συμπρωτεύουσα, όσο και για την Δήμο Αθηναίων. Από τη μία, ένα κομμάτι του κόμματος, ειδικά το λεγόμενο προεδρικό, υποστήριζε πως βασικό μέλημα οφείλει να είναι ενός όχι κομματικός υποψήφιος, ώστε να κερδίσει την υποστήριξη των κεντροαριστερών ψηφοφόρων, εγκλωβίζοντας ή απομονώνοντας το ΚΙΝΑΛ.

Από την άλλη, υπήρξαν πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη που εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για μία ιδεολογικά αποχρωματισμένη υποψηφιότητα. «Δεν γίνεται να φέρουμε κάποιον άοσμο για να γίνει αρεστός», σχολίασε σε μία έντονη συζήτηση στην Κουμουνδούρου στέλεχος με κριτική διάθεση προς το Μαξίμου. Στα χαρακτηριστικά, όμως, που όλοι συμφωνούν συγκαταλέγονται το να είναι γέννημα-θρέμμα της πόλης, να γνωρίζει τα προβλήματά της, να συνδέεται με τα κινήματα για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και κατά πολλούς… να είναι γένους θηλυκού.

Οι δημοσκοπήσεις, άλλωστε, έδειξαν –σύμφωνα με πληροφορίες– ότι μία γυναίκα είναι πιο αρεστή στον επί πολλά έτη ανδροκρατούμενο στίβο. Ο Αλέξης Τσίπρας, άλλωστε, επιμένει ιδιαίτερα στην γυναικεία υποψηφιότητα και κάπως έτσι προέκυψε και η περίπτωση της Ελθήνας Αγγελοπούλου. Αν και ξεκίνησε ως εφεδρεία, όπως και ο Νάσος Ηλιόπουλος που έχει θέσει τον εαυτό του στην υπηρεσία του κόμματος, όσο στενεύουν τα περιθώρια δεν είναι απίθανο να πάρει τελικά το χρίσμα. Κυβερνητικό στέλεχος μιλώντας αποκλειστικά στο ΘΕΜΑ σχολίασε πως στα ατού της περιλαμβάνεται το γεγονός ότι δεν έχει φθαρεί -είναι σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό- φέρει ξεκάθαρη αριστερή ταυτότητα, χωρίς να είναι υπερβολικά κομματική, έχει εμπειρία, κοινωνική δράση, αλλά και έναν άσο στο μανίκι της. Είναι μαμά ενός μωρού, κάτι που την καθιστά ιδιαίτερα συμπαθή, ανάμεσα σε δύο άνδρες υποψηφίους.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η επιλογή του υποψήφιου για το Δήμο Αθηναίων ήταν ανέκαθεν μια δύσκολη υπόθεση για τους επιτελείς της Κουμουνδούρου. Η πρωτεύουσα θεωρείται «γαλάζιο» προπύργιο και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να ανταποκριθεί σε περιόδους που είχε μεγάλη απήχηση, πόσο μάλλον τώρα που κουβαλάει την κυβερνητική φθορά. Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει, με τη δυστοκία να συνεχίζεται. Το πρόβλημα το αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός που έχει αναλάβει να βάλει τη σφραγίδα του στους δύο μεγάλους Δήμους.

Αυτό που έχει κάνει ακόμα πιο δυσάρεστη την κατάσταση είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας λέγεται ότι έχει κάνει μυστικές επικοινωνίες με ορισμένες προσωπικότητες εκτός πολιτικής σκηνής, οι οποίοι έχουν συγκεκριμένα κοινωνικά και πολιτικά χαρακτηριστικά, τα οποία θα μπορούσαν να κάνουν την έκπληξη, συσπειρώνοντας ψηφοφόρους. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι έχει εισπράξει ηχηρά όχι. Σε άλλες περιπτώσεις έχει αντιμετωπίσει και το «φίλτρο του κόμματος», αφού ο γραμματέας του Πάνος Σκουρλέτης κρατάει «αριστερόμετρο».

Πάντως, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι υπάρχει ακόμα ένας κρυμμένος άσος, ή «χρυσό χαρτί», όπως το χαρακτήρισαν, που μπορεί να κάνει τη διαφορά αν τελικά συμφωνήσει και δώσουν τα χέρια. Πρόκειται για ένα όνομα που δεν έχει διαρρεύσει στα media μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

Κοντός ψαλμός αλληλούια! Τέλος στην ονοματολογία λέγεται ότι θα σημάνει η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συγχρόνως κάθε μέρα γεμίζουν και οι ορφανές θέσεις από υποψηφίους σε μικρότερους δήμους.

ΣΧΟΛΙΑ (35)

Μ.Πασοκ

Άσσο στο μανικι λένε ότι έχει ο Τσιπρας στην Σαλονικη Θα έλεγα τι ακριβώς έχει αλλά θα κοπει και δικαια Άδεια μύδια είναι παντού στην χώρα.Και οι πασοκοι το ξερουμε γιατί παντού παρακαλούν να κρυφτούν σε δικά μας σχηματα.

Μετα την υπογραφη των Πρεσπων....

.... οποιος συριζαιος δηλωσει υποψηφιοτητα ειναι τελειωμενος. Η προδοτικη κυβερνηση απο τη Λαρισα και πανω θα παρει μονοψηφια ποσοστα.

Περικοκλάδες.

Πολύ ευχαριστημένος ο πρωθυπουργός από την εως τώρα δουλειά της Νοτοπούλου..... Άξια άξια...

Πετρογιάννης

Λαζόπουλος, Χαϊκάλης, Κύρκος ο Ευρωβουλευτής, Τσιόδρας ο Αρκάδας, Δανέλλης, Φίλης, Αλκίνοος ο Αλ Χαλίλης, Κιμούλης, Παπαδημούλης για να πέσει και λίγο στα σκληρά και όχι φρου-φρου και αρώματα στις Βρυξέλλες, Κωνσταντίνος Καρααμανλής κλπ... Έχει αρκετό υλικό και θα πρέπει να το απαιτήσει ο Τσίπρας, σαν να έχει έρθει "η ώρα του Καραμανλή"! Δεν λένε οτι τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τους στηρίζουν οι "καραμανλικοί"; Έ, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου! Καραμανλής για Δήμαρχος Θεσσαλονίκης! Η Μακεδονία τώρα δικαιώνεται! Βέβαια θα τον αποκληρώσουν οι "Σιρρρρραίοι!...Ελπίζω να φαίνεται οτι κάνω πλάκα, γιατί πολλές φορές αυτοί που σηζητούν μαζί μου, νομίζουν οτι τα λέω σοβαρά...

Montazieros

Μυστήριο πάντως! Κοτζάμ κόμμα εξουσίας, που όπως γράφουν οι πιο πολλοί ψηφοφόροι του εδώ μέσα είναι σίγουροι ότι θα ξαναβγεί στις εκλογές πρώτος, δεν μπορεί να βρει τρεις ανθρώπους να βάλει έστω στους τρεις μεγάλους δήμους? Καλά στον Πειραιά βρήκε τον, κάτσε να δεις, τον εεεε έναν με μούσια τελος πάντων,στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα τίποτε? Κανα καλλιτέχνη? Κάνα διανοούμενο? Κάνα νέο Αριστοφάνη? Κάνα ακτιβιστή ? Κανα γιο τρομοκράτη? Κανείς δεν θέλει? Τι φάση?

Kostis grevena

Τον spiderman που πίνει φραπέ μόνο εγώ τον έχω δει????

Ζηνα

Όσο και αν ο Τσίπρας μπογιατίζει και φτιασιδώνει τα αριστερά κύμβαλα, αυτά δεν είναι δυνατόν να ανταπεξέλθουν σε αυτοδιοικητική εκλογική διαδικασία.

Αν ειναι δυνατον

Να μιλαμε για το "χαρτοφυλακιο" της Νοτοπουλου. Δηλαδη αυτη εχει και πολιτκο μελλον? ΟΚ. Πειτε μας τι να μην ψηφίσουμε.

Μπουτού

Θα φύγει ο Μπουτάρης και θα έρθει η "μπουτάρα"...

b

Αυτό το βλήμα, η κοπελιά ας φάει ό,τι προλάβει τώρα που μπορεί γιατί μετά τις εκλογές θα είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ καθαρίστρια, δηλαδή αυτό που της αξίζει και τίποτα παραπάνω (και δεν θέλω να προσβάλλω τις υπόλοιπες καθαρίστριες).

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kinal_synedriasi

Η κυβέρνηση επιλέγει τη λάσπη ενόψει της ήττας, δήλωσε η Φώφη Γεννηματά - Μετά το τέλος της ομιλία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής θα ακολουθήσει η διαδικασία για την εκλογή γραμματέα και πολιτικού συμβουλίου

prosfyges-syntagma_main01

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής καλεί τους 60 μετανάστες που έχουν κατασκηνώσει στο Σύνταγμα από εχθές «να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ελληνικών αρχών και να μεταφερθούν άμεσα στα ξενοδοχεία»

akar_main01

«Η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, τις συνθήκες, εξοπλίζοντας νησιά του Αιγαίου, τα οποία υπόκεινται σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης» είπε σε  ΜΜΕ της γείτονος ο Τούρκος υπουργός Άμυνας - Ζητά από τον Έλληνα ομόλογό του να βρεθεί μια φόρμουλα για την αποστρατικοποίηση

61
kammenos-kotzias_main01

Βαριές αλληλοκατηγορίες με αφορμή τον διαγωνισμό για τις βίζες - Καμμένος: «Με εντολή Κοτζιά» καταστράφηκαν έγγραφα και εξαφανίστηκαν από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του ΥΠΕΞ - Κοτζιάς: «Εθνικός συκοφάντης ο Καμμένος», «συνεπικουρούμενος από την επιπολαιότητα της κυβέρνησης» - Αιχμές και για την υποψηφιότητα Τσίπρα για το Νόμπελ: «Άλλοι επιδιώκουν να έχουν τη δόξα και άλλοι την ύβρη» - Σκέφτεται να μην συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές

11