Κοτζιάς: Μετά τα τέλη Γενάρη η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή

kotzias-german-ypex_main01

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ανέφερε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή μετά τα τέλη Γενάρη – Υποστήριξε ότι η Συμφωνία θα υπερψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και μεμονωμένους βουλευτές

Μετά τα τέλη Γενάρη θα έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, σύμφωνα με όσα εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, η διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών στα Σκόπια θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα με τέλη Γενάρη. Στη συνέχεια, η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή, καθώς και η επικύρωση της απόφασης του ΝΑΤΟ για ένταξη των Σκοπίων. Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, η συμφωνία θα υπερψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και μεμονωμένους βουλευτές. 

«Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί λύση που κοιτά στο μέλλον της περιοχής, στο μέλλον της Ευρώπης, δίνει στα Βαλκάνια σταθερότητα και ασφάλεια και αναβαθμίζει το ρόλο της Ελλάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά o Nίκος Κοτζιάς, στις δηλώσεις που έκανε μαζί με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, μετά από συνάντηση που είχαν την Πέμπτη στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο «οι διαπραγματεύσεις που κάναμε με πΓΔΜ και Αλβανία εμπεριέχουν μια ιστορική μνήμη και αυτή είναι η Ostpolitik του Βίλι Μπραντ» (σ.σ. η πολιτική προσέγγισης της Ανατολικής Γερμανίας που εφαρμόσε ο καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας στις αρχές της δεκαετίας του '70).

Περιγράφοντας την ελληνική εξωτερική πολιτική ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι εστιάζει στην Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτό ο Έλληνας υπ. Εξωτερικών παρομοίασε το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων με το ειδικό βάρος που έχει η Γερμανία για την Ευρώπη.

Η απάντηση Κοτζιά στην ερώτηση για τα Σκόπια

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία ερώτηση προς τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών. Όταν οι άνθρωποι στην ΠΓΔΜ στις 30 Σεπτεμβρίου θα ψηφίσουν, τι πιστεύετε; Πόσο αισιόδοξος είσαστε σε σχέση με το αποτέλεσμα αυτού του δημοψηφίσματος και αν αυτό θα εγκριθεί και από την ελληνική Βουλή. Και προς τον Γερμανό Υπουργό. Ο Jean Claude Junker στο Σάλτσμπουργκ ανέφερε την ιδέα μίας ευέλικτης αλληλεγγύης, μίλησε για ευέλικτη αλληλεγγύη στο Σάλτσμπουργκ σε σχέση με το προσφυγικό. Τι θα λέγατε, λοιπόν, σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται; Από το Bonne General Einzeiger, τα γραφεία του Βερολίνου.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Τη Γενική της Βόννης. Λοιπόν, ευχαριστώ για την ερώτηση. Να σας πω, η συμφωνία μας έχει ως εξής. Δημοψήφισμα: ελπίζω και πιστεύω ότι το δημοψήφισμα θα κερδηθεί και θα έχει την απαραίτητη συμμετοχή. Και μετά πρέπει να γίνουν, από την πλευρά της μελλοντικής «Βόρειας Μακεδονίας», μία σειρά από συνταγματικές αλλαγές. Κύρια, να φύγει ό,τι έχει να κάνει ακόμα με αλυτρωτισμό. Και να αλλάξει και το όνομα μέσα στο Σύνταγμα. Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι το όνομα της Εκκλησίας, αλλά δεν είναι της ώρας.

Όταν θα τελειώσει αυτό, που κανονικά έπρεπε να τελειώσει το Δεκέμβρη, αλλά όπως βλέπω τα χρονοδιαγράμματα, μέσα προς τέλη του Γενάρη θα τελειώσει, θα έρθει στην ελληνική Βουλή η επικύρωση της συμφωνίας. Επίσης, θα έρθει στην ελληνική Βουλή η επικύρωση της απόφασης του ΝΑΤΟ για ένταξη αυτής της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Άρα θα έχουμε δύο ψηφοφορίες στην ελληνική Βουλή, το σε ποια σειρά θα μπουν είναι θέμα του Προέδρου της Βουλής, του προεδρείου. Η πλειοψηφία για την έγκριση αυτής της συμφωνίας υπάρχει. Είναι και δεδηλωμένη δημόσια από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα Ποτάμι και από πολλούς μεμονωμένους βουλευτές.

Θα ήλπιζα ότι το κλασικό –στο παρελθόν, δεν είναι πια, ίσως- σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του ΠΑΣΟΚ και το κόμμα που είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η Νέα Δημοκρατία, θα στήριζαν αυτήν τη συμφωνία. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, σκέφτονται την εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στην εσωτερική.

Και επίσης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει στραμμένο το βλέμμα του όχι μόνο στην εσωτερική πολιτική ζωή, αλλά στα εσωτερικά του ίδιου του κόμματός τους. Στο οποίο, ακραίες φωνές, που ήταν σε ακροδεξιά κόμματα παλαιότερα, το έχουν συμπαρασύρει σε μια πολιτική που δε συνάδει με το παρελθόν και με το τι κάνανε στις διαπραγματεύσεις.

Θέλω να σας πω ότι στις δικές μας διαπραγματεύσεις πήραμε πολλά περισσότερα από ό,τι ζητούσαν εκείνοι. Και πήραμε όλα όσα ζητούσαν στο παρελθόν, όταν κάνανε διαπραγματεύσεις. Όχι τι λένε δημόσια. Και παρόλα αυτά, επιμένουν να μην αποδέχονται να εγκρίνουν μια συμφωνία που βλέπει στο μέλλον. Μια συμφωνία που δίνει στα Βαλκάνια σταθερότητα και ασφάλεια. Μια συμφωνία που αναβαθμίζει το ρόλο και την ευθύνη της χώρας μας στην περιοχή. Μια καλή συμφωνία.

Κανένας δε θα θυμάται τους σημερινούς καβγάδες μετά από 10 και 20 χρόνια. Όλοι θα θεωρούν αυτονόητο ότι υπάρχει μια χώρα με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», στην οποία κατοικούν άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται με τα δημοκρατικά τους δικαιώματα. Στην οποία, ομιλούν μια γλώσσα που δέχθηκε η Νέα Δημοκρατία το 1977 να την πει «μακεδονική» και σήμερα κάνει ως να τη συναντά πρώτη φορά.

Θα ήταν καλό να ήταν σε συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή αυτή η ιστορική συμφωνία. Αλλά και έτσι, αν περάσει η συνταγματική αλλαγή που ελπίζω και νομίζω ότι θα γίνει, στη γείτονα χώρα, είναι σίγουρο ότι θα περάσει και στην Ελλάδα. Εγώ ήδη, πριν 1,5 χρόνο, είπα δημόσια ότι για να περάσει μια τέτοια ιστορική συμφωνία δε χρειάζεται πλειοψηφία κομμάτων, χρειάζεται πλειοψηφία βουλευτών. Γιατί οι αποφάσεις στην Βουλή λαμβάνονται με την πλειοψηφία των βουλευτών. Και αυτή υπάρχει δημόσια και δεσμευμένη από πλειοψηφία βουλευτών.
Νομίζουμε ότι κάνουμε καλά, να φέρουμε μια λύση κοιτώντας το μέλλον της περιοχής και το μέλλον της Ευρώπης.

ΣΧΟΛΙΑ (81)

ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΑΝ ΦΕΡΕΤΕ

ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΤΑ ΤΑΝΚΣ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΙΣΩ !!!!!! Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΟΥΤΕ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΟΥΤΕ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΛ !!!!! ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΘΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΜΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ !!!!!!! ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΝ ΦΑΣΑΡΙΕΣ ΚΑΝΤΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ !!! ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΝ ΤΟ ΠΑΤΕ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΧΥΘΕΙ ΠΟΛΥ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΙΜΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟΣ ΣΑΣ !!!!!!

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ:

Ούτε απόλυτο erga omnes διασφαλίσαμε, ούτε ουσιαστκό διαχωρισμό του όρου «Μακεδονία» πετύχαμε, και ταυτότητα «Μακεδόνων» αναγνωρίσαμε (εμμέσως πλην σαφώς), και οριστική απώλεια του όρου «μακεδονικός-ή-ό» σε όλων των ειδών τα στοιχεία (ανθρώπους, καταστάσεις, προϊόντα, αντικείμενα) παραχωρήσαμε, και την αχρείαστη σύγχυση διαφορετικού ονόματος κράτους και ιθαγένειας αποδεχτήκαμε, και «ελληνικό αλυτρωτισμό» εις βάρους τους (εμμέσως πλην σαφώς) δεχτήκαμε, και την σύγχυση σε προϊόντα γεωγραφικής προέλευσης δεχόμαστε, και την πολιτιστική μας παράδοση υπονομεύουμε, και την αναθεώρηση της Ελληνικής Ιστορίας αποδεχόμαστε, και όλα μας τα διπλωματικά όπλα παραχωρούμε, και την τεχνογνωσία μας τους παραδίδουμε, και τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς προσφέρουμε από την οποία μόνο να δώσουμε έχουμε, και πρόσβαση στη θάλασσα προσφέρουμε, μέχρι και στην ελληνική ΑΟΖ που ακόμα δεν έχουμε καν θεσπίσει. Χωρίς αντάλλαγμα για κάτι από αυτά. Ένα κουτσό «Βόρεια» μόνο στο όνομα κράτους και πουθενά αλλού. Πρόκειται για μία κακή, ετεροβαρή συμφωνία, εις βάρος και των συμφερόντων της Ελλάδος και των Ελλήνων. (αντίβαρο)

αρχιεπίσκοπε Ελλάδος απορούμε:

Πώς γίνεται η λέξη «Μακεδονία» να μην σημαίνει τίποτα στην «μακεδονική» γλώσσα και να την αναγνωρίζουμε ως τέτοια, ενώ πρόκειται ελληνική λέξη, όπως και όλες οι λέξεις και τα ονόματα της κλασικής Μακεδονίας; [Για την ετυμολογία της λέξης «Μακεδονία», δείτε την υποσημείωση στο τέλος] Οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν Δωρικά φύλλα. Οι Δωριείς μετέτρεπαν το άλφα σε ήτα. Είναι πασίγνωστο το «ή την ή επί της (ασπίδας)», δηλαδή, ή την ασπίδα μου θα φέρω πίσω (ερχόμενος ως νικητής από τον πόλεμο), ή επί της ασπίδας μου θα με φέρουν πίσω (νεκρό, από την μάχη). Είναι ακόμη πιο γνωστό, ως «ή ταν ή επί τας».Η ρίζα της λέξης, «μακ» παρήγαγε τη λέξη μάκος που σήμαινε αυτό που στα Ιωνικά λεγόταν «μήκος». Λέξεις με αυτήν την ρίζα: μάκος, μακρός, μάκεστος, μακέτης. Η έννοια είναι: μακρής, ευρύς, ευμήκης κλπ. Από την ίδια ρίζα παράγονται και οι Πο-μάκοι, δηλαδή οι από-μακροι, οι ακρίτες. Ταυτίζονται με τους Αγριάνες του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η λέξη έδος σημαίνει χώρα, έδαφος. Πρώτη αναφορά στον Όμηρο, που αλλού, στο Η 106 της Οδύσσειας «οία τε φύλλα μακεδνής αιγίρειο», με την έννοια «ευμήκη». Δεύτερη αναφορά στον Ηρόδοτο όταν μιλούσε για «Μακεδνόν έθνος» και «Μακεδνόν καλεόμενον» (Ηροδότου Ιστορίαι, βιβλίο 1, §56), καθώς και στον Θουκυδίδη κλπ. Περισσότερο γνωστή είναι η ετυμολογία των ονομάτων Αλέξ-ανδρος, Φίλ-ιππος, Ολυμπία, Θεσσαλο-νίκη, Ηφαιστίωνας κοκ.

μέρος απαντησης στον "προφανως" δεν αλλαζει τίποτα για τους ιδιοκτήτες Έλληνες:

Γιατί στο 6(1) εισάγονται «αμέσως απαγορευτικά μέτρα» δημοσίων υπηρεσιών και φορέων για την «πρόληψη» δραστηριότητων που «πιθανόν να υποδαυλίζουν την εχθρότητα κλπ» ομοίως στην Ελλάδα και στην πΓΔΜ; Δηλαδή, έχει και η Ελλάδα χάρτες Μεγάλης Ελλάδας που να συμπεριλαμβάνει εδάφη της πΓΔΜ όπως είχαν αυτοί σε «όλες τις δημόσιες υπηρεσίες τους» και τα σχολεία τους, όπως έχει πει ο κ. Μέρτζος, ο οποίος μάλιστα είναι «υπέρ εντίμου συμβιβασμού»; Θα απαγορεύονται εκδηλώσεις μνήμης για τον Μακεδονικό Αγώνα, για παράδειγμα η απελευθέρωση των πόλεων της Μακεδονίας όπως εορτάζεται σήμερα (Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Σέρρες, Δράμα κλπ) από τους σχετικούς Δήμους, άρα από δημοσίους φορείς; Τελικά, η επιτυχία της αφαίρεσης αλυτρωτισμού και επιθετικών δραστηριοτήτων, αφορά εξίσου και στις δύο χώρες; Γιατί στο 6(2) μπήκαν και ιδιωτικοί φορείς στην ίδια διάταξη; Θα απαγορεύονται δηλαδή και τα Συλλαλητήρια, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις με μακεδονικούς χορούς, αναφορές στους Μακεδονομάχους κλπ; Θα πρέπει να αλλάξουμε ορολογία για τα μακεδονικά τραγούδια, πχ νοτιο-μακεδονικά;

Προφανώς

Τίποτα από αυτά που λες δεν προκύπτει από τη συμφωνία και δε θα απαγορευτεί.. Εμέις δεν έχουμε χάρτες στα σχολεία, έχουμε κάποιους στα συλλαλητήρια που φωνάζουν στα όπλα να πάρουμε τα σκόπια..

Που σε

Δίποδο χοιρινό μετά τις εκλογές που θα ξαναγίνεις αυτό που πραγματικά είσαι, ΤΟ ΑΠΟΛΤΥΤΟ ΤΙΠΟΤΑ, ούτε στην Βενεζουέλα.Για πηχτή θα πας!!!

ΑΠΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΥΜΦΩΝΟ ΤΣΙΠΡΟΚΟΤΖΙΑ

Γιατί στο 8(2) αφήνεται αόριστα να «επανεξεταστεί» το καθεστώς μνημείων που αναφέρονται στην αρχαία ελληνική Ιστορία, και μάλιστα έξι μήνες μετά την κύρωση της Συμφωνίας; Η «επανεξέταση» δεν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνουν όλα ως έχουν χωρίς την παραμικρή αλλαγή, έξι μήνες μετά την κύρωση από τις δύο χώρες; Η παντελής απουσία πρόνοιας εάν αυτό δεν συμβεί, δεν ακυρώνει την ουσία του άρθρου; Αντίστοιχα με προηγούμενη ερώτηση, δεν είναι ασαφής η διατύπωση ότι πρέπει απλώς ηη πΓΔΜ να «αντιμετωπίσει» το «ζήτημα» ότι «συνιστούν αναπόσπαστο συστατικό της ιστορικής ή πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας», εφόσον οι ίδιοι θεωρούν την αρχαία Μακεδονία απολύτως διακριτή από την κληρονομιά της Ελλάδας;

;

Αρχικά θα συνδιαχειριστουμε την πολιτισμική κληρονομιά και αργότερα θα μας την παρουν..αυτό θα συμβεί..και όπως λες διαχωρίζεται ο μακεδονικός πολιτισμός με τον αρχαίο ΕΛΛΗΝΙΚΟ

JON

ΒΡΕ ΚΟΥΤΑΒΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΤΩΝ ΡΩΤΗΣΑΤΕ

Salim Kastoura

Πατριοτ για Πρεβεζα δε λες λεξ. Περμενμε

Πετρογιάννης

Ο Τσιόδρας, ο Θεοδωράκης και ο δερματολόγος θα γίνουν τα "εφιαλτικά παρτάλια" της ιστορίας και ο Καμμένος θα καυχιέται και θα γκαρίζει ως υπερήρωας! Οι Τσιπροκοτζιάδες είναι "από κούνια" που λέμε, άρα απαλλάσσονται λόγω βλακείας! Εσείς όμως "ποταμίσιοι" και "ανεξάρτητοι-μεμονωμένοι", τι θα κάνετε; Που θα κρυφτείτε; Εδώ δεν έχει απαλλαγή λόγω "δεν ήξερα - δεν ρώταγα", εδώ σας το λέμε από τώρα, οτι το εκτελεστικό σας περιμένει! Είναι πολλά τα λεφτά αγαπητέ Τσιόδρα που χάνουμε από εσένα, χώρια τα γνωστά με τις πατρίδες, άγια χώματα, καταγωγές, ιθαγένειες κλπ! Τα κτήματα και τα οικόπεδα θα τα δώσουμε όσο-όσο στους βουλγαρογραμμένους που επιλέγετε και θα μας λέτε οτι φέρατε την ανάπτυξη!! Ψάξε στην Αρκαδία τα λημέρια του...φονιά για να κρυφτείς με τον δημοσιογράφο που έκαμνε ρεπορτάζ μέσα από τις φυλακές και κάτι έτρεχε στα γύφτικα!...Υ.Γ: Πείτε στον Καρανίκα να σταματήσει να γράφει γιατί έγινε εμετικός...

Περί εξαγορασμένης συνειδήσεως

Ο συγγραφεύς Αθ. Κ. Στριγάς έγραψε αρκετά συγγράματα πολιτικής υφής. Ένα απο αυτά φέρει τον τίτλο: "ΤΥΜΠΑΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥ, Σκόπια-Γιουγκοσλαβία: Κρυμμένη Απειλή", Νέα Θέσις, Αθήνα 1997. Δυστυχώς είχε δίκαιο. Σε ένα από τα πολλά συγράμματά του, ομιλεί περί "συνειδήσεων" δημοσίων προσώπων και αποφθέγγεται ό,τι δέν υπάρχει "μη εξαγοράσιμη συνείδησις". Εξαρτάται από την τιμή. Ποιό ήταν το τίμημα για την εξαγορά της δικής σας συνειδήσρως κκ. Τσίπρα, Βούτση, Κοτζιά και'άλλων προδοτών; Μακεδών Κοζανίτης

Ναι

Συμφωνω απόλυτα..υπάρχει όμως ένας προβληματισμός...γιατί μόνο των ελλήνων οι συνειδήσεις εξαγοράζονται;; Τα άλλα κράτη τα πάνε περίφημα, μόνο εμεις

ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΕΦΙΑΛΤΕΣ

ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tsipras_atr

Προβληματισμός στην Κουμουνδούρου για τις ανοιχτές εκδηλώσεις του κόμματος - «Αφήστε τις ίσες αποστάσεις και συμπορευτείτε μαζί μας», είπε στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος της ΝΔ από την Πάτρα - Κορυφώνονται οι περιοδείες των πολιτικών αρχηγών

4777753

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και εκ νέου υποψήφια παρουσίασε το νέο βιβλίο της με τίτλο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Κυκλική Οικονομία στην ΕΕ: Ευκαιρίες για δουλειές και ποιότητα ζωής»