Κοντονής: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής φύλου από την ηλικία των... 15!

Κοντονής: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής φύλου από την ηλικία των... 15!

Προανήγγειλε νομοσχέδιο για τα «intersex» άτομα - Θα μελετηθεί ενδεχόμενη μείωση του ορίου ηλικίας (από τα 17 έτη στα 15) για την αλλαγή ταυτότητας φύλου

Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής
, το ενδεχόμενο να μειωθεί από τα 17 χρόνια, στα 15 ή στα 16, το όριο ηλικίας των ανήλικων για την νομική αναγνώριση φύλου, δεσμευόμενος ότι, εφόσον υπάρξει διακομματική συναίνεση, θα προχωρήσει στην βελτιωτική αλλαγή μέχρι τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, το νομοσχέδιο για τα «intersex» άτομα βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας, τόνισε ότι το θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρό και χρειάζεται περισσότερη επεξεργασία για να είναι νομοθετικά τεκμηριωμένο και εμπεριστατωμένο, ώστε να ρυθμίσει πράγματι ζητήματα που εκκρεμούν χρόνια.

«Για εμάς δεν υπάρχουν θέσφατα και δόγματα. Φέραμε ένα νομοσχέδιο που είναι το πιο προοδευτικό, ριζοσπαστικό και δημοκρατικό στην Ευρώπη και είμαστε έτοιμοι να δούμε περαιτέρω τα ζητήματα που προκύπτουν», τόνισε ο κ. Κοντονής.

Η μείωση του ορίου ηλικίας στο δικαίωμα νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, ήταν ένα από τα θέματα που είχαν τεθεί νωρίτερα, στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, από φορείς που είχαν κληθεί να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του σχετικού νομοσχεδίου.

Όλοι οι φορείς, αναγνώρισαν ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, με ορισμένους να κάνουν λόγο για «ιστορική μέρα», ζητώντας ταυτόχρονα βελτιωτικές αλλαγές. 

Ενστάσεις εκφράστηκαν κυρίως για την εξαίρεση των έγγαμων από το δικαίωμα νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, αλλά και για το γεγονός ότι περιορίζεται στα δύο φύλα και αποκλείονται τα intersex άτομα, που δεν αισθάνονται, ούτε άνδρες, ούτε γυναίκες.

Η Μαρίνα Γαλανού, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, μίλησε για «ιστορική μέρα», επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς έρχεται να εφαρμόσει αποφάσεις διεθνών και ευρωπαϊκών Οργανισμών για την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εξέφρασε ωστόσο την έντονη δυσφορία της για το ότι αποκλείεται το δικαίωμα επιλογής φύλου στους έγγαμους.

«Δεν χωράνε πολιτικά παιχνίδια για ανθρώπους που υποφέρουν και έχουν δεχθεί φρικτές συμπεριφορές. Θέλουμε τη στήριξη σας για την κατοχύρωση των ατομικών μας δικαιωμάτων, τουλάχιστον επί της αρχής, γιατί αφορούν το πυρήνα της δημοκρατίας», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο Φίλιππος Παγάνης, πρόεδρος της Colour Youth LGBTQI Νέων Αθήνας, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως πολύ καλή εξέλιξη, αν και έχει πολλά σημεία που χρίζουν βελτιώσεων, ενώ χαρακτήρισε «παράλογο» τον αποκλεισμό ανηλίκων από την ταυτότητα φύλου. 

Η Ειρήνη Συμεωνίδου, μέλος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών «Πολύχρωμο Σχολείο», επέκρινε το γεγονός ότι ο νόμος δεν δίνει άλλη δυνατότητα πέρα από τις δύο κατηγορίες φύλου, καθώς δεν προβλέπει την καταχώρηση τρίτου φύλου, όπως επίσης και το ότι «αφαιρείται από τα ανήλικα άτομα το δικαίωμα να εκφράσουν ελεύθερα την ταυτότητα τους». 

«Τα τρανς παιδιά έχουν δικαίωμα να ζήσουν χωρίς αποκλεισμούς. Εμείς τα αγαπάμε, τα στηρίζουμε, είμαστε δίπλα τους. Πολλές φορές αντιμετωπίζουν μέχρι και δολοφονικές συμπεριφορές. Το νομοσχέδιο το περιμέναμε να κάνει τη ζωή μας λίγο καλύτερη. Σίγουρα δεν είναι τέλειο αλλά είναι μια καλή αρχή», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Παγώνης, μέλος της ομάδας «Υπερήφανοι Γονείς».

Τόνισε ακόμα, ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να μην είναι ψυχοφθόρες και χρονοβόρες, ζητώντας ταυτόχρονα να μην υπάρχει ο περιορισμός των 17 ετών, αλλά όλα τα ανήλικα παιδιά που το επιθυμούν να έχουν το δικαίωμα να δηλώνουν την ταυτότητα φύλου τους με τη συγκατάθεση των γονιών τους.

Η Στέλλα Μπεάλ, πρόεδρος των Οικογενειών «Ουράνιο Τόξο», μίλησε επίσης για «ιστορική στιγμή» και για «θετικό βήμα» που κάνει το νομοσχέδιο, συμπληρώνοντας όμως ότι η Πολιτεία, «για μια ακόμα φορά δημιουργεί «τρανς» δύο ταχυτήτων: Αυτούς που θα μπορούν να έχουν έγγραφα και αυτούς που θα πρέπει να διαλύσουν τους γάμους τους και δεν θα μπορούν να φαίνονται πουθενά ότι είναι γονείς των βιολογικών τους παιδιών», ανέφερε.

«Το νομοσχέδιο λύνει πολλά προβλήματα, δημιουργεί όμως και καινούργια, κυρίως στα έγγαμα τρανς, καθώς μας υποχρεώνει να πάρουμε διαζύγιο από τη σύζυγο μας, ενώ δεν έχουμε πρόθεση να χωρίσουμε. Με καλείτε να διαλέξω ανάμεσα στην οικογένειά μου και στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, στερώντας μου κυρίως το δικαίωμα μου για το βιολογικό μου παιδί», ανέφερε η Βανέσσα Βενέτη, μέλος επίσης της Οικογένειας Ουράνιο Τόξο».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι επισημάνσεις του Ραφαήλ Μπιλίδα, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Athens Pride. 

Για «εξαιρετικά θετικό βήμα» έκανε λόγο η Καλλιόπη Λυκοβάρδη, βοηθός του Συνηγόρου του Πολίτη, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο μετά από πολλά χρόνια, έρχεται να αναγνωρίσει τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων.

Η Ιωάννα Κονδύλη, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τόνισε την ανάγκη περαιτέρω αποσαφηνίσεων, ώστε όπως είπε, «να αποκλειστούν περιπτώσεις κατάχρησης της διαδικασίας από τυχάρπαστους» που θέλουν για οικονομικούς λόγους να το εκμεταλλευτούν.

Επιφυλάξεις εξέφρασε η Βιργίνα Ξενάκη, εκπρόσωπος της Εταιρίας Οικογενειακού Δικαίου, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει η ασφάλεια δικαίου, ενώ τα κριτήρια δεν είναι επαρκή για τους δικαστές.

Ο Χάρης Αποστολόπουλος, δικηγόρος, εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, εξέφρασε την αντίθεση του, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο δεν προσθέτει κάτι νέο, ενώ σημείωσε ότι και πριν δεν χρειαζόταν δικαστική άδεια για αλλαγή φύλου. «Δεν μπορεί το νομοσχέδιο να γίνει δεκτό χωρίς όρους και προϋποθέσεις για την τεκνογονία όπως μπήκαν σε Αγγλία και Ισπανία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστολόπουλος.

Για «πολύ μεγάλο θετικό βήμα» μίλησε η Ελένη Ρεθυμνιωτάκη, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, προσθέτοντας ότι «σίγουρα υπάρχουν σημεία που θα μπορούσαν να βελτιωθούν».

Από την πλευρά της, η Δήμητρα Σπαθαρίδου, συντονίστρια της Δράσης του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως ένα «πολύ προσδοκώμενο θετικό βήμα», ωστόσο όπως είπε, υπάρχουν ελλείψεις που δημιουργούν εμπόδια και εξαιρούν άτομα από τη διαδικασία όπως ο αποκλεισμός των έγγαμων.

ΣΧΟΛΙΑ (139)

ΜΗΝ ΤΟ ΨΑΧΝΕΤΕ

ΑΥΤΟΣ Ο ΒΡΩΜΙΑΡΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΠΟ ΨΥΧΟΛΟΓΟ ΚΑΙ ΤΕΣΤ ΟΜΟΦΥΛΟΦΥΛΙΑΣ ΛΥΠΑΜΑΙ ΑΛΛΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΔΕΝ ΣΤΕΚΟΥΝ ΠΟΥΘΕΝΑ ΟΥΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΟΥΤΕ ΔΕΞΙΑ

Αλλαγη καιρων

Πεθανε και ο Χιου Χεφνερ.

nikos

έμμεσος τρόπος για να επιτρέψουν την υιοθεσία από ομοφυλόφυλους.Δηλώνεις οτι είσαι το άλλο φύλο και υιοθετείς κανονικά

Chris13

Τα εκατομμύρια των γκέι σε όλο τον πλανήτη έχουν γονείς στρέιτ οπότε τι θες να πεις???ότι από γκέι γονείς τα υιοθετημένα παιδιά θα γίνουν γκέι????τι υποκρισία!!!!

Chris

Να ερμηνεύετε καλύτερα τα στατιστικά δεδομένα. Στρειτ γονείς, και όμως τα παιδιά βγαίνουν γκέι. Από γκέι γονείς, θα έχεις ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό γκει παιδιών. Γιατί, δεν βλέπεις σχετικές έρευνες? και αν συμβαίνει αυτό, αμέσως θα κατρριφθεί και το επιχείρημα, ότι υπάρχει ένα γκέι γονίδιο που καθορίζει τη συμπεριφορά. Υπάρχει γενετική προδιάθεση, αλλά υπάρχει και επίδραση από το κοινωνικό ή οικογενειακό περιβάλλον. Πλέον το να είσαι γκέι είναι και τρέντι.

Chris13

Αυτό δεν καταλαβαίνεις δεν έχει σημασία τι γονείς έχεις στρέιτ ή γκέι ή αν είναι τρέντυ.... είναι επιλογή!δεν θα έπρεπε να σε ενοχλεί είναι η ελεύθερη επιλογή κάποιου,ζεις στην χώρα που συνέλαβε την ιδέα της δημοκρατίας.

Aποστολία

Στην ανωμαλία είμαστε αμεσότατοι!!!!!! Όταν πρόκειται για κάτι φυσιολογικό κι αναγκαίο για την ανάπτυξη και την ευρωστία της χώρας......όποιος βαριέται να ζυμώσει, 10 μέρες κοσκινίζει!!!!!!!!!!!!!!! ΑΛΛΑ, ΜΑΛΛΟΝ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΈΞΩΘΕΝ ΕΝΤΟΛΕΣ!

...........

Παραγγελίες έξωθεν. Υπουργοί υπερασπιστές δικών τους (...) προοδευτικών νομοσχεδίων. Εκπρόσωποι φορέων. Σωματείο υποστήριξης διεμφυλικών, Ουράνιο Τόξο, Athens Pride. Μια νέα εποχή έρχεται. Και πρέπει να έρθει όπως τη θέλουνε.

Κι εγώ ;

Εγώ νιώθω τυραννόσαυρος . Για μένα τίποτα; Αφου δηλώνουμε πια ότι ΝΙΩΘΟΥΜΕ, χωρίς εγχείρηση, εγώ έτσι νιώθω.

Έτσι.

Πάνω στην ώρα. Μου ήρθε φύλο κατάταξης για τον στρατό. Πάω και δηλώνω γυναίκα, αλλά τα κοκοβια τα κρατώ κανονικά. Ζω, παντρεύομαι την δικιά μου κανονικά, μετά στα 35 ξανάδηλωνω άντρας και πληρώνω το πρόστιμο για την θητεία. Όλα κομπλέ. Μετά ξανά γυναίκα για να πάρω άδεια μητροτητας. Επίδομα μητρότητας. Μετά για σύνταξη πιο νωρίς. Κλπ. Μια δήλωση στα ΚΕΠ, ούτε εγχείρηση, ούτε τίποτα. Και απόρρητο ,Ε; Προσωπικά δεδομένα κι έτσι. Ζωάρα.

ΓΑΤΟΣ

Συμφωνώ με το σχόλιο σου. Έξυπνο.

Chris13

Είναι η ελευθερία της επιλογής των ανθρώπων.......τόσο στενόμυαλοι είσαστε σταματήστε τον χλευασμό και την κριτική και κοιτάξτε στον καθρέφτη επιτέλους.

Chris21

Βλέπω στον καθρέφτη και βλέπω @@ κρεμαστάρια!! Τρίχες στο στήθος και στα πόδια και μία μπυροκοιλιά!! Να δηλώσω γυναίκα;;; :O

Chris13

Να κάνεις δίαιτα για να βλέπεις το πουλί σου

ΓΙΩΡΓΗΣ

Ουτε τις κανονικες γυναικες που κυκλοφορουν δεν προλαβαινουμε να εξυπηρετησουμε και θα ενθαρρυνουμε να δημιουργηθουν και αλλες;! Θα πεσει ακομη περισσοτερο η αξια της πραγματικης γυναικας και θα ανεβουν τα τσοκαρα που θα μασκαρευονται εφ'ορου ζωης και εξαπατωντας την Κιονωνια κατα περισταση!

ΓΙΩΡΓΗΣ

Στο τελος οι Συριζανεληδες θα μας πιανουν στο δρομο και θα μας ευνουχιζουν κανονικα, σαν να βρισκομαστε στην εποχη του Φαραω, και μετα αντε να ψαχνεις να βρεις ακρη.Πεστε μου, ποσο πιο κοντα προς τα πειραματα της ευγονικης του Χιτλερ μπορει να πλησιασουν οι Συριζανεληδες; Παλι οι φτωχοι θα την πληρωσουν...

κουεστιον

εχω την ελευθερια να επιλεξω να μην εχω διπλα μου διεμφυλικους ανθρωπους? Αν ειμαι η πλειοψηφια? Εχω το δικαιωμα να επιλεξω να μην εχω διπλα μου αλλοεθνεις? Αν ειμαι πλειοψηφια? Αν ειμαι μειοψηφια ομως? το χω? Εχω το δικαιωμα -αν κ γεννηθηκα Ελληνας απο προγονους Ελληνες- να δηλωσω ελβετος (ειναι η επιλογη ΜΟΥ) κ να πληρωνω ΕΚΕΙ τους φορους μου? Εχω το δικαιωμα να αυτο-ονοματιστω πχ Τσιπρας κ να ζητησω μεριδιο της οικογενειακης του περιουσιας βασει της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ επιλογης μου να μην διατηρω το επιθετο με το οποιο γεννηθηκα κ μου εξασφαλιζει -λογω των φτωχων προγονων μου- μονο φτωχεια? Αν βρω κι αλλους να συμφωνησουν μαζι μου εστω κ μειοψηφικα? περιμενω απαντησεις ....αφου κοιταξεις στον καθρεφτη σου...... και την κριτικη θα την φας στην μαπα ολη σου την ζωη, αυτα εχει η δημοκρατια αλλα για την χλευη που λες συμφωνω γιατι -συμφωνα και με τον Κυριο- δεν πρεπει να κανεις στους αλλους οτι δεν θελεις να σου κανουν, κ σε κανεναν δεν αρεσει να τον χλευαζουν ουτε για το πως γεννηθηκε (τυχη του) ουτε για το πως καταντησε (επιλογες του)

Chris13

Καλά όλα αυτά που λες αλλά δεν ισχύουν όταν έχεις δημοκρατία αυτά που λες γίνονται στην βόρεια Κορέα και στο Ιράν.οποτε μία χαρά κοιτάω τον καθρέφτη μου γιατί δεν με ενοχλεί η διαφορετικότητα και οι προσωπικές επιλογές των ανθρώπων και αν διαβάσεις τον λόγο του Χριστού αυτό ακριβώς λέει.

Μανώλης

Βρε καραγκιόζηδες δήθεν προοδευτικοί ο γιος μου που είναι 17 ετών και 10 μηνών, για να γραφτεί στο Πανεπιστήμιο του ζητούν πιστοποιητικό γέννησης... πάει στο ΚΕΠ και δεν του το δίνουν γιατί δεν συμπλήρωσε τα 18 και πρέπει να πάει ο γονέας... αλλαγή φύλου όμως από 17 ή και 15 υπουργάρα μου;;;

George speaking

Δηλαδή θα μπορεί ο μητσάρας με ένα μπουρνούζι και μια υπεύθυνη δήλωση να δικαιούται σύνταξη άγαμης θυγατέρας???? Άλλάζω τώρα και στηρίζω αλέκση για 100 χρόνια.......

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

papandreou_fwfi_arthro_new2

«Δεν δεχόμαστε υποδείξεις» ξεκαθάρισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής στον Στανίσεφ του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος - «Για μεγάλη ευκαιρία, που δεν θα πρέπει να πάει χαμένη» κάνει λόγο η Σοσιαλιστική Διεθνής

7
kammenosmesa

Μόνη πράξη τήρησης της αξιοπρέπειας μας είναι η υποβολή των παραιτήσεων μας αναφέρουν 12 στελέχη από τη Δυτική Μακεδονία - Στη Ροδόπη παραιτήθηκε η  Συντονιστική Επιτροπή του κόμματος: Η συμφωνία αντίκειται στην ιδρυτική μας διακήρυξη αναφέρουν - Παραιτήθηκε και ο πολιτευτής Μανώλης Αλιφιεράκης 

35
fwfi_papandreou_arthro2

Νέο μεγάλο πρόβλημα για την Φώφη και το Κίνημα Αλλαγής - Η Σοσιαλιστική Διεθνής χαιρετίζει τη συμφωνία Τσίπρα με Ζάεφ και «ενθαρρύνει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να σταθούν αλληλέγγυες σε αυτή την προσπάθεια για ανάπτυξη και σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων»

18
main_vouli_tsipras_mitsotakis

Διαψεύδει η ΝΔ δημοσίευμα της FAZ που μιλά για δέσμευση Μητσοτάκη να μην ακυρώσει τη συμφωνία για το ονοματολογικό - Επιμένει ο Γερμανός δημοσιογράφος - Πατριδοκάπηλος και τσάμπα μάγκας, λέει το Μαξίμου για τον Κυριάκο - ΝΔ: Ο Τσίπρας χαμογελούσε, όταν ο Ζάεφ μιλούσε για «Μακεδόνες»

109