«Μακιγιάρισαν» το φιάσκο με τον Σφακιανάκη: Τον τοποθέτησαν βοηθό επιτελάρχη για το Ηλεκτρονικό Έγκλημα

«Μακιγιάρισαν» το φιάσκο με τον Σφακιανάκη: Τον τοποθέτησαν βοηθό επιτελάρχη για το Ηλεκτρονικό Έγκλημα

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες: Απομακρύνθηκε από την σημερινή του θέση και έγινε βοηθός επιτελάρχης με εποπτεία -αλλά χωρίς να έχει τον έλεγχο- της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος - «Ας πρόσεχε» ήταν το σχόλιο κυβερνητικής πηγής για τον υπουργό Τόσκα που κατηγόρησε τον Σφακιανάκη για δημόσιες σχέσεις

«Μακιγιάρισαν» το φιάσκο με τον Σφακιανάκη: Τον τοποθέτησαν βοηθό επιτελάρχη για το Ηλεκτρονικό Έγκλημα
Αναδίπλωση στην αναδίπλωση για την κυβέρνηση που δημιούργησε μια κατάσταση αλαλούμ για τη μετακίνηση του μέχρι χθες επικεφαλής της υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλη Σφακιανάκη
.

Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες που μετέδιδε το απόγευμα της Πέμπτης το
protothema.gr
Κλείσιμο
επιβεβαιώθηκαν αφού σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ
, με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας «ο Υποστράτηγος Εμμανουήλ Σφακιανάκης μετατίθεται στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, ως Βοηθός Προϊσταμένου Επιτελείου του Αρχηγείου, με επιπλέον αρμοδιότητα την εποπτεία της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος».

Το protothema.gr ανέφερε νωρίτερα ότι σύμφωνα με διαρροή από τις Βρυξέλλες, η φόρμουλα που είχε βρεθεί τελικώς έπειτα από πολύωρες άτυπες διαβουλεύσεις προκειμένου να αποτραπεί νέο αδιέξοδο αλλά και να μην εμφανιστεί η κυβέρνηση ότι μεταβάλει μια απόφαση που έλαβε πριν από λίγες ώρες προκειμένου παραλλήλως να μην τεθεί θέμα παραίτησης του υπουργού Δημόσιας Τάξης, ήταν να παραμείνει ο κ. Σφακιανάκης σε ένα πόστο σχετικό με το Ηλεκτρονικό Έγκλημα, αλλά όχι στη θέση που βρισκόταν μέχρι χθες. 

Η αναδίπλωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης που από το πρωί διαβεβαίωνε τους συνομιλητές του στη Βουλή πως η μετακίνηση του υποστρατήγου Σφακιανάκη από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δεν ακυρώνεται θεωρήθηκε πλήγμα για το Νίκο Τόσκα και πολλοί εκτίμησαν ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται ακόμη και η αντικατάσταση του υπουργού που πλέον εμφανιζόταν βαρύτατα εκτεθειμένος. Κι αυτό διότι μέσα σε λίγες ώρες και κυρίως κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης και τη θύελλα διαμαρτυριών ο κ. Τόσκας υποχρεώθηκε να ανακαλέσει την μετακίνηση του κ. Σφακιανάκη που θεωρήθηκε σαν υποβάθμιση του καταξιωμένου αστυνομικού.

«Ας πρόσεχε», σχολίαζε μάλιστα ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος όταν ρωτήθηκε από το protothema αν ο κ. Τόσκας είναι τόσο εκτεθειμένος ώστε θα πρέπει να αναμένεται και παραίτησή του από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. 

Ωστόσο, το αλαλούμ δεν σταμάτησε σε αυτό το σημείο.

Πάντως, αργά το βράδυ της Πέμπτης, η κυβέρνηση φαίνεται ότι ένιωσε την ανάγκη να στηρίξει τον κ. Τόσκα. Κυβερνητικός παράγοντας μίλησε στην «Αυγή» και είπε πως «ο κ. Τόσκας χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού».



Ο Γιάννης Μακρυγιάννης, απεσταλμένος του www.protothema.gr στις Βρυξέλλες ρώτησε κυβερνητικές πηγές αν υπάρχει θέμα με τον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης και αν πλέον ο Νίκος Τόσκας είναι εκτεθειμένος. «Ας πρόσεχε» ήταν το σχόλιο της υψηλόβαθμης κυβερνητικής πηγής με το οποίο φαίνεται ότι υπάρχει θέμα με την παραμονή του κ. Τόσκα στην κυβέρνηση.

Άλλες πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι πολύ ενοχλημένος με τους χειρισμούς στην υπόθεση του Μανώλη Σφακιανάκη.

Το αλαλούμ που προκλήθηκε από την χθεσινή μετακίνηση του επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στον κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης συνεχίστηκε και μετά την δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ ότι ακυρώνεται η τοποθέτηση του υποστρατήγου Σφακιανάκη. Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως δεν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Σφακιανάκης θα παραμείνει τελικώς στην Δίωξη Ηέκτρονικού Εγκλήματος αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να έχει τεθεί εκ νέου ζήτημα από τον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Τόσκα.


Οι δηλώσεις Τόσκα που προκάλεσαν θυμηδία
Να απαξιώσει το έργο και την προσφορά του επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλη Σφακιανάκη επιχείρησε το πρωί της Πέμπτης ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας μιλώντας στην Βουλή προκειμένου να δικαιολογήσει την υποβάθμιση του επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Κυριαζίδη ο Νίκος Τόσκας είπε «για τον κύριο Σφακιανάκη που έχει γίνει ντόρος, η αντίληψη της πολιτικής ηγεσίας και της ΕΛΑΣ έχει να κάνει με τις πραγματικές ικανότητες και την προσφορά των στελεχών στην κοινωνία και όχι με βάση τις δημόσιες σχέσεις και τον χρόνο που τους προσφέρουν στα τηλεοπτικά μέσα».

Σε άλλο σημείο δε είπε ότι οι κρίσεις στα Σώματα Ασφαλείας γίνονται με κριτήρια που βασίζονται στις πραγματικές ικανότητες και «όχι με ποιους βουλευτές "πιάνουν"».

Οι εξηγήσεις πάντως του υπουργού δεν έπεισαν τον βουλευτή της ΝΔ που απάντησε: «Ακολουθείτε όσα σας λέει η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Σε λίγο θα προσλάβετε και ανθρώπους από τα Εξάρχεια».

Διαβάστε τις ακριβείς δηλώσεις του Νίκου Τόσκα για τον Μανώη Σφακιανάκη όπως καταγράφηκαν στη Βουλή:

«…Βέβαια, επειδή αναφέρθηκε και το όνομα του Διευθυντού Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που τόσος ντόρος έχει γίνει –και τον υιοθετείτε, βλέπω, αυτόν τον ντόρο και εσείς- θα ήθελα να πω ότι η αντίληψη και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας έχει να κάνει με τις αστυνομικές ικανότητες των ανθρώπων και τις ικανότητες προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο και όχι με τις ικανότητες που έχουν κάποιοι στις δημόσιες σχέσεις ή στον χρόνο που διαθέτουν στα Μέσα Ενημέρωσης.
Σας ευχαριστώ».



Θύελλα για το ξήλωμα Σφακιανάκη από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Έντονο παρασκήνιο και εύλογα ερωτήματα προκαλεί η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής αστυνομίας να τοποθετήσει σε μια ανενεργή υπηρεσία έναν από τους πιο μάχιμους και επιτυχημένους αξιωματικούς.

Αν και έκριναν τον Μανώλη Σφακιανάκη διατηρητέο στο βαθμό του Υποστράτηγου, δεν τον διατήρησαν σε μια υπηρεσία που ο ίδιος δημιούργησε και ανέδειξε και παρουσίασε μεγάλο έργο από το 1995. Πλέον σύμφωνα με τις επίσημες τοποθετήσεις ο αξιωματικός που έχει συνδέσει το όνομα του με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τοποθετήθηκε στον κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού του υπουργείου, μια υπηρεσία που δεν έχει ουσιαστικά κανένα μάχιμο ρόλο και οδηγεί τον αξιωματικό σε αποστρατεία. 



Αξίζει να τονιστεί ότι η επιλογή απομάκρυνσης του Μανώλη Σφακιανάκη από την υπηρεσία που ο ίδιος έστησε και ανέδειξε, δεν εξυπηρετεί τους στόχους της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά δείχνει ότι κάποιοι δεν ήθελαν τον μάχιμο αξιωματικό στην θέση αυτή.  

Πληροφορίες από το περιβάλλον του κ. Σφακιανάκη λένε ότι ο ίδιος περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή τις επίσημες ανακοινώσεις και δεν ήθελε να παρέμβει στις αποφάσεις του Αρχηγού, όμως δεν κρύβουν τη δυσαρέσκεια του γι' αυτή τη μετακίνηση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του κ. Σφακιανάκη έχει υποβάλλει στο αρχηγείο ένσταση για την τοποθέτησή του στον κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού και πλέον ο ίδιος περιμένει την απάντηση του αρχηγείου. Εμφανίζεται, μάλιστα, αποφασισμένος σε περίπτωση που η ένστασή του δεν γίνει δεκτή να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια.

Την ίδια ώρα η τοποθέτησή του σε αυτή την ανενεργή ουσιαστικά θέση έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και στο αρχηγείο σε συνδυασμό με την ένσταση που έχει καταθέσει ο στρατηγός αρχίζουν να ξανασκέφτονται την υπόθεση. Ωστόσο πηγές από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ αποδίδουν τη μετακίνηση του Μανώλη Σφακιανάκη στην ανάγκη ανάδειξης και άλλων αξιωματικών επισημαίνοντας ότι ήταν η μοναδική περίπτωση αξιωματικού που παρέμεινε επικεφαλής για τόσα πολλά χρόνια στην ίδια υπηρεσία. Βέβαια πηγές της Κατεχάκη μιλάνε για απόπειρα της κυβέρνησης ελέγχου κομβικών θέσεων στην αστυνομία, μια εκ των οποίων και η υπηρεσία που ασχολείται με τον έλεγχο του διαδικτύου.

Το Δελτίο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ.
Με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Τσουβάλα, έγιναν οι τοποθετήσεις των Υποστρατήγων της Ελληνικής Αστυνομίας, ως ακολούθως: 

ΜΠΑΚΑΣ Αντώνιος, στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας/Α.Ε.Α., όπου υπηρετεί, ως Διευθυντής.

ΜΩΥΣΙΔΗΣ Βασίλειος, από Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης στην Αστυνομική Ακαδημία, ως Διοικητής.

ΔΡΑΓΑΤΑΚΗΣ Χρήστος, από Κλάδο Τάξης/Α.Ε.Α. στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, ως Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής.

ΚΩΤΣΑΚΗΣ Γεώργιος, στον Κλάδο Οικονομικοτεχνικής Υποστήριξης και Πληροφορικής/Α.Ε.Α., όπου υπηρετεί, ως Προϊστάμενος.

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ Εμμανουήλ, από Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος/Α.Ε.Α. στον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού/Α.Ε.Α., ως Προϊστάμενος.

ΣΚΑΝΔΑΛΑΚΗΣ Γεώργιος, από Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου στον Κλάδο Ασφάλειας/Α.Ε.Α., ως Προϊστάμενος.

ΜΠΑΝΤΟΥΒΑΚΗΣ Νικόλαος, από Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, ως Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής. 

ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Αλκιβιάδης, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, όπου υπηρετεί, ως Βοηθός. 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Ανδρέας, στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδος, όπου υπηρετεί, ως Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής. 

ΠΑΠΑΖΑΦΕΙΡΗΣ Χρήστος, στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, όπου υπηρετεί, ως Διευθυντής.

ΤΖΙΓΚΟΣ Βασίλειος, από Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής στον Κλάδο Τάξης/Α.Ε.Α., ως Προϊστάμενος.

ΚΟΥΤΣΙΑΡΗΣ Θεόδωρος, στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, όπου υπηρετεί, ως Διευθυντής. 

ΤΣΟΛΚΑΣ Φώτιος, στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδος, όπου υπηρετεί, ως Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής.

ΠΛΟΥΜΗΣ Εμμανουήλ, στη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας/Α.Ε.Α., όπου υπηρετεί, ως Διευθυντής. 

ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ Εμμανουήλ, από Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής στον Κλάδο Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων/Α.Ε.Α., ως Προϊστάμενος.

ΤΣΑΡΔΙΝΑΚΗΣ Κωνσταντίνος, από Διεύθυνση Αστυνομίας Πειραιά στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου, ως Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής.

ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ Ανδρέας, στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, όπου υπηρετεί, ως Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής.

ΧΡΙΣΤΟΦΑΚΗΣ Νικόλαος, από Διεύθυνση Αστυνομίας Ηρακλείου στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, ως Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής.

ΚΟΤΣΙΑΦΤΗΣ Δημήτριος, από Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, ως Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής. 

ΠΑΝΟΥΣΗΣ Σωτήριος, στο Γραφείο Προϊσταμένου Επιτελείου/Α.Ε.Α., συνεχιζομένης αποσπάσεώς του στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Επιτελικού Σχεδιασμού/Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

[ΥΓ.] ΜΑΛΕΒΙΤΗΣ Ηλίας, στη Διεύθυνση Υγειονομικού/Α.Ε.Α., όπου υπηρετεί, ως Διευθυντής.

[Ε.Κ.] ΜΗΝΙΑΤΗ Πηνελόπη, στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών/Α.Ε.Α., όπου υπηρετεί, ως Διευθύντρια.


«Επανάσταση» στο Διαδίκτυο - Του ζητούν να μην παραιτηθεί
Ακατανόητη, βάσει κοινής λογικής, θεωρεί η πλειοψηφία των πολιτών την απομάκρυνση του Μανώλη Σφακιανάκη από την θέση του ως επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ. Ήταν ο άνθρωπος που έστησε την υπηρεσία από το μηδέν και σημείωσε πολύ σπουδαίες επιτυχίες στο πλαίσιο της δράσης του, προφυλάσσοντας κυρίως ανηλίκους από τις κακοτοπιές του Διαδικτύου. Το «ευχαριστώ» ήταν η μετακίνησή του σε μια ουσιαστικά ανενεργή υπηρεσία, η τοποθέτησή του δηλαδή «στο ψυγείο», μέχρι την αποστρατικοποίησή του, όπως είναι η χαρακτηριστική έκφραση. Δεκάδες είναι τα σχόλια από ανθρώπους όλων των ηλικιών που του ζητούν να αντιδράσει με κάθε τρόπο και να μην αφήσει αμαχητί την θέση αυτή.

Η κίνηση αυτή, που έχει ευαισθητοποιήσει το σύνολο της κοινωνίας, η οποία γνώριζε τον αξιωματικό μέσω του έργου του στην συγκεκριμένη υπηρεσία, δεν άφησε αδιάφορη ούτε την ελληνική σφαίρα του Twitter. Η είδηση έγινε γνωστή αργά χθες το βράδυ και αμέσως έγινε πρώτο trend το hashtag #sfakianakis. Χρήστες όλων των ηλικιών, αλλά και όλου του πολιτικού φάσματος, έσπευσαν να κατακεραυνώσουν, με μεγάλες δόσεις χιούμορ, αλλά και οργής, την απόφαση αυτή. Είναι μια απόφαση εναντίον των παιδιών μας των ίδιων, λέει η πλειοψηφία, αναφερόμενη στα σπουδαία επιτεύγματα του Μανώλη Σφακιανάκη, τόσο στην αποτροπή αυτοκτονιών ανηλίκων, όσο και στην εξάρθρωση κυκλωμάτων παιδεραστίας και παιδικής πορνογραφίας. Όσο κι αν κάποιος προσπαθήσει να δει το θέμα «θετικά», δεν μπορεί να καταφέρει και όσο κι αν κάποιοι προσπάθησαν να σταθούν στο πλευρό της κυβέρνησης, δεν μπόρεσαν να βρουν άλλο επιχείρημα από το «τι μας νοιάζει τι κάνουν οι μπάτσοι»...











































Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης